TEMA

fredag 18.03 2022
Sperrefrist fredag kl 18. May-Britt og Edvard Moser med en oppfinnelse: Et mikroskopisk mikroskop utviklet ved Kavliinstituttet.  
    
      (Foto: Håvard Haugseth Jensen.)

- Dette er eneste gangen vi har gjort en oppfinnelse og ikke en oppdagelse

Denne gangen er det en oppfinnelse og ikke en oppdagelse Moser viser fram. Et mikroskop på hodet til musa gir ny kunnskap om hjernen.

tirsdag 18.01 2022
May Britt og Edvard Moser har gjort nye oppdagelser om hvordan hjernen organiserer informasjon. De fikk Nobelprisen i medisin for funnet av gridcellene i 2014. Den nye forskningen viser at hjernen organiserer gridcellene i strukturer formet som en smultring. De fikk blant annet hjelp i forskningen av professor og matematiker Nils Baas ved NTNU. 
    
      (Foto: Håvard Haugseth Jensen.)

Mosers siste gjennombrudd: - Dette var umulig for to-tre år siden

May-Britt Moser og Edvard Moser oppdaget gittercellene som styrer stedsansen vår. Nå har de funnet ut hvordan cellene jobber sammen. Der kommer baderingen inn.

tirsdag 12.10 2021
Hjerneforsker Edvard Moser på kontoret i Trondheim. Universitetet i Bergen og NTNU i Trondheim går sammen om å opprette Mohn forskningssenter for hjernen. Pengene kommer fra Bergens store velgjører Trond Mohn. 
    
      (Foto: David Engmo)

Milliardær støtter hjerneforskningen til Moser

Universitetet i Bergen og NTNU går sammen om å opprette Mohn forskningssenter for hjernen. Pengene kommer fra Bergens store velgjører, Trond Mohn.

tirsdag 24.11 2020
Moser åpner nytt forskningssenter for Alzheimers sykdom. Nobelprisvinner Edvard Moser, May-Britt Moser og kollegene åpner i dag for forskning på pasienter ved K.G. Jebsen Centre for Alzheimer’s Disease ved NTNU. 
    
      (Foto: Håvard Jensen Håvard Haugseth Jensen (foto))

Nobelprisvinnerne skal løse alzheimer-gåten

Stadig flere mennesker i hele verden får Alzheimers sykdom. Et forskningsmiljø i Trondheim kan være løsningen.

torsdag 05.11 2020
Frykter Plan S kan føre til kaos i norsk forskning og har i Aftenposten påpekt hvor viktig det er for forskerne å få publisert artikler i tidsskrifter med hard evaluering. – Hvem ønsker å ta et forskningsopphold i Norge hvis de vet at de ikke får publisert artiklene sine i de kanalene som gir dem jobb senere. Plan S vil undergrave dagens system for kvalitetssikring av vitenskapelige publikasjoner. Plan S vil da skade unge forskere. 
    
      (Foto: Helene Mariussen)

Ti millioner euro til Moser-forskning

Forskere ved Kavli-instituttet og Det hebraiske universitet har fått ti millioner euro for å undersøke det biologiske grunnlaget for hjernens stedsans.

torsdag 20.02 2020
Frykter Plan S kan føre til kaos i norsk forskning og har i Aftenposten påpekt hvor viktig det er for forskerne å få publisert artikler i tidsskrifter med hard evaluering. – Hvem ønsker å ta et forskningsopphold i Norge hvis de vet at de ikke får publisert artiklene sine i de kanalene som gir dem jobb senere. Plan S vil undergrave dagens system for kvalitetssikring av vitenskapelige publikasjoner. Plan S vil da skade unge forskere. 
    
      (Foto: Helene Mariussen)

Nobelprisvinnere åpner senter for å finne en kur mot Alzheimers

Edvard og May-Britt Moser får 22,5 millioner kroner til nytt senter.

onsdag 08.01 2020
 
    
      (Foto: Morten Antonsen)

Ny pris til Moserne

Nobelprisvinnerne fra Trondheim får enda mer heder. De blir tildelt Gunnerusmedaljen fra Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab.

tirsdag 17.09 2019
MR-skanneren Siemens Magnetom Terra 7 Tesla blir heiset ned hos St. Olavs Hospital. 
    
      (Foto: Espen Bakken)

Heiser ny maskin på 17,5 tonn inn på St. Olav

Tirsdag formiddag fikk hjerneforskere i Trondheim den nye MR-skanneren til 98 millioner kroner. Den skal avsløre enda mer om hjernen.

tirsdag 07.05 2019
16Kl 14 kommer Kong Harald til NTNU og Kavliinstituttet. Rett bak Kongen kommer ordfører Rita Ottervik. 
    
      (Foto: Håvard Jensen)

Se bildene fra kongebesøket i Trondheim

onsdag 03.04 2019
 

Nytt forskningsgjennombrudd i Trondheim:

Mosermiljøet med ny stor oppdagelse

Mosermiljøet i Trondheim har gjort en ny stor oppdagelse. De har funnet andre hjerneceller som er nødvendig for stedsansen vår.

torsdag 29.11 2018
Vil nå ut: Edvard Moser (t.h.) vil ha hjelp til å nå ut med forskningen sin. Kvalitet koster penger, sier han og er usikker på forretningsmodellen i Plan S. 

- Det er som å åpne kirka, men la presten snakke latin

Nobelprisvinner Edvard Moser er skeptisk til gratis og åpen publisering for forskning. Han mener noen må betale for at forskningen skal bli forståelig.

lørdag 17.11 2018
Edvard Moser utenfor luksusskipet The World da det lå til kai i Trondheim. 
    
      (Foto: Håvard Jensen)

Edvard Moser: - Hjernen er ikke beregnet for å bruke klokketid

NTNU-forsker Edvard Moser mener hjernen ikke er beregnet til å bruke klokketid.

mandag 29.10 2018
 

Årets trønder 2018:

Hvem mener du er Årets trønder i år?

Hvem er det som har gjort noe ekstraordinært i år? Hvem er det som har satt Trøndelag på kartet?

fredag 31.08 2018
I februar mottok Edvard og May-Britt Moser Storkorset for sin forskningsinnsats. Nå kan miljøet rundt dem ha gjort et nytt gjennombrudd. 

Adresseavisen mener

Mosermiljøet viser verdien av forskning

Et nytt gjennombrudd ved Moser-laben er en påminnelse om viktigheten av grunnforskning.

torsdag 30.08 2018
Edvard Moser fortalte om oppdagelsen av tidssansen for opplevelser og minner om bord på luksusskipet «The World» i Trondheim onsdag. 
    
      (Foto: Håvard Jensen)

Moser-miljøet får ros etter nytt funn

Både politikere og fagfolk mener den siste oppdagelsen er løfterik. - Det er på et vis en essensiell brikke, sier professor.

onsdag 29.08 2018
Skal presentere funnene: Edvard Moser forteller om oppdagelsen av tidssansen for opplevelser og minner om bord på luksusskipet «The World» i Trondheim onsdag. 

Moser-miljøet med banebrytende hjerne-nyhet

Mosermiljøet kan nå forklare hvorfor tida av og til står stille og andre ganger går kjempefort. De har oppdaget tidssansen for minner og opplevelser.

søndag 05.08 2018
Takker for milliongave: I 2016 besøkte May-Britt Moser og Edvard Moser Pauline Braathen i hennes daværende leilighet på lukssusskipet The World. Braathen sa da at hun var lykkelig for å bidra til hjerneforskningen i Trondheim. 
    
      (Foto: Rune Petter Ness)

Pauline ga milliongave til Mosers forskning - nå er hun for syk til å besøke dem i Trondheim

Britiske Pauline Braathen er ikke med når luksusskipet «The World» kommer til Trondheim. Hun er for syk.

onsdag 27.06 2018
 

Uvisst om Moserne vil delta på NTNUs festival

Når NTNU lanserer sin egen vitenskapsfestival, er det ikke sikkert at universitetets nobelprisvinnere kommer til å bidra.

mandag 25.06 2018
Kronprinsparet kom til Trondheim under Starmus-festivalen i 2017. Nå vil NTNU lage sin egen festival.  
    
      (Foto: Stian Kristoffer Sande)

NTNU lager vitenskapsfestival til 20 millioner

NTNU skal lage vitenskapsfestival i juni 2019 og inviterer publikum til å foreslå foredragsholdere i verdensklasse. NTNU lover også to store konserter.

fredag 22.06 2018
Skanner: Slik ser den ut Teslaen som kommer til Trondheim neste år. MR-maskinen skal først og fremst brukes til forskning, men kan senere bli tatt i bruk til pasientbehandling. 

Moser-maskin til 98 mill. skal avsløre enda mer om hjernen

Hjerneforskere i Trondheim får litt av en godtepose neste høst: Et monster som koster 98 millioner kroner og heter Tesla.

torsdag 05.04 2018
 

Veien til nobelprisen i ny bok

En viktig årsak til suksessen er vilje til å diskutere med kolleger – også upubliserte funn, selv om det er risikabelt. Det går frem av en ny bok om May-Britt Moser og Edvard Moser.

onsdag 14.03 2018
 

Edvard Moser:

- Hawking fikk til nesten det umulige

- Det er trist at han nå er borte, men ikke uventet. Han har vært ganske syk det siste året, sier Edvard Moser.

onsdag 28.02 2018
10Kongens utsendte, kansellisjef Mette Tverli (t.v.), har merket seg at May-Britt Moser og Edvard Moser figurerer på frimerker i Togo og Mali. Hun la til at de ikke har lagt avgjørende vekt på dette under tildelingen. 

Se alle bildene fra den store kvelden: - En enorm anerkjennelse for oss

NTNUs superforskere ble onsdag tildelt Storkors av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden.

onsdag 21.02 2018
Røpet litt: May-Britt Moser og Edvard Moser lettet litt på sløret på nye forskningsfremskritt ved Kavliinstituttet under årets Onsager-forelesning. 

May-Britt og Edvard Moser får Storkorset

Professor May-Britt Moser og professor Edvard I. Moser utnevnes til Storkors av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden.

lørdag 03.02 2018
Filmregissøren Oliver Stone var en av mange stjerner som deltok under Starmus i Trondheim i juni i fjor. 

Adresseavisen mener

Fornuftig at NTNU lager egen festival i stedet for Starmus

Starmus kommer ikke til Trondheim i 2019. I stedet arrangerer NTNU en egen vitenskapsfestival. Det er en glimrende løsning, i hvert fall hvis NTNU klarer å skape bredt engasjement i Trondheim og vekke internasjonal interesse.

torsdag 25.01 2018
Røpet litt: May-Britt Moser og Edvard Moser lettet litt på sløret på nye forskningsfremskritt ved Kavliinstituttet under årets Onsager-forelesning. 

Nytt gjennombrudd for Moser-miljøet

Hvordan kobler hjernen sammen sted og tid og lager minner av det? Det kan nobelmiljøet ved Kavliinstituttet ha funnet ut.

onsdag 01.11 2017
Glad: – Jeg er veldig takknemlig! Det er noe spesielt med å få en sånn anerkjennelse og tillitserklæring fra mine egne folk. Det er en ordentlig hedersbetegnelse. Æ e trønder, men det å være årets trønder – det er helt vilt! sa Birgit Skarstein da hun ble kåret til Årets trønder for 2016. 

Årets trønder 2017:

I fjor var det Birgit - men hvem er årets trønder? Vi vil ha ditt forslag!

Årets trønder må ikke være verdensmester eller nobelprisvinner. Men hun eller han må ha gjort noe ekstraordinært, og må gjerne ha satt Trøndelag på kartet nasjonalt.

fredag 20.10 2017
 

- Kan ikke la Starmus gå fra oss

- Det ville vært verre om musikktilbudet var bra og vitenskapen dårlig, sier Edvard Moser. Han mener Starmus var en suksess, på tross av tidsnød.

onsdag 09.08 2017
 

Her får Moser en gladmelding

fredag 23.06 2017
Edvard Moser er svært fornøyd og vil gjerne at Starmus skal arrrangeres på nytt i Trondheim. I går var det hans tur på hovedscenen. 

- Å høre disse folkene dele sin kunnskap og sine ideer er en gave

Koula Bouloukos i Discovery Channel har hatt stjerner i øynene den siste uka. Det er hun ikke alene om.

tirsdag 20.06 2017
NTNU-professor May-Britt Moser fikk hjelp av Trondheimsolistene og video, til å fortelle om hjerneforsknin-gen som ga Nobelprisen under Starmus i går. 

- Det er fryktelig, fryktelig trist når hjerneceller dør

Nobelprisvinner og NTNU-professor May-Britt Moser fortalte om hukommelsen vår, mens Trondheimsolistene spilte musikk etter lyden av hjerneceller under Stephen Hawkins medaljeseremoni på Starmus-festivalen i går.

tirsdag 30.05 2017
 

- Må satse mer langsiktig på enerne

Regjeringen vurderer en ny ordning for å gi de aller beste forskningsmiljøene mer langvarig finansiering.

søndag 28.05 2017
Vitenskapens apostel: Garik Israelian, mannen bak Starmus, ønsker å formidle det gode budskap om vitenskap. 

- At tre månevandrere kom til Trondheim vil aldri bli glemt

Skolekarakterene stinket. Men etter å ha sett en science fiction-film, kastet tenåringen seg over bøkene. Nå vil Starmus-grunnleggeren inspirere andre med vitenskap og kunst.

fredag 19.05 2017
Martha Mclean Bolton og Edvard Moser har vært sammen i ni måneder.  

- Modig å legge Starmus til Trondheim

Edvard Moser mener Starmus 2017 er blitt imponerende festival skapt på rekordtid. – Jeg er spesielt glad for at Stephen Hawking vil komme, sier den nobelprisvinneren.

Hawking skal holde foredrag i Trondheim i sommer.  
    
      (Foto: svein inge meland)

- Tiden holder på å renne ut

- Jeg tror sterkt at vi må finne alternative planeter for mulig beboelse. Det var den dystre meldingen fra Stephen Hawking på pressekonferansen for Starmus 2017 i London.

torsdag 11.05 2017
May-Britt Moser og Edvard Moser 

Revidert nasjonalbudsjett

Nå blir det endelig fortgang i nobelforsker Mosers hjertebarn

Nobelforskeren Edvard Moser etterlyste azheimerpenger da han møtte statsminister Erna Solberg nylig. Nå kommer det penger.

tirsdag 18.04 2017
Utålmodig: Professor Edvard Moser oppfordret sterkt til etablering av et nasjonalt senter for forskning på Alzheimers sykdom. 

Vil ha Alzheimer-senter nå

- Det er ingen tid å miste. Grip muligheten nå for å opprette et senter for Alzheimer-forskning, var beskjeden fra Edvard Moser til Erna Solberg og Bent Høie.

mandag 20.03 2017
Har snakket sammen: Helseminister Bent Høie besøkte i fjor Kavliinstituttet for å høre om Alzheimers-forskningen der. 

Vil ha senter for Alzheimer-forskning - men helseministeren lover ingenting

Sterke krefter jobber for å lage et nasjonalt senter for forskning på Alzheimers sykdom bygd på Kavliinstituttet, Ahus i Oslo og forskere i Bergen. Helseminister Bent Høie vil ikke love noe.

mandag 13.02 2017
Æresgjest: Trond Mohn (73) har drysset 90 millioner over St. Olavs Hospital/NTNU for å styrke bildediagnostikken - for behandling og forskning. 

Bergensk raushet til Trondheim

Den gavmilde milliardæren fra Bergen har prøvd å leve opp til sin mors ord. Det er St. Olavs Hospital og NTNU glad for.

torsdag 02.02 2017
Flavio Donato har forsket på hjerneutviklingen hos mus sammen med blant andre professor Edvard Moser. 

Moser-miljøet har gjort ny oppsiktsvekkende oppdagelse

Avslører hjernens byggemetode.

mandag 30.01 2017
 

Moser ut mot Trump

- Ubarmhjertig, diskriminerende og rasistisk, sier Edvard Moser.

mandag 09.01 2017

Lydene fra forskningen til May-Britt Moser har blitt musikk

Nobelprisvinner May-Britt Moser, Trondheimsolistene, og komponist Bertil Palmar Johansen har laget en forelesningskonsert basert på Alzheimers sykdom.

onsdag 16.11 2016
Sandra H. Magnus  

Kvinnelig astronaut til Trondheim

Sandy Magnus har flere romferder bak seg, i juni 2017 kommer hun til Trondheim for å delta på Starmus-festivalen.

mandag 07.11 2016
Årets trønder 2010: Siv Toverød er blitt barnevernspedagog og trives godt utenfor rampelyset. Her sammen med sønnen hjemme på Sveberg i Malvik. 

Årets trønder 2016

- Har ingen planer om å gjøre comeback i tv-ruta

Siv Toverød (27) ble kåret til «Årets trønder 2010», fikk daglige frierbrev, og masse oppmerksomhet etter deltagelsen i tv-serien «Ingen grenser». Nå nyter hun livet som tobarnsmor.

torsdag 03.11 2016
 

Fullt hus for Moser

Folk vil gjerne vite hva som skjer i hjernen når vi husker og glemmer. 300 gratisbilletter til foredrag forsvant på en og en halv time.

tirsdag 01.11 2016
2015: Kåre Ingebrigtsen. 

Årets trønder 2016:

I fjor var det Kåre - hvem er årets trønder?

Både nobelprisvinnere, gründere, hverdagshelter og en fotballtrener har vunnet tidligere. Nå vil Adresseavisen og NRK Trøndelag ha ditt forslag til Årets trønder 2016.

lørdag 08.10 2016
Slik vil det ferdige kunstverket se ut når det blir montert ferdig som et glassgulv i det nye teknologibygget ved NTNU på Kalvskinnet i Trondheim. 

Dette kunstverket vil studentene ved NTNU få under føttene

- Jeg har skannet mitt eget hode, fylt det med matematiske formler og montert det i et glassgulv i det nye teknologibygget, sier kunstneren Ole Lislerud.

torsdag 01.09 2016
Brian May fra Queen startet vitenskapsfestivalen Starmus sammen med professor Garik Israelian. 

Trondheim er seriøs kandidat, sier Starmus-sjef

- Trondheim er med i vurderingen og er en seriøs kandidat, sier Garik Israelian, stifter av Starmus-festivalen sammen med Brian May fra Queen.

mandag 29.08 2016
May-Britt Moser og Rita Ottervik prøver seg litt som astronauter på Vitensenteret. Begge ønsker at Trondheim skal bli vertskap for den stjernespekkende vitenskaps- og kulturfestivalen Starmus neste år. 

Trondheim aktuell for internasjonalt stjernemøte

Brian May fra Queen, Stephen Hawking og ni nobelprisvinnere var blant kjendisene på Starmus-festivalen i 2016. – Vi jobber intenst for at Starmus 2017 skal komme til Trondheim, sier en entusiastisk May-Britt Moser.

mandag 27.06 2016
13 

Slik ble «The World» bygget

I 2002 leverte Fosen Mekaniske Verksteder fra seg «The World». Verdens største private cruiseskip.

søndag 26.06 2016
Nært møte: Pauline Braathen er så glad for å bidra til nbelprisvinnernes forskning. Og May-Britt og Edvard Moser takker for gaven som gjør at de jhåper å forstå mer om alzheimer. 

Milliardærenke ga 50 millioner til nobelprisvinnernes hjerneforskning:

Moser takker milliardærenke for milliongave

Milliardærenken mistet mannen sin i Alzheimers sykdom. Nå håper hun at pengegaven på 50 millioner kroner kan løse gåten om sykdommen.

onsdag 22.06 2016
På besøk: Tyske Christian Döller skal bygge opp den første laben på Kavli-instituttet som skal forske på mennesker. 

Tar i bruk Mosers forskning for å forstå alzheimer

Han kommer til Trondheim for å oversette Mosers hjerneforskning til mennesker. Slik håper han å forstå mer om alzheimer-sykdommen.

torsdag 16.06 2016
May-Brittt Moser og Edvard Moser har meldt seg inn i Hjernerådet som samler innsatsen i arbeidet mot hjernesykdommer. 
    
      (Foto: Morten Antonsen)

Moserne nærmer seg hjernesykdommer

Moser-laben satser på forskning mot hjernesykdommer - men fortsetter sin grunnleggende forskning på hjernen.

søndag 01.05 2016
Mer MR: Professorene Olav Haraldseth og Edvard Moser har store forventninger til hva den kommende MR-maskinen vil gjøre for hjerneforskningen. 

Hjerneforskerne får supermaskin

En nyutviklet MR-maskin blir viktig når hjerneforskerne skal prøve å finne årsaker til sykdommer som Alzheimers sykdom og Parkinson.

torsdag 31.03 2016
 

Leter etter årsaken til at hjernecellene dør

Vil etablere alzheimersenter i Trondheim.

 

Vil etablere Alzheimer-senter i Trondheim

Kavliinstituttet, NTNU og St. Olavs Hospital jobber for å etablere et senter for forskning på Alzheimers sykdom og andre hjernesykdommer.

mandag 15.02 2016
Hjernemøte: Britiske Tony Prescott studerer menneskehjernen for å lage smarte roboter. Sist uke foreleste han for Edvard Moser og hjerneforskningsmiljøet i Trondheim. 

Edvard Moser etterlyser grenser for kunstig intelligens

Utviklingen av intelligente roboter og kunstig intelligens går så fort at vi trenger en etikkdebatt, mener Edvard Moser.

Forskeren: Arne Espelund hjemme i huset på Sunnlandsskrenten på Nardo. Nå planlegger han en reise til Østerrike for å se nærmere på mulige forbindelser mellom en gammel romersk provins og Trøndelag. 

Folk:

– Her gjelder det å holde seg ung

Arne Espelund (86) forbereder studiereise til Østerrike i sommer.

søndag 31.01 2016
Edvard og May-Britt Moser i Amazonas 

Apropos May-Britt og Edvard Moser

Reisen deres mot Nobelprisen

De har sett skilpaddene på Galapagos, utforsket regnskogen i Amazonas og forlovet seg på Kilimanjaro. Men deres største reise har vært innover i hjernens irrganger. Det de fant der, ga dem Nobelprisen. Gringos!!!

lørdag 30.01 2016
 

Tidligere par om samlivet på jobb i Ukeadressa

Skilt, men ikke på jobb

Da parene gikk hver sin vei på hjemmebane, skjøt det profesjonelle samarbeidet fart.

fredag 29.01 2016
 

Hovedreportasjen i Ukeadressa

Hukommelsestap ble kunst

Kristina C. Karlsen husker ikke noe fra barndommen i Kosovo. Da alvoret gikk opp for henne, leste hun alt om hjernen. Nå er hukommelsestapet blitt kunst.

mandag 25.01 2016
Jan Morten Dyrstad i Trondheim stiftelse for nevrovitenskapelig forskning.  

Samlivsbruddet mellom May-Britt og Edvard Moser:

Overbevist om at Moser fortsetter i Kavliinstituttet

- Samlivsbruddet får ingen betydning for utviklingen av Kavliinstituttet. Jan Morten Dyrstad i Trondheim stiftelse til nevrovitenskapelig forskning er ovebevist om at de fortsetter sammen.

Stor virksomhet: Det er bygd opp en stor forskningsvirksomhet ved NTNU rundt suksessparet. May-Britt og Edvard Moser har ingen andre planer enn å fortsette ved senteret, til tross for at de går hver sin vei privat. 

May-Britt og Edvard Moser:

Skiller lag privat

Nobelprisvinnerne May-Britt og Edvard Moser skal skille lag privat, men ønsker å samarbeide videre. – Dette får ingen konsekvenser for forskningssenteret, sier de to.

tirsdag 05.01 2016
May-Britt Moser på et frimerke fra Mali. 
    
      (Foto: NORSK FILATELISTISK TIDSSKRIFT)

Moser-paret havnet på frimerker i Maldivene, Togo og Mali

- Kom helt uventet, sier Edvard Moser.

onsdag 16.12 2015
Nsten på museum: I dag avdukes monteren med Nobel-diplomer, medaljer og kjolen My-Britt Moser bar under utdelingen i Stocholm fjor. 

Her avslører May-Britt Moser en Nobelkjole-nyhet

Helt uten champagneflekker har nobel-kjolen til May-Britt Moser havnet bak glass ved St. Olavs Hospital.