Nervepirrende for studentenes fredsprisvinner

- Jeg er både håpefull og bekymret for det som skjer i Burma, sier Charm Tong, vinner av Studentenes fredspris for 2007.

Saken oppdateres.

- Demonstrasjonene vokser. Flere og flere slutter seg til, og ikke bare i det sentrale av landet, sier Charm Tong (25).

I februar besøkte hun Trondheim for å motta Studentenes fredspris under den internasjonale studentfestivalen ISFiT. Nå er hun tilbake på grensen mellom Thailand og Burma der hun driver en skole for burmesiske flyktninger. Hun er selv flyktning.

- Bred protest

- Jeg er bekymret for at protestene blir knust. Håpet er at regimet er villig til endring. De bør sette seg ned sammen med de etniske gruppene og det internasjonale samfunn, og forhandle om en demokratisk løsning, sier Charm Tong.

Hun følger situasjonen i hjemlandet nøye, og understreker at demonstrasjonene omfatter folk fra alle sektorer, ikke bare buddhistmunkene sentralt i landet.

- Har Studentenes fredspris betydd noe?

- Ja, unge folk i Burma vet om prisen og at norske studenter er solidarisk med dem.

I tillegg til å drive skolen, er Charm Tong aktiv i SWAN, en kvinnegruppe som har dokumentert hundrevis av voldtekter utført av militærregimets soldater.

- Riktig pris

- Dette viser at det var riktig å gi prisen til henne. Det er krefter i gang for å få til en varig endring i Burma, sier Martin Svarva, som var president i ISFiT 2007.

Noen rask omveltning har han imidlertid ikke tro på:

- Regimet har holdt det gående i nesten 50 år, de har sine metoder for å overleve. Historien er veldig voldelig. Men at de denne gangen ikke slår ned protestene med den samme brutaliteten som før, kan tyde på at det er åpning for en viss dialog. Jeg tror vi må være tålmodige og holde presset oppe.

Ane Sande, fredspriskoordinator under ISFiT 2007, er for tiden utvekslingsstudent i Thailand. Hun besøker innimellom skolen til Charm Tong for å kartlegge behov og ønsker. På den måten ønsker ISFiT å følge opp fredsprisen.

På forsiden nå