TEMA

lørdag 31.10 2020
A U.S. Army M142 High Mobility Artillery Rocket Systems (HIMARS) launches ordnance during RED FLAG-Alaska 21-1 at Fort Greely, Alaska, Oct. 22, 2020. This exercise focuses on rapid infiltration and exfiltration to minimize the chance of a counterattack. (U.S. Air Force photo by Senior Airman Beaux Hebert) 
    
      (Foto: Senior Airman Beaux Hebert)

Amerikanerne skal fylle fjell-lagrene på nytt

Trodde du det amerikanske marinekorpset soldater og utstyr var på vei bort fra Trøndelag? Da tok du feil.

mandag 20.07 2020
En sandfarget tankbil står parkert inni fjellet i Stjørdal. Denne har vært brukt i Afghanistan. Ved siden av er tomrommet etter andre kjøretøy, trolig i bruk i Irak. 
    
      (Foto: Marianne Tønset)

Fredsfremmende om USA avvikler forhåndslagrene

onsdag 15.07 2020
Trident Juncture - slaget om Oppdal.  
    
      (Foto: Håvard Jensen)

Dramatisk om USA avvikler forhåndslagrene

mandag 10.02 2020
På geledd. Hundrevis av amerikanske militære kjøretøy står lagret i trønderske fjellhaller. Her fra lagret i Tromsdalen i Verdal. 
    
      (Foto: LEIF ARNE HOLME)

Bli med på innsiden av de strengt bevoktede fjellhallene

Norge er det eneste stedet i verden der tunge amerikanske kanoner har fått piggdekk for å kunne fraktes trygt på glatte vinterveier.

fredag 17.08 2018
Amerikanske marinesoldater fra rotasjonsstyrken på Værnes forbereder seg på å flytte kjøretøy under en øvelsen i august i fjor. Før høstens store Nato-øvelse skal flere hundre av amerikanserne få opplæring i glattkjøring med tunge militærkjøretøy. 
    
      (Foto: USMC/Jesus Flores)

800 amerikanske sjåfører må på glattkjøringskurs før gigantøvelsen

Det amerikanske marinekorpset skal lære seg å takle våte og glatte norske veier på Lånkebanen i Stjørdal.

fredag 29.09 2017
Sa takk for besøket. Garnisonssjef Håkon Warø (med ryggen til) tar avskjed med marinekorpsets sjef, general Robert Neller, på Værnes fredag. Neller ønsket ikke å la seg intervjue av Adresseavisen. 
    
      (Foto: FRANK CADAMARTERI)

Her besøker sjefen for hele det amerikanske marinekorpset Værnes

Bekrefter nye samtaler om USA-samarbeid.

tirsdag 16.05 2017
I Trøndelag. Sist uke var marinekorpsets sjef i Europa og Afrika, general Niel E. Nelson, på besøk i Stjørdal. Her avbildet sammen med Lyle Layher, som jobber med forhåndslagringsprogrammet ved fjellagret i Lånke. 

Værnes-utspill overrasket norske politikere

Lederen for forsvarskomiteen viser til at Stortinget ikke har evaluert om den amerikanske rotasjonsstyrken på Værnes skal få fortsette i Norge.

tirsdag 15.11 2016
Sprer ordet: Geir Skavern deler ut løpesedler på Nordre for å få folk med på demonstrasjon mot planene om amerikanske soldater på Værnes. 

Lokal aksjonsgruppe kjemper mot amerikanske soldater på Værnes

Planene om amerikanske soldater på Værnes har fått folk til å reagere. I Trondheim samles folk for å aksjonere mot planene.

torsdag 20.10 2016
På Værnes garnison blir det nå gjort forberedelser til å ta i mot 300 amerikanske soldater rett over nyttår. 

Slik reagerer russerne på planene om USA-soldater på Værnes

Den russiske ambassaden slår fast at Norge øker den militære kapasiteten ved å åpne for amerikanske soldater på Værnes. Russerne undrer seg over at Norge ser ut til å bryte med dagens basepolitikk.

tirsdag 18.10 2016
Seniorforsker Julie Wilhelmsen, NUPI. 

- Amerikanske soldater på Værnes vil provosere russerne

Stasjoneringen av 300 amerikanske soldater på Værnes vil provosere, mener forskere. De mener planene trolig er i strid med norsk basepolitikk.

mandag 10.10 2016
Soldater fra U.S. Marines Black Sea Rotational Force under øvelse Platinum Lynx ved Babadag Training Area i Romania i slutten av september. Etter alt å dømme etableres nå en tilsvarende styrke i Trøndelag. 
    
      (Foto: US Marine Corps/Timothy J. Lutz)

- Her vil amerikanerne stasjonere 300 marinesoldater

Forsvaret gjør nå forberedelser til å ta imot en kampstyrke på 300 amerikanske marinesoldater på Værnes.

fredag 24.06 2016
Frigården: Under øvelsen Cold Response deltok 16 000 soldater fra 12 land. US Marine Corps stilte med 2000 soldater. Noe av utstyret deres er lagret i en fjellhall på Frigården i Stjørdal. Her stridsvognen Abrams på 70 tonn. 

Foreslår 300 amerikanske militære til forhåndslagrene

På lavere militært nivå i Norge diskuteres det muligheter for å utplassere rundt 300 amerikanere på mer eller mindre permanent basis for raskere å kunne ta ut utstyr fra forhåndslagrene i en gitt situasjon.