TEMA

tirsdag 13.08 2019
F.v. Tor Magne Johnsen (leder av Trønderopprøret), Geir Nilsen (tjenesteleder Kristiansand Kommune), Jon Magnussen (professor i helseøkonomi, NTNU) og Ingeborg Moræus Hanssen. Fastlegeopprør. Debatt under Arendasuka. 
    
      (Foto: Marthe Amanda Vannebo)

Arendalsuka

Bent Høie: - Fastlegeordningen er i krise

To statsråder er kalt inn til Arendalsuka for å svare trønderopprørerne blant norske fastleger. Helseminister Bent Høie slår fast at fastlegeordningen er i krise.

fredag 26.07 2019
Bareiere drikker øl i sommervarmen på Solsiden 
    
      (Foto: Michael Schult Ulriksen)

Her er legens råd i tropevarmen: - Ikke sitt ute i sola og drikk alkohol

I Trøndelag passerer temperaturen 30 grader flere steder. Lege ber folk senke ambisjonsnivået sitt, og advarer mot utepils i solsteiken.

onsdag 12.06 2019
Kalvskinnet legesenter: Ap og samarbeidspartiene KrF, MDG, Sp og Pp legger frem forslag til kompetansetilskudd for fastlegeordningen. Fastlege Harald Sundby(t.v) utfordrer ordfører Rita Ottervik til å sette kryss i taket på legekontorets pauserom for positivt avvik i hverdagen. Bak fra venstre fastlege Tor Magne Johnsen og Sps Marthe Løvik (t.h) 
    
      (Foto: Glen Musk)

Kryss i taket, nå får fastlegene mer penger

–  Nå får jeg råd til å melde meg på kurs, smiler Linn Mari Telneset. Hun er fastlege ved Kalvskinnet legekontor. Når politikerne i Trondheim nå setter av en pott på minimum 16 millioner kroner for 2019 og 2020 til kompetanseheving, øyner hun håp for fremtiden.

lørdag 25.05 2019
I snart to år har han ledet «trønderopprøret». Tor Magne Johnsen synes det er stas at de opprørske fastlegene i Trondheim nå blir hedret med pris. 
    
      (Foto: Mariann Dybdahl)

Etter to års arbeid har «trønderopprøret» grunn til å feire

Etter snart to års arbeid for å redde fastlegeordningen, er «trønderopprøret» hedret som årets allmennlege. Nå venter de på at noe skal skje i Trondheim.

mandag 20.05 2019
Nytt tilbud: Nina Therese Hagen, fastlege og leder ved Strinda legesenter, tror videkonsultasjoner vil være et godt tilbud til noen av pasientene.  
    
      (Foto: Terje Svaan)

Nå møter fastleger i Trondheim pasienter på video

Flere fastleger tilbyr nå videotime til sine pasienter. - Men jeg kommer ikke til å stille noen diagnose etter en slik konsultasjon, sier fastlege Nina Therese Hagen.

lørdag 20.04 2019

Forbrukerrådet: Taushetsplikt ikke godt nok ivaretatt på mange legekontor

Mange pasienter opplever at sensitive opplysninger kan overhøres av andre på venteværelset på legekontoret, ifølge en ny undersøkelse fra Forbrukerrådet.

torsdag 21.03 2019
Man skal heller aldri undervurdere verdien i en leges blikk og observasjon, som bare kan gjøres i det ekte og fysiske møtet mellom lege og pasient, skriver dagens gjestekommentator. 
    
      (Foto: NTB / Scanpix, NTB scanpix)

Gjestekommentar

Fastlege eller rask lege – det er spørsmålet

Vi lever i en tid der det meste skal gå fort. Veldig fort. Og vi skal helst ha gjort ting i går. Dette har også blitt en del av hverdagen i helsevesenet, både på godt og vondt.

onsdag 20.03 2019
 
    
      (Foto: Glen Musk)

– Med tre små barn er det for tøft for meg å jobbe 56 timer i uken

– Med tre små barn er det for tøft for meg å jobbe 56 timer i uken. Jeg lurer på om det egentlig er plass til meg som allmennlege, sier Hanna Helgetun Krogh ved Kalvskinnet legesenter i Trondheim.

mandag 18.03 2019
Et felles journalsystem for pasient, fastlege, sykehus og kommunehelsetjenesten kan ikke være annet enn et gode. Hvis det fungerer. 
    
      (Foto: Illustrasjonsfoto/Shutterstock)

På høy tid at vi får innsyn i egen sykehistorie

Mye er visstnok deilig i Danmark, bare ikke den nye pasientjournalen. Nå kommer det beryktede systemet til Trøndelag.

fredag 15.03 2019
Gründer for Dr. Dropin, Daniel Sørli, utenfor lokalene i Nordre gate hvor kjeden skal etablere sin åttende filial i Norge. 
    
      (Foto: Espen Bakken)

Kan vi ikke få en drive in-psykolog i samme slengen?

Snart får vi Dr. Dropin i Trondheim. Kan vi ikke få en Drive in-psykolog i samme slengen?

mandag 11.03 2019
Flytter inn: Dr. Dropin som Daniel Sørli har startet opp, flytter inn i lokalene hvor hudpleiekjeden L'Occitane holdt til frem til 26. januar i år. 
    
      (Foto: Espen Bakken, Adresseavisen)

Snart kan du droppe inn til legetime i Midtbyen

Legetjenesten Dr. Dropin skal åpne klinikk i Nordre gate. Bak står gründerne av frisørkjeden Cutters.

torsdag 21.02 2019
Er du avhengig av bil, er det en sorg for mange eldre å miste førerkortet. Likevel må eldre sjåfører tåle grundige helsesjekker hvis det er mistanke om at man ikke har helse nok til å ferdes i trafikken, skriver Adresseavisen på lederplass. 
    
      (Foto: Illustrasjonsfoto/Shutterstock)

Adresseavisen mener

Behold helsesjekk for eldre sjåfører

Flere partier vil fjerne helsesjekken for sjåfører over 75 år som skal fornye førerkortet sitt. Ett av argumentene er at mange opplever kravet som ubehagelig aldersdiskriminering.

mandag 17.12 2018
Nasjonal hjelp: Kommunaldirektør Helge Garåsen har nå utredet ulike tiltak for å løse fastlegekrisen i Trondheim. I en sak som skal behandles i formannskapet tirsdag, går det frem at kommunen trenger hjelp fra helseminister Bent Høie (t.h.). Bildet ble tatt da helseministeren besøkte Trondheim i mars. 
    
      (Foto: Terje Svaan)

Fastlegekrisen kan bli kostbar for kommunen

Fastlegene ønsker tilskudd til å drifte legekontorene. Det kan koste Trondheim kommune rundt 38 millioner kroner i året.

torsdag 06.12 2018
Flyttet: Legevakta for Trondheim og nabokommunene flyttet nylig inn i splitter nye lokaler like ved Øya helsehus. Nå er det oppstått uenighet om hvor mye leger kan jobbe ved legevakta. 
    
      (Foto: Rune Petter Ness)

Hevder leger har jobbet 250 vakter i året:

- Vi mener det må være en grense for hvor mye en lege bør jobbe

Legevaktledelsen i Trondheim kommune er bekymret for at enkelte fastleger tar svært mange vakter på legevakta i tillegg til egen fastlegepraksis.

onsdag 28.11 2018
 

Kronikk

Noen må gå foran. Nå er ordfører Rita Ottervik en av dem

mandag 26.11 2018
Sliter: Trondheim kommune har i lang tid slitt for å få kvalifiserte søkere til fastlegehjemler. Hilde Myhre, enhetsleder ved enhet for legetjenester og smittevernarbeid sier situasjonen er presset. 
    
      (Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen)

Ottervik bekymret for fastlegene:

- Situasjonen er ganske akutt

Nær seks av ti fastleger i Trondheim sier de er usikker på om de vil være fastlege om fem år. Nå er ordfører Rita Ottervik (Ap) bekymret.

tirsdag 20.11 2018
 

- Norske fastleger undervurderer sine pasienter

Tror ikke pasientene har nok digital kompetanse til å ta i bruk sosiale media.

tirsdag 09.10 2018
«En kollaps i fastlegeordningen vil forsterke utfordringene i resten av helsetjenesten» skriver innleggsforfatteren. 
    
      (Foto: Gorm Kallestad,, NTB scanpix)

Signert

Velferdsstaten brukte store summer på å redde min kone. Når jeg ligger i sengen og hører henne puste, kjenner jeg igjen takknemlighet

mandag 03.09 2018
Vanskelig periode: Trondheim kommunen skriver i et svar til Fylkesmannen at Munkvoll helse- og velferdssenter har vært gjennom en vanskelig periode med økende fravær, langtidssykefravær og høy turnover av personell. I tillegg har det vært svært vanskelig å rekruttere kompetent personell, enheten har hatt lav sykepleierdekning og omfattende bruk av vikarbyrå. 
    
      (Foto: Håvard Jensen)

Sykehjemslege sa opp på dagen:

- Situasjonen ved sykehjemmet var kaotisk

Sykehjemslegen ved Munkvoll helse- og velferdssenter har sagt opp sin stilling etter at en sykehjemspasient fikk svært høye doser beroligende medisiner. – Forholdene ved sykehjemmet var uforsvarlige, sier legen.

lørdag 01.09 2018
Press: Fastlege Finn Marum Høivik tror at barselkvinner som får tilbud om å reise tidlig hjem etter fødselen, vil føle på et press. Han er bekymret for både mor og barn i denne sårbare fasen. 
    
      (Foto: Kim Nygård)

Fastlege bekymret for at barselkvinner sendes tidlig hjem

Fastleger i Trondheim reagerer sterkt på at St. Olavs hospital sender hjem nybakte mødre allerede seks timer etter fødselen.

søndag 29.07 2018
«Vi herjes av overinformasjon. I e-nettverkenes tidsalder er det ikke behov for å begrense plassen i de tekstene vi må lese oss gjennom» skriver Steinar Westin. Bildet er et illustrasjonfoto. 
    
      (Foto: Åserud, Lise, NTB scanpix)

Signert

Vi herjes av en ny tidstyv i helsetjenesten

tirsdag 12.06 2018
Hjemmevisitt: Bare to dager etter at Tonje og Morten kom hjem med lillegutt fra føden, kommer jordmor Kristin Presthus på hjemmebesøk. - Jeg vet ikke om jeg hadde orket å dra på helsestasjonen, sier Tonje som er glad for visitten. 
    
      (Foto: Kim Nygård)

Nå skal gravide slippe å stå i kø i starten av svangerskapet

Gravide skal slippe å stå i kø for å få komme til jordmor eller fastlege.

søndag 03.06 2018
 

Signert

Der fastleger møtes, sukkes og stønnes det

tirsdag 22.05 2018
«Det er ikke vanskelig å forestille seg omfanget av ulovlig inndreven kapital når samtlige fastleger kan ha inntil 2500 pasienter på listen sin» skriver Lone Auganes. Bildet er et illustrasjonsfoto. 
    
      (Foto: Gorm Kallestad,, NTB scanpix)

Debatt

Betenkelig at fastleger fortsatt tar ulovlig gebyr

«Det er et prinsipp at befolkningen skal ha tilgang til helsetjenester uavhengig av privatøkonomien» skriver Lone Auganes i dette debattinnlegget.

mandag 26.03 2018
Fastlege i Røros: Per Arne Gjelsvik og de andre fastlegene i Røros skal i seks uker i vår spørre alle pasientene sine om de har pengetrøbbel. 
    
      (Foto: Kim Nygård)

Røroslegene skal spørre alle pasientene sine om privatøkonomien

Alle fastlegene i Røros deltar i et forskningsprosjekt. I seks uker skal de spørre pasientene om de har orden på privatøkonomien.

lørdag 10.03 2018
Bekymret: Fastlegenes arbeidsmengde er høy og rekrutteringen til fastlegestillinger er dalende. Helseminister Bent Høie er bekymret for situasjonen. 
    
      (Foto: Terje Svaan)

Nå vet Høie hvor mye fastlegene jobber

Fastleger jobber i snitt 55,6 timer i uken, viser en fersk kartlegging. Én av fire fastleger har en arbeidsuke på mer enn 62 timer.

lørdag 03.02 2018
Færre pasienter: Arbeiderpartiets helsepolitiske talsperson Ingvild Kjerkol mener det haster å få til endringer i fastlegeordningen. - Listelengden må ned, sier Kjerkol. Hun møtte i høst fastlegene i Trondheim som står bak «trønderopprøret». 
    
      (Foto: THERESE ALICE SANNE)

Slik skal de redde fastlegeordningen

- Dette er en stor politisk seier for alle oss som har vært opptatt av å forbedre fastlegeordningen, sier Ingvild Kjerkol, helsepolitisk talsperson for Arbeiderpartiet.

torsdag 01.02 2018
Ikke overrasket: Tor Magne Johnsen er en av fastlegene i Trondheim som har tatt initiativ til et trønderopprør. Han er ikke overrasket over at færre ønsker å bli fastlege. 
    
      (Foto: Sebastian S. Bjerkvik)

Trondheim kommune må lyse ut legestillinger for andre gang

Legene står ikke lenger i kø for jobb i Trondheim: Nå må kommunen lyse ut legestillinger for andre gang fordi det er for få kvalifiserte søkere.

torsdag 21.12 2017
Legevakta ber folk bruke fastlegen i jula. Enhetsleder for legevakta i Trondheim er Gustav Øverli. 
    
      (Foto: jens petter søraa)

I år kan det bli lengre ventetid enn vanlig hos legevakta i jula

Siden julaften kommer på en søndag i år, blir det fire dager etter hverandre hvor fastlegene har stengt og legevakta er eneste alternativ.

tirsdag 14.11 2017
Trønderopprøret: Tor Magne Johnsen er en av fastlegene som i en kronikk her i Adresseravisen startet trønderopprøret, som har ført til en nasjonal debatt om fastlegeordningen. 
    
      (Foto: Sebastian S. Bjerkvik)

Kronikk

Økende bekymring for at fastlegeordningen går mot en kollaps

tirsdag 07.11 2017
 

Kronikk

Fastlegeordningen er avhengig av tilskuddet per pasient - og det må økes

Trenger fastlegene bedre styring som ledd i rekrutteringssvikten eller kan problemet løses på en annen og bedre måte?

fredag 03.11 2017
 

Signert

Hva det er med fastlegeordningen som skaper slik uro?

Vi leser om «trønderopprøret», det var tema i NRKs «Debatten» sist torsdag, og mange undrer seg sikkert over hva det er med denne fastlegeordningen som skaper slik uro for tiden.

onsdag 25.10 2017
 
    
      (Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix)

Leger kan få lov til å varsle pårørende om alvorlige sykdommer

Leger kan få rett til å gå bak pasientenes rygg for å informere pårørende om alvorlige genetiske sykdommer.

tirsdag 24.10 2017
Trigget: Ingvild Kjerkol er Arbeiderpartiets nye helsepolitiske talsperson. Da hun møtte fastlegene i Trondheim, sa hun at det var et privilegium å møte så dedikerte fagfolk. 
    
      (Foto: THERESE ALICE SANNE)

Fastleger møtte Aps Ingvild Kjerkol:

- Det er veldig bra med et trønderopprør

Fastlegene mener det ikke lenger er mulig å håndtere en pasientliste med 1500 pasienter. Aps Ingvild Kjerkol er åpen for å gi fastlegene færre pasienter.

tirsdag 17.10 2017
 

Fastleger i Sør-Trøndelag skiller seg ut i undersøkelse

Mange fastleger er frakoblet internett og vanskelige å nå, viser en stor undersøkelse fra Forbrukerrådet. Men Sør-Trøndelag kommer godt ut i undersøkelsen.

onsdag 11.10 2017
Vil redusere: Tor Magne Johnsen er fastlege ved Midtbyen legesenter. I løpet av en dag mottar han i overkant av 20 pasienter. Johnsen ønsker seg færre pasienter på lista, slik at han kan bruke mer tid på hver pasient. 
    
      (Foto: Sebastian S. Bjerkvik)

Opprør blant fastleger:

- Vi vil ha tid til hver pasient

Tidligere hadde han ansvaret for 1800 pasienter, i dag har han 1300 pasienter på lista. Likevel er arbeidshverdagen til fastlege Tor Magne Johnsen blitt langt travlere.

torsdag 07.09 2017
Forbilde: Thea Steen var med på å starte #sjekkdeg-kampanjen. På bildet mottar hun prisen «Årets forbilde» etter sin død, under Kjendisgallaen 2016. Hun er representert ved sin mor Tove Steen og søster Tonje Steen. 
    
      (Foto: Jon Olav Nesvold,, NTB scanpix)

Kronikk

Prøven som redder mange liv, og er enkel å få utført. Men som mange likevel dropper

tirsdag 11.07 2017
Stresset hverdag: Tidsknipen vi fastleger totalt sett kommer i, oppleves uhåndterbar, skriver kronikkforfatterne. 
    
      (Foto: Shutterstock)

Kronikk

Vi elsker jobben vår, men er fortvilet

Fastlegeordningen vakler. Arbeidsbyrden har nådd en smerteterskel. Du står i reell fare for å miste fastlegen din i løpet av få år.

tirsdag 23.05 2017
Anders Askelund er fastlege ved Byåsen legesenter. 
    
      (Foto: Espen Bakken)

Adresseavisen mener

God legeordning som må sikres

mandag 01.05 2017
 

Hudsjekkdagen 2017:

- Menn må bli flinkere til å sjekke føflekkene sine

Norge er på verdenstoppen når det kommer til føflekkreft. - Det trenger ikke å være sånn, mener Kreftforeningen.

torsdag 06.04 2017
Vil ha kvinner: Fastlege Aage Bjertnæs har 1500 pasienter på sin liste, og over 40 prosent av dem er kvinner. Han mener kvinner får et bedre og mer helhetlig helsetilbud hos en allmennlege enn hos en jordmor. 
    
      (Foto: jens petter søraa, Adresseavisen)

Kjemper om kvinners underliv

Fastlegene i Trondheim mobiliserer nå kraftig mot forslaget om at jordmødre skal få et større ansvar for kvinnehelsen.

tirsdag 21.03 2017
 

Signert

Det er litt mye nedsnakking av oss fastleger for tiden

mandag 06.03 2017
Fullt hus: Fastlege Torstein Sakshaug ved Sørbyen legekontor på Vestre Rosten på Heimdal er en av de mange fastlegene i Trondheim som har full liste. Han råder folk som ønsker å bytte fastlege, til å finne leger som ikke har venteliste.
 
    
      (Foto: Therese Alice Sanne)

Fastlegene har fått venteliste

Men det kan ta tid før du får ønsket oppfylt.

søndag 22.01 2017
Overdiagnostikk: «Vi er bekymret for det vi kaller overdiagnostikk, at vi med detaljerte diagnoselister og flere prøver ledes til å sette medisinske merkelapper på flere enn dem som har godt av det.», skriver Steinar Westin. 
 

Signert

Ikke noe er så lett å selge som angst for sykdom og løfter om helbredelse

Blant norske allmennleger øker bekymringen for at vi i helsetjenesten bruker for mye tid, krefter og penger på tiltak som er unyttige, og i verste fall skadelige.

onsdag 11.01 2017
Syk elev: Innleggsforfatteren er oppgitt over konsekvensene av de nye fraværsreglene. 
    
      (Foto: Gorm Kallestad/, NTB scanpix)

Debatt

17-åringen er blitt syk. Nå starter styret med å skaffe legeerklæringen

Jeg lar henne sove og drar på jobb. Nå starter styret med legeerklæringen, skriver Cinzia Marini, mor til en 17-åring, i dette debattinnlegget.

onsdag 07.09 2016
Pudding-protest: Rundt 1000 elever fra Oslo og Akershus var i forrige uke samlet utenfor Rådhuset i Oslo for å vise hva de synes om fraværsgrensen som er innført i videregående skole. 
    
      (Foto: Rolf Øhman, Aftenposten)

Elever og leger syter og klager over at samfunnet stiller krav

Elever og leger tviholder på pudding-samfunnet når de protester mot de nye fraværsreglene.

mandag 01.08 2016
Fortviler: Ombyggingen av lokalene på Leangen legesenter har allerede startet, og 1. september stenger legesenteret. Lege Siv Enni Heiberg synes det er trist at ikke det har blitt opprettet hjemler ved legesenteret. 
    
      (Foto: Kristin Slotterøy)

Nå må hun legge ned

mandag 18.07 2016
Illustrasjonsfoto, Ila legesenter: Fastlegeordningen har fungerer ikke knirkefritt, særlig for legene, skriver Steinar Westin i dette innlegget. 
    
      (Foto: Terje Visnes)

Signert

Kan vi feire fastlegeordningen? Ikke sikkert fastlegene er så enige.

I sommer er det 15 år siden fastlegeordningen ble innført i Norge. Trondheim var en av forsøkskommunene gjennom 1990-tallet. Ble reformen vellykket?

torsdag 07.01 2016
Et av regjeringens tiltak er å redusere pakningsstørrelser, slik at pasientene foreskrives kun den mengden antibiotika de trenger til en kur. Når pakningen er større er det fare for at folk lar dem ligge og bruker dem uten å konsultere lege neste gang de har symptomer. Da er det fare for feilbruk eller at man tar en kur som ikke trengs. 
    
      (Foto: NTB SCANPIX)

Fastlegene skal skrive ut mindre antibiotika

Norske allmennleger skal gjennomgå og få tilbakemelding på hvor mye antibiotika de skriver ut til pasienter. Antibiotikasenteret for primærmedisin (ASP) tror legene vil ønske en ordning for dette velkommen.

fredag 18.12 2015
Legevakta vil gjerne at du skal ringe fastlegen din i forkant av jula. De frykter stor pågang av pasienter i høytiden.  
    
      (Foto: Frank Lervik)

Bestill time til fastlege nå:

Legevakta vil unngå kaos på julaften og romjula

Legevakta oppfordrer alle som kan om å ta kontakt med fastlegekontoret sitt før høytiden setter inn.