Studentenes fredspris 2007 til Burma:

- Jeg er veldig glad for prisen

- Jeg ble veldig glad da jeg fikk vite om pristildelingen sier Charm Tong, lærer, aktivist og student fra Burma, som får Studentenes fredspris 2007.

Saken oppdateres.

- Det er en veldig vikt anerkjennelse av det arbeidet vi gjør og vil bidra til å sette fokus på den vanskelige situasjonen for studenter og ungdom i Burma, sier Charm Tong på telefon fra sin eksiltilværelse i Thailand til adressa.no.

Avdekket sexmisbruk- I konflikter blir kvinner ofte sett på utelukkende som offer, i en kategori sammen med bar. Tong er med på å synliggjøre kvinner som en ressurs for fred og utvikling, sier komiteen i en uttalelse i forbindelse offentliggjøringen av årets vinner.Tong får prisen for sitt arbeid mot det militære regimet i Burma, som har styrt landet siden det politiske attentatet i 1947.

Hun er en av de mest markante aktivistene fra Burmas eksilopposisjonsbevegelse, og har blant annet grunnlagt en skole der kvinner blant annet får opplæring i språk, media og menneskerettigheter.

- Militæret har gjort stor skade på våre hjerter, vår tro, vår sjel og våre rettigheter. Det er vanskelig å glemme alle de overgrepene militæret har begått. Det beste vi kan gjøre er å kjempe med våre og vårt sinn, for å glemme frykten og smerten, har vinneren tidligere uttalt til media.

Allerede som 16-åring begynte Charm Tong som aktivist for menneskerettighetsgrupper lang grensen mellom Thailand og Burma, hjem for mange burmesiske innvandre og et område som er svært utsatt for kvinner. Mange av kvinnene som krysser grensen opplever arrestasjon og dårlig behandling som illegale arbeidere, og unge kvinner blir ofte lurt inn i sexindustrien.

- Som lys i mørket

– Charm er som er lys i mørket, sier en 19 år gammel jente fra denne provinsen til et intervju med Time Magazine.

- Voldtekt er svært utbredt og skjer systematisk, sier Charm selv i samme intervju.

Charm kjenner forholdene godt og står bak en rapport som avdekket 173 tilfeller av voldtekt og andre former for seksuelle overgrep mot jenter og kvinner i perioden 1996 og 2001.

- Kvinner voldtas ikke bare for voldtektens skyld, men fordi de tilhører en etnisk gruppe, og for å terrorisere dem, sier Charm til Amnesty International.

Charm var selv heldig og ble sendt over grensen til Thailand i sikkerhet som seksåring av sine foreldre.

– Jeg var ung og forsto ikke hvorfor foreldrene mine sendte meg bort. Nå verdsetter jeg det. De mente jeg ville være trygg der og ville få en utdannelse, sa Charm til Time Magazine.

Faren henne store helt

Så er også faren hennes en av Charms største helter. Hennes heltinne er den katolske nonnen Teacher Mary som oppdro henne og som ga henne utdannelsen.

Vinneren av Studentenes fredspris tilskriver henne æren for den selvtillit hun har i dag til å drive med menneskerettighetsarbeid.

I mai 2005 fikk Charm Tong Reebok Human Rights Award i Los Angeles.

Det er andre gangen at prisen deles ut til Burma. I 2001 mottok studentlederen Min Ko Naing og ABFSU fra Burma prisen.

Studentenes fredspris

Studentenes fredspris er en pris som deles ut annethvert år under ISFiT (The International Student Festival in Trondheim), og går til en student eller en studentorganisasjon som har utmerket seg i freds- og menneskerettighetsarbeid.

Fredsprisen deles ut på vegne av studenter i Norge og støttes av Norsk Studentunion(NSU), Studentenes Landsforbund(STL) og Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond(SAIH)

Vinneren av fredsprisen mottar 50 000 kr og blir invitert til Norge for å motta prisen under ISFiT.

Reisen til Norge gir fredsprisvinneren en mulighet til å knytte kontakter og sette fokus på sin situasjon. Vinnerne møter norske myndigheter, norske humanitære organisasjoner og studenter i Norge under oppholdet.

Tidligere vinnere blir også fulgt opp, og ofte invitert til senere festivaler.

Tidligere vinnere:

2005: Den colombianske studentunionen ACEU

2003: ZINASU fra Zimbabwe.

2001: Min Ko Naing og ABFSU fra Burma

1999: Antero Benendito da Silva fra Øst Timor

 
    
      (Foto: PRESSEFOTO STUDENTENES FREDSPRIS)

  Foto: PRESSEFOTO STUDENTENES FREDSPRIS

 
    
      (Foto: STUDENTENES FREDSPRIS)

  Foto: STUDENTENES FREDSPRIS

 
    
      (Foto: STUDENTENES FREDSPRIS)

  Foto: STUDENTENES FREDSPRIS

 
    
      (Foto: RUNE PETTER NESS)

  Foto: RUNE PETTER NESS

 
    
      (Foto: STUDENTENES FREDSPRIS)

  Foto: STUDENTENES FREDSPRIS

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå