TEMA

fredag 23.11 2018
Anke: Ankeutvalget til Høyesterett bestemmer om landets høyeste domstol skal behandle sakene til Terje og Roger Eriksen. 

Slik er Prora-eiernes anke til Høyesterett

Prora-gründer Terje Eriksen anker både fengselsstraffen og inndragningen av 10,75 millioner til Høyesterett. Sønnen Roger Eriksen anker kun størrelsen på inndragningsbeløpet i lagmannsrettsdommen.

fredag 02.11 2018
Ankesaken til Terje og Roger Eriksen gikk i to uker i september i Frostating langmannsrett. Bildet er tatt ved en tidligere anledning. 

Mildere dom for Prora-eierne i lagmannsretten

Terje Eriksen er i Frostating lagmannsrett dømt til fengel 2 år og 8 måneder og sønnen Roger Eriksen er dømt ti fengsel i ett år og to måneder.

onsdag 12.09 2018
Forklarte seg: Prora-gründer Terje Eriksens startet sin forklaring onsdag ettermiddag, og fortsetter torsdag i Frostating lagmannsrett. 

Terje Eriksens forklaring i Prora-anken:

- Prora-investorene fikk for mye

Prora-gründer Terje Eriksen forklarte bakgrunnen for at han lovte investorene sine en bestemt avkastning, ofte 20 prosent, da han startet sin forklaring i ankesaken i Frostating lagmannsrett.

mandag 10.09 2018
Prora-anken: Det er satt av to uker i Frostating lagmannsrett til Terje og Roger Eriksens ankesak. Fra venstre: Dommer Ivar Sølberg, dommer Dag Brathole og fagkyndig meddommer, statsautorisert revisor John Arnfinn Ødegård. 

Prora-eierne i lagmannsretten:

Nektet straffskyld da ankesaken startet

Mandag startet Frostating lagmannsrett ankesaken til Prora-eierne Terje og Roger Eriksen.

lørdag 08.09 2018
Terje og Roger Eriksen ble dømt til henholdsvis fire og tre års fengsel i tingretten. 
    
      (Foto: GLEN MUSK)

Prora-eierne går for frifinnelse i ankesaken

Mandag starter Frostating lagmannsrett behandlingen av ankene fra Prora-eierne Terje og Roger Eriksen, etter at de ble dømt til fengsel for økonomisk kriminalitet i tingretten.

onsdag 27.06 2018
Geir Waage motsatte seg innsyn og mente at han hadde forklart seg i fortrolighet. Riksadvokaten vektla ikke det, i og med at en straffesak ville medført offentlighet, «og derfor ikke er et moment som i særlig grad taler mot innsyn». Også Rune Olsøs advokat hadde flere argumenter mot. 

Ap-toppene forandret forklaring til politiet

Både Rune Olsø og Geir Waage forandret sine forklaringer til Økokrim, etter hvert som nytt og ukjent materiale ble innhentet i saken, gjennom gransking og politibeslag.

tirsdag 15.05 2018
Beklager: - Ingen har gitt meg noe ultimatum, men flere har sagt at jeg burde gjøre det, sier Geir Waage om at han nå beklager sin rolle i Kystad-saken offentlig. 

Waage gir seg – og beklager samtidig sin rolle i Kystad-saken

Tidligere gruppeleder Geir Waage (Ap) tar ikke gjenvalg i 2019. Han sier det er positivt om dette kan hjelpe Ap med å legge Kystad-saken bak seg.

mandag 14.05 2018
 

TONO anmelder Tidal

TONO anmelder strømmetjenesten Tidal til politiet etter avsløringen om at lyttertallene for to artister skal være kunstig blåst opp.

torsdag 12.04 2018
Dommer Jon Østensvig har frikjent revisjonsselskapet Deloitte i søksmålet fra Prora-investorer. Saken gikk for Oslo tingrett fra 5.-9. mars. 

Prora-investorer tapte søksmål mot revisor

Prora-revisor Deloitte er frifunnet i erstatningssøksmålet fra fire investorer i utbyggeren Prora, som krevde opptil 100 millioner kroner i erstatning. Investorene anker dommen.

onsdag 11.04 2018
Verftsgata Holding, hvor Vegard Wollan (til høyre) og Trond Sundal er medeiere, krevde opptil 40 millioner i erstatning og prisavslag for prosjekteringen av Adressabygget fra Prora Eiendom og Terje og Roger Eriksen. Nå er det inngått forlik om at Prora Eiendom betaler 4 millioner. 

Prora-investorer:

Prora-investorer krevde opptil 40 millioner, får langt mindre

Utbyggingsselskapet bak Adressabygget har inngått forlik med Prora Eiendom og hovedeierne Terje og Roger Eriksen.

tirsdag 06.03 2018
«Problemet for Waage er at Olsøs direkte innvirkning på vedtaket ikke kom for dagen før Økokrim begynte å etterforske saken» skriver kronikkforfatteren. På bildet er Rita Ottervik og Geir Waage på vei inn i politiavhør i forbindelse med Økokrim-etterforskningen. 

Kronikk

Hvem kan ha tillit til Geir Waage?

Trondheim Arbeiderparti har fredet sin gruppeleder Geir Waage, til tross for at han har forklart seg uriktig om sin rolle i Kystad-saken i over et år. Hvordan er det mulig?

torsdag 01.03 2018
Rettssaken mot Terje og Roger Eriksen gikk i Sør-Trøndlag tigrett fra 29. januar til og med 13. februar i år. 

Prora-eierne Terje og Roger Eriksen er dømt til fengsel

Prora-gründer Terje Eriksen (61) er dømt til fire års fengsel og sønnen Roger Eriksen (38) til tre års fengsel. Begge anker dommen.

tirsdag 27.02 2018
Mandag kveld deltok ordfører Rita Ottervik på et internt Ap-møte på Folkets Hus. Ifølge Ottervik har Rune Olsø kontaktet flere Ap-representanter om grønn strek: - Jeg har sett noen få henvendelser som politiet viste meg under etterforskningen. Noen andre har fortalt om sms-er de har mottatt. Noe ble kjent på møtet mandag, forteller Ottervik til Adresseavisen. 

Ordfører Rita Ottervik:

- Olsø har prøvd å påvirke én og én representant i saker om grønn strek

Flere enn fem bystyrerepresentanter har blitt forsøkt påvirket i saker knyttet til grønn strek, ifølge ordfører Rita Ottervik. Hun ser svært alvorlig på de nye opplysningene i saken.

mandag 19.02 2018
 

Enten vil ikke Waage innrømme feil, eller så forstår han ikke alvoret. Jeg vet ikke hva som er verst

Det er vanskelig å forstå at Ap kan ha tillit til gruppeleder Geir Waage etter Økokrims avsløringer. Enten vil ikke Waage innrømme feil, eller så forstår han ikke alvoret. Jeg vet ikke hva som er verst.

torsdag 15.02 2018
Kystad var området som ble tatt ut av grønn strek etter at Rune Olsø sent kvelden før det avgjørende bygningsrådsmøtet sendte forslag til merknad til sin gode venn, Aps gruppeleder Geir Waage, som «valgte å videresendte tekstinnspillene som sine egne», som Økokrim skriver i den detaljerte henleggelsen. (Les hele henleggelsen på adressa.no). 

Økokrims henleggelse avdekker:

Rune Olsø foreslo selv merknaden som utløste én million kroner i Kystad-avtalen

Økokrims etterforskning avdekker at Rune Olsø og hans nære venn, gruppeleder i Ap, Geir Waage, avtalte på e-post og sms hva som skulle stå i merknaden kvelden før Kystad-området ble tatt ut fra grønn strek.

onsdag 14.02 2018
 

Økokrims henleggelse i Kystad-saken avdekker:

Her er sms-ene og e-postene mellom Olsø og Waage kvelden før vedtaket i bygningsrådet

Ifølge Økokrims vedtak om henleggelse i Kystad-saken, bidro Olsø selv til formuleringen av merknaden som utløste én million kroner i Kystad-avtalen

tirsdag 13.02 2018
Terje Eriksens forsvarer, advokat Halvard Helle i Schjødt, holdt sin prosedyre tirsdag, som var siste dag av Prora-rettssaken. 

Forsvarerne i Prora- rettssaken:

Terje Eriksens forsvarer la ned påstand om full frifinnelse

Prora-gründer Terje Eriksen og sønnen Roger Eriksen må frifinnes på alle punkter var påstanden fra forsvarerne, da de holdt prosedyrer tirsdag.

mandag 12.02 2018
Aktor, førstestatsadvokat Bård Thorsen, (til høyre) og medaktor Einar Holaker i Økokrim holdt prosedyre i Prora-saken mandag.  
    
      (Foto: RUNE PETER NESS)

Aktor i Prora-saken:

Vil ha tre og fire års fengsel for Prora-eierne

I Prora-saken hvor Terje og Roger Eriksen er tiltalt, la aktor mandag ned påstand om at de straffes med henholdsvis fire og tre års ubetinget fengsel.

fredag 09.02 2018
 

Derfor henla Økokrim Kystad-saken

Her kan du lese vedtaket fra Økokrim hvor det kommer fram flere nye opplysninger.

Økokrim har henlagt Kystad-saken etter bevisets stilling. 
    
      (Foto: Morten Antonsen/scannet dokument (montasje))

Her kan du lese dokumentet bak Kystad-henleggelsen i sin helhet

Økokrim har offentliggjort dokumentet der de begrunner hvorfor de henlegger saken mot Rune Olsø.

Søker fritak: Ap-politiker Rune Olsø. 
    
      (Foto: Rune Petter Ness)

Kystad-saken henlagt etter bevisets stilling

Økokrim skriver i en pressemelding at Kystad-saken, der Ap-politiker Rune Olsø har blitt etterforsket, er henlagt etter bevisets stilling.

mandag 05.02 2018
Mandag fikk dommer Ole Ingard Ødegård og meddommerne Lill Ann Monge og Reidar Vandvik høre vitnemålene til tidligere revisor i Prora Eiendom, Mette Estenstad, og revisor siden 2014, Amund Petter Amundsen. 

Revisor i Prora-saken:

Revisor i Prora: -Jeg skjønte vi var blitt lurt

Revisor i Prora Eiendom vitnet i straffesaken mot Terje og Roger Eriksen mandag.

torsdag 01.02 2018
Onsdag og torsdag denne uka har Roger Eriksen forklart seg i straffesaken mot han og faren Terje Eriksen. Dommer er Ole Ingard Ødegård. Ved siden av han står en av tre meddommere, revisor Lill Ann Monge. Bildet av Roger Eriksen er tatt ved en tidligere anledning. 

Økokrim-tiltalte Roger Eriksen:

- Jeg ble frustrert over pekefinger fra revisor og sa at de må ta det opp med Terje direkte

Tiltalte Roger Eriksen ble daglig leder i eiendomsutvikleren Prora Eiendom uten økonomisk bakgrunn. – Jeg hadde ikke mye kunnskap om økonomi og styring, sa Eriksen da han forklarte seg i tingretten.

onsdag 31.01 2018
Prora-investorene Christin og Trond Sundal har fulgt tiltalte Terje og Roger Eriksens forklaringer i Sør-Trøndelag tingrett i to dager. 

Prora-investorer fulgte Eriksens forklaring i retten:

- Vi fikk prosjektene solgt inn helt annerledes

Prora-investorene Trond og Christin Sundal sier de har brukt tusenvis av timer på å prøve å få pengene sine tilbake fra økokrimtiltalte Terje og Roger Eriksen.

tirsdag 30.01 2018
Prora-eier Terje Eriksen startet sin forklaring i Sør-Trøndelag tingrett tirsdag, og fortsetter onsdag. Bildet er tatt ved en tidligere anledning. 

Økokrim-tiltalte Terje Eriksen:

- Jeg hadde ikke noe med regnskapet å gjøre

Prora-gründer Terje Eriksen visste lite om Prora Eiendoms regnskaper da han startet sin forklaring i Sør-Trøndelag tingrett tirsdag.

mandag 29.01 2018
Tingretten Dommer i Prora-saken er Ole Ingard Ødegård. Her er også to av meddommerne, revisorene Lill Ann Monge og Reidar Vandvik. I tillegg er revisor Hans Christian Liebech meddommer. 

Prora-investor fikk 100 000 kroner i forelegg

Trondheims-investor Jan Gunnar Heglund har vedtatt et forelegg på 100 000 kroner, for å ha vært med på å forlede revisor i forbindelse med regnskapet til Prora Eiendom.

 

Prora-eierne nekter straffskyld

Både Prora-gründer Terje Eriksen (61) og sønnen Roger Eriksen (38) nektet straffskyld på alle tiltalepunktene da rettssaken mot dem startet i Sør-Trøndelag tingrett mandag.

lørdag 27.01 2018
Det er satt av tre uker til straffesaken mot Terje og Roger Eriksen i Sør-Trøndeag tingrett. 

3000 sider dokumenter skal legges frem i Prora-rettssaken som starer mandag

Det er satt av tre uker til straffesaken mot Prora-gründer Terje Eriksen og sønnen Roger Eriksen i Sør-Trøndelag tingrett.

fredag 05.01 2018
Tiltale: De tre mennene er tiltalt for grov korrupsjon ved Sør-Trøndelag tingrett. En fjerde mann ble dømt til fengsel etter å ha tilstått i samme sak. 
    
      (Foto: Marthe Hårstad)

Trønder tiltalt for grov korrupsjon

Tre menn er tiltalt for grov korrupsjon, etter at en tidligere ansatt i fiskefôrselskapet Ewos ifølge tiltalen skal ha krevd eller fått bestikkelser på til sammen 2,7 millioner kroner.

fredag 06.10 2017
Bostyrer John Aksel Stav i Bjerkan Stav Advokatfirma la torsdag frem en midlertidig innberetning om konkursen i Selvbyggern, under den første skiftesamlingen i Sør-Trøndelag tingrett. 

Rundt 60 kreditorer krever 6,6 millioner etter konkurs

Det er kommet krav til boet etter konkursen i det økokrimsiktede Trondheims-firmaet Selvbyggern på 6,6 millioner kroner.

lørdag 30.09 2017
Prora Eiendom står bak byggingen av Adressahuset ved Bakke Bru, hvor også Prora har lokaler. Bygget er senere solgt til KLP Eiendom. 

Nå er det klart når rettssaken mot Prora-eierne skal gå

Rettssaken mot eiendomsutviklerne Terje og Roger Eriksen er berammet på nytt, og saken starter i Sør-Trøndelag tingrett mandag 29. januar neste år.

onsdag 06.09 2017
Etter to rettsmøter om konkursbegjæringene, kom kjennelsen om konkurs i Selvbyggern onsdag fra dommer Magnhild Børsting Røe i Sør-Trøndelag tingrett. 

Byggefirma siktet for økonomisk kriminalitet er slått konkurs

Trondheimsfirmaet Selvbyggern er slått konkurs, etter en begjæring fra ni tidligere ansatte som ikke har fått all lønna de har krav på.

mandag 04.09 2017
I dommen mot Joakim Kobdock er det i formildende retning lagt vekt på at han har avgitt en uforbeholden tilståelse, og at saken har ligget lenge hos politiet før den kom opp for Sør-Trøndelag tingrett. 

Må i fengsel etter å ha drevet byggefirma ulovlig

Driveren av to byggefirma i Melhus som er konkurs, må sone 25 dager i fengsel etter å ha blitt dømt for å ha brutt konkurskarantene og ikke ført regnskap.

tirsdag 04.07 2017
Jusprofessor Kåre Lilleholt mener en granskningsrapport er en meningsytring som ikke har noen større vekt enn argumentasjonen den bygger på. 
    
      (Foto: Pressebilde)

Jusprofessor: - Slike rapporter må ses som en meningsytring

Hvis nye opplysninger kommer frem, kan det være relevant for Økokrim, sier professor Kåre Lilleholt ved Universitetet i Oslo.

«Jeg ser nå frem til etter hvert å få avsluttet saken, og setter stor pris på all støtten som så mange har vist meg og min familie gjennom en krevende tid,» skriver Olsø i en sms til Adresseavisen. Her fra da han var i avhør med Økokrim. 

Intern rapport slår fast at Olsø ikke har brutt regler

Staur Holding går nå ut med konklusjonen, men de vil ikke gi innsyn i den private granskningsrapporten så lenge Kystad-saken er under etterforskning av Økokrim.

Sykdom Rettssaken mot hovedeierne i Prora Eiendom, Terje og Roger Eriksen, er utsatt på grunn av sykdom i aktoratet. 

Rettssaken mot Prora-eierne er utsatt

Rettssaken mot eiendomsutviklerne Terje og Roger Eriksen er utsatt. Saken skulle opprinnelig starte i midten av august.

mandag 03.07 2017
13. juni ble det holdt muntlige forhandlinger i Sør-Trøndelag tingrett om arresten i det siktede firmaets bankkontoer. Advokatfullmektig Bjørn Flemming Iversen (til venstre) representerte byggefirmaet, mens advokatfullmektig Nicolas Kvedalen representerte de ni arbeiderne som krever nesten én million i lønn de mener de ikke har fått. 

Byggefirma i Trondheim er siktet for økonomisk kriminalitet

Et Trondheims-firma og mannen som leder det etterforskes av politiet for økonomisk kriminalitet og brudd på arbeidsmiljøloven.

torsdag 01.06 2017
 

Adresseavisen mener

Vi trenger et godt og kompetent Økokrim

Et regjeringsoppnevnt utvalg foreslår å slå sammen Økokrim og Kripos. Et flertall i Særorganutvalget mener en slik sammenslåing vil gi en felles bistands- og etterforskningsenhet som gjør politiet bedre i stand til å bekjempe organisert kriminalitet og økonomisk kriminalitet.

mandag 22.05 2017
Prora Eiendom hvor styreleder Terje Eriksen og daglig leder Roger Eriksen er tiltalt, holder til i Adressahuset. Prora sto bak byggingen av dette bygget, som senere er solgt til KLP Eiendom. 

Straffesaken mot Prora-eierne skal gå i tre uker

Rettssaken mot utbyggerne Terje og Roger Eriksen starter i midten av august.

torsdag 20.04 2017
Avhør Tidligere Høyre-topp Yngve Brox har tatt opp Rune Olsøs opsjon på Være med Økokrim. Økokrim skal ha bedt Brox selv å vurdere hvilke tema som kunne være relevante da han var inne til avhør om Kystad-saken. 

Høyre-topp informerte Økokrim om Olsøs Være-opsjon

I oktober 2015 sier Rune Olsø til Geir Waage at han har en økonomisk interesse på Være. I januar 2016 blir Høyre overbevist av Waage om å ikke legge Være under grønn strek. Yngve Brox har informert Økokrim om saken.

tirsdag 18.04 2017
Statsadvokat Helene Bærug Hansen sier Økokrim fortsetter etterforskningen i Kystad-saken. 
    
      (Foto: Terje Svaan)

Fortsetter etterforskningen i Kystad-saken

Statsadvokat Helene Bærug Hansen sier Økokrim har tilstrekkelig med folk på Kystad-saken og fortsetter etterforskningen.

onsdag 05.04 2017
Økokrim-avhør Ap-politiker og Staur-rådgiver Rune Olsø forlot Sentrum politistasjon sammen med sin advokat Sigurd Holter Torp etter sju timer i avhør hos Økokrim. 

Olsø i sju timer langt økokrim-avhør

Via sin advokat, korrupsjonsekspert Sigurd H. Torp, sier Ap-topp Rune Olsø at han legger til grunn at Økokrim bygger på korrekt faktum og at saken raskt henlegges.