TEMA

onsdag 26.06 2019
 

Adresseavisen mener:

Vi forventer at drikkevannet vårt er trygt

Som forbrukere forventer vi - ja, vi krever at kommune, fylkeskommune og statlige myndigheter har full oppmerksomhet på drikkevannet

mandag 18.03 2019

Pasienter døde av feil som kunne vært unngått

14 personer døde ved norske sykehus i perioden fra 2014 til 2018 som følge av feil som kunne vært unngått, viser en undersøkelse NRK har foretatt.

søndag 10.03 2019
Vi drikker på langt nær så mye alkohol som russere og rumenere. Likevel drikker nordmenn dobbelt så mye i dag som på 70-tallet. 

Et tabu å snakke om, et tabu å spørre om

Det er nesten lettere å spørre en pasient om kjønnsvorter enn om alkoholvaner.

mandag 11.02 2019
Det er store sosioøkonomiske forskjeller når det gjelder helse. Det er de med flest studiepoeng som løper halvmaraton, går Birken på ski og som lettest tar til seg myndighetenes helseråd, skriver innleggsforfatteren. 

Debatt

De med flest studiepoeng går Birken og følger helseråd

Når jeg legger opp treningsprogram og øvelser for mine pasienter, er det ikke uvanlig at de ikke følges opp. Er de late, forstår de ikke sitt eget beste?

lørdag 26.01 2019
Pappvin er populært, særlig kjøper vi kartong i forbindelse med høytider og ferier. 

Adresseavisen mener

La treliteren leve

Helsedirektoratet foreslår forbud mot store vinkartonger i et forsøk på å få ned nordmenns alkoholkonsum.

tirsdag 27.11 2018
 

Nordmenn trosser kostholdsråd: - Dette er ugunstig

Nordmenn spiser nesten sju kilo mindre fisk i året enn for ti år siden, viser en ny rapport fra Helsedirektoratet. Det bekymrer helsemyndighetene.

mandag 29.10 2018
 

Debatt

Nå er det dessverre slutt på Helseekspressen

tirsdag 12.06 2018
Hjemmevisitt: Bare to dager etter at Tonje og Morten kom hjem med lillegutt fra føden, kommer jordmor Kristin Presthus på hjemmebesøk. - Jeg vet ikke om jeg hadde orket å dra på helsestasjonen, sier Tonje som er glad for visitten. 

Nå skal gravide slippe å stå i kø i starten av svangerskapet

Gravide skal slippe å stå i kø for å få komme til jordmor eller fastlege.

søndag 10.06 2018
Politibetjentene Andreas og Henrik snakker med rusmisbruker Tore om motgiften Nalokson, som kan hindre overdoser med opioider. 
    
      (Foto: MORTEN UGLUM/Aftenposten)

Ekstremt giftig narkotisk stoff sprer seg i Norge. Ett korn av stoffet er nok til at du kan dø

Det ekstremt farlige stoffet fentanyl har ført til en overdoseepidemi i USA, og dødsfallene øker i Europa. Politiet er bekymret for at yngre rusmisbrukere i Norge eksperimenterer med livsfarlige tabletter.

tirsdag 15.05 2018
Stor forskjell: Færre røyker, men det er fortsatt store forskjeller. Blant folk med bare grunnskoleutdanning røyker én av fire. Blant de som har høyere utdanning, røyker én av 20. 

Det er forskjell på folk. På det aller viktigste området blir forskjellene større og større

torsdag 19.04 2018
 

Tre Helfo-kontorer i Trøndelag legges ned

Helfo vil gå fra å ha 22 kontorsteder til 6, har regjeringen fastslått. Det rammer 165 av Helfos ansatte.

tirsdag 13.03 2018
Surdeig og langtidsgjærede brød er bra for tarmbakteriene våre, sier Eva Fjeldstad. 
    
      (Foto: Bård Sande)

Homøopat: - Dette er mat som gjør deg frisk

Butikkmaten kan gjøre deg syk, mener homøopat Eva Fjeldstad. Hun har gitt ut bok om maten du bør spise.

tirsdag 12.12 2017
 

Helsedirektoratet ber de norske kommunene skaffe jodtabletter

Staten mener faren for atomulykker har økt. Helsedirektoratet ber kommunene skaffe seg et jodtabletter som kan motvirke kreft etter utslipp av radioaktivitet.

mandag 30.10 2017
– Jeg er utrolig glad for at familien min reagerte raskt, så jeg kom tidsnok til å få trombolysebehandling, sier Ingeborg Swang Sylling, her med elghunden Ronja. Drøyt ett år etter hjerneslaget jobber hun en dag i uken. 
    
      (Foto: ROLF ØHRMAN)

Flere ringer 113 om hjerneslag: Ingeborg ble svimmel og sovnet. Heldigvis skjønte mannen hennes at noe var alvorlig galt

Husker du hjerneslag-kampanjen for ett år siden? «Prate, smile, løfte». Det hadde klar effekt: Langt flere ringte 113 om symptomer på hjerneslag, viser ny rapport.

torsdag 22.06 2017
Passiv røyking: «Å holde en unge inne i et røykfylt rom mot hennes vilje, i flere år av oppveksten, er ikke noe annet enn barnemishandling» skriver innleggsforfatteren. 

Debatt

Mora er sammen med en mann som er storrøyker. Han røyker inne, uten hensyn til min datter

«Å holde en unge inne i et røykfylt rom mot hennes vilje, i flere år av oppveksten, er ikke noe annet enn barnemishandling» skriver en bekymret far i dette debattinnlegget.

mandag 20.03 2017
Roboter blir mer og mer vanlig i hus og hage.  
    
      (Foto: Audun Braastad / NTB scanpix)

- Robotstøvsugeren er en fallitterklæring

Helsedirektoratet er bekymret over at flere og flere lar roboter gjøre hus- og hagearbeid som å støvsuge og å klippe gresset.

mandag 13.03 2017
Nei-mat: Dette er mat som nøtteallergikere bør holde seg unna, og som også mange andre barn er blitt nektet å spise på barnehage og skole av hensyn til nøtteallergikere. Nå anbefaler Helsedirektoratet at det kun i unntakstilfeller innføres lokale restriksjoner på allergimat ved skoler og barnehager. 

Advarer mot nøttefrie skoler

En rekke skoler og barnehager har innført nøtteforbud av hensyn til allergiske barn. Nå kommer Helsedirektoratet med nye anbefalinger.

tirsdag 07.03 2017
Forebyggende: Helsekontroller av småbarn har lang tradisjon i Norge. Her er et bilde fra Sagene helse stasjon i 1947. Husmødre med barn på spebarnskontroll for å lære om riktig kosthold og veiledning i spebarn-og småbarnstell. 
    
      (Foto: Aktuell, NTB scanpix)

De minste klager ikke på helsetilbudet

En ny nasjonal retningslinje for helsestasjoner skal bidra til et likeverdig forebyggende helsetilbud til alle barn mellom null til fem år.

mandag 06.03 2017
Fullt hus: Fastlege Torstein Sakshaug ved Sørbyen legekontor på Vestre Rosten på Heimdal er en av de mange fastlegene i Trondheim som har full liste. Han råder folk som ønsker å bytte fastlege, til å finne leger som ikke har venteliste.
 
    
      (Foto: Therese Alice Sanne)

Fastlegene har fått venteliste

Men det kan ta tid før du får ønsket oppfylt.

lørdag 01.10 2016
 
    
      (Foto: Stein Bjørge/Aftenposten)

Martine (25) må til legen hvert femte år for å få lov til å kjøre bil

Det blir vanskeligere å få lappen hvis du går på smertestillende eller sovemedisiner. Her er de nye førerkortreglene.

torsdag 22.09 2016
Naborøyk: «Nå er jeg så sliten både fysisk og psykisk, at jeg bare ønsker å flytte herfra» skriver innleggsforfatteren. 

Debatt

«Dermed startet flere års mareritt for meg. Det ble så ille at jeg måtte slutte å bruke balkongen, slutte å lufte fra stua»

«Nå er jeg så sliten både fysisk og psykisk, at jeg bare ønsker å flytte herfra», skriver innleggsforfatteren om naboens røyking på balkongen.

Glad prisvinner: Etter å ha brukt seks minutter på å presentere prosjektet som reduserer dødeligheten ved blodforgiftning, fikk Lise Tuset Gustad, forskningssykepleier ved Sykehuset Levanger flest stemmer og ble dermed prisvinner. 

Nå dør færre av blodforgiftning i Nord-Trøndelag

Sykehuset Levanger får pris for sitt arbeid for å bedre behandlingen av pasienter som rammes av blodforgiftning.

torsdag 30.06 2016
 

Midt-Norge er i Europa-toppen på hjerte- og lungeredning

Det redder liv.

mandag 27.06 2016
 

Det bør bli lettere for homofile å gi blod

tirsdag 12.04 2016
My Tamuly (20) fra Oslo, Ingvild Uri Hageberg (19) fra Oslo og Andreas Larsen Gjerdalen (20) fra Lier kom til Trondheim som nye studenter i fjor. Nå ser de fram til å ta på seg faddergenserne. 

Studentene skal finne den «perfekte promillen»

Urovekkende mange studenter har farlige drikkevaner. Tirsdag lærte studentfadderne hvordan de skal finne sin lykkepromille.

lørdag 02.04 2016
Både Ellen Faye Lindvig, mamma til Thomas, og Anette Getz Skotvedt, mamma til Martin, begynte å gi fast føde da barna var fire måneder. 
    
      (Foto: Stein Bjørge/Aftenposten)

Et fåtall av norske mødre velger fullamming

Kun 18 prosent av norske babyer får bare morsmelk når de er fem måneder. I dag anbefaler Helsedirektoratet fullamming i seks måneder.

onsdag 03.02 2016
Høring: Jorunn Lervik som til vanlig er folkehelserådgiver hos Fylkesmannen i Sør-Trøndelag, har det siste året ledet en arbeidsgruppe som nå foreslår retningslinjer for tilbudet i helsestasjonene. Nå sendes forslaget ut på høring. 

Nye krav til barselkontrollen

Babyer og småbarn bør undersøkes naken hver gang de er til kontroll på helsestasjonen. Det foreslår Helsedirektoratet i nye retningslinjer.

torsdag 21.01 2016
- Det er de beste fagfolkene som har utarbeidet rådene, basert på tilgjengelig forskning og kunnskap, sier Navs kunnskapsdirektør Yngvar Åsholt. 

Nå kommer «regler» for hvor lenge en sykmelding bør vare (PLUSS)

Fra april i år får norske leger en veileder som beskriver anbefalt lengde på sykmelding for hundre ulike diagnoser.

tirsdag 03.11 2015
Illustrasjonsfoto 
    
      (Foto: NTB SCANPIX)

Apotekene tomme for livsviktige medisiner

Minst 118 ulike legemidler har manglet i norske apotekhyller hittil i år. Det betyr at tusenvis av nordmenn ikke har fått medisinene de trenger, skriver VG.