Menn mest sjalu på utro-sex

Kvinner mener imidlertid det er verre om mannen utvikler følelser for en annen kvinne enn om han er seksuelt utro.

Saken oppdateres.

Det var den amerikanske forskeren David Buss som først spurte spørsmålet: Hva er verst for hvilket kjønn; emosjonelt eller seksuelt utroskap? Nå har forskning gitt oppsiktsvekkende resultater, også i Norge, skriver studentavisen Under Dusken.

Kvinner sjalu på emosjonelt utroskap

– Også blant norske studenter viste det seg at kvinner blir mer sjalu dersom kjæresten har et rent emosjonelt forhold til en annen kvinne enn om de kun har sex. Mannen derimot blir fryktlig satt ut av seksuelt utroskap, forteller førsteamenuensis Leif Edward Ottesen Kennair ved Psykologisk institutt ved NTNU.

I samarbeid med Universitetet i Bergen (UiB) har han gjennomført Buss' undersøkelse på norske studenter, nærmere bestemt unge menn og kvinner fra Bergen.

Samme resultat i USA

I USA, Japan og Korea var kjønnsforskjeller tydelige. Kennair forteller at det senest i sommer ble sådd tvil i enkelte forskningsmiljø om disse forskjellene var tydelige i Norge. Noen mente at utfallene i USA og de asiatiske landene var bestemt av deres kultur.

– Disse landene kan kanskje ses på som mer konservative og religiøse enn Norge. Da forskningen der viste at menn og kvinner reagerer ulikt på emosjonelt og seksuelt utroskap, kunne det tyde på at forskjellene hadde en kulturrelativistisk sammenheng. Man trodde ikke på at kjønnsforskjellene var universelle, forklarer Kennair overfor studentavisen.

Nå mener professoren imidlertid å ha bevist det motsatte.

– Når resultatene vi kom fram til viser akkurat det samme her som i andre land, er det grunn til å tro at kjønnsbetinget sjalusi bestemmes ut fra menneskets natur – at menn i Norge blir like lite sjalu over emosjonelt utroskap som menn i et hvilket som helst annet land, sier han til Under Dusken.

 
På forsiden nå