- Traurige omgivelser for «Talerøret»

NTNUs hundreårsgave er plassert ved siden av søppel og rot på Ladehammeren.

  Foto: STEINAR FUGELSØY

Saken oppdateres.

I forbindelse med 100-årsjubileet til NTNU fikk Trondheim kommune en gedigen gave. Installasjonen «Talerøret» er 18 meter lang, seks meter i diameter på det bredeste og veier 12 tonn.

- Står ved søppel

Den kostet i overkant av to millioner kroner, og ble overrakt med pomp og prakt til ordfører Rita Ottervik 8. september i fjor.

- Vi visste at plasseringen i Tordenskioldsparken ved Vår Frue Kirke bare var en midlertidig løsning, men vi ble overrasket over at den nå står ved siden av søppel og skrot på Ladehammeren, sier Åse Sjømæling, prosjektleder for NTNUs 100-årsjubileum til adressa.no.

Nedtagget

Det var Universitetsavisa som først omtalte «Talerørets» nye tilholdssted i Ormen Langes vei.

Sjømæling understreker at hun ikke har vært på Ladehammeren og sett området, men tar utgangspunkt i bilder hun har sett.

- Vi hadde vel håpet på en mer tiltalende plass. Det er traurig med søppelet og rotet som er rundt. Det er ikke mye hyggelig, og «Talerøret» skulle jo være en hundreårsgave, sier hun.



LES MER: Trondheims største vuvuzela?



Konstruksjonen, som ligner på en megafon, har fått hard medfart etter at den ble flyttet fra Midtbyen til Ladehammeren i november. Den mangler trappa bak, er skitten og har fått noen uønskede dekorasjoner.

- Den er nedtagget, og det skal være en enkel sak å gjøre den ren. Den har ei hinne som skal beskytte mot tagging, og som gjør det lett å vaske av sånt, forklarer Sjømæling.

NTNU foreslo stedet

Elisabeth Schøttler, landskapsarkitekt ved Trondheim kommune, forteller at «Talerøret» står på den permanente plassen sin. Hun sier det var NTNU selv som foreslo plasseringen.

- Vi har i mange år ønsket å gjøre noe med dette stedet som er starten på Ladestien. Vi har bedt om at området ikke skal brukes til lagring lengre. Men vi vet ikke når oppgraderingen av området vil skje fordi det ligger ikke i noe budsjett, sier hun til adressa.no.

Krangler om ansvar

Hun innrømmer at det ikke er gjort noe vedlikehold etter at de fikk gaven.

- Det er litt uklart hvem som har ansvaret for vedlikeholdet. NTNU trenger en formell byggetillatelse før de kan plassere den permanent på Ladehammeren, men de fikk lov til å mellomlagre den på samme sted. NTNU har ansvaret for vedlikehold fortsatt, sier Schøttler.

Prosjektleder Sjømæling er av en annen oppfatning.

- Jeg skjønner at det kan være problematisk å få en gave på denne størrelsen, men kommunen sa ja til å ta imot den, og vedlikeholde den. Jeg føler vel ikke at det ansvaret er ivaretatt, sier hun.

- Vil løfte området

Det er heller ikke satt av noen konkrete midler for å vedlikeholde konstruksjon, og det er heller ikke øremerket ressurser til oppgradering av området rundt, selv om det ble lovt NTNU.

- Vi arbeider med å få «Talerøret» og området inn i budsjettet, men foreløpig går det bare inn i det vanlige driftsbudsjettet for parkvedlikehold, forklarer Schøttler.

- Området vil ikke være prioritert på vinterstid, dette er jo et typisk sommersted. Man kan ikke forvente at det skal være i tipp-topp-stand året rundt. Vi prøver å gjøre det beste med de rammene vi har, sier landskapsarkitekten.

- «Talerøret» vil gi stedet et løft. Den vil være svært synlig, og tilfører stedet en ekstra kvalitet. Det er en vinn-vinn-situasjon, legger hun til.

 
        
            (Foto: STEINAR FUGELSØY)

  Foto: STEINAR FUGELSØY

 
        
            (Foto: STEINAR FUGELSØY)

  Foto: STEINAR FUGELSØY

 
        
            (Foto: STEINAR FUGELSØY)

  Foto: STEINAR FUGELSØY

 
        
            (Foto: Sascha Njaa)

  Foto: Sascha Njaa

 
        
            (Foto: Ivar Mølsknes)

  Foto: Ivar Mølsknes

På forsiden nå