Advarer mot tøff bolighøst for studenter

Norge er det eneste gratislandet for høyere utdanning i Europa. Det kan føre til boligkrise.

Saken oppdateres.

En fersk rapport om studentboligsituasjonen i byen varsler kommende krise. Det skriver Universitetsavisa.no.

Studentboligkrisen ved starten av hvert høstsemester er en av de alvorligste truslene mot Trondheims omdømme som Norges beste studentby. Det kommer fram i rapporten Boideer 2011. Bak rapporten står et utvalg bestående av Trondheim kommune, NTNU, Studentsamskipnaden (SiT) og Velferdstinget.

Venter storinnrykk

Signaler tyder på at Norge må belage seg på storinnrykk. Det har vært 45 prosents økning i antall søknader til internasjonale masterprogram. Totalt har antallet søknader fra utlandet gått opp fra 8000 til 11 000. Økningen i antall utenlandske studenter er over 20 prosent siste året.

- Jeg får daglige påminnelser gjennom mediene hvor stramt boligmarkedet er for tiden, sier boligdirektør i SiT, Terje Bostad.

Meglere rapporterer om svært få boliger på markedet. Før helgen lå det ute 295 boliger til salgs på Finn.no. Normalt er mellom 450 og 700, i følge Adresseavisen. I 2010 ble det bygget ikke mer enn 394 nye boliger, mens antallet Trondhjemmere økte med 2643. Nye boliger er enten under prosjektering, eller fremdeles et stykke unna ferdigstillelse.

Les også: Trondheims stiligste studenthybler?

Til sammen lover ikke dette godt for nye NTNU-studenter.

- Det er grunn til å tro at denne høsten vil gi større utfordringer enn tidligere, sier han.

Bostad oppfordrer studenter til å gjøre sine flytteforberedelser tidligst mulig, og innstille seg på det private utleiemarkedet. Noen må også regne med å bosette seg et stykke lengre unna sentrumstilbudene og campusene enn de hadde sett for seg.

To i én hybel

Rapporten «Boideer 2011» har sett på mulige kortsiktige tiltak for å hanskes med høstens pågang.

Studentsamskipnaden i Oslo innførte i fjor en ordning hvor to og to utenlandsstudenter deler hybel. SiT forsøkte det samme høsten 2008, med negative erfaringer. Likevel peker rapporten på at en nytt forsøk på to-i-en kan bli nødvendig fra denne høsten.

Andre mulige løsninger som skisseres er innlosjering i brakker på Moholt, og å opprette avtaler med hoteller i området om rimelige overnattinger.

Norge blir eneste gratisland

Ifølge utvalget bak rapporten vil høsten 2011 bli det første året hvor Norge bli eneste land i Europa med gratis høyere utdanning. Nabolandet Danmark innførte skolepenger i 2006, og fra høsten innføres det også i Sverige.

Allerede nå merkes en økt pågang fra utenlandske studenter. Dette er kanskje bare en forsmak, tror studiedirektør og SiT-direktør Anne Rossvoll. Hun peker på at det har vært en 30 prosents økning i antall utvekslingsstudenter fra 2008 til 2010.

- Når Norge i tillegg blir det eneste landet i Europa som ikke tar skolepenger for studenter som kommer fra land utenfor EU, er det grunn til å forvente en fortsatt økning, sier Rossvoll.

 
På forsiden nå