TEMA

tirsdag 30.06 2020
Omtrent klokken 02.00 natt til 13. juni 1940 angrep 15 britiske B-24 «Skua» stupbombefly den tyske flåten i Trondheimsfjorden. Det gikk ikke så bra, forteller major Tormod Overland i denne kronikken. 
    
      (Foto: Ukjent via Reddit)

Kronikk:

Den katastrofale natten over Trondheimsfjorden

Når vi i disse dager nyter trøndersk sommer og stadig mer frihet håper jeg flere som meg tar seg tid til å tenke litt over realitetene krigen i Norge innebar.

lørdag 20.06 2020
 

Det er et av de mest beryktede husene i Trondheim. Nå utspiller en ny historie seg her4

En spenningsroman om huset i Osloveien 23, som torturisten og morderen Gerhard Flesch (1909-1948), SS-kommandør for Midt-Norge okkuperte.

torsdag 04.06 2020
Gerd Fleischer, a Nowegian

Hun bærer en sterk historie om å stå opp mot krenkelser

fredag 15.05 2020
Tysker på Bakklandet: Roman Schomburg som tysk offiser og Sara Viktoria Bjerregaard Christensen som hans danske kjæreste på besøk i Trondheim i den danske krigsfilmen. 

Filmen har nok stoff til en hel sesong som tv-serie4

Dansk krigsfilm, delvis spilt inn i Trondheim, er bedre på å dramatisere moralske spørsmål fra krigens første fase enn å gi filmatisk liv til saftig familiedrama.

mandag 11.05 2020
 

8. mai 1945: Gleden var også iblandet et sterkt sinne

fredag 08.05 2020
På Krigsseilerplassen i Trondheim står et monument til minne om de sjøfolk som ikke kom tilbake. 
    
      (Foto: Terje Svaan)

Dette har vært en pinlig sak for skiftende regjeringer

 

75 år siden frigjøringa: For mange er det smertefullt at minnestedene nå står tomme

lørdag 18.04 2020
Den spanske syke: Influensasuke på nødsykehus i Fort Riley, Kansas, fotografert i 1918. Spanskesyken drepte minst 20 millioner på verdensbasis og 15 000 i Norge. (AP Photo/National Museum of Health) 
    
      (Foto: Anonymous)

Da 150 døde på noen uker i Trondheim, ble omsider skolene stengt

De største forskjellene mellom korona og da spanskesyken herjet i Norge for drøyt 100 år siden, var at da døde folk som fluer og mediene prioriterte annet stoff.

tirsdag 17.03 2020
 

Ny klassiker fra mannen bak «Den engelske pasienten»6

Michael Ondaatje har skrevet en spionroman som er lysende fordi den også er en utviklingsroman, med fokus på den menneskelige faktor. 

torsdag 05.03 2020
Ærens menn: Forfatterne Tore Rem(f.v), Kjartan Fløgstad og Espen Søbye kritiserer Forfatterforeningens unnskyldning til æreskjelte norske krigsforfattere i boka «På Æren Løs» som ble lansert denne uka. 
    
      (Foto: Fandango)

«Dårlig unnskyldning til norske forfattere som sviktet under krigen»

Fortjente 17 norske forfattere unnskyldningen som Forfatterforeningen ga dem i 2018? Ikke alt norske forfattere gjorde under krigen kan eller bør unnskyldes.

søndag 16.02 2020
 

Hvordan snakke med barn om jødeforfølgelsene?3

Godt ment og tidvis spennende, men svært ujevn familiefilm om to unger som prøver å hjelpe to jødiske barn over grensa til Sverige under krigen.

mandag 13.01 2020
August Diehl in the film A HIDDEN LIFE. Photo by Reiner Bajo. © 2019 Twentieth Century Fox Film Corporation All Rights Reserved 
    
      (Foto: Reiner Bajo)

Mektig om mannen som nektet troskap til Hitler5

Historie fra virkeligheten om østerriksk bonde som nektet å sverge troskap til Hitler. Annerledes, mediterende krigsdrama om ondskap og personlig motstand.

torsdag 05.12 2019
Trondhjemmeren Oskar Mendelsohn ga ut storverket i to avdelinger, på 60- og 80-tallet. Nå er boka kommet ut på nytt - et storverk på nesten 1000 sider. Det er et gjenstand for et møte, seminar på Jødisk museum torsdag kveld. Vi møter forsker Synne Correl Foto: Rune Petter Ness 
    
      (Foto: Rune Petter Ness)

Standarverk er nyugitt i praktutgave:

- Snedig at flere sentrale bygninger for den jødiske historien i Trondheim nå er blitt morobutikker

- Det er snedig at flere sentrale bygninger for den jødiske historien i Trondheim nå er blitt morobutikker, sier forsker Synne Corell.

torsdag 17.10 2019
Dobbeltagenten: Ingrid Bolsø Berdal som den norske skuespilleren og dobbeltagenten under krigen, Sonja Wigert, som både jobbet for tyskerne og svensk etteretning, ifølge filmen «Spionen». 
    
      (Foto: 4 1/2 og Nordisk Film)

«Ingrid Bolsø Berdal som norsk stjerne, nazi-elskerinne og dobbeltagent i krigsfilm som burde vært bedre»3

Ingrid Bolsø Berdal danser i krigens gråsoner som femme fatale mellom nazister og motstandsfolk, men historien er bedre enn filmen.

lørdag 12.10 2019
 
    
      (Foto: Faksimile fra Adresseavisen 7.desember 1942)

«Jødehatet i norske aviser på 30- og 40-tallet har altfor lenge blitt skjøvet under teppet hos norske medier - også i Adresseavisen»

Jødehatet i norske aviser før og under andre verdenskrig har i påfallende liten grad blitt tema i norske medier. Før nå. Mediene slapp for lett fra krigsoppgjøret.

onsdag 09.10 2019
Minnetavla på Trondheim Sentralstasjon hedrer jernbaneansatte som ofret livet under andre verdenskrig. Digitalt museum skriver: Jernbanens tjenestemenn ble med på illegalt arbeid som innebar arrestasjoner, opphold i konsentrasjonsleire, henrettelser uten lov og dom, samt at noen ble drept ved sabotasjeaksjoner mot jernbanenettet. 
    
      (Foto: Tertit Aam)

Debatt:

Krigsminnesmerket blir ikke stelt. Det oppleves som forakt for de som hedres der

tirsdag 01.10 2019
 

Lanserer bred historie om Norge under krigen

Kjenner noen igjen kvinnene på broen i Steinkjer?

Stedet er Steinkjer, tidspunktet sannsynligvis sommeren 1940. Men hvem har tatt bildet og hvem er avbildet?

mandag 09.09 2019
 

Før og nå

Sommeren 1941 ble det utlagt en tegningsliste i Ivar Ballangruds sportsforretning

Tidlig på sommeren i 1941 ble det utlagt en tegningsliste i Ivar Ballangruds sportsforretning i Trondheim for en blomsterhilsen til fem ungdommer som var falt under kampene ved Gratangen. 

fredag 12.07 2019
SETTER LIVET I REFLEKSJON: Tre unge guider skal i sommer fortelle den tunge historien om Eilif Rye Pisani.  F.v. (øverst) prosjektleder Gaute Ulvik Haugan, (nederst t.v.) pedagog Øystein Kobbeltveit, guide Tor Martin Nordtømme, guide Oda Okkenhaug og forsker Eirik Julius Risberg.  
    
      (Foto: Marthe Amanda Vannebo)

Utenforskap som tema på Falstad i sommer:

Skolehjemsgutten Eilif lot seg verve av nazistene

- Jeg ser likheter mellom historien her og det jeg har opplevd, forteller Oda Okkenhaug. Hun mistet broren sin, Emil, på Utøya og er guide på Falstad i sommer.

lørdag 11.05 2019
Skapte ufred: 
Justisminister Jøran Kallmyrs tale på Jørstadmoen 8.mai var ikke mye statsmannsaktig, skriver Adresseavisen på lederplass. Bildet er fra da Kallmyr ble utnevnt til statsråd tidligere i vår.
 
    
      (Foto: Kallestad, Gorm)

Adresseavisen mener

Dårlig anledning å spille på kaldkrigsretorikk

Justisministeren burde opptrådt mer som samlende statsråd, mindre som demagogisk partipolitiker i 8.mai-talen.

lørdag 13.04 2019
Det historiske bildet viser Storbritannias statsminister Neville Chamberlain (t.v.) som håndhilser på Adolf Hitler (lengst til høyre) i München 30. september 1938, samme dag som Storbritannia, Frankrike og Tyskland ble enige om den såkalte München-avtalen, som forseglet Tsjekkoslovakias skjebne. Handlingen i Robert Harris' roman «München» er lagt opp rundt hendelsene denne dagen. 
    
      (Foto: NTB/SCANPIX (AP Photo))

Han trodde han hadde forhindret andre verdenskrig5

Fascinerende roman om München-avtalen som gir forsiktig oppreisning til Storbritannias forsiktige statsminister Neville Chamberlain.

lørdag 09.02 2019
Kongelig serieunderholdning: En jublende folkemasse ønsket kongefamilien velkommen tilbake til Norge 7. juni 1945. F.v. kong Haakon, kronprinsesse Märtha, prinsessene Ragnhild og Astrid, prins Harald og kronprins Olav.  

«Er vi klar for å pirke i de kongelige i norsk tv-serie?»

Inspirert av «The Crown» er både NRK og TV2 i gang med påkostet tv-drama om kongefamilien. Spørsmålet er om de tør pirke i de ømme sidene av historien.

lørdag 02.02 2019
I synagogen: Da Hirsch Isaksen, faren til Lennart, kom hjem etter krigen, var halve menigheten borte. 130 av medlemmene i Det Mosaiske Trossamfunn i Trondheim var myrdet. 

Hvorfor gjorde ikke de andre jødene i Trondheim som tannlege Hirsch Isaksen og flyktet?

I hele sitt liv har Lennart Isaksen (73) lurt på hvorfor ikke alle jødene i Trondheim gjorde som hans far og stakk mens det ennå var tid. Hva holdt dem tilbake? Marte Michelets bok, «Hva visste hjemmefronten?», fikk noen biter til å falle på plass.

mandag 26.11 2018
Til venstre ser vi Isak Glick sammen med sin storesøster Eva, moren Rakel og faren Kalman i den lykkelige tiden i Trondheim. (Foto: Jødisk Museum, Trondheim).
Til høyre er Isak Glick fotografert som student ved Kjemiavdelingen NTH i 1938 (Foto: Schrøder/NTNU Universitetsbiblioteket
 

Isak fra Trondheim ble myrdet i Auschwitz

For 76 år siden i dag, den 26. november 1942 klokken 14.55, glir transportskipet «Donau» ut fra Oslo havn, med kurs for Stettin. Om bord er 532 norske jøder.

lørdag 17.11 2018
Norske helter: Gunnar Sønsteby spilt av Knut Joner, Christian Rubeck som Kolbein Lauring og Aksel Hennie som Max Manus, i en av tidens mest populære norske filmer, «Max Manus» fra 2008. 

«Derfor blir det bråk når det pirkes i glansbildet av hjemmefronten»

Jøder, kvinner, kommunister og Nord-Norge har havnet i skyggen i norsk krigshistorie. Derfor blir det bråk når det pirkes i glansbildet av hjemmefronten.

fredag 16.11 2018
Fritid: En gruppe marinetransportsoldater har tatt av uniformen og bader i Nidelva sommeren 1940. I leiren på Nidarø ble det også arrangert sportsarrangementer for de tyske mannskapene. 

Unike bilder fra Trondheim: Her bader de tyske soldatene i Nidelva

I et fuktig lag på Misjonshotellet kom ideen. Hva med at de som hadde lyst, fikk henge hver sin krigsfange?

fredag 19.10 2018
«Forsvaret gjør NATO-militærøvelsen «Trident Juncture» til underholdning og champagnefest på Byneset i Trondheim med militært «fyrverkeri» og VIP-tribune» skriver innleggsforfatteren. Bildet viser tribunen som nå er satt opp på Byneset. 

Debatt

Å gjøre et krigsspill til show med VIP-tribune og sjampanjefest, er smakløst

«Krig er rett og slett noe svineri. Dette opphøyer altså forsvarsmakten til noe fint og flott, nærmest en slags nyttårsaften» skriver Helge Ystgaard i dette debattinnlegget.

lørdag 13.10 2018
 

En tilfeldighet fikk Åse (84) til å fortelle om de grufulle minnene

Hun var elleve år og nettopp kommet tilbake til hjemstedet Talvik i Finnmark. Hun gikk fra brannruin til brannruin. I en askehaug fant hun noe hun har tatt vare på helt til nå.

tirsdag 02.10 2018
Krig og kjærlighet: «Krigsbarn»-betegnelsen brukes gjerne om barn født i Norge under andre verdenskrig med norsk mor og tysk far; tidligere også kalt «tyskerbarn». Under og like etter krigen ble det født mellom 10 000 og 12 000 barn med slik herkomst, ifølge Store Norske Leksikon. 

12 000 norske barn hadde «feil far»

Mens Norge var i fredsrus våren 1945, hadde krigen knapt begynt for «tyskerungene» og mødrene deres.

torsdag 13.09 2018
Figther til det siste: Jon Michelet rakk å gjøre ferdig sjette og siste roman i krigseiler-eposet «En sjøens helt» før han døde. 

Jon Michelet var en fighter til det siste4

Et verdig punktum for romanverket som bedre enn noen utredning satte krigsseilernes skjebne etter 2. verdenskrig på dagsorden.

fredag 07.09 2018
På flukt fra Trondheim: Irene og lille Anne-Ruth Klein (spilt av Line Heie Hallem og Mali Johanne Odden) møter Ludvik Kruksve (Mathias Melsæter Rydjord) på vei til trygger forhold i Leksvik. 

Tenk at det ferskeste spelmiljøet skulle stå for årets kanskje mest forfriskende bidrag5

Tenk at det ferskeste spelmiljøet i Trøndelag skulle stå for årets kanskje mest forfriskende og engasjerende bidrag til sjangeren.

lørdag 01.09 2018
Brødrene Klein: Martin Klein flankert av brødrene Leif, Kai og Josef. 

Slik kjempet norske jøder for landet under krigen

Jødenes historie i Norge i nyere tid handler ofte om deportasjonen av 773 jøder i 1942 og Holocaust. Historiene om norske jøder som var aktive i norske styrker under andre verdenskrig, er ikke like godt kjent.

søndag 26.08 2018
 

Simon skrev bok om svigerfamilien:

- Vet du at Grete vokste opp i «Bandeklosteret»?

Simon Stranger lå i full lengde utenfor Klostergata 35, ansikt til ansikt med snublesteinen som bærer navnet til konas oldefar. «Her bodde Hirsch Komissar».

lørdag 25.08 2018
Edel Østraat Myhre (82) nyter sola på en benk i Ladeparken.  

På benken:

Lukta av bomber

Først huset som ristet, murpussen som falt, deretter et dundrende brak. Så ble alt mørkt. Hun satt i kjelleren da bombene falt på Lade.

tirsdag 21.08 2018
Miraklet har skjedd: På Rikshospitalet, etter nesten et og et halvt år i beredskap, kan Roar Ræstad lytte til slagene fra Solveigs nye hjerte. 

Krimforfatteren fra Trondheim lever av å ta liv. Nå har kona hans fått livet i gave

torsdag 09.08 2018
Fortsatt på høyden: Historiker og forfatter Roar Ræstad har skrevet sin tredje gode krim satt i hjembyen under andre verdenskrig. 

Knallgod krigskrim fra Trondheim5

Trondheim er scenen i flott historie med handling fra andre verdenskrig. Det er bare å ta av seg hatten.

søndag 01.07 2018
Vidar Dyrø og sønnen Johan (9) syntes det var en stor opplevelse å komme om bord i skipet som bestefaren/ oldefaren Harald Dyrø hadde seilt med under under krigen. 

Shetlandsbussen tilbake i kjent farvann ved Sula

Krig og blodig alvor. Slik var det sist «Shetlandsbussen» var i farvannet ved Sula. I helga gikk det fredelig for seg.

lørdag 26.05 2018
Potetskallpai-fest: Lily James(t.h) spiller forfatteren som drar til Guernsey for å møte menneskene som samles hver fredag til litteratur og potetskallpai i filmen med årets lengste tittel på norsk kino. 

«Krig, pai og kjærlighet i søt historie som hadde passet bedre som tv-serie»3

Kvinnelig forfatter drar til Guernsey etter krigen og finner sitt livs historie i pen illustrasjon av bestselgerroman bedre egnet for tv-serie.

tirsdag 08.05 2018
Søstrene Kari Frost (90) og Bjørg Larssen (94) var med under markeringen på Festningen.  
    
      (Foto: Kim Nygård)

Frigjøringsdagen 8. mai

– Det går ikke an å beskrive. Vi var tullat!

Krigsveteraner fra andre verdenskrig og internasjonale operasjoner ble hedret flere steder i Trondheim sentrum tirsdag.

onsdag 10.01 2018
 

«Gary Oldman er nesten usannsynlig god som Winston Churchill»5

Som historisk storfilm mellom «Kongens tale» og «Dunkirk» er den hittil største filmen om Winston Churchill mest imponerende i spill.

torsdag 14.12 2017
Mads Sjøgård Pettersen som anfører for norske hjelpere i Baalsruds flukt fra tyskerne. 

«Massiv storfilm på godt og plumpt med fæle tyskere og gode nordmenn»3

Den utrolige krigshistorien om Jan Baalsrud har fått massiv storfilmdrakt på godt og plumpt.

søndag 29.10 2017
På tysk side: Rolf Collin Nielsen kjempet «på feil side» under andre verdenskrig. hans selvbiografi om livet under krigen, og i hjembyen Trondheim i årene etterpå, er nå utgitt. Dette bildet er fra 1944. 
    
      (Foto: Fra boka)

Det er ufattelig hvor fort vi glemmer, selv noe så nedrig som landssvik4

onsdag 18.10 2017
Ordonnans: Rolf Collin Nielsen på motorsykkel ved Leningradfronten i 1942.

 
    
      (Foto: Privat)

- Jeg har ikke gått gjennom livet som en angrende synder

NS-medlem og trondhjemmer Rolf Collin Nielsen havnet på feil side under andre verdenskrig. I boka, «Ordonnans på Leningradfronten og livet etterpå», forteller han hvorfor livet ble som det ble.

lørdag 07.10 2017
Teatersjef Kristian Seltun foran maleriet av Henry Gleditsch, Trøndelag Teaters første sjef, fra 1937 og frem til han ble myrdet sammen med ni andre nordmenn 7.oktober 1942. Vi har ikke lov til å glemme dem, skriver Adresseavisen på lederplass. 

Adresseavisen mener

Det er viktig at vi ikke glemmer ofrene for terroren i Trøndelag i oktober 1942

Trøndelag Teaters sjef ble arrestert og henrettet for 75 år siden.

lørdag 23.09 2017
 

75 år siden tragedien om dampskipet Trolla:

For 75 år siden ofret tre trøndere livet på havet – hjemme ble de kalt feige

fredag 15.09 2017
Tredjeboka: Roy Jacobsens nye roman «Rigels Øyne» er tredje bok i serien om folket fra Barrøy i Nord-Norge, denne gang i 1946. 

Roy Jacobsens tredje bok om familien fra Barrøy er den mest ujevne4

Tredje bok i Roy Jacobsens trilogi om familien fra Barrøy er den mest ujevne, best på mentale og moralske gråsoner i Norge like etter krigen.

torsdag 31.08 2017
 

Jødisk kulturfestival i Trondheim

Han var to timer fra å bli deportert til Auschwitz

Siegmund Korn (87) var bare ni år da han og broren reiste alene til Norge. Så kom krigen og de jødiske barnehjemsguttene unnslapp nazistene med et nødskrik.

fredag 25.08 2017
 

«Terroren mot jøder i Norge under krigen skjedde først og verst i Trondheim»

Terroren mot jøder i Norge under krigen skjedde først og verst i Trondheim. Snublesteinene som legges ned i helga, er en betimelig markering av det mørkeste kapitlet i nyere norsk historie.

onsdag 26.07 2017
2Tar trappene: Pensjonist og heisfantast Aksel Martin Stokk bruker sjelden heisen. 

Denne heisen tar du på eget ansvar

Om du står fast i heisen fra 1916 kan det fort koste deg 3000 kroner.

lørdag 08.04 2017
 

Unnslapp dødsleirene:

Betzy fra Trondheim overlevde krigen i hemmelig rom i veggen

Betzy Rosenberg fra Trondheim overlevde krigen i et hemmelig rom i en hytte på Byneset. Den jødiske kvinnens historie er for vond til å kalles god.

torsdag 09.03 2017
Majoren i sentrum. Utenfor porten av Hegra festning står en statue av Major Hans Reidar Holtermann. Den markante lederen er også sentral i manuset som er laget til en ny tv-serie. Fra v. Håvard Arnstad fra produksjonsselskapet Go Electra, manusforfatter Øyvind Stålen og tidligere festningskommandant Svein Arne Risvold. 
    
      (Foto: Frank Cadamarteri)

Planlegger tv-drama fra Hegra festning

- Det som skjedde her er i ferd med å bli norsk krigshistories best bevarte hemmelighet. Det er en viktig historie som ikke lenger fortelles, sier manusforfatter Øyvind Stålen.

fredag 10.02 2017
 
    
      (Foto: Illustrasjon: Britt Eirin Johansen)

Tankestreif:

«Hva var dette for dommedagstanker å banke inn i hodet på en tiåring»

- Har ikke du noen bøker av Anne B. Ragde i bokhylla?

onsdag 08.02 2017
7PRODUSERTE OGSÅ FJERNSYN: Fra 1959 produserte Edda fjernsyn ved fabrikken i Elgesetergate 2. Bildet viser Tor Bye og Svein Østbø i 1963. 

Seks ting du ikke visste om radiobyen Trondheim

Norges eneste radioskrivebord er produsert i Trondheim, men det eksklusive møblet ble aldri noen stor suksess.

søndag 05.02 2017
 

Originalt blikk på andre verdenskrig5

Svært vellykket roman som ser på andre verdenskrig med et litt annet blikk.

torsdag 02.02 2017
Innspilling i Trondheim: Den britiske spillefilmen blir garantert flott reklame for Trondheim, skal vi tro Morten Smidesang, styreleder i Film In Norway. 

Britisk storfilm spilles inn i Trondheim

Den britiske dramafilmen «The bird catcher» foregår i Trondheim under krigen. Nå trenger produksjonsselskapet din hjelp.

onsdag 01.02 2017
Minnes en modig mann: Et trykk av Håkon Bleken skal prege den nyetablerte utmerkelsen «Biskop Arne Fjellbus kirke- og samfunnspris». Håkon Bleken står bak trykket som følger prisen. Her med biskop Tor Singsaas 

Nidaros-bispen som sto opp mot nazistene minnes med pris

- Han var en svært modig mann, sier Håkon Bleken, om Nidarosdomens domprost Arne Fjellbu, som 1. februar 1942 sto opp mot okkupasjonsmakten, og initierte bruddet mellom den norske kirken og staten.

 

Kronikk

Sannheten om Rinnans henrettelse

1. februar er det 70 år siden henrettelsen av Henry Oliver Rinnan. Tausheten og hemmeligholdet har kanskje bidratt til at konspirasjonene om henrettelsen har levd helt fram til i dag

søndag 25.12 2016
Rystende historie: Polske nonner søker trøst i skogen i krigsdramaet «Agnus Dei». 

Rystende om sovjetiske soldaters voldtekt av polske nonner under krigen4

Rystende historie om ettervirkningen av sovjetiske soldaters massevoldtekt av polske nonner på slutten av 2. verdenskrig.

torsdag 08.12 2016
Fantastisk historie: Andrew Garfield imponerer som Desmond Doss, den første pasifisten som fikk Æresmedaljen for USAs væpnede styrker, som sanitetssoldat i kampene mot Japan under 2.verdenskrig. 

Utrolig historie om en amerikansk krigshelt som nektet å bære våpen3

Utrolig historie om en amerikansk krigshelt som nektet å bære våpen. Til overladet, buldrende krigsfilm og heltedrama i Mel Gibsons regi.

tirsdag 25.10 2016
Thor Bach som ung militær. 

Krigshistorie:

Familien var nazister, Thor ble motstandsmann

En ny bok forteller om trondhjemmer og motstandsmann Thor Bach som flyktet til Sverige under krigen.

mandag 24.10 2016
Kong Haakon VII og kronprins Olav (t.v.) med følge løper mot skogen for å søke dekning for det tyske flyangrepet på Nybergsund 11. april 1940. 
    
      (Foto: NTB scanpix)

Jubileumsserien 43:

Derfor mente Adresseavisen at kongen burde gå av

Andre verdenskrig

tirsdag 11.10 2016
Filmen Kongens Nei er i allerede årets mest sette kinofilm 

Spiser ikke popcorn på «Kongens nei»

Kinokioskene jubler ikke over den voldsomme oppslutningen rundt «Kongens nei». Dette publikummet kjøper nemlig ikke godteri.

fredag 30.09 2016
Garnisonssjef på Værnes, oberst Ebbe Deraas holdt tale ved monumentet. 
    
      (Foto: Rune Haarstad, HV-12)

Hedret gamle krigshelter på Værnes

Her hedrer heimevernet amerikanske spesialsoldater og motstandshelter fra krigen, på Værnes.

mandag 26.09 2016
Alt for Norge: Jesper Christensen som kong Haakon i «Kongens Nei». 
    
      (Foto: Agnete Brun)

126.000 så denne filmen på kino i helga

Etter sin første helg på kino kan filmen «Kongens nei» notere seg en varm velkomst på hjemmebane.

lørdag 24.09 2016
Mye for Norge: Anders Danielsen Lie og Kyrre Hellum i «Nobel». 

KOMMENTAR: «De norske spillefilmprosjektene om Quisling og Rinnan står fortsatt på vent i køen bak heltehistoriene»

Var norske politikere feige da tyskerne kom i 1940? Hva driver vi egentlig med i Afghanistan? Høstens to store norske filmfortellinger vil prege synet til mange av dagens nordmenn på Norge i krig.