TEMA

lørdag 31.07 2021
Gangstad Ysteri Astrid Aasen eier av Gangstad Gårdsysteri 
        
            (Foto: LEIF ARNE HOLME)

Sommerpraten

Hun satt ved et kjøkkenbord i Krokom, da tanken slo ned som et lyn: DETTE er det jeg skal starte med!

En ku-allergiker og hennes ingeniørmann bestemte seg for å bygge gårdsysteri? Ikke rart omgivelsene var en smule skeptiske.

mandag 22.03 2021
- Dette er en lettelse, sier Roald Bugten, innehaver av Uthaug fisk. Han solgte egne fiskeprodukter på Bondens marked i dag. Han er glad for å møte kundene igjen. Bugten har nesten hatt dårlig samvittighet fordi han har hatt så mange telefoner fra kunder som blant annet vil ha sild. Men han tror den kan bli tøft å etablere markedet på nytt. - Det kan bli tungt å reise Bondens marked slik det var, når vi har vært nede så lenge. Vi har også fått mye konkurranse fra Re-ko ringene og alle utleveringene, så det er begrenset hva vi kan få til, påpeker Bugten. 
        
            (Foto: Håvard Jensen Håvard Haugseth Jensen (foto))

Med norsk mat får du arbeidsplasser, kulturlandskap, levende bygder og veldig god mat

fredag 04.09 2020
- Utstillerne hadde en gjennomsnittlig omsetning på 100.000 kroner, noe som også er en økning fra fjoråret, sier Aslaug Rustad, daglig leder i Oi! Trøndersk Mat og Drikke AS som arrangerer Trøndersk Matfestival. 
        
            (Foto: Kim Nygård)

Det er en fallitterklæring om matfestivalen legges ned

torsdag 20.08 2020
 

Trenger vi å spise kjøtt hver dag, til hvert måltid?

Å spise mindre kjøtt er kanskje det enkleste du kan gjøre for å redusere klimagassutslippene dine. Det betyr ikke at du må spise økologiske chiafrø eller stemme MDG.

torsdag 13.02 2020
Grilstad Marina: Beboere i Sameiet Kanalen protesterer på at det skal bygges nord for Kanalen på Grilstad Marina, ved Grilstadfjæra.
Olaf Hjelmeland, styreleder Trondheim Båtforening 
        
            (Foto: jens petter søraa)

Debatt:

Mathaller er turistmagneter på linje med andre severdigheter

søndag 03.03 2019
Drengen: Arve Grøtte, kjent fra Sykkelbua på Bakklandet, er gårdsdreng på Gammeltunet Hanshus. Han har ansvar for å holde fyr i ganske mange ovner og ildsteder. 

Marith og Arve overtok 1000 år gammel gård. Nå skal de tilby et helt unikt spisested

Marith Stene inviterer til et historisk og gastronomisk eventyr på Gammeltunet Hanshus i Soknedal. Du kan la være å dra dit, men da er du bra dum.

mandag 13.11 2017
Selskapet som driver butikken Røros Delikatesser og Bakeriet på Røros er slått konkurs. 

Bakeri og butikk er slått konkurs

Selskapet Røros Delikatesser, som driver både delikatessebutikk og bakeri i sentrum av Røros, er slått konkurs.

tirsdag 12.09 2017
Matfestivalen med rekordomsetning: Trøndersk matfestival økte omsetningen med 2,3 millioner kroner fra året før. 

Nå er salgsresultatet for Trøndersk Matfestival klart

Trøndersk Matfestival omsatte for 12 millioner kroner i år, noe som er en økning på 2,3 millioner fra året før.

søndag 06.08 2017
-Vi har verdens reneste produksjon av sjømat- og landbruksprodukter. Det er en posisjon i Europa og i verden for øvrig som ingen har tatt og som vi bør befeste, sier Aslaug Rustad, leder for Trøndersk Matfestival. 

- Midt-Norge har verdens reneste matproduksjon. Det er en posisjon vi bør befeste

Leder for Trøndersk Matfestival, Aslaug Rustad, inviterer til et felles løft for å gi Midt-Norge posisjonen som Europas fremste matkammer for ren mat.

lørdag 20.05 2017
Trøndersk Matfestival, anbefalt reisemål: - Det er nok trekløveret Matfestivalen, Bryggerifestivalen og Olavsfestdagene som må ta æren for dette, og det at det skjer så mye innenfor kultur, mat og drikke, sier Aslaug Rustad som er daglig leder for Oj! Trøndersk Mat og Drikke. 

Denne festivalen er regnet som et av Skandinavias beste reisemål

Reisemagasinet «Reiselyst» anbefaler Trøndersk Matfestival

mandag 03.04 2017
 

Rørvik-høne til Hurtigruta

Andvik hønseri på Rørvik har inngått en ny avtale med skipsselskapet.

torsdag 16.03 2017
Begge bøkene er blant bestselgerne: Norges største matblogger, Trine Sandberg, er fortsatt på listen over Norges mest solgte bøker med både «Trines mat 2» og «Trines mat». 

Trines matblogg kommer med sin tredje kokebok – de to andre selger fortsatt som varmt hvetebrød

Norges største matblogger, trønderen Trine Sandberg, er fortsatt på listen over Norges mest solgte bøker.

torsdag 23.02 2017
Slutt: Når Tone Sofie Aglen skal piske oss fordi Mathallen legges ned så må jeg si stopp en halv, skriver innsend eren. 
        
            (Foto: Håvard Jensen, Håvard Haugseth Jensen)

Debatt

Trønderne sviktet ikke Mathallen, det var Mathallen som sviktet trønderne

onsdag 15.02 2017
Krise: Else-Marie Lorck og Randi Ålstedt lurer på hvor de nå skal ta veien. – Vi har fleipet med at det blir Hornemansgården, sier de. 
        
            (Foto: Håvard Haugseth Jensen)

Mathallens stamkunder fortviler

- Det er håpløst. Trondhjemmerne vil ha forretninger som Mathallen, men vi ivaretar dem ikke.

tirsdag 07.02 2017
Tråante: Elleve restauranter i Trondheim har reinsdyrkjøtt på menyen denne uken, deriblant Indian Tandoori. Airin Elisabeth Sandslett (t.v.) og Else Målfrid Boine får servert reinsdyrkjøtt av Gurbaz Singh, Indian Tandoori 

- Nanbrød med reinsdyrskav – dette var kjempegodt

Reinsdyrkjøtt med indisk vri falt i smak hos deltagerne på Tråante. Elleve restauranter i Trondheim har satt reinsdyr på menyen i anledning jubileet.

mandag 23.01 2017
Stenger etter 18 år: Restaurant Credo og bistroen Jossa Mat & drikke flytter fra Ørjaveita bak Byhaven. 

Credo stenger dørene

30. juni er siste gang du får oppleve Credo Restaurant slik vi kjenner den i dag.

mandag 19.12 2016
Langbord og skinnfeller i eldhuset. 

Slik bor Trondheims «Anno»-deltagere

Her er maten «Anno»-deltagerne skal leve på

fredag 09.12 2016
 

Julemarkedet i Trondheim har åpnet

- Det betyr alt å være her

Utstillere, selgere og publikum jubler over julemarkedets utvikling.

torsdag 27.10 2016
Ildsjeler: - Galåen og Forselius har vært fødselshjelpere og ildsjeler bak den eventyrlige økningen i salget av lokal mat og drikke vi nå ser i Norge, sa landbruks- og matminister Jon Georg Dale da han delte ut prisen. 
        
            (Foto: MATMERK)

Kan juble for Espelid Hovigs prestisjepris

Ingulf Galåen og Mikael Forselius fra Røros ble vinnere av Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris.

torsdag 06.10 2016
Reklamerer for ny matkasse: Før var de gutta på tur, nå er de gutter i matprat. Næringslivsmann og tv-personlighet Arne Hjeltnes (til venstre) og tv-kokk Arne Brimi lanserte onsdag en ny matkasse som først distribueres i Trøndelag. 

Brimi og Hjeltnes lanserer trønderske matkasser

Arne Brimi og Arne Hjeltnes tror det er marked i Trøndelag for kortreiste og «kortpakkete» matkasser levert på døra.

mandag 01.08 2016
Aslaug Rustad synes det er gøy at  

Nå er det bevist:

Trøndelag troner på lokalmattoppen

Trøndere kjøper langt mer lokalmat enn folk ellers i landet, viser en ny undersøkelse. - Dette bekrefter det vi har antatt i mange år, at vi er best på lokalmat, sier Aslaug Rustad i Oi!Trøndersk mat og drikke.

torsdag 14.07 2016
Åker: Et vedtak i bystyret en regnfull kveld kan ødelegge matjord naturen har brukt tusenvis av år på å bygge opp. 

Debatt

Trist, trist, trist

Bondens marked i Trondheim er landets største, og kundene strømmer til Mathallen. Samtidig lar flertallet i bystyret kortsiktig profitt for noen få utbyggere ødelegge den beste matjorda for alltid.

11Luca Guichard rører rundt i te blandingen som skal gjære i to uker, før det ferdige produktet er klart til Matfestivalen i august. 
        
            (Foto: Leikny Kristine Havik Skjærseth)

Gjærer te til Matfestivalen

Både Surf Kombucha og Klostergården Håndbryggeri gjør seg klare med tradisjonsrik drikke for å delta på årets festival.

onsdag 13.07 2016
 

Signert

«Det er typisk norsk å være god» var litt i heftigste laget etter min smak

Vi har mange grunner til å være glade i det flotte landet vårt, selv om Gro Harlem Brundtlands utsagn «Det er typisk norsk å være god» var litt i heftigste laget etter min smak.

søndag 03.07 2016
Astrid Aasen (t.h.) driver Gangstad Gangstad Gårdsysteri 

10 av 33 nominerte til matpris er fra Midt-Norge

Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris er i år viet lokalmataktører. En tredjedel av de nominerte er tilknyttet Midt-Norge.

fredag 06.05 2016
Matfestivalen: Lørdag, den siste dagen av Trøndersk Matfestival, skinte sola. Omsetningen til utstillerne økte med en halv million kroner fra året før. 
        
            (Foto: VEGARD EGGEN)

I år sprenger festivalen i Trondheim alle rekorder

135 utstillere er påmeldt til Trøndersk matfestival 4–6. august og dermed er landets største matfestival fulltegnet.

onsdag 20.04 2016
Trondheim Lian Resturant: Daglig leder for Liantunet og Lian restaurant, Inge Johnsen, fikk besøk av blant andre fiskeriminister Per Sandberg og tv-kokken Wenche Andersen fra TV2 i forbindelse med treårs-feiringen av Liantunet. 

Oppfordringen fra tv-kokk Wenche får støtte fra Per Sandberg

- Vi kaster mat som er fullt brukelig, der må vi bli langt flinkere.

lørdag 12.03 2016
Venter på vår: Elisabeth Sagfjæra Vaagland er styreleder i Vikhammer Andelsgård som tar fatt på sin første sesong dette året. De skal dyrke økologiske grønnsaker på Vikhammer. 

Folk:

Lokker byfolk til øko-landbruk på Vikhammer

Elisabeth Sagfjæra Vaagland vokste opp i blokk og lengtet etter å se det spire i jorda. Nå samler hun folk på Vikhammer til storstilt hobbyjordbruk i nabolaget.

onsdag 24.02 2016
Mat på farten: I februar 1970 laget Eugenia Johansen mat, som slumsøstrene Anne Bøe og Elsa Hornenes(t.v) kjørte ut til eldre i Trondheim. 

Den gang da

Året var 1970, og slumsøstrene kjørte ut mat til trengende i byen

I februarkulda for 46 år siden sørget driftige kvinner for varm mat til trengende eldre i Trondheim.

søndag 30.08 2015
Familiepizza: Når familien Dahl fra Melhus tar turen til Trondheim er det alltid innlagt tid til pizzabuffe på Egon. Fra venstre: Evelyn, mor Sonja Dahl, Edgar og Albert.  
        
            (Foto:  JENS PETTER SØRAA)

- Vi drar ikke til Trondheim uten å spise pizza på Egon

Lokale gründere selger mat og drikke for millioner.

fredag 21.08 2015
Gårdeier Ole Johan Granøien forbreder Lysklæt-burgeren som har blitt servert på en rekke musikkfestivaler i sommer. Den blir også å finne på Pstereofestivalen i helga. 

Fra denne gården kommer Pstereo-burgeren

Nitti prosent av all mat som serveres på Pstereofestivalen er økologisk. En av bøndene som selger mat på festivalen, er Ole Johan Granøien fra Gammelgården Lysklæt.