TEMA

mandag 31.01 2022
A star that reads, not vaccinated is attached on the back of an Anti-vaccine protesters during a rally in Paris, Saturday, July 17, 2021. A Holocaust survivor, French officials and anti-racism groups are denouncing anti-vaccination protesters who are comparing themselves to Jews persecuted by the Nazis. Some mostly far-right demonstrators at weekend protests against government vaccine rules wore yellow stars, like those Jews were forced to wear under Nazi rule in World War II. Other demonstrators carried signs evoking the Auschwitz death camp or South Africa's apartheid regime, claiming the French government is unfairly persecuting them as it battles the pandemic. (AP Photo/Michel Euler, File) 
    
      (Foto: Michel Euler)

Jeg har et personlig ansvar for at dette ikke sprer seg. Og det har du også

Jeg har et personlig ansvar for at dette ikke sprer seg. Og det har du også.

tirsdag 02.11 2021
Flere av jødene i Trondheim som fikk hus og eiendom beslaglagt bodde i Brattørgata. Historiker Synne Corell har skrevet boka «Likvidasjonen» om holocaust i Norge. 
    
      (Foto: Rune Petter Ness. Arkiv)

Bankfolk, byråkrater og politi var med på «jøderanet» i Trondheim

Bankfolk, byråkrater og politi var med på å ta penger og eiendom fra jødene i Trondheim, lenge før de ble sendt til Auschwitz, ifølge ei ny bok

lørdag 14.08 2021
People attend a rally in defence of media freedom and against a bill, that would strengthen a ban on firms from outside the European Economic Area owning the country's broadcasters, in Poznan, Poland August 12, 2021. Picture taken August 12, 2021. Piotr Skornicki/Agencja Gazeta via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. POLAND OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN POLAND. 
    
      (Foto: PIOTR SKORNICKI)

Polsk riksdag gir grunn til bekymring

Polen beveger seg i stadig mer autoritær retning.

lørdag 26.06 2021
2021-06-16 Stockholm Marte Michelet, norsk journalist och författare. Fotograferad i sitt hem i Gröndal, Stockholm. ****************************** Frilansjobb för A-magasinet. Foto: Emma-Sofia Olsson Portrett Marte Michelet 
    
      (Foto: Emma-Sofia Olsson)

Portrettet:

Da Marte Michelet skjønte hvilke feil hun hadde begått i boken, fikk hun lyst til å kaste opp

onsdag 16.06 2021
Tilsvar: 
Marte Michelet har skrevet ei bok, «Tilsvar», mot tre historikerers bok mot hennes bok fra 2018, «Hva visste hjemmefronten?» 
    
      (Foto: Berit Roald/NTB)

Marte Michelet slår hardt tilbake mot historikerne

Marte Michelets motbok til historikerne som kritiserte henne er et grundig tilsvar med motangrep og en nødvendig beklagelse.

mandag 31.05 2021
12. februar beklaget Marte Michelet overfor flere etterkommere etter hjemmefrontmedlemmer, og to dager senere uttalte hun at hun ikke utelukker flere beklagelser. 
    
      (Foto: Ørn E. Borgen)

I Norge er det bare bråk om noe som skjedde under krigen som kan føre til sånt

I helga ble det lansert ei bok mot ei bok som ble gitt ut mot ei annen bok. Det er selvfølgelig bare bråk om noe som skjedde under krigen som kan føre til sånt.

mandag 05.04 2021
Krigsdokumentar: Tirsdag er det premiere på dokumentarserien «Frontsoldater» i NRK, hvor nordmenn som kjempet på tysk siden under andre verdenskrig forteller om sine opplevelser. Det vil skape debatt, men neppe så sterk som da NRK gjorde noe lignende i 1981, skriver vår kommentator. 
    
      (Foto: Filmavdelingen AS, NRK)

Bør vi tåle å høre frontkjempernes versjon nå?

NRKs nye dokumentarserie er siste sjanse til å høre skuffa, gamle frontkjempere fortelle om krigen. De nekter for at de var landssvikere og bråket er i gang før serien er vist.

lørdag 30.01 2021
Eneste foto: Det eneste bildet av Zolo som voksen, tatt i mai 1939 i Belgia. 
    
      (Foto: National Archives of Belgium)

Det er mørkt å lese hvordan norske aviser, politikere og byråkrater omtalte familien

Historien om livet og døden til Zolo Karoli viser hvordan fordommer og rasisme i Norge og Europa fikk katastrofale følger. Hundre år etter at han og familien ble jaget fra Trondheim, trer de omsider fram som mennesker.

onsdag 27.01 2021
 

Den internasjonale holocaustdagen: I folkemordets minnespor

 
    
      (Foto: Karl Erik Brøndbo, fra «Den største forbrytelsen»)

Holdningene som førte til massedrap lever fortsatt

I dag virker dessverre den internasjonale holocaustdagen ekstra aktuell

lørdag 05.12 2020
Skammens dag: Det tyske skipet Donau tok 530 norske jøder til utryddelsesleirene. Bildet er er tatt i det båten forlater Oslo 26. november 1942. 
Jødene ble kjørt til Oslo havn med drosjer, jernbanevogner og lastebiler. 
Foto: Georg W. Fossum / NTB 
 
    
      (Foto: Fossum, Georg W.)

Hjelp, nå krangler vi om krigen igjen

Det kan straffe seg å utfordre historikere og det norske selvbildet av krigen. Bare spør skaperne av «Atlantic Crossing» og forfatter Marte Michelet.

fredag 04.12 2020
Den ukjente mormoren: På nattbordet til Katinka Goldbergs mamma, hadde det alltid stått et innrammet bilde av Assne, datert 1942. - For meg var det bare et ukjent ansikt, men en mormor jeg ønsket å bli kjent med, forteller Katinka, her fotografert hjemme på Nesodden. 
    
      (Foto: Kristin Svorte)

Katinka dro til Trondheim for å grave i familiens historie. Dagboken avslørte et ukjent drama

søndag 18.10 2020
Brutal skjebne: Petr Kotlár som jødisk gutt som opplever det ene verre enn det andre under krigen i «The Painted Bird» som er vakker, men vond, ifølge vår anmelder. 
    
      (Foto: Another World Entertainment)

Denne filmen om en jødisk gutt i krigen setter seg i kroppen5

For mye av det vonde i lekker innpakning er farlig nær ved å gjøre styggpent krigsdrama uutholdelig.

onsdag 18.03 2020
 

Vi ber om unnskyldning for å søke tilgivelse

søndag 16.02 2020
 

Hvordan snakke med barn om jødeforfølgelsene?3

Godt ment og tidvis spennende, men svært ujevn familiefilm om to unger som prøver å hjelpe to jødiske barn over grensa til Sverige under krigen.

lørdag 08.02 2020
Gjestespaltist Nikolaj Kahn. Foto: MARIANN DYBDAHL, Adresseavisen 
    
      (Foto: Mariann Dybdahl)

Debatt:

Tidvis minnes jeg på hvor marginalt det er at jeg faktisk lever

Oldemor ble gasset i hjel i Auschwitz. Fra tid til annen kommer det skremmende påminnelser som gjør min familiehistorie virkeligere for meg.

mandag 27.01 2020
The front gate of the former Nazi German concentration and extermination camp Auschwitz I is pictured in Oswiecim, Poland January 23, 2020. REUTERS/Kacper Pempel 
    
      (Foto: KACPER PEMPEL)

Adresseavisen mener

Å dele inn mennesker i kategoriene «oss» og «dem» er farlig.

Jødehat og andre former for rasisme er et stort problem i mange land, også i Norge. Den internasjonale Holocaustdagen, som blir markert i dag, er et viktig redskap i kampen mot et alvorlig samfunnsproblem

søndag 26.01 2020
Generalmajor Robert Mood er leder for FNs observatørkorps i Syria. Her i Genéve. 
    
      (Foto: Siv Dolmen)

Debatt:

Når vi omtaler andre nedsettende, gjør vi det enkelt å snu ryggen til

Når vi omtaler andre med nedsettende merkelapper og dyp skepsis, gjør vi det enkelt å snu ryggen til og glemme at det er mennesker vi snakker om. Lærdommen etter Holocaust er høyaktuell, skriver Robert Mood.

mandag 13.01 2020
Trond Buchmann og fetteren hans skal legge ned en snublestein i neste uke i Innherredsveien. Innherredsveien 25, hjørnet Wessels gate. Bilder er for snublesteiner som er lagt ned tidligere i samme vei. 
    
      (Foto: Javad Montazeri)

Kronikk:

Snublesteiner er bra, men ikke like viktige som denne boka

søndag 01.09 2019
Forfatter Marte Michelet i samtale med kulturhistoriker Anette Homlong Søreide under Jødisk kulturfestival i Trondheim 1. september 2019. 
    
      (Foto: Bård Sande)

- Jeg har ligget våken mange netter og tenkt på om det er riktig, eller ikke

Norske krigshistorikere har sminket bort alt som har vært problematisk, mener forfatter Marte Michelet.

mandag 10.06 2019
 

Kapellmesteren i Palmehaven trodde han var trygg. Så kom tyskerne

Det var i Palmehaven byens borgerlige pulsslag ble målt. Der regjerte kapellmester Jac Maliniak, lettet over at livet på flukt for lengst var over. Så kom krigen. Og jødedeportasjonene.

lørdag 16.03 2019
– Jeg vet at jeg er 90, men føler meg ikke så gammel. Jeg er med på alt. Jeg reiser, har vinklubb, går på konserter, på kino og leser, sier Edith Notowicz. Her på balkongen utenfor leiligheten på Nedre Elvehavn. 

Edith overlevde Auschwitz. Nå er det en helt annen ting som skremmer henne

Fortsatt hender det Edith Notowicz har mareritt fra tiden i Auschwitz. Men først og fremst er hun takknemlig for det livet hun har fått leve.

lørdag 02.02 2019
I synagogen: Da Hirsch Isaksen, faren til Lennart, kom hjem etter krigen, var halve menigheten borte. 130 av medlemmene i Det Mosaiske Trossamfunn i Trondheim var myrdet. 

Hvorfor gjorde ikke de andre jødene i Trondheim som tannlege Hirsch Isaksen og flyktet?

I hele sitt liv har Lennart Isaksen (73) lurt på hvorfor ikke alle jødene i Trondheim gjorde som hans far og stakk mens det ennå var tid. Hva holdt dem tilbake? Marte Michelets bok, «Hva visste hjemmefronten?», fikk noen biter til å falle på plass.

lørdag 17.11 2018
Norske helter: Gunnar Sønsteby spilt av Knut Joner, Christian Rubeck som Kolbein Lauring og Aksel Hennie som Max Manus, i en av tidens mest populære norske filmer, «Max Manus» fra 2008. 

«Derfor blir det bråk når det pirkes i glansbildet av hjemmefronten»

Jøder, kvinner, kommunister og Nord-Norge har havnet i skyggen i norsk krigshistorie. Derfor blir det bråk når det pirkes i glansbildet av hjemmefronten.

lørdag 01.09 2018
Brødrene Klein: Martin Klein flankert av brødrene Leif, Kai og Josef. 

Slik kjempet norske jøder for landet under krigen

Jødenes historie i Norge i nyere tid handler ofte om deportasjonen av 773 jøder i 1942 og Holocaust. Historiene om norske jøder som var aktive i norske styrker under andre verdenskrig, er ikke like godt kjent.

tirsdag 21.08 2018
- Jeg synes det er flott at de lager teater av det som hendte. Jeg tror teatret, mye mer enn bøker, kan gjøre at folk for et forhold til det vi opplevde i forbindelse med Holocaust, sier Judith Bernstein, født Bodd, som er hedersgjest under urpremieren på «Flukten» i Leksvik 1. september. 

Judiths (87) dramatiske flukt blir nytt spel i Leksvik

Trondheimsjenta Judith var bare 11 år gammel da hun måtte gjemme seg for nazistenes Holocaust. Nå blir flukten til teater på et fredet gårdstun i Leksvik.

fredag 02.02 2018
Den polske regjeringen har bestemt at det skal være forbudt å si at polakker har deltatt i jødeutryddelsene. Bildene (f.v.) viser inngangen til Auschwitz, en høyreekstrem demonstrasjon i Warzawa og Polens statsminister Jaroslaw Kaczynski. 

Når et godt rykte blir viktigere enn ytringsfriheten, er demokratiet i fare

For den polske regjeringen er nasjonens gode navn og rykte viktigere enn ytringsfriheten.

lørdag 27.01 2018
Holocaust: Porten til Auschwitz med det berømte slagordet «Arbeid macht frei». Holocaustdagen lørdag markerer at fangene ble satt fri 27. januar i 1945. 

Adresseavisen mener

Holocaustdagen må brukes til å bekjempe all rasisme

torsdag 30.11 2017
 

Signert

Hvorfor var det ingen som sa: Nei, vi bruker ikke penger på å leie naziuniformer

Få dager etter 75-årsmarkeringen av Terbovens unntakstilstand i Trøndelag, holder studenter i kunnskapsbyen nazifest.

onsdag 22.11 2017
Bildet fra den omstridte «nazifesten» er hentet fra Facebook-siden til Studentersamfundet i Trondheim. 

Kronikk

Savner at Samfundet beklager «nazifest»

Temaet for festen på Studentersamfundet var «politisk ukorrekt». De ser ikke ut til å ha reflektert over at i perioden 1933–1945 ble nazisme gjort politisk korrekt.

torsdag 05.10 2017
 

Maren fikk nazi-DVD i posten - flere andre har opplevd det samme

– Jeg synes det var litt merkelig, sier Maren Solem Bertelsen. Hun er en av flere som har fått tilsendt en DVD med nazivennlig propaganda.

onsdag 06.09 2017
 

Med egne ord

Før min søster går til felts mot meg; naturopplevelser er viktig, men Norge er også mer enn natur

torsdag 31.08 2017
 

Jødisk kulturfestival i Trondheim

Han var to timer fra å bli deportert til Auschwitz

Siegmund Korn (87) var bare ni år da han og broren reiste alene til Norge. Så kom krigen og de jødiske barnehjemsguttene unnslapp nazistene med et nødskrik.

fredag 25.08 2017
 

«Terroren mot jøder i Norge under krigen skjedde først og verst i Trondheim»

Terroren mot jøder i Norge under krigen skjedde først og verst i Trondheim. Snublesteinene som legges ned i helga, er en betimelig markering av det mørkeste kapitlet i nyere norsk historie.

tirsdag 31.01 2017
Alternative fakta: Nylig mente Kellyanne Conway, Trumps rådgiver, at de hadde «alternative fakta» om antallet som fulgte innsettelsesseremonien til presidenten. 

Kronikk

Hva gjør vi når nyhetsbildet preges av kamper om fakta?

Rett, galt og alternative fakta – hvordan skal vi forholde oss til dagens nyhetsbilde?

fredag 27.01 2017
Ansvar: - Vi har alle en jobb å gjøre for å holde våre gater frie for jødehat og annet fremmedhat, sa Abid Raja, og ble takket av Rita Abrahamsen, formann for Det mosaiske trossamfunn i Trondheim. 

Manet til kamp for anstendigheten

- Når motsetningene vokser, når det kreves av medmennesker at hjertene åpnes – da lukkes de, sa Abid Raja under markeringen av Holocaustdagen.

onsdag 31.08 2016
Underkjent nazijeger: Burghart Klaußner spiller den tyske anklageren Fritz Bauer som medvirket sterkt til at israelsk etteretning fikk arrestert og bortført krigsforbryter Adolf Eichmann. 

Ujevnt om jakten på Adolf Eichmann3

Sterk historie til underlig film om spillet bak arrestasjonen av Adolf Eichmann.

fredag 19.02 2016
Konsentrasjonsleir: Ungarske «Sauls Sønn» utspiller seg i nazistenes dødsleir i 1944, og skildrer Holocaust uten like i spillefilm. 

Kinohelga:

Ukas beste filmer er svært gode

Vår anmelder anbefaler helgas beste filmer på kino, med to Oscar-favoritter på topp.

onsdag 17.02 2016
ArthausRystende intens: Géza Röhrig spiller tittelrollen i «Sauls Sønn» om en jødisk fange i dødsleir i 1944. En av de beste og mest unike filmene som kommer på kino i år, ifølge vår anmelder. 

Storverk fra dødsleiren6

Aldri har det vært laget en spillefilm som skildrer konsentrasjonsleiren Auschwitz så svimlende som i den fantastiske debutfilmen til László Nemes.