TEMA

onsdag 18.03 2020
 

Vi ber om unnskyldning for å søke tilgivelse

søndag 16.02 2020
 

Hvordan snakke med barn om jødeforfølgelsene?3

Godt ment og tidvis spennende, men svært ujevn familiefilm om to unger som prøver å hjelpe to jødiske barn over grensa til Sverige under krigen.

lørdag 08.02 2020
Gjestespaltist Nikolaj Kahn. Foto: MARIANN DYBDAHL, Adresseavisen 
    
      (Foto: Mariann Dybdahl)

Debatt:

Tidvis minnes jeg på hvor marginalt det er at jeg faktisk lever

Oldemor ble gasset i hjel i Auschwitz. Fra tid til annen kommer det skremmende påminnelser som gjør min familiehistorie virkeligere for meg.

mandag 27.01 2020
The front gate of the former Nazi German concentration and extermination camp Auschwitz I is pictured in Oswiecim, Poland January 23, 2020. REUTERS/Kacper Pempel 
    
      (Foto: KACPER PEMPEL)

Adresseavisen mener

Å dele inn mennesker i kategoriene «oss» og «dem» er farlig.

Jødehat og andre former for rasisme er et stort problem i mange land, også i Norge. Den internasjonale Holocaustdagen, som blir markert i dag, er et viktig redskap i kampen mot et alvorlig samfunnsproblem

søndag 26.01 2020
Generalmajor Robert Mood er leder for FNs observatørkorps i Syria. Her i Genéve. 
    
      (Foto: Siv Dolmen)

Debatt:

Når vi omtaler andre nedsettende, gjør vi det enkelt å snu ryggen til

Når vi omtaler andre med nedsettende merkelapper og dyp skepsis, gjør vi det enkelt å snu ryggen til og glemme at det er mennesker vi snakker om. Lærdommen etter Holocaust er høyaktuell, skriver Robert Mood.

mandag 13.01 2020
Trond Buchmann og fetteren hans skal legge ned en snublestein i neste uke i Innherredsveien. Innherredsveien 25, hjørnet Wessels gate. Bilder er for snublesteiner som er lagt ned tidligere i samme vei. 
    
      (Foto: Javad Montazeri)

Kronikk:

Snublesteiner er bra, men ikke like viktige som denne boka

søndag 01.09 2019
Forfatter Marte Michelet i samtale med kulturhistoriker Anette Homlong Søreide under Jødisk kulturfestival i Trondheim 1. september 2019. 
    
      (Foto: Bård Sande)

- Jeg har ligget våken mange netter og tenkt på om det er riktig, eller ikke

Norske krigshistorikere har sminket bort alt som har vært problematisk, mener forfatter Marte Michelet.

mandag 10.06 2019
 

Kapellmesteren i Palmehaven trodde han var trygg. Så kom tyskerne

Det var i Palmehaven byens borgerlige pulsslag ble målt. Der regjerte kapellmester Jac Maliniak, lettet over at livet på flukt for lengst var over. Så kom krigen. Og jødedeportasjonene.

lørdag 16.03 2019
– Jeg vet at jeg er 90, men føler meg ikke så gammel. Jeg er med på alt. Jeg reiser, har vinklubb, går på konserter, på kino og leser, sier Edith Notowicz. Her på balkongen utenfor leiligheten på Nedre Elvehavn. 

Edith overlevde Auschwitz. Nå er det en helt annen ting som skremmer henne

Fortsatt hender det Edith Notowicz har mareritt fra tiden i Auschwitz. Men først og fremst er hun takknemlig for det livet hun har fått leve.

lørdag 02.02 2019
I synagogen: Da Hirsch Isaksen, faren til Lennart, kom hjem etter krigen, var halve menigheten borte. 130 av medlemmene i Det Mosaiske Trossamfunn i Trondheim var myrdet. 

Hvorfor gjorde ikke de andre jødene i Trondheim som tannlege Hirsch Isaksen og flyktet?

I hele sitt liv har Lennart Isaksen (73) lurt på hvorfor ikke alle jødene i Trondheim gjorde som hans far og stakk mens det ennå var tid. Hva holdt dem tilbake? Marte Michelets bok, «Hva visste hjemmefronten?», fikk noen biter til å falle på plass.

lørdag 17.11 2018
Norske helter: Gunnar Sønsteby spilt av Knut Joner, Christian Rubeck som Kolbein Lauring og Aksel Hennie som Max Manus, i en av tidens mest populære norske filmer, «Max Manus» fra 2008. 

«Derfor blir det bråk når det pirkes i glansbildet av hjemmefronten»

Jøder, kvinner, kommunister og Nord-Norge har havnet i skyggen i norsk krigshistorie. Derfor blir det bråk når det pirkes i glansbildet av hjemmefronten.

lørdag 01.09 2018
Brødrene Klein: Martin Klein flankert av brødrene Leif, Kai og Josef. 

Slik kjempet norske jøder for landet under krigen

Jødenes historie i Norge i nyere tid handler ofte om deportasjonen av 773 jøder i 1942 og Holocaust. Historiene om norske jøder som var aktive i norske styrker under andre verdenskrig, er ikke like godt kjent.

tirsdag 21.08 2018
- Jeg synes det er flott at de lager teater av det som hendte. Jeg tror teatret, mye mer enn bøker, kan gjøre at folk for et forhold til det vi opplevde i forbindelse med Holocaust, sier Judith Bernstein, født Bodd, som er hedersgjest under urpremieren på «Flukten» i Leksvik 1. september. 

Judiths (87) dramatiske flukt blir nytt spel i Leksvik

Trondheimsjenta Judith var bare 11 år gammel da hun måtte gjemme seg for nazistenes Holocaust. Nå blir flukten til teater på et fredet gårdstun i Leksvik.

fredag 02.02 2018
Den polske regjeringen har bestemt at det skal være forbudt å si at polakker har deltatt i jødeutryddelsene. Bildene (f.v.) viser inngangen til Auschwitz, en høyreekstrem demonstrasjon i Warzawa og Polens statsminister Jaroslaw Kaczynski. 

Når et godt rykte blir viktigere enn ytringsfriheten, er demokratiet i fare

For den polske regjeringen er nasjonens gode navn og rykte viktigere enn ytringsfriheten.

lørdag 27.01 2018
Holocaust: Porten til Auschwitz med det berømte slagordet «Arbeid macht frei». Holocaustdagen lørdag markerer at fangene ble satt fri 27. januar i 1945. 

Adresseavisen mener

Holocaustdagen må brukes til å bekjempe all rasisme

torsdag 30.11 2017
 

Signert

Hvorfor var det ingen som sa: Nei, vi bruker ikke penger på å leie naziuniformer

Få dager etter 75-årsmarkeringen av Terbovens unntakstilstand i Trøndelag, holder studenter i kunnskapsbyen nazifest.

onsdag 22.11 2017
Bildet fra den omstridte «nazifesten» er hentet fra Facebook-siden til Studentersamfundet i Trondheim. 

Kronikk

Savner at Samfundet beklager «nazifest»

Temaet for festen på Studentersamfundet var «politisk ukorrekt». De ser ikke ut til å ha reflektert over at i perioden 1933–1945 ble nazisme gjort politisk korrekt.

torsdag 05.10 2017
 

Maren fikk nazi-DVD i posten - flere andre har opplevd det samme

– Jeg synes det var litt merkelig, sier Maren Solem Bertelsen. Hun er en av flere som har fått tilsendt en DVD med nazivennlig propaganda.

onsdag 06.09 2017
 

Med egne ord

Før min søster går til felts mot meg; naturopplevelser er viktig, men Norge er også mer enn natur

torsdag 31.08 2017
 

Jødisk kulturfestival i Trondheim

Han var to timer fra å bli deportert til Auschwitz

Siegmund Korn (87) var bare ni år da han og broren reiste alene til Norge. Så kom krigen og de jødiske barnehjemsguttene unnslapp nazistene med et nødskrik.

fredag 25.08 2017
 

«Terroren mot jøder i Norge under krigen skjedde først og verst i Trondheim»

Terroren mot jøder i Norge under krigen skjedde først og verst i Trondheim. Snublesteinene som legges ned i helga, er en betimelig markering av det mørkeste kapitlet i nyere norsk historie.

tirsdag 31.01 2017
Alternative fakta: Nylig mente Kellyanne Conway, Trumps rådgiver, at de hadde «alternative fakta» om antallet som fulgte innsettelsesseremonien til presidenten. 

Kronikk

Hva gjør vi når nyhetsbildet preges av kamper om fakta?

Rett, galt og alternative fakta – hvordan skal vi forholde oss til dagens nyhetsbilde?

fredag 27.01 2017
Ansvar: - Vi har alle en jobb å gjøre for å holde våre gater frie for jødehat og annet fremmedhat, sa Abid Raja, og ble takket av Rita Abrahamsen, formann for Det mosaiske trossamfunn i Trondheim. 

Manet til kamp for anstendigheten

- Når motsetningene vokser, når det kreves av medmennesker at hjertene åpnes – da lukkes de, sa Abid Raja under markeringen av Holocaustdagen.

onsdag 31.08 2016
Underkjent nazijeger: Burghart Klaußner spiller den tyske anklageren Fritz Bauer som medvirket sterkt til at israelsk etteretning fikk arrestert og bortført krigsforbryter Adolf Eichmann. 

Ujevnt om jakten på Adolf Eichmann3

Sterk historie til underlig film om spillet bak arrestasjonen av Adolf Eichmann.

fredag 19.02 2016
Konsentrasjonsleir: Ungarske «Sauls Sønn» utspiller seg i nazistenes dødsleir i 1944, og skildrer Holocaust uten like i spillefilm. 

Kinohelga:

Ukas beste filmer er svært gode

Vår anmelder anbefaler helgas beste filmer på kino, med to Oscar-favoritter på topp.

onsdag 17.02 2016
ArthausRystende intens: Géza Röhrig spiller tittelrollen i «Sauls Sønn» om en jødisk fange i dødsleir i 1944. En av de beste og mest unike filmene som kommer på kino i år, ifølge vår anmelder. 

Storverk fra dødsleiren6

Aldri har det vært laget en spillefilm som skildrer konsentrasjonsleiren Auschwitz så svimlende som i den fantastiske debutfilmen til László Nemes.