Lever under fattigdomsgrensa

Halvparten av Norges studenter må jobbe ved siden av studiene for å klare seg gjennom en hard økonomisk hverdag.

Saken oppdateres.

70 prosent av Norges befolkning kunne ikke levd på studielånet.

Det viser en fersk undersøkelse gjort av Sentio på oppdrag for studentavisen Universitas og Norsk Studentunion (NSU), skriver Universitas.

Makter ikke

Flesteparten av de spurte, som skal være et representativt utvalg av Norges befolkning, svarte at de ikke hadde maktet å leve på et gjennomsnittlig studielån, som per i dag er 80.000 kroner per år.

Norsk Studentunion er klar i sin kritikk:

- Vi krever at studentene får mer å rutte med, så de kommer over fattigdomsgrensen, sier leder for Norsk Studentunion (NSU), Jens A. Maseng til avisa.

Absolutt minimum

- Disse tallene viser klart at studenter lever på et absolutt minimum, og at studiefinansieringen gjør det vanskelig for hvem som helst å vie seg til studiene, mener NSU.

- Slik som det er nå, jobber halvparten av Norges studenter ved siden av studiene for å klare seg. NSU krever at regjeringen, som i regjeringserklæringen sier de vil fullfinansiere studiene, justerer opp lånet til minimum 94.000 kroner, sier Maseng.

- Opplagt et problem

Statssekretær Åge Rosnes i Kunnskapsdepartementet lover at ting skal bli bedre, kanskje «allerede» om fire år.

- Vi må være realistiske: Vi får ikke alle i Norges land til å bli heltidsstudenter på ett budsjett. Men kanskje i et fireårsperspektiv, sier Rosnes.

- Det skal være mulig å studere på heltid. Vår ambisjon er å få en heltidsstudent, og vi vil fokusere på å oppjustere prisindekser. Vi registrerer at noen klarer å leve på 80.000 kroner, men ser opplagt at dette er et problem. Derfor har vi som målsetning å oppjustere lånet over tid, sier Rosnes, og påpeker at dette ikke er gjort i en fei.På forsiden nå