TEMA

lørdag 23.05 2020
Ulykkesstedet: Seks personer omkom i togulykken på Nidareid. En av de drepte var arkitekt Erik Glosimodt, som hadde tegnet Dovrebanens stasjoner mellom Oppdal og Dombås. De øvrige omkomne var overingeniør Hans Hammer, telegrafdirektør Thomas Heftye, NGO-direktør Nils Sejersted, kaptein Bjørnstad og major Nicolay Ræder. 
    
      (Foto: Alf Schrøder/Schrødersamlingen, Sverresborg Trøndelag Folkemuseum, fra Nidareid-ulykken i 1921.)

Satsing på tog i Trøndelag er en pinlig historie om løftebrudd, utsettelser og sentral motvilje i 150 år

Trønderske politikere er skuffet og overrasket over at opprusting av Dovrebanen er utsatt. Det burde de ikke være, for trøndersk jernbanehistorie er 150 år med løftebrudd og sentral motvilje.

torsdag 23.01 2020
Oslo 20190909. 
Knut Arild Hareide under valgvaken til KrF på Røverstaden i Oslo.
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix 
    
      (Foto: Audun Braastad)

VG: Knut Arild Hareide (KrF) blir samferdselsminister

Tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide blir samferdselsminister i statsminister Erna Solbergs (H) regjering, opplyser en sentral KrF-kilde til VG.

tirsdag 17.12 2019
Før jul i fjor var en opprivende tid for KrF. Sårene har lagt fra grodd. Her er Kjell Ingolf Ropstad (tv), Olaug Bollestad og daværende partileder Knut Arild Hareide (th) under KrFs ekstraordinære landsmøte på Gardermoen november 2018.  
    
      (Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB Scanpix )

KrF oppfører seg som fraskilte foreldre etter et bittert brudd

Partiet sliter

tirsdag 07.05 2019
Knut Arild Hareide fra KrF under frokostmøte i Litteraturhuset. 
    
      (Foto: Espen Bakken)

Knut Arild Hareide hyllet av utmeldte KrF-ere i Trondheim:

- Bra å ha Hareide på innsida

Knut Arild Hareide er usikker på om han vil stille til stortingsvalget i 2021. Utbrytere fra KrF i Trøndelag håper at Hareide holder seg innenfor partiet for å kjempe de «rødes» sak videre.

tirsdag 29.01 2019
 

Hareide trekker seg som parlamentarisk leder for KrF

Knut Arild Hareide takker nei til vervet som parlamentarisk leder i Kristelig Folkeparti. Rollen går i stedet til Hans Fredrik Grøvan.

søndag 27.01 2019
 

KrF: Stortingsgruppa har ennå ikke bestemt om Hareide får fortsette som gruppeleder

Valget av parlamentarisk leder lar vente på seg i KrFs stortingsgruppe. Knut Arild Hareide skal være innstilt som gruppeleder.

lørdag 26.01 2019
 

Aftenposten: Hareide innstilt som parlamentarisk leder i KrF

Trolig fortsetter eks-partileder Knut Arild Hareide som gruppeleder for KrF på Stortinget.

mandag 21.01 2019
Fredag, 131 dager etter valget, fikk Riksdagens talmann Andreas Norlén (t.v.) endelig majoritet for et forslag til statsminister: Stefan Löfven fra Socialdemokraterna. 

Gjestekommentar

Nå er det norske tilstander i Sverige

fredag 18.01 2019
Finansminister Siv Jensen, statsminister Erna Solberg, kulturminister Trine Skei Grande og nestleder i Krf, Kjell Ingolf Ropstad, la fram den fremforhandlede regjeringsplattfomen torsdag kveld. 

Minner mest om å bli dratt baklengs inn i fuglekassa

KrFs inntreden i regjering minner mest om å bli dratt baklengs inn i fuglekassa.

mandag 07.01 2019
Odd Anders With mener en svært sårbar sak er misbrukt i et skittent spill av Høyre og KrFs blå side: Abortlovens paragraf 2c. 
    
      (Foto: Marthe Amanda Vannebo)

Lager ny rød KrF-fraksjon:

Odd Anders With lager ny rød KrF-fraksjon

KrF-veteranen Odd Anders With og flere andre røde KrF'ere etablerer nå et nytt nettverk og konferanse for å ta vare på engasjementet Knut Arild Hareide skapte. Knut Arild Hareide har sagt ja til å være hovedtaler for det røde KrF-nettverket.

søndag 30.12 2018
 

Hareide: – Jeg angrer bare på én ting

Etter snart åtte år er det trolig stopp. Knut Arild Hareide vurderer å gi seg som partileder for KrF, uansett hvordan det går i regjeringsforhandlingene.

mandag 19.11 2018
 

Nå risikerer de å rive hverandre i fillebiter

KrF er allerede dypt splittet. Om partiet ikke passer seg, kan de ende opp med å rives i fillebiter.

 

Ropstad: – Jeg har god samvittighet

KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad avviser at han endret strategi etter samtaler med Høyre underveis i KrFs veivalgsprosess.

Disharmoni. VG tegner et helt annet bilde av prosessen i ledelsen i KrF, enn det som har fremkommet tidligere. Blant annet er Høyres sterke involvering med nestleder Ropstad (t.v) sterk. Olaug Bollestad (i midten) og partileder Knut Arild Hareide her på vei til KrFs ekstraordinære landsmøte. 

Krever ekstraordinært landsstyremøte etter sjokk-oppslag i VG

Sentralstyremedlem Karin Bjørkhaug i KrF ber om et nytt landsstyremøte etter VGs avsløringer om Høyres involvering før KrFs retningsvalg. Hun mener grunnlaget for landsmøtets vedtak er svekket.

søndag 18.11 2018
«Kanskje tar jeg feil, men jeg opplevde denne prosessen som en sivilisert samtale mellom mennesker med respekt for hverandre» skriver Steinar Westin. På bildet er nestlederne Kjell Ingolf Ropstad (t.v.), Olaug Bollestad og partileder Knut Arild Hareide på ve til KrFs ekstraordinære landsmøte. 

Signert

Vi har alle mye å lære av «Kristelig Folkeparti minutt for minutt»

fredag 16.11 2018
Innleggsforfatteren kommer med en oppskrift på hva politikere som skriver bok om sin egen avgang bør huske. I høst har både Knut Aril hareide, Per sandberg og Sylvi Listhaug skrevet bøker om sitt politiske liv. 

Signert

Kunsten å skrive politisk biografi uten å bli for sutrete

Den som slutter som politiker, eller detroniseres ved for eksempel å måtte fratre en statsrådpost, har tydeligvis et sterkt behov for å meddele seg til offentligheten.

fredag 09.11 2018
PRØVER PÅ FORSONING: KrF-leder Knut Arild Hareide og nestleder og finanspolitisk talsmann Kjell Ingolf Ropstad starter neste lørdag sin forsoningsturne sammen. Første stopp blir Trondheim neste lørdag. 

Hareide og Ropstad til forsoningsmøte i Trøndelag KrF:

- Det er ikke bare svart-hvitt

Skuffelsen over KrFs blå veivalg er så stor blant trønderne, at fylkeslaget blir første stoppested på KrF-ledelsens landsomfattende forsoningsturné.

søndag 04.11 2018
Øyvind Håbrekke da han ble valgt inn på Stortinget i 2009. Nå kan det bli rikspolitisk comeback. 

Flere KrF-trøndere kan bli statsråder for Erna Solberg

Øyvind Håbrekke (KrF) har så langt ikke flagget syn i partiets veivalg, men nå forteller han: Han stemte for å sondere med Erna Solberg (H).

- Den siste tiden har vi sett to ulike politikertyper: Hareide, som setter partilederjobben sin i spill for det han virkelig tror på. Og Solberg, som putter kvinners selvbestemmelsesrett i potten for å beholde jobben sin, sier Hanne Moe Bjørnbet. 

Ap-topp avbrøt selv svangerskapet - opprørt over Solbergs abort-lovnad

Hanne Moe Bjørnbet (Ap) mener Erna Solberg prøver å ofre kvinners rett til å bestemme over egen kropp. - Et helt urimelig angrep på statsministeren, sier Bent Høie (H).

lørdag 03.11 2018
Odd Anders With er skuffet og trist over at partileder Knut Arild Hareide etter all sannsynlighet trer til side. 
    
      (Foto: Marthe Amanda Vannebo)

KrF-topp fra Trøndelag vurderer å melde seg ut

Tidligere nestleder Odd Anders With i KrF sier han vurderer å melde seg ut av partiet og sier det er «pinlig» at partiet nå ønsker å samarbeide med Frp.

fredag 02.11 2018
Samstemte: Den unge og den gamle generasjon, her representert ved Ingrid Marie Hildrum og Ola T. Lånke på KrF sitt ekstraordinært landsmøte. På armen sitter Jonas (7 mnd.). 

Tok med seg sønnen Jonas (7 mnd.) på skjebnemøte:

Ingrid Marie (22) er KrFs fremtid – nå er hun sterkt skuffet

KrF-veteran Ola T. Lånke (70) og ungdomspartiets Ingrid Marie Hildrum (22) representerer to generasjoner KrF-ere. Begge gikk på et nederlag fredag.

Hareide tapte makta, men vant mange hjerter i salen med sin

Om det har vært vondt for KrF så langt, blir det ikke enklere nå

KrF går i en retning halvparten ikke ønsker seg, og de mister en kjær partileder. Så spørs det om et avklart retningsvalg og regjeringsdeltakelse er nok til å berge partiet.

 

KrF-landsmøte har talt:

Sier nei til Hareides røde KrF

KrF vraker partileder Knut Arilds Hareides drøm om å gå i forhandlinger med Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

 

PORTRETTET:

Hareides disippel i Trondheim har fortsatt tro på et mirakel

Det er ikke bare på Nidarø Geirmund Lykke setter spor etter seg. Det finnes spor av ham på toppen av Kilimanjaro også.

torsdag 01.11 2018
KrF sa nei til regjeringsdeltakelse etter valget, men ja til statsminister Erna Solberg (t.v). Innleggsforfatteren spør nå om hvem som har de varmeste hendene av opposisjonen, stats ministeren, Venstre leder Trine Skei Grande, finansminister Siv Jensen og KrF leder Knut Arild Hareide. 

Signert

Knut Arild kan få det hett nok en stund fremover

Én ting skal Knut Arild Hareide ha: Han er dristigere enn noen kunne ane, dessuten er han tro mot sin samvittighet. Nå er dagen kommet da han risikerer å oppleve sitt politiske livs Waterloo.

 

Hareide tok opp forslaget om en «fjerde vei» under møte

For å redde KrF har flere tatt til orde for en slags «fjerde vei», der KrF blir sittende i opposisjon, men ikke på den måten som dagens tredje alternativ innebærer.

Knut Arild Hareide og Hans Fredrik Grøvan før landsstyremøtet torsdag. I mellom dem på baken rad sitter fylkesleder i Trøndelag, Jon Norman Tviberg. 

Flertall for å stemme hemmelig - og over alle tre alternativer samtidig

KrF endrer spillereglene dagen før landsmøtet.

Sentralstyremedlem i KrK Karin Bjørkhaug torsdag ettermiddag rett før landsstyremøtet. Her er hun i samtale med en annen rød delegat: Fylkesleder i Troms, Gerd H. Ege. 
    
      (Foto: Trond Teigen/NTB scanpix)

KrF-topp varsler omkamp hvis rød side taper

Sentralstyremedlem Karin Bjørkhaug fra ildrøde Trøndelag KrF håper i det lengste på partilederen og rødt veivalg på Gardermoen. Blir det blått, varsler hun omkamp allerede nå.

 

KrF vet ikke hva de gjør hvis Hareide trekker seg

KrF har ingen retningslinjer som sier hva partiet skal gjøre hvis Knut Arild Hareide trekker seg som leder fredag.

onsdag 31.10 2018
Fylkesårsmøtet til KrF Trøndelag på Skogn i forrige uke endte opp med å sende mange røde delegater til landsmøtet. 

Mener Trøndelag ble «snytt» for to blå KrF-mandater

Trøndelag sender elleve røde og bare to blå delegater til landsmøtet fredag. Det burde vært fire blå, mener de to blå delegatene.

 

Er det Erna Solberg eller Knut Arild Hareide som må gå?

Men om det er Knut Arild Hareide eller Erna Solberg som må gå, er fortsatt helt åpent. Eller finnes det håp for en tredje vei?

LIGGER BAK: I mandatfordelingen ligger partileder Knut Arild Hareide og de røde i KrF bak de blå. 

Dette sier ekspertene om KrF-dramaet

Har han tapt nå?

Dette sier ekspertene

tirsdag 30.10 2018
 

Nå har Hareide tapt, i alle fall på papiret

Østfold KrF sender fem blå og tre røde delegater til det ekstraordinære landsmøtet fredag.

 

KrF-topper ber Hareide si fra før landsmøtet hvis han vil trekke seg

De tre KrF-toppene Geirmund Lykke, Karin Bjørkhaug og Jon Norman Tviberg mener det er best om KrF-lederen sier fra før voteringen hvis han har planer om å trekke seg.

 

SISTE: KrF-topper vil vrake landsstyrets plan for votering

En rekke KrF-topper utfordrer nå beslutningen i partiets landsstyre om først å stemme over om partiet skal i regjering eller ikke på fredagens landsmøte.

mandag 29.10 2018
KrF leder Knut Arild Hareide og Kjell Ingolf Ropstad på ekstraordinært fylkesårsmøte i Akershus KrF mandag kveld. 

23 nye KrF-delegater valgt mandag kveld - dårlig kveld for Hareide

KrF Akershus, Oslo og Vestfold har valgt sine delegater til fredagens landsmøte.

 

Leder i KrF Rogaland:

Leder i KrF Rogaland: - Jeg blir kalt Judas. Det kommer mye «løye» nå

I et brev blir den nesten helblå Rogaland-delegasjonen bedt om å gi plass til flere røde delegater. Fylkeslederen har ingen planer om å etterkomme kravet.

søndag 28.10 2018
- Noen tror dessverre de kan få begge: Å beholde Ernas som statsminister, og Knut Arild som partileder, sier KrFs Karin Bjørkhaug. 

Advarer partifeller som tror de kan få begge:

- KrF kan ikke både få Erna og Knut Arild

KrF-ere i Trøndelag frykter at det er delegater som tror at de kan velge blå side, og samtidig beholde Knut Arild Hareide som partileder. – Det er urealistisk, sier Karin Bjørkhaug.

 

Signert

Hvordan kan KrF løse den situasjon de er i?

lørdag 27.10 2018
 

KrF i Trøndelag valgte Jonas foran Erna

Hareide vant Trøndelag med 11 mot 2 stemmer. 11 kommer til å stemme for å gå i regjering med Ap og Sp, mens 2 vil stemme for å forhandle med Solberg-regjeringen.

fredag 26.10 2018
Partileder Knut Arild Hareide har anbefalt sondering mot venstre, og får stor støtte for det i Trøndelag. Her fra da han møtte sine egne medlemmer under et møte i Trondheim for to uker siden. 

Gammel avtale og valgkaos kan svekke Hareide i Trøndelag

Tilbakemeldinger til KrF fra lokallagene i Trøndelag viser at kun 20–25 prosent vil regjere med de blå. Men en avtale om å fortsatt dele nord og sør, kan svekke Hareide-støtten.

onsdag 24.10 2018
Knut Arild Hareide 
    
      (Foto: Rune Petter Ness)

Dødt løp for KrF i Telemark

Telemark KrF sender tre røde og tre blå representanter til KrFs historiske veivalglandsmøte 2. november.

Om Knut Arild Hareide fortsetter eller ikke betyr ingenting når Annette Tollefsen Jensen skal bestemme seg lørdag. 

- Om Hareide fortsetter betyr ingenting for mitt valg

Et stort flertall i Trøndelag støtter Knut Arild Hareide, viser en ringerunde Trønder-Avisa har gjort. Tvileren, Annette Tollefsen Jensen, opplever stemningen som mer delt.

tirsdag 23.10 2018
BANKER LØS: Nestleder Sylvi Listhaug i Frp bankler løs på KrF i sin nye bok. 

Listhaug med stormangrep mot biskopene, kirken og KrF:

- Respektløst og avslørende. Det er bare å takke

Frps nestleder Sylvi Listhaug hamrer løs på biskopene, kirken og KrF i sin nye bok. KrF-ere med planer om å få stemt partiet over til Arbeiderpartiet takker for hjelpen.

mandag 22.10 2018
KrFs veivalg begynte så fredsommelig, men etter tre uker er det kaos, mistenksomhet og splittelse som råder. Knut Arild Hareide sammen med nestlederne Kjell Ingolf Ropstad og Oddlaug Bollestad. 

Hareide kan takke seg selv for KrF-kaoset

Knut Arild Hareide har selv lagt opp til et råkjør. Da er det ikke rart at partiet bruker alle knep i boka.

 

Hareide gir seg selv terningkast fem

KrF-leder Knut Arild Hareide erkjenner at prosessen med partiets veivalg har blitt vanskeligere enn han hadde forventet. Likevel gir han partiet terningkast 5..

 

Ropstad ønsker bedre fordeling av delegatene til KrF-landsmøtet

KrFs nestleder Kjell Ingolf Ropstad ønsker at fylkesårsmøtene skal gi en bedre fordeling av delegatene til det viktige landsmøtet 2. november.

lørdag 20.10 2018
 

KrF-er i sterk tvil: - Alle frir eller kjefter på oss nå

Annette Tollefsen Jensen (48) har «vokst inn» i KrF, og hun har sittet 12 år i kommunestyret på Stjørdal. Nå er hun sterkt i tvil om hva som er best for partiet.

torsdag 18.10 2018
 

NRK: Hareide går av som partileder dersom han ikke får viljen sin

KrF-leder Knut Arild Hareide har gjort det klart at han ikke finner det naturlig å fortsette som partileder dersom partiet ikke følger hans råd.

 

Frykter varig skade av tøff tone i debatt om linjevalg i KrF:

- Jeg er bekymret over at debatten har skrudd seg til

For tiden er KrF-politikerne enige om en ting: Tonen i debatten er nå blitt så hard at begge fløyene frykter den kan true samholdet i partiet.

onsdag 17.10 2018
Veivalg: Så kjære KrF, når du skal bestemme deg 2. november, må du huske at det er mer som binder oss enn som skiller oss i den ikke-sosialistiske familien, skriver Signert-forfatteren. Bildet er fra KrF-møte med Knut Arild Hareide på KVT videregående. 
    
      (Foto: Kim Nygård)

Signert

Kanskje er det en følelse av tristhet

Jeg vet ikke helt om jeg mest kjenner frustrasjon, irritasjon eller oppgitthet over Hareides overraskende venstrevridning. Kanskje er det en følelse av tristhet, som når en kjær tante takker nei til familieselskapet.

mandag 15.10 2018
VIKTIGERE MED IDEOLOGI: Øyvind Håbrekke i Tankesmien Skaperkraft tror det viktigste for å løfte KrF nå er å styrke den ideologiske kraften, ikke valget mellom høyre- og venstresiden. 

KrFs veivalg:

- Støtten for å gå til Ap er nok større i elitesjiktet i organisasjonen enn på grasrota

Øyvind Håbrekke i den kristne Tankesmien Skaperkraft tror avstemmingsrekkefølgen kan velte partileder Knut Arild Hareides drøm om å snu partiet mot Arbeiderpartiet.

søndag 14.10 2018
 

Hvis du noen gang føler deg dårlig behandlet: Ikke skriv bok!

Det er bare å kalle en spade for en spade: For den som liker maktkamp, kontroverser, politiske intriger og begjær så er det lite som overgår den politiske bokhøsten.

onsdag 10.10 2018
 

Det er som å se på et realityshow: KrF bytter side – minutt for minutt

Det er nesten som å se på et politisk realityshow.

Knut Arild Hareide hadde mye på hjertet da han holdt tale i Trondheim onsdag kveld.  
    
      (Foto: kim nygård)

- Vi tror det er vanskelig for partiet å bli der vi er

Partileder Knut Arild Hareide (KrF) var onsdag kveld på Kristen videregående skole (KVT) i Trondheim.

Geirmund Lykke og Karin Bjørkhaug står på Hareides side. Det gjør også et soleklart flertall av lokallagsledere og andre sentrale KrF-trøndere vi snakker med. 

Hallelujastemning hos KrF-trøndere om Hareide-plan

Knut Arild Hareide kommer «hjem» når han besøker Trøndelag onsdag kveld. Minst 10 av 14 sentrale KrF-trøndere støtter partilederen.

fredag 05.10 2018
 

Han ble kalt byens Ulykke av Håkon Bleken

- Byens Lykke vil videre, foreslår Geirmund Lykke humoristisk som tittel på saken om at han tar gjenvalg, og som et stikk til Håkon Bleken som kalte KrF-toppen «byens ulykke».

mandag 01.10 2018
Knut Arild Hareide vil at KrF skal danne regjering sammen med Sp og Ap. 

Dersom en marsboer hadde landet her ville den fått et svært dårlig inntrykk av Norge

Det går unna i politikken om dagen. Fra å ha en liberal og reformivrig regjering kan vi på kort tid få det stikk motsatte.

fredag 28.09 2018
Hareide svartmaler regjeringens politikk og roser Sp opp i skyene, mener Tone Sofie Aglen. 

Tone Sofie Aglen:

Tone Sofie Aglen: Dette er Hareides to store utfordringer

- Et så dramatisk linjeskift må diskuteres og forankres godt. Man bør ikke gjøre noe overilt, noe som kan oppfattes som et kupp, sier politisk redaktør.

Sentralstyremedlem Karin Bjørkhaug 
    
      (Foto: frank cadamarteri)

Overrasket og glad KrF-Lykke: - Det er naturlig å sondere litt nå med en gang

Stor intern uenighet i KrF, men landsstyret har samlet seg om et felles politisk prosjekt fremover.

Først kommer det bok. Så blir det sentralstyremøte og landsstyremøte. De fleste tror ikke Knut Arild Hareide vil peke på samarbeidsretning allerede nå til helga, men samtidig vil man kunne lese mye ut hvor han vil likevel. 
    
      (Foto: Rune Petter Ness)

Hareide om KrFs veivalg:

Vil samarbeide med Arbeiderpartiet og Senterpartiet

KrF-leder Knut Arild Hareide mener partiet må søke regjeringsmakt og konkludere i linjevalget nå i høst. Nå ber han partiet søke samarbeid med Arbeiderpartiet.

Politisk redaktør Tone Sofioe Aglen 
    
      (Foto: Håvard Jensen)

Politisk redaktør Tone Sofie Aglen:

- Hareide spiller høyt og kan i verste fall gamble bort de få velgerne han har

Partileder Knut Arild Hareide går på talerstolen i ettermiddag. - Han risikerer hele partiet, sier politisk redaktør i Adresseavisen, Tone Sofie Aglen

 

Skjebnetid

Siden katastrofevalget i fjor har han lovet at KrF snart skal flagge side. Denne uka har Knut Arild Hareide styrt det politiske showet. Men hva nå?

tirsdag 25.09 2018
VEIVALG: KrFs partileder Knut Arild Hareide lanserte sin bok «Det som betyr noe: Et KrF for vår tid» på Aschehoug Forlag tirsdag. 

Vil være KrF-leder uansett utfall

Knut Arild Hareide sier han er motivert til å fortsette som KrF-leder uansett om partiet bestemmer seg for å samarbeide til høyre eller venstre.

mandag 24.09 2018
 

Er dette vinn eller forsvinn for Hareide?

Kanskje kan KrF vinne nye velgere på å kvitte seg med mørkemennene og bli mer SV-aktig, men jeg ville ikke våget å sette penger på det.