TEMA

tirsdag 28.05 2019
Ifølgje selskapet er 35 prosent av maten dei serverer om bord lokalmat, og 80 prosent norsk mat. Her er MS «Finnmarken» på vei ut Trondheimsfjorden. 
        
            (Foto: Håvard Jensen)

Kronikk:

Før serverte Hurtigruten frossenpizza - det var lurt å endre strategi

Etter å ha servert frosenpizza og importert scampi til passasjerane sine i årevis, gjer Hurtigruten stor suksess med lokalmat om bord. Til tross for begeistring og betalingsvilje blant turistane, blir lokale matopplevingar stemoderleg behandla i store delar av reiselivsnæringa.

tirsdag 20.11 2018
 
        
            (Foto: Mariann Dybdahl, Adresseavisen)

Mesterkokk kombinerer Manhattan og Trondheim i nytt matkonsept

Marcus Samuelsson tar Manhattan til Trondheim med sitt nye matkonsept Kitchen & Table.

lørdag 03.11 2018
Supergull til Gammel Erik: Carlos Heguera jubler over gullet.  
        
            (Foto: stein nervik)

Oste-VM:

Carlos i Namsskogan lager en av verdens beste oster

Oster fra Trøndelag har gjort det bra i Wold Cheese Awards denne helga. Hele åtte ostegull ble resultatet for de trønderske ysteriene.

torsdag 18.10 2018
 

I flott uniform skal han ønske gjestene velkommen til Britannia

Herbert Klein, eier av Havfruen Restaurant, har drevet samme restaurant på samme sted i mer enn 30 år. Nå har han takket ja til stillingen som «doorman» ved Britannia hotell.

torsdag 02.08 2018
Kjøtt som blir burger: Lærling Enrique Myhre bruker sin fagkunnskap til å hjelpe Emma Louise Holm Kristensen (13) og Anna Hoff Wennberg (14) til å omgjøre en skive storfekjøtt til en fiks ferdig burger. 
        
            (Foto: Marthe Amanda Vannebo, Adresseavisen)

Matfestivalen gir kunnskap – ikke bare opplevelse

At folk har kunnskap om hva de spiser vil være en nøkkel for både personlig helse og overordnet bærekraft i årene som kommer.

Grønne Folk serverer veganske retter under Trøndersk Matfestival. 
        
            (Foto: Marthe Amanda Vannebo)

Vegantrenden vokser

- Det er et sug etter alternativ til kjøtt og fisk

I fjor var vegetarmat noe av det heteste under Matfestivalen. I år er det veganmat folk etterspør.

Maren-Anna Heimveg og moren Hanne Heimveg ved Gangstad gårdsystri på Inderøy snur blåmuggosten «Nidelven blå». Osten har en modningstid på minst fire måneder, og disse vil ligge i en av ostediskene på Meny til jul, forteller eier Astrid Aasen. 
        
            (Foto: Morten Antonsen)

Trøndersk ysteri leverer ost til både Hurtigruten og alle Meny-butikkene

- Det kan være krevende å levere produktene vi selger i så stort volum, sier eier av Gangstad gårdsysteri. Snart skal blåmuggost fra Inderøy inn i alle Meny-butikker i Norge.

lørdag 30.06 2018
Mathallen i Trondheim lukket dørene i fjor. Nå mener Roar Hildonen, Odd Reitan og Erling Moe at det er grunn til å prøve på nytt. 
        
            (Foto: Christine Schefte)

Adresseavisen mener

Gi trøndersk mathall en ny sjanse

Det er gode grunner til å gi trøndersk lokalmat et utstillingsvindu.

lørdag 17.02 2018
 
        
            (Foto: Frank Lervik, Adresseavisen)

Nå vil bøndene komme på døra med mat til deg

Lokale bønder og produsenter i Trøndelag starter en ny tjeneste for levering av økologiske og kortreiste produkter.

fredag 16.02 2018
Lokal mat skal lokke turistene til Trøndelag, sies det. Selv om kvaliteten er skyhøy, melder tvilen seg raskt. 
        
            (Foto: VEGARD EGGEN)

Trøndelag utkonkurrert av en liten øy hvor gjæret sauekjøtt er en delikatesse? Tygg litt på den.

«Col cavolo» – med kål – sier italienerne om ting som ikke har sjans i havet. Det passer bra på ideen om at Trøndelag kan bli Nordens Piemonte.

mandag 05.02 2018
Trine Sandberg fra Trondheim, som driver bloggen «Trines matblogg», fikk prisen årets business under VIXEN Influencer Awards 2017 på Grand hotell i Oslo søndag kveld. 
        
            (Foto: Bendiksby, Terje, NTB scanpix)

- Jeg kunne vært mora til de andre bloggerne

Trine Sandberg ble kåret til «Årets business» under Vixen Influencer Awards som fant sted søndag kveld på Grand Hotel i Oslo.

fredag 05.01 2018
 
        
            (Foto: Trøndersk Matfestival)

Hit flytter Matfestivalen mens Torget er stengt

Trøndersk Matfestival og Bryggerifestivalen flytter til Munkegata og parkeringsplassen ved Trondheim Katedralskole.

tirsdag 12.12 2017
Matgrossisten Trondheim og eieren Spesialgrossisten Trondheim som er slått konkurs, har lokaler på Pir 1 på Brattøra. 
        
            (Foto: THERESE ALICE SANNE)

To Trondheims-grossister er konkurs

Trondheim og eieren Spesialgrossisten Trondheim er slått konkurs.

fredag 27.10 2017
 
        
            (Foto: Lars Erik Mørk/Gjensidigestiftelsen)

Trodde de skulle i møte, fikk fire millioner kroner

Nå skal Inge Johnsen og Liantunet utvikle konseptet «Matnyttig skoledag» for hele Norge.

torsdag 26.10 2017
- Du blir ikke god i fotball eller matte uten å ete. I tillegg mat knyttet til folkehelsa, både fysisk og psykisk. Derfor skjønner jeg ikke hvorfor vi ikke pleier matkulturen vår mer enn vi gjør i dag, sier Inge Johnsen, som nå hedres nettopp for sitt arbeid for norsk matkultur. 
        
            (Foto: Morten Antonsen)

Inge vant Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris

- Mat handler om så mye mer enn å bli mett, mener Liantunets Inge Johnsen, som torsdag vant Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris.

tirsdag 12.09 2017
Matfestivalen med rekordomsetning: Trøndersk matfestival økte omsetningen med 2,3 millioner kroner fra året før. 
        
            (Foto: Vegard Eggen)

Nå er salgsresultatet for Trøndersk Matfestival klart

Trøndersk Matfestival omsatte for 12 millioner kroner i år, noe som er en økning på 2,3 millioner fra året før.

søndag 03.09 2017
Rått. Ennå er det mye som står igjen før en vernet verkstedhall i stål og mur blir til byens nye gourmetmagnet. Men det blir, det blir. Heidi gleder seg som en unge. 
        
            (Foto: Kim Nygård)

Portrettet

Portrettet: - Vi har hatt stjernenivå på mat en god stund. Nå får vi også lokaler til en stjerne

Hun var stjernekokk på Slottet. Nå sikter hun etter stjerne på Credo.

lørdag 26.08 2017
Grønnsaker først: De aller fleste av andelslandbrukene driver med allsidig grønnsakproduksjon. 
        
            (Foto: Christine Schefte)

Flere vil dyrke sin egen mat - ny modell på fremmarsj

I Trøndelag er det etablert 13 andelslandbruk og flere ønsker å starte. - Modellen er på fremmarsj, sier Alexandra Devik.

søndag 06.08 2017
-Vi har verdens reneste produksjon av sjømat- og landbruksprodukter. Det er en posisjon i Europa og i verden for øvrig som ingen har tatt og som vi bør befeste, sier Aslaug Rustad, leder for Trøndersk Matfestival. 
        
            (Foto: Kim_Nygaard)

- Midt-Norge har verdens reneste matproduksjon. Det er en posisjon vi bør befeste

Leder for Trøndersk Matfestival, Aslaug Rustad, inviterer til et felles løft for å gi Midt-Norge posisjonen som Europas fremste matkammer for ren mat.

onsdag 31.05 2017
Ina Hetling (til høyre) starter opp ny ferskvarebutikk - Færsk - i Trondheim sentrum i løpet av året. Stine Turbekmo er allerede i gang med Færsk inne i Bunnpris' lokaler på Brekstad.   
        
            (Foto: Vegard Eggen)

Nå er det klart hvor byens nye fiskebutikk åpner

Skal selge fersk fisk på Byhaven.

lørdag 20.05 2017
Trøndersk Matfestival, anbefalt reisemål: - Det er nok trekløveret Matfestivalen, Bryggerifestivalen og Olavsfestdagene som må ta æren for dette, og det at det skjer så mye innenfor kultur, mat og drikke, sier Aslaug Rustad som er daglig leder for Oj! Trøndersk Mat og Drikke. 
        
            (Foto: Vegard Eggen)

Denne festivalen er regnet som et av Skandinavias beste reisemål

Reisemagasinet «Reiselyst» anbefaler Trøndersk Matfestival

torsdag 06.04 2017
Råvarer: Ina Hetling (i midten) starter opp nytt fiskeutsalg i Trondheim sentrum i løpet av året. Butikknavnet Færsk er allerede etablert på Brekstad hvor Stine Turbekmo (til høyre) har ferskvaredisk i den nye Bunnpris-butikken. Bak springer butikkmedarbeider Vibeke Larsen. 
        
            (Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen)

Åpner ny ferskvarebutikk i sentrum:

Ina (26) skal gi trondhjemmerne fersk fisk

Færsk håper å overta sultent marked etter at Mathallen og Fiskhallen la ned.

mandag 03.04 2017
 

Rørvik-høne til Hurtigruta

Andvik hønseri på Rørvik har inngått en ny avtale med skipsselskapet.

mandag 20.03 2017
 

Snudde nedleggelse til en omsetning på 132 millioner og tre ganger flere ansatte

Med økologisk og kortreist mat i vinden, surfer Rørosmeieriet to store trendbølger. Dét har gitt solid salgsøkning og nye utbyggingsplaner på Røros.

torsdag 16.03 2017
Begge bøkene er blant bestselgerne: Norges største matblogger, Trine Sandberg, er fortsatt på listen over Norges mest solgte bøker med både «Trines mat 2» og «Trines mat». 
        
            (Foto: Foto Kristin Svorte)

Trines matblogg kommer med sin tredje kokebok – de to andre selger fortsatt som varmt hvetebrød

Norges største matblogger, trønderen Trine Sandberg, er fortsatt på listen over Norges mest solgte bøker.

tirsdag 21.02 2017
Vemodig dag på mathallen: - Jeg har fått klemmer av mange jeg ikke engang har pratet med før, forteller daglig leder Anne Morkemo. 
        
            (Foto: Terje Visnes)

- Jeg skulle ha laget en luksusversjon av Fjordland

Om noen dager er Mathallen i Trondheim historie. Stamkundene fortviler.

lørdag 18.02 2017
Må flytte: Tommy Holen Helland i Gulating må ut og se seg om etter nye lokaler når Mathall Trondheim legges ned. 
        
            (Foto: jens petter søraa, Adresseavisen)

Nå må Gulating ut på leting etter nye lokaler

- Dette kan ende i alt fra ingenting til to eller flere butikker i Trondheim.

onsdag 15.02 2017
Krise: Else-Marie Lorck og Randi Ålstedt lurer på hvor de nå skal ta veien. – Vi har fleipet med at det blir Hornemansgården, sier de. 
        
            (Foto: Håvard Haugseth Jensen)

Mathallens stamkunder fortviler

- Det er håpløst. Trondhjemmerne vil ha forretninger som Mathallen, men vi ivaretar dem ikke.

tirsdag 14.02 2017
 

Kommentar

Stol aldri på en trønder - i alle fall ikke når det kommer til mat

Spar oss for krokodilletårene. Vi får den mathallen vi fortjener.

torsdag 09.02 2017
14Cecilie Røli med søtbakst av surdeig. – Jeg baker ikke hver dag - det er ikke alltid jeg baker hver uke heller. Men når jeg baker brød baker jeg mye, og fryser ned, forteller Røli. 
        
            (Foto: Bård Sande)

Går på kurs for å lære å bake med urmetoden:

Cecilie mener hun har løsningen for dem som «ikke tåler brød»

Kornbonde Cecilie mener hun har løsningen for sarte mager

mandag 26.12 2016
Folkekokka: Trine Sandberg har gjort stor suksess med Trines matblogg, bloggen med vanlig hverdagsmat. 
        
            (Foto: Foto Kristin Svorte)

Trine bygde et eget kjøkken - kun for bloggen

«Årets matblogger» for andre gang.

onsdag 21.12 2016
Gir seg: Mathall-sjef Erik Lier (til høyre) og kjøkkensjef Mikael Leiknes slutter i Mathallen, til fordel for den friske lufta på Teveltunet fjellstue. 
        
            (Foto: jens petter søraa, Adresseavisen)

To sjefer slutter i Mathallen i Trondheim

Etter en hektisk og suksessrik innkjøringsperiode i Mathallen, er både kjøkkensjef og restaurantsjef klar for nye utfordringer.

torsdag 27.10 2016
Ildsjeler: - Galåen og Forselius har vært fødselshjelpere og ildsjeler bak den eventyrlige økningen i salget av lokal mat og drikke vi nå ser i Norge, sa landbruks- og matminister Jon Georg Dale da han delte ut prisen. 
        
            (Foto: MATMERK)

Kan juble for Espelid Hovigs prestisjepris

Ingulf Galåen og Mikael Forselius fra Røros ble vinnere av Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris.

torsdag 06.10 2016
Reklamerer for ny matkasse: Før var de gutta på tur, nå er de gutter i matprat. Næringslivsmann og tv-personlighet Arne Hjeltnes (til venstre) og tv-kokk Arne Brimi lanserte onsdag en ny matkasse som først distribueres i Trøndelag. 
        
            (Foto: Morten Antonsen)

Brimi og Hjeltnes lanserer trønderske matkasser

Arne Brimi og Arne Hjeltnes tror det er marked i Trøndelag for kortreiste og «kortpakkete» matkasser levert på døra.

søndag 02.10 2016
 

Mange er lei av trening og sunn mat

Etter ti års sammenhengende økning i pengebruken på helsekost og treningssentre, faller nå interessen. Færre trener og for flere blir det viktigere at maten smaker godt, enn at den er sunn. - Heldigvis, sier idrettsprofessor.

torsdag 15.09 2016
 

Rørosinger kan stikke av med prisen som «Årets lokalmatfyrtårn»

Mikael Forselius og Ingulf Galåen til finalen i Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris.

fredag 05.08 2016
12Hvem snakket om lettspist? Jon Kamphaug er mann for sin limousinburger 
        
            (Foto: Terje Visnes, TERJE VISNES)

Burgerhelvetet truer matfestivalen

Trøndersk matfestival blir stadig hyggeligere, med stadig bredere matttilbud. Men burgerne tar altfor stor plass.

torsdag 04.08 2016
Historisk mat som tema: Mat og øl fra 135 utstillere skaper god stemning i Trondheim sentrum i følge prosjektleder for matfestivalen, Brit Melting (t.v.), daglig leder for Oi! Trøndersk mat og drikke, Aslaug Rustad i midten og prosjektleder for bryggerifestivalen, Åslaug Hennissen. 
        
            (Foto: Håvard Haugseth Jensen)

Historisk mat preger årets matfestival:

Brygger opp til festival med boknafisk og mjød

Sushi, thai og taco må vike plass for boknafisk, havregrøt og tjukkmelk i år. Matfestivalen 2016 ønsker å løfte frem mat og drikke på gamlemåten.

mandag 01.08 2016
Aslaug Rustad synes det er gøy at  
        
            (Foto: Leikny Kristine Havik Skjærseth, Adresseavisen)

Nå er det bevist:

Trøndelag troner på lokalmattoppen

Trøndere kjøper langt mer lokalmat enn folk ellers i landet, viser en ny undersøkelse. - Dette bekrefter det vi har antatt i mange år, at vi er best på lokalmat, sier Aslaug Rustad i Oi!Trøndersk mat og drikke.

fredag 01.07 2016
I butikken finner du både lokale og kortreiste råvarer. Noen produsenter leverer varer til Mathall Trondheim hele året, mens andre produsenter leverer kun i sesong. 
        
            (Foto: Kristian Helgesen, FOTO: KRISTIAN HELGESEN)

Mathallen med underskudd første halvår

– Oppstartsfasen er alltid utfordrende, sier daglig leder Anne Morkemo. Hun er optimistisk til fortsettelsen.

mandag 27.06 2016
Osteseier: Ostebonde Kristin Waagen med den medaljevinnende «Kraftkar»-osten. 
        
            (Foto: Tingvollost)

Nytt gull til nordmørsost

Blåmuggosten «Kraftkar» fra Tingvollost fikk i helga gullmedalje i Nordisk Ostefestival i Svendborg.

torsdag 28.04 2016
Arrangør: Stig Morten Skjæran inviterer til Jo Nesbø-konsert i Magnushallen på Frosta fredag kveld klokken 21.00. 
        
            (Foto: Per Harald Olsen)

Folk:

Tar Nesbø til Frosta

Avmakten Stig Morten Skjæran følte i sykesenga som barn ble til et sterkt engasjement for hjembygda som voksen.

onsdag 20.04 2016
Trondheim Lian Resturant: Daglig leder for Liantunet og Lian restaurant, Inge Johnsen, fikk besøk av blant andre fiskeriminister Per Sandberg og tv-kokken Wenche Andersen fra TV2 i forbindelse med treårs-feiringen av Liantunet. 
        
            (Foto: Terje Visnes, adressa)

Oppfordringen fra tv-kokk Wenche får støtte fra Per Sandberg

- Vi kaster mat som er fullt brukelig, der må vi bli langt flinkere.

onsdag 09.12 2015
Firstende sprø: Men hvilken ribbe er best? 
        
            (Foto: OLE MARTIN WOLD)

Hvilken ribbe vant testen - den dyreste eller den billigste?

Kompetansen i juryen var ubestridelig, og konklusjonen glassklar. Den dyreste juleribba er best, den billigste dårligst.