116 studenter på ett kjøkken

Unikt kollektiv i Trondheim venter storinnrykk.

Saken oppdateres.

Det nye bygget i Klæbuveien skal huse 116 studenter, som skal dele ett kjøkken. Planer er lagt for hvordan oppvasken og fellesoppgavene skal løses, men beboerne skal få si sitt.

- Vi må finne ut hvordan vi skal løse det og beboerne skal få være med på å bestemme, sier Maiken Reitan.

På det nær 150 kvadratmeter store kjøkkenet vil det være et eget kjøleskap per beboer. Kjøkkenet har åtte kokestasjoner, fordelt på to kjøkkenøyer.

Kjøleskap på rekke og rad

Reitan er leder for beboerutvalget og innrømmer at hun er spent på hvordan det skal gå når studentene inntar kjøkkenet.

- Jeg tror det vil gå veldig bra, det kommer nok en gjeng som er forberedt på hva de går til, sier hun.

Beboerutvalget har ansvaret for å sette opp lister med tanke på fordeling av daglig renhold og rydding av kjøkken og felles spiseareal. Utvalget vil også få en sentral rolle i forhold til å etablere et godt bomiljø.

Bli med Maiken på en guidet tur ved å se videoen øverst i artikkelen.

Verdens største

- Dette er et prestisjeprosjekt for SiT (Studentsamskipnaden i Trondheim) og vi vil følge opp og sørge for at alt fungerer bra, sier Synnøve Hammer som er boligsjef for SiT.

- Så langt vi vet er dette verdens største kollektiv når det kommer til å dele et kjøkkenareal, sier hun.

Andre samskipnader følger med for å se hvordan dette går og Hammer tror at et slikt stort kollektiv har flere positive sider.

- Studentene blir nesten tvunget til å være sosiale, vi ser jo at mange er ensomme i byen. Dette prosjektet vil hjelpe studentene med å få venner og kjente.Startet i Spania

Den nyskapende studentboligen var del av en arkitektkonkurranse kalt Europan9. Arkitektene bak bygget kommer fra Spania og vant konkurransen allerede i 2007.

Les også: Innflyttingsklar i august

Bygget består av 92 hybler og 12 parleiligheter. Prisen for hyblene er 4300 kroner i måneden, samt 200 kroner for strøm. For en parleilighet må studentene ut med 7200 kroner i måneden og 400 for strøm.

Byggestart var i januar 2010 og mandag 8. august 2011 skal bygget stå klart. De første studentene flytter inn i midten av august. I tillegg til sitt lille private krypinn har beboerne tilgang på en 219 kvadratmeter stor stue, en 110 kvadratmeter stor veranda og vaskeri.

Se video av kollektivet øverst i artikkelen.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå