TEMA

onsdag 24.02 2021
Nominert: De nye småhusene på Svartlamoen vekker internasjonal oppsikt og er nominert til EUs arkitekturpris. Europaller og kjøkkeninnredninger fra 70-tallet er noen av gjenbruksmaterialene som er brukt. 
        
            (Foto: Carl-Erik Eriksson/Trondheim Kommune)

Kommunen må gi Svartlamoen mer enn ti år

Trenger en langsiktig løsning

mandag 19.11 2018
 

Folkehøgskole i Trøndelag vant nasjonal matpris

Fosen Folkehøgskole fikk pris for jobbe de gjør med bærekraftige måltid.

lørdag 05.05 2018
Melkekyrne var meget aktive ute på jordet. 
        
            (Foto: Terje Svaan)

Folk sto som sild i tønne da kyrne endelig slapp ut

Rundt 5000 personer møtte lørdag opp for å få med seg det årlige kuslippet på Skjetlein videregående skole.

onsdag 08.11 2017
Nominert til ny pris: Mandag kveld avgjøres det hvem som vinner Matprisen 2017. Blant tre nominerte er Credos Heidi Bjerkan. 

Credo-Heidi nominert til ny matpris

Heidi Bjerkan er en av tre nominerte til Matprisen 2017 som mandag deles ut på hennes egen mathall Vippa i Oslo.

tirsdag 12.09 2017
Matfestivalen med rekordomsetning: Trøndersk matfestival økte omsetningen med 2,3 millioner kroner fra året før. 

Nå er salgsresultatet for Trøndersk Matfestival klart

Trøndersk Matfestival omsatte for 12 millioner kroner i år, noe som er en økning på 2,3 millioner fra året før.

lørdag 26.08 2017
Grønnsaker først: De aller fleste av andelslandbrukene driver med allsidig grønnsakproduksjon. 

Flere vil dyrke sin egen mat - ny modell på fremmarsj

I Trøndelag er det etablert 13 andelslandbruk og flere ønsker å starte. - Modellen er på fremmarsj, sier Alexandra Devik.

søndag 06.08 2017
-Vi har verdens reneste produksjon av sjømat- og landbruksprodukter. Det er en posisjon i Europa og i verden for øvrig som ingen har tatt og som vi bør befeste, sier Aslaug Rustad, leder for Trøndersk Matfestival. 

- Midt-Norge har verdens reneste matproduksjon. Det er en posisjon vi bør befeste

Leder for Trøndersk Matfestival, Aslaug Rustad, inviterer til et felles løft for å gi Midt-Norge posisjonen som Europas fremste matkammer for ren mat.

lørdag 05.08 2017
 
        
            (Foto: Wil Lee-Wright)

Kåring av årets beste produkter på Trøndersk Matfestival

Torsdag ble produsentenes beste produkter hyllet på Matfestivalen. Her ble det delt ut priser for blant annet beste kjøttprodukt og beste økologiske produkt.

tirsdag 11.07 2017
Grønn hverdag: Marte Jermstad Ansnes driver Grønn Spire i Trondheim sentrum. Hun tror at i løpet av en ti års-periode kommer flere og flere salonger til å bli grønnere. Kunde Tonje Heggum sier seg enig. 
 

Marte startet grønn frisørsalong i Trondheim etter at hun fikk barn

Salongene er ikke grønne for trendens skyld.

mandag 26.06 2017
Her er Presthus gård med Ranheim i bakgrunnen. Til høyre ligger barnehagen ved Presthus gård. 

Her kan du få andel i gris eller åkerlapp, men nye veiplaner kan velte prosjektet

Her kan du få en andel i en gris, eller en åkerlapp med korn og grønnsaker. Bakeri, bryggeri, barnehage og åpen gård. Nå foreligger de nye planene for Presthus gård.

søndag 21.05 2017
4Endelig ute! 
        
            (Foto: Lars Olav Stavnes)

2500 så 40 våryre kyr slippe ut på beite

Etter å ha stått inne i fjøset hele vinteren, slapp de økologiske kyrne på Skjetlein videregående skole ut i sola lørdag.

lørdag 20.05 2017
Trøndersk Matfestival, anbefalt reisemål: - Det er nok trekløveret Matfestivalen, Bryggerifestivalen og Olavsfestdagene som må ta æren for dette, og det at det skjer så mye innenfor kultur, mat og drikke, sier Aslaug Rustad som er daglig leder for Oj! Trøndersk Mat og Drikke. 

Denne festivalen er regnet som et av Skandinavias beste reisemål

Reisemagasinet «Reiselyst» anbefaler Trøndersk Matfestival

torsdag 06.04 2017
Til Nyhavna: Svartlamonmodellen bør tas i bruk på deler av Nyhavna, mener kronikkforfatterne. På bildet er det Trondheim folkekjøkken på Svartlamon som lager middag av varer de får gratis fra daglivare forretninger. Dette er mat butikkene har tenkt å kaste. 
        
            (Foto: Christine Schefte)

Kronikk

Slik kan Nyhavna bli en bydel folk kommer til for å se og oppleve

På den delen av Nyhavna som grenser til Svartlamon kan det utvikles en levende økologisk bydel. Det kan gjøre hele Østbyen mer attraktiv å bo i.

lørdag 01.04 2017
Salget av økologisk mat økte i alle varegrupper. 
        
            (Foto: Frank May / NTB scanpix
)

Økning i salget av økologisk mat

Nordmenn kjøpte i fjor økologisk mat for nesten 2,5 milliarder kroner. Det er en økning på 24 prosent fra 2015. 

mandag 20.03 2017
 

Snudde nedleggelse til en omsetning på 132 millioner og tre ganger flere ansatte

Med økologisk og kortreist mat i vinden, surfer Rørosmeieriet to store trendbølger. Dét har gitt solid salgsøkning og nye utbyggingsplaner på Røros.

torsdag 15.12 2016
Lønnsomt: Kjell Anders Sandkjernans motto er at det finnes muligheter i fjelljordbruket. Han er en pioner i økologisk melkeproduksjon, og har utviklet driften til en lønnsomhet godt over snittet for konvensjonell produksjon. 

Adresseavisen mener

Regjeringen på feil spor med landbruket

I landbruksmeldingen som regjeringen la frem i forrige uke, vil Høyre og Frp dreie landbrukspolitikken mot større enheter, mer rasjonell drift og tilpasning til globalisert handel.

torsdag 24.11 2016
 

Debatt

Hva mener de med å selge denne tynne suppen som yoghurt?

«Så kommer det nå omsider økologisk naturell Yoghurt både fra Tine og Rørosmeieriet. Jeg har forsøkt begge.» skriver Einar Aas i dette debattinnlegget.

onsdag 09.11 2016
Gulrøtter: «Da jeg hadde kjøpt dem, ble jeg bare lei meg» skriver innleggsforfatteren om de økologiske gulrøttene hun kjøpte på Rema. 

Debatt

Kan Rema vennligst slutte med å mishandle de økologiske gulrøttene?

«Da jeg hadde kjøpt dem, ble jeg bare lei meg» skriver Yngvild Aas i dette debattinnlegget.

søndag 06.11 2016
James Ehrlich talte under TEDx konferansen i Trondheim i helga. Ehrich tror vi må tilbake til de gamle, selvbergende samfunnene, for å berge jordkloden. 

Vil bygge økolandsbyens svar på Tesla i Trondheim

James Ehrlich er i ferd med å bygge selvbergende landsbyer, som etter hvert skal bli så billige og gode å bo i at dette blir løsningen for menneskeheten.

onsdag 14.09 2016
 

- Det smaker litt fjøs, sier Turid Nordbø om finaleosten i «Det norske måltid»

torsdag 04.08 2016
Historisk mat som tema: Mat og øl fra 135 utstillere skaper god stemning i Trondheim sentrum i følge prosjektleder for matfestivalen, Brit Melting (t.v.), daglig leder for Oi! Trøndersk mat og drikke, Aslaug Rustad i midten og prosjektleder for bryggerifestivalen, Åslaug Hennissen. 

Historisk mat preger årets matfestival:

Brygger opp til festival med boknafisk og mjød

Sushi, thai og taco må vike plass for boknafisk, havregrøt og tjukkmelk i år. Matfestivalen 2016 ønsker å løfte frem mat og drikke på gamlemåten.

søndag 17.07 2016
En av to tror ikke at økologisk mat er sunnere enn annen mat, viser en undersøkelse som Nationen har gjennomført.  
        
            (Foto: Frank May / NTB scanpix)

En av to tror ikke økologisk mat er sunnere

Halvparten mener at økologiske mat ikke er sunnere enn annen mat, viser en undersøkelse.

torsdag 14.07 2016
Åker: Et vedtak i bystyret en regnfull kveld kan ødelegge matjord naturen har brukt tusenvis av år på å bygge opp. 

Debatt

Trist, trist, trist

Bondens marked i Trondheim er landets største, og kundene strømmer til Mathallen. Samtidig lar flertallet i bystyret kortsiktig profitt for noen få utbyggere ødelegge den beste matjorda for alltid.

torsdag 09.06 2016
Økomål: Det mangler virkemidler for økologisk matproduksjon, skriver artikkelforfatteren. Jostein Trøite, leder i Oikos (Økologisk Norge), krever handling. 
        
            (Foto: LEIF ARNE HOLME)

SIGNERT

Mens elbilkjøperen blir premiert, så får ikke økomatspiseren noen drahjelp

Innen 2020 skal 15 prosent av produksjon og forbruk av mat i Norge være økologisk dyrket. Det kommer ikke til å skje.

søndag 05.06 2016
Jostein Trøite, leder i Oikos – Økologisk Norge. krever handling. - Vi har er langt fra Stortingets mål om 15 prosent økologisk landbruksproduksjon i Norge. 

- Myndighetene har sviktet øko-landbruket

Riksrevisjonen slakter myndighetene for at de ikke har fulgt opp Stortingets mål om 15 prosent økologisk matproduksjon.

lørdag 12.03 2016
Venter på vår: Elisabeth Sagfjæra Vaagland er styreleder i Vikhammer Andelsgård som tar fatt på sin første sesong dette året. De skal dyrke økologiske grønnsaker på Vikhammer. 

Folk:

Lokker byfolk til øko-landbruk på Vikhammer

Elisabeth Sagfjæra Vaagland vokste opp i blokk og lengtet etter å se det spire i jorda. Nå samler hun folk på Vikhammer til storstilt hobbyjordbruk i nabolaget.

onsdag 09.12 2015
Firstende sprø: Men hvilken ribbe er best? 

Hvilken ribbe vant testen - den dyreste eller den billigste?

Kompetansen i juryen var ubestridelig, og konklusjonen glassklar. Den dyreste juleribba er best, den billigste dårligst.

onsdag 11.11 2015
Meieribestyrer Trond Vilhelm Lund sto for åpningen av Rørosmeieriets nye anlegg i Tolga onsdag formiddag. 
        
            (Foto: Gunhild Sund Bellsli/Rørosmeieriet)

Nå har Rørosmeieriet åpnet nytt øko-meieri

Gir Rørosmeieriet større kapasitet til vekst og større produktutvikling.

lørdag 10.10 2015
Linn Holmberg og Hannah Nilsson savner svenske priser når de er på matvarehandel i Trondheim. 

- Matvarer i Norge er dyrt, særlig meieriprodukter og kjøtt

Prisen på matvarer har økt betydelig de siste 12 månedene, men legger forbrukerne merke til prisendringene?

onsdag 07.10 2015
Glad hobbybonde: Andeleier ved Medalhus Andelslandbruk, Rune Laugsand, synes folk bør ta en titt i kjøleskapet. – Jeg synes det er best å vite hvor maten kommer fra, sier han. 
        
            (Foto: LEIKNY HAVIK SKJÆRSETH)

– Ingen vits å kjøpe altfor billig importert mat, og forurense kroppen, når dette tilbudet finnes

Andelsgårder lokker folk ut i åkeren.

fredag 21.08 2015
Gårdeier Ole Johan Granøien forbreder Lysklæt-burgeren som har blitt servert på en rekke musikkfestivaler i sommer. Den blir også å finne på Pstereofestivalen i helga. 

Fra denne gården kommer Pstereo-burgeren

Nitti prosent av all mat som serveres på Pstereofestivalen er økologisk. En av bøndene som selger mat på festivalen, er Ole Johan Granøien fra Gammelgården Lysklæt.