TEMA

onsdag 08.04 2020
- Kjell Erik Killi-Olsen synes det er mangelfull orientering om land i verden som har det mye verre enn oss.
 
    
      (Foto: Erik Sanden)

Karantenepraten

– Det er en sårbarhetstid. Og jeg kan ikke si annet enn at jeg er veldig lei meg

Kjell Erik Killi-Olsen kaller tiden vi nå er inne i, med korona-epidemien over hele verden, for sårbarhetstiden.

mandag 06.01 2020
 

Han gir byen et nytt kunstsenter til 170 millioner. I dag ble kunstneren hedret i hjembyen

Kunstner Kjell Erik Killi-Olsen og Byåsen Husflidslag får Trondheim kommunes kulturpris for 2019.

lørdag 04.01 2020
Slik blir Kjøpmannsgata ung kunst (K.U.K.). Utstrakt bruk av teglstein vil prege fasaden på bygget. Kunsthuset skal stå ferdig høsten 2021. 
    
      (Foto: Illustrasjon: MIR )

Nybygget i Midtbyen kommer til å få skulpturpark på taket

Veidekke har fått oppdraget med å bygge Kjøpmannsgata Ung Kunst (K.U.K.) og skal lage et miljøsertifisert kunstsenter for Kjell Erik Killi-Olsen.

tirsdag 24.12 2019
FORSIDE HOVEDOPPSLAG. Kjell Erik Killi-Olsen. (Foto: Leikny Havik Skjærseth) 
    
      (Foto: Leikny Havik Skjærseth)

For første gang på ti år feirer han jul i Norge

Det skjer i Vågå. Sammen med Gunn. Venninnen fra Ørland som kunstneren Kjell Erik Killi Olsen har feiret jul sammen med i Avignon i Frankrike de siste årene. Og Lola, selvsagt.

tirsdag 05.11 2019
Rørt hovedperson: -Dette er veldig spesielt for meg. Jeg er jo vokst opp med dette museet, jeg drømte om det som barn, sier Kjell Erik Killi-Olsen. 
    
      (Foto: Morten Antonsen)

Dette tjente kulturkjendisene: 

Trondheimskunstner har formue på 145 millioner

Kjell Erik Killi-Olsen bruker en god del av sin store formue på hjembyen.

mandag 28.10 2019
Utfordrende jobb: Stefanie Hessler er kunsthallens nye direktør, og vil starte med å åpne inngangspartiet til hallen. Det er en løfterik begynnelse, skriver Adresseavisen på lederplass. 
    
      (Foto: Annemona Grann)

Adresseavisen mener

Inngangen til samtidskunst i Trondheim bør bli mer inkluderende

Inngangen til samtidskunst i Trondheim bør bli mer inkluderende.

søndag 18.08 2019
Kunstner Kjell Erik Killi Olsen på gården hans, Sandbu i Vågå. Med hunden Lula Olsen 
    
      (Foto: Ketil Blom Haugstulen)

Folk tror vel at man sitter her i bunad og drikker vin

Kunstner Kjell Erik Killi Olsen (67) foretrekker store hjem. For tiden betyr det 19 hus på en middelaldergård i Gudbrandsdalen.

tirsdag 23.07 2019
Kjøpmanmsgata ung kunst 
    
      (Foto: Illustrasjoner ved Key arkitekter og Hus arkitekter for Kjøpmannsgata ung kunst. )

Slik er planene for nytt bygg i Trondheim sentrum

Det gamle huset i Kjøpmannsgata i Trondheim tilbakeføres i 1800-talls stil og skal romme kunstverksteder. I det nye bygget blir det utstillingslokaler, kafe og kontorer. Og en skulpturpark på taket.

onsdag 19.06 2019
Gjerdet mot Krambuveita er nå revet. Her skal kunsthuset K.U.K. bygges straks de arkeologiske utgravingene er gjennomført. 
    
      (Foto: Annemona Grann)

Her kan det ha stått en kirke som er eldre enn Klemenskirken

Skjelettrester fra middelalderen og keramikkskår fra 1500-tallet har dukket opp i grunnen ved Kjøpmannsgata ung kunst K.U.K.

lørdag 15.06 2019
Per Stian Monsås (t.v), Thea Meinert og Kjell Erik Killi-Olsen stiller ut sammen på Galleri Kunst og kaos i Finborudgården på Røros. 
    
      (Foto: Hilde Ingebrigtsen)

- Han kaster glans over oss yngre kunstnere

Tre unge Trondheimskunstnere, i tillegg til Kjell Erik Killi-Olsen, sto for åpningen av kunsthuset Kunst og kaos i Finborudgården på Røros fredag, en popup-utstilling i regi av Kjøpmannsgata ung kunst, K.U.K.

lørdag 25.05 2019
Trøndelagsutstillingen, Trøndelag senter for samtidskunst. 
    
      (Foto: Christine Schefte)

Her har han støttet trønderske kunstnere med 900 000 kroner

Kjell Erik Killi-Olsen og Kjøpmannsgata ung kunst (K.U.K) står bak Trøndelagsutstillingens kritikerpris, som er en av Trøndelags største kunstpriser. Lørdag deles den ut for 18. gang.

lørdag 20.04 2019
 

Killi-Olsen kjøpte bolig i Trondheim for 14,5 millioner kroner

Kunstner Kjell Erik Killi-Olsen sier at arbeidet med Kjøpmannsgata Ung Kunst, er årsaken til at han nå har kjøpt seg ny bolig i byen der han vokste opp.

torsdag 31.01 2019
Kunstneren Kjell Erik Killi-Olsens planlagte kunsthus, Kjøpmannsgata Ung Kunst (K.U.K.), får likevel statlige midler til pålagte arkeologiske utgravinger. Det er en riktig bruk av offentlige midler, skriver Adresseavisen på lederplass. 

Adresseavisen mener

En milliongave som betyr mye for byen

Eiendomsinvestor Ivar Koteng måtte selv betale flerfoldige millioner kroner for arkeologiske utgravinger i Midtbyen. Kunstneren Kjell Erik Killi-Olsen slipper langt billigere unna. Det er det gode grunner til.

tirsdag 29.01 2019
Kunstner Kjell Erik Killi-Olsen (t.h.) kjøpte i 2017 Kjøpmannsgata 36/38 for å bygge et kunsthus på 400 kvadratmeter. Her med klima- og miljøvernminister Ola Elvestuen. 

Milliongave redder nytt kunsthus i Trondheim

Riksantikvaren sa nei til å støtte K.U.K. Tirsdag kom klima- og miljøvernminister Ola Elvestuen med en milliongave som sikrer utbygging av Kjell Erik Killi-Olsens kunsthus i Trondheim sentrum.

mandag 14.01 2019
Det er både fint og viktig at barn og unge blir kjent med kunst og ulike kunstuttrykk. Skulpturer av Kjell Erik Killi-Olsen skal de neste ukene møte 2000 barn i trønderske skoler. 
    
      (Foto: Håvard H. Jensen )

Adresseavisen mener

Trondhjemmere er opptatt av mer enn fotball, bank og brøyting

Trondhjemmere er opptatt av mer enn fotball, bank og brøyting.

fredag 11.01 2019
F.v. Heine Haugan Foss, Max Banino Rokkones, Tyri Mørch Schell og Benedikte Larsen Hesselberg er i sving med å lage slanger, pinnsvin og hund av leire. 

Killi-Olsens skulpturer møter 2000 barn i Trøndelag

Elever fra første til fjerde trinn ved barneskoler i Stjørdal og Melhus får i løpet av de nærmeste ukene besøk av Kjell Erik Killi-Olsens kunst. Og barna får selv prøve seg som kunstnere.

fredag 28.12 2018
Disse kan du stemme på: Mia Landsem, Marit Bjørgen, Heidi Bjerkan, Håkon Bleken og trioen Mads Bones, Olve Løseth og Kyrre Havdal er kandidatene til Årets trønder. 

Årets trønder 2018:

Dette er finalistenes trønderfavoritter

Sodd og sjømat. «Trondheimsreisen» og Hannah Ryggen. Birgit Skarstein og Petter Northug. Granåsen og Habitat. Trondheimsolistene og Astrid Smeplass. Dette er noen hederspriskandidatenes trønderske favoritter.

mandag 01.10 2018
Fire russiske kunstnere fra Arkhangelsk jobber med et stort kunstprosjekt til Transform-festivalen. Kjøpmannsgata Ung Kunst, K.U.K.,Kjell Erik Killi Olsens kunstsenter, låner ut lokalene for produksjon av kunst. 

Full aktivitet ved K.U.K., kunstproduksjon er i gang

Kjøpmannsgata ung kunst K.U.K., kunstsenteret som Kjell Erik Killi Olsen står bak, er for tiden verksted for fem unge kunstnere.

tirsdag 21.08 2018
Berit Kirksæther, rådgiver i Rådmannens fagstab for kunst og næring og Berit Rustad, banksjef i Sparebank1 og ansvarlig for kunsten i banken, skal nå sørge for at kunstnverket «Salamandernatten» får bedre synlighet. 

- Vi må synliggjøre at ett av Norges viktigste kunstverk befinner seg her

Det er ingenting som skulle tilsi at Kjell Erik Killi-Olsens hovedverk, «Salamandernatten», kan sees av alle i kjelleren til SpareBank1 SMN. Nå kommer det skilt som viser at det er tilfelle.

fredag 29.06 2018
Duo: Daglig leder for K.U.K., Cathrine Hovdahl Vik og initiativtaker og kunstner Kjell Erik Killi-Olsen fortalte om planene for det nye kunsthuset i januar i år. 

Riksantikvaren vil ikke være med på spleiselag til arkeologiske utgravinger:

Killi-Olsen fortviler over manglende vilje fra statlig hold

Riksantikvaren har avslått søknaden om å støtte de arkeologiske utgravingene som må til for å bygge Kjell Erik Killi-Olsens planlagte kunsthus i Kjøpmannsgata.

torsdag 07.06 2018
Tre verk av trondheimskunstnerne Håkon Bleken, Kjell Erik Killi-Olsen og Anne Karin Furunes skal utsmykke det det nye forsamlingshuset på Utøya. Verkene skal fraktes til Utøya fredag etter å ha vært til innramming hos Modern Art Gallery. Foto: Rune Petter Ness 

Tre trønderske kunstnere plukket ut til å bidra til Utøya

De tre trønderske kunstnerne er plukket ut til å bidra med hvert sitt verk som skal pryde det nye forsamlingshuset på Utøya.

Flertallet i bystyret i Trondheim kommune vil bidra med sju millioner kroner til utgravingene Riksantikvaren har pålagt kunstneren Kjell Erik Killi-Olsen å gjøre i forbindelse med byggingen av kulturhus i Kjøpmannsgata. 

Politikerne i Trondheim gir sju millioner til utgraving - berger kulturhusplaner i Kjøpmannsgata

Regningen fra Riksantikvaren på 18 millioner kroner kunne ha veltet prosjektet. Nå bidrar kommunen med nærmere halvparten.

torsdag 31.05 2018
 

Kronikk:

Vi håper kommunen bidrar til å realisere Killi-Olsens gave

Nå håper vi at kommunen følger opp med finansiell støtte til de arkeologiske undersøkelsene som kan realisere Killi -Olsens gave til byens kulturliv.

tirsdag 29.05 2018
Kunsthus i Midtbyen: Den markante kunstneren Kjell Erik Killi-Olsen planlegger et storstilt kunsthus på denne tomta i Kjøpmannsgata, men krav til kostbare arkeologiske utgravinger sette kjepper i hjulene for prosjektet. 
    
      (Foto: David Engmo)

Må kaste seg rundt og hjelpe Killi-Olsen

Det er noe feil med systemet når det offentlige ikke tar mer ansvar for arkeologiske utgravinger av offentlige interesse.

Høyres Berit Tiller mener Trondheim kommune må finne penger til å finansiere utgravingene Riksantikvaren har pålagt kunstneren Kjell Erik Killi-Olsens planlagte kunsthus i Kjøpmannsgata. 

- Vi kan ikke velte en regning på 18 millioner over på private

Høyre i Trondheim mener kommunen må finne penger til de arkeologiske utgravingene i Kjøpmannsgata.

– Trondheim kommune har ikke bidratt med en eneste krone til utgravingene ved Klemenskirken, men nå bør kommunen kjenne sin besøkelsestid og støtte utgravingene i Kjøpmannsgata, mener Axel Christophersen professor i arkeologi ved NTNU. 

- Kommunen har ikke løftet en finger for å fremme Trondheim som middelalderby

Trondheim kommune bør bidra med finansieringen av utgravingene i Kjøpmannsgata, det er en unik mulighet til å få kunnskap om byen, mener arkeologiprofessor.

lørdag 26.05 2018
Cathrine Hovdahl Vik, daglig leder for Kjøpmannsgata Ung Kunst, K.U.K., håper å få til et spleiselag mellom private og offentlige aktører for å dekke ekstraregningen fra Riksantikvaren på over 18 millioner kroner. 

Regning på 18 mill. kan velte Killi-Olsens kunsthusplaner

Krav om betydelige arkeologiske utgravinger skaper trøbbel for Kjell Erik Killi-Olsens kunstprosjekt Kjøpmannsgata Ung Kunst (K. U. K).

fredag 25.05 2018
Populær: Nå avdøde Terje Brofos, med kunstnernavnet Hariton Pushwagner, sine fargesterke bilder er populære. Da han stilte ut i Galleri Ismene var det mange trøndere som kjøpte grafikk. 

Bør du investere i kunst?

Kunst du kjøper for en slikk og ingenting i dag, kan finansiere en ålreit bruktbil om en del år.

tirsdag 17.04 2018
Otto Nielsen-minnesmerke: «Dette har vært forsøkt før, men prosjektet strandet den gang på grunn av uenigheter med Trondheim kommune. Skal det samme skje igjen?» skriver kronikkforfatteren. Dette bildet av den kjente NRK-medarbeideren, musikeren, sangeren, forfatteren og trondhjemmeren Otto Nielsen (1909-1982) ble tatt i 1979. 

Kronikk

Få har betydd så mye for Trondheims identitet. Skam om vi får ny fadese rundt minnesmerke

tirsdag 13.03 2018
5Dronning Sonja og kronprinsesse Mette-Marit er til stede under den offisielle åpningen av utstillingen

Dronning Sonja om Kjell Erik Killi-Olsen:

- Hans billedunivers har fascinert meg lenge

Dronning Sonja reiser ofte til Vesterålen for å nyte synet av «Mannen fra havet»

lørdag 10.03 2018
Kjell Erik og den nakne skogen: Dronning Sonjas Kunststall viser en mønstring av Kjelle Erik Killi Olsens skulturer fra 80-tallet og frem til i dag. Blant annet skulturgruppen Den nakne skogen (bak) og Den kjærlige huden (i forgrunnen). 

Dronningen valgte Killi Olsen som første kunstner

Onsdag åpner den første separatutstillingen i Dronning Sonja Kunststall. Den første kunstneren er ikke tilfeldig valgt.

mandag 26.02 2018
Populær åpning: Pubklikum strømmet til da utstillingen med Kjell Erik Killi-Olsens 80-tallskunst åpnet på Trondheim kunstmuseum sist helg. Det bør de fortsette med, skriver Adresseavisen på lederplass. 

Adresseavisen mener

Trondheim kunstmuseums Killi Olsen-utstilling er en begivenhet og en anledning byens befolkning bør gripe

Trondheim kunstmuseums Killi Olsen-utstilling er en begivenhet og en anledning byens befolkning bør gripe.

søndag 18.02 2018
14Smekkfull sal da Kjell Erik Killi-Olsen åpnet sin utstilling med arbeider fra sin tid i New York. 
    
      (Foto: Morten Antonsen)

Smekkfullt på Killi-Olsens utstilling - se alle bildene

En svært blid kunstner åpnet sin utstilling «Killi-Olsen New York 1983» i Trondheim sist lørdag.

lørdag 17.02 2018
Feiret av sine egne: Kjell Erik Killi-Olsens store utstilling med arbeider fra New York på 80-tallet trakk en stor menneskemengde til Trondheim Kunstmuseum lørdag ettermiddag. Museumsdirektør Johan Börjeson (t.v.) ønsket velkommen, kurator Cathrine Hovdal Vik fortalte om en stressende men oppstemt prosess - mens hovedpersonen selv (t.h.) var rørt og gledet seg til festen. 

- Dette er veldig voldsomt, veldig rørende

Ute var køen lang og inne var det stappfullt da «Killi-Olsen New York 1983» åpnet i Kunstmuseet lørdag.

tirsdag 23.01 2018
Året 1983 ble et vendepunkt for Killi-Olsen, derav utstillingens tittel New York 1983. Det var da det tok av med separatutstillinger og henvendelser fra anerkjente gallerister. 

Ny utstilling ved Trondheim kunstmuseum

Laget sin første kunst fra et nedlagt bordell

«New York 1983» er en utstilling med Kjell Erik Killi-Olsens verk fra da han bodde i kunstnerbydelen East Village på 80-tallet. Flere av bildene vises for første gang i Norge.

lørdag 28.10 2017
 

Finn Skårderud møter Kjell Erik Killi-Olsen:

Om uro, oppvekst og om ti små fugler

Kjell Erik Killi-Olsen bytter ut slott i Frankrike med middelaldergård i Vågå og bygård i Trondheim.

torsdag 12.10 2017
Kjell Erik Killi Olsen åpnet utstilling torsdag kveld i Galleri Brandstrup i Oslo 

Stappfullt på utstillingsåpning med Kjell Erik Killi Olsen

Det var stinn brakke hos Galleri Brandstrup i Oslo torsdag kveld under åpningen av Kjell Erik Killi Olsens utstilling «Den lange reisen», og samtlige verk ble revet bort i løpet av en time.

fredag 06.10 2017
Kunstner Kjell Erik Killi Olsen håper det nye kunsthuset i Kjøpmannsgata står ferdig innen et par år.  
    
      (Foto: David Engmo)

Kommentar

En strålende nyhet for Midtbyen

En god nyhet for oss som trodde at Trondheim bare var fotball, bank og frisørsalonger

Kjøpmannsgata 36-38 bli Kjell Erik Killi Olsens nye kunsthus i Trondheim. 

Du vil alltid huske det spenstige navnet på denne bygården

En hel bygård på 2500 kvadratmeter skal forvandles til et hus med kunst, kafé og leiligheter. Kjøpmannsgata ung kunst (k.u.k). er husets foreløpige navn.

søndag 10.09 2017
 

Truls fra Trondheim skal evaluere Statoils samling av internasjonal kunst

Truls Blaasmo (30) fra Trondheim har fått oppdraget med å vurdere og evaluere Statoils samling av internasjonal kunst.

mandag 29.08 2016
Killis første kvinne: Kjell Erik Killi Olsen har i sommer utøver plastisk kirurgi på sin første skulptur, «Det annerledes barnet», som han skapte i New York i 1980. 

Killi Olsen gir tusen verk til Trondheim

6. september avdukes Kjell Erik Killi Olsens syv meter høye skulptur «Kvinnen som leter etter vinden» utenfor Den norske Banks nybygg i Vilnius.

mandag 15.08 2016
En av kunstnerne i Galleri Brandstrups kunstnerstall er Sverre Koren Bjertnæs. Her fra åpningen av Håkon Blekens utstilling

- Det var helt naturlig å gå over til Galleri Brandstrup

Kjell Erik Killi Olsen, Christer Glein og Sverre Koren Bjertnæs er tre av fem Trondheimskunstnere som representeres av Kim Brandstrup i Oslo. De er ikke overrasket over hvorfor galleriet har opplevd en enorm vekst de seneste årene.

lørdag 30.04 2016
Konferansier Tore Johansen solgte en Otto Nielsen-plate fra 1975 fra familiens egen platesamling under kunstnerdugnaden i Theatercaféen lørdag formiddag. 

- Dette tyder på at vi tåler mer Otto Nielsen

Med eksklusive litografier, musikk og fortellinger er Trondheim ett steg nærmere en Otto Nielsen-statue.

onsdag 27.04 2016
God utsikt: Otto Nielsen vil få utsikt både til elva og domen, i tillegg til sitt elskede Bakklandet når han kommer på sokkel på Bakklandstorget. Initiativtaker Trude Sandnes og konferansier for støttekonserten Tore Johansen markerer hvor statuen er planlagt. 

- Her har Otto Nielsen utsikt til både Nidarosdomen og Nidelven

Kjente artister og kunstnere sørger for tett og bredt program på støttekonsert førstkommende lørdag. Nå skal det bli statue av Otto Nielsen på Bakklandet!