TEMA

lørdag 29.05 2021
Terje og Mona:  Ruth Wilson og Andrew Scott som Muna Juul og Terje Rød-Larsen i HBO-filmen «Oslo» som har premiere søndag.           
    
      (Foto: HBO Nordic)

Nesten-kalkun om da Norge nesten skapte fred i Midtøsten2

Nesten-kalkun om da Mona Juul og Terje Rød-Larsen nesten skapte fred i Midtøsten.

fredag 14.05 2021
 

USA må gå foran og bidra til en rask slutt på volden

Rakettene hagler over Israel og Gaza, og faren for en storkrig øker time for time. Foreløpig er det få utsikter om en våpenhvile. USA er nøkkelen for å stoppe volden i Midtøsten.

søndag 11.04 2021
IS-gissel: Andrea Berntzen som norsk ungdom fanget av IS i Midtøsten i «Bortført» på TV2. 
    
      (Foto: TV2)

Norsk kvinne kidnappet av IS på TV23

Datter av norsk ex-diplomat kidnappes av IS i ujevnt norsk-israelsk forsøk på midtøstenthriller i sesongens store TV2-drama.

lørdag 24.10 2020
Sarmed Saify blir en del av Salmarakademiet i RBK. Her er han hjemme på Lilleby i pappapermisjon sammen med sønnen Leon. 
    
      (Foto: Håvard Jensen )

Ukeadressa:

RBKs nye spillerutvikler har en tatovering på armen: «Lade 01.08.2002»

fredag 21.02 2020
 

Trøndersk debutant tar oss inn og ut av minefeltet4

En ganske god trønderdebutant som gir løfter om at noe virkelig godt kan komme siden en gang.

mandag 17.02 2020
MYTILINI/MORIA, Lesvos, Hellas: Det er katastofale forhold i Moria-leiren på Lesvos. Katrin Glatz Brubakk jobber som psykolog for Leger uten grenser. Zahra Mohamdi (7) fra Afghanistan bor med sin familie på bitteliten plass i et telt med syv familier. Foto: RICHARD SAGEN, Adresseavisen 
    
      (Foto: Richard Sagen)

Adresseavisen mener

Europa må samarbeide om å hjelpe flyktninger

Mye tyder på at Europa igjen må forberede seg på store ankomster av flyktninger og migranter.

søndag 19.01 2020
2010-tallet: Alle var på Facebook og vi hermet etter Ninette Karlsen (Sigrid Bonde Tusvik) som ikke kunne få nok emojis og

2010-tallet: Ble du også selvopptatt i forrige tiår?

Det ble tiåret da vi så «Game of thrones» mens vi fiklet med mobilen, spiste sushi og mistet øyekontakt med folk rundt oss.

lørdag 11.01 2020
President Donald Trump pumps his fist after speaking during a campaign rally at the Huntington Center, Thursday, Jan. 9, 2020, in Toledo, Ohio. (AP Photo/Tony Dejak) 
    
      (Foto: Tony Dejak)

Adresseavisen mener

USA gjør Midtøsten mer utrygg

Iran reagerte ikke så voldsomt som mange fryktet etter at USA drepte landets mest populære general. Men om konflikten mellom de to landene i første omgang ikke førte til omfattende krigshandlinger, er det ingen grunn til å puste lettet ut.

onsdag 20.11 2019
President Donald Trump, left, speaks during a Cabinet Meeting in the Cabinet Room of the White House, Monday, Oct. 21, 2019, in Washington, as Secretary of State Mike Pompeo listens. (AP Photo/Pablo Martinez Monsivais) 
    
      (Foto: Pablo Martinez Monsivais)

Trumps snuoperasjon skader fredsarbeidet

USA og Donald Trump vil ikke lenger kalle Israels bosettinger på den okkuperte Vestbredden for et brudd på folkeretten. Dette representerer en ny og farlig linje i den amerikanske utenrikspolitikken.

lørdag 12.10 2019
 

Debatt:

Reisebrev fra kurdisk område i Nord-Irak: Fiender samles i felles kamp

torsdag 02.05 2019
Mourners pray by the body of Sajed Mizher, 18 during his funeral in the Palestinian Refugee camp of Dheisheh, near the West Bank city of Bethlehem, Wednesday, March 27, 2019. The Palestinian Health Ministry says Mizher has been shot dead in West Bank clashes with Israeli troops. (AP Photo/Nasser Nasser) 
    
      (Foto: Nasser Nasser)

Kronikk

Flere vil boikotte Israels MGP og gulrøtter

tirsdag 12.03 2019
I en digital verden, hvor stadig mer av kommunikasjonen foregår digitalt, trenger vi å jobbe for å dyrke og bevare samtalekunsten, mener Frode Tønne. 

Gjestekommentar

Samtalen er blitt utrydningstruet

onsdag 20.02 2019
Opprinnelig skulle 60-årsdagen feires inne i Shatila, men av ulike årsaker ble utstillingsåpningen rykket litt frem. Dermed ble det Trondheims-feiring, i tillegg til utstilling i Shatila. 

- Den sterkeste åpningen av en utstilling jeg har opplevd

60-årsjubilanten Håkon Gullvåg kom nylig tilbake fra flyktningleiren Shatila i Libanons hovedstad Beirut, der den første utstillingen i jubileumsåret ble åpnet.

torsdag 04.10 2018
Krenkelser på gateplan: Adel Karam(t.v) og Kamel El Basha som kristen nasjonalistisk bilmekaniker og palestinsk flyktning i Libanon i intens strid om en fornærmelse. 

Fornærmet bilmekaniker i god film om Midtøsten 5

Folkelig, tragikomisk og Oscar-nominert krangel i Libanon.

mandag 17.09 2018
Via Dolorosa: Israelske soldater med halvautomatiske våpen preger bildet også på veien der Jesus bar på sitt kors. 
    
      (Foto: Siri Wahl-Olsen)

Signert

Nei, jeg hater ikke israelere

56 prosent av alle israelere mener at de er et utvalgt folk, ifølge en spørreundersøkelse gjengitt i avisen Haaretz nylig. Av dem som definerer seg som høyreorientert, føler 79 prosent det samme.

onsdag 04.07 2018
Kjemper mot riving: Palestinere protesterte i går mot den planlagte ødeleggelsen av beduinlandsbyen Khan al-Ahmar på Vestbredden. 

Israel vil tvangsflytte beduiner

Onsdag satte israelske myndigheter inn hjullastere for å fjerne boliger i beduinlandsbyer nær Jerusalem. Adresseavisens tidligere politiske redaktør Siri Wahl-Olsen var til stede i to landsbyer.

mandag 25.06 2018
Kari Jaquesson i Homs i Syria hvor hun observerer evakuering av al Qaida til Idlib. I dette innlegget skriver hun at filosof 

Debatt:

Han er er rasende over at en «tidligere trim-dronning» ytrer seg om krigen i Syria, og går til usaklig angrep både på meg, Rødt Strinda og til og med på publikum

Morten Langfeldt Dahlback er rasende over at en «tidligere trim-dronning» ytrer seg om krigen i Syria, og går til usaklig angrep både på meg, Rødt Strinda og til og med på publikum.

mandag 14.05 2018
 

Helsemyndighetene i Gaza:

52 palestinere drept av israelske soldater

Antall palestinere drept av israelske soldater under mandagens demonstrasjoner har steget til 52. Åtte var barn under 16 år, ifølge palestinernes FN-utsending.

«De fredelige fredagsdemonstrasjonene har blitt et blodbad» skriver kronikkforfatteren. Her flykter palestinske demonstranter fra israelsk tåregass under en demonstrasjon sist uke. 

Kronikk

Verden presenteres for to historier, den palestinske og den israelske. Begge kan ikke være riktige

70 år siden palestinere ble fordrevet.

lørdag 12.05 2018
 

Adresseavisen mener

Donald Trumps hodeløse Iran-politikk

Resultatet av at Trump trekker USA ut av Iran-avtalen kan bli et Midtøsten fullt av atomvåpen.

mandag 23.04 2018
«Nå lever begge sider i konstant frykt for hverandre» skriver Siri Wahl-Olsen. Bildet viser «sikkerhetsmuren» Israel har bygd gjennom palestinske områder. 

Signert

En stat bygd på frykt. Og den lever fortsatt på frykt

Israel feirer i disse dager 70 års jubileum som uavhengig stat. Det er en stat bygd av frykt. Og den lever fortsatt på frykt.

tirsdag 28.11 2017
Befolkningen i Jemen lider under krig, hungersnød og kolera. Dette bildet fra 2016 viser et underernært barn på et sykehus i hovedstaden Sana. 

Adresseavisen mener

Mens vi sliter med julehandelen, dør over hundre barn daglig i Jemen

Maktkampen mellom Iran og Saudi-Arabia i Midtøsten fører til at barn i Jemen dør av sult og sykdom hvert minutt.

søndag 30.07 2017
Amit Gilutz fra den israelske menneskerettighetsorganisasjonen B’Tselem er på besøk i Trondheim 
    
      (Foto: Leikny Havik Skjærseth)

- Det internasjonale samfunnet må stanse okkupasjonen

Klokken 16 i ettermiddag i Trondheim skal to menneskerettighetsaktivister fra henholdsvis Israel og Palestina diskutere hvordan å få slutt på den til nå 50 år lange okkupasjonen av Palestina.

fredag 21.07 2017
Palestinsk Røde Halvmåne opplyser at 391 mennesker ble såret i fredagens voldsomme sammenstøt på den israelskokkuperte Vestbredden og i Jerusalem.  
    
      (Foto: Mahmoud Illean / AP / NTB scanpixBilde: sy747938)

President Mahmoud Abbas:

Palestinske myndigheter bryter all kontakt med Israel

President Mahmoud Abbas sier det palestinske lederskapet legger alle forbindelser til Israel på is i kjølvannet av striden om Haram al-Sharif. 

søndag 23.04 2017
Øyeblikket: Luften er tett av røkelse og forventninger. Varmen på Golgata er drepende i seg selv. 

Kamp om Gravkirken i Jerusalem:

Prestene ligger på golvet og slåss

Midtøsten opplever et kristent eksodus av bibelske proporsjoner, og i kristenhetens største helligdom - Gravkirken i Jerusalem - ligger prestene på golvet og slåss.

onsdag 07.12 2016
 

Signert

Jeg er vitne til en gjestfrihet som overgår min forstand

onsdag 05.10 2016
Kvinnekamp: «Midtøsten er et av verdens verste regioner for kvinner når det gjelder kvinnerettigheter, men de kvinnelig soldatene i den kurdiske YPJ-militsen som kjemper på frontlinjen mot IS, viser noe annet» skriver dagens Signert-skribent. 

Signert

En hyllest til «terroristene»

De kurdiske styrkene og Den islamske stats fremgang har svært få likheter, de kjemper for to fullstendig forskjellige saker på to vidt forskjellige måter. Likevel blir de anklaget for terrorvirksomhet.

torsdag 29.09 2016
Shimon Peres (t.v.) sammen med Yasir Arafat i 1998, under åpningen av en park på Gaza-stripen til minne om Norges tidligere utenriksminister Johan Jørgen Holst. 

Adresseavisen mener

Peres arbeidet for fred, men mest for Israel

Shimon Peres´ bortgang forsterker oppmerksomheten om arbeidet for fred i Midtøsten.

søndag 14.08 2016
Færre vil inn: Tall fra israelsk-amerikanske fredsorganisasjoner tyder på at færre israelere ser for seg en fremtid som bosettere i palestinskokkuperte områder. 

Unge vil ikke bli bosettere

Israelske bosettinger i de okkuperte palestinske områdene sliter med å rekruttere nye innbyggere. Peace Now-bevegelsen fryder seg, men etterlyser økt amerikansk press på Israel.

tirsdag 09.08 2016
Kurdish female fighters of the Women Protection Unit (YPJ) attend military training near Qamishli city May 11, 2014. Picture taken May 11, 2014. REUTERS/Massoud Mohammed (SYRIA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST CONFLICT MILITARY) 

Signert

«Ironisk nok har kvinnesak blitt en kamparena i krigen mot jihadistene»

mandag 01.08 2016
Den israelske filmregissøren Amos Gitai er i Trondheim for å delta på Vestfrontmøtet tirsdag. Tema for møtet er ekstremisme. 

Israelsk filmregissør

- Det finnes «små-Trumper» over hele verden, sikkert i Norge også

- Uvitenhet og historieløshet utvikler ledere som setter grupper opp mot hverandre og sprer hat. Dette er noe av det som bidrar til ekstremisme i dag, ifølge den israelske filmregissøren Amos Gitai.

fredag 17.06 2016
Svekkes?: Krigere fra IS feirer inntoget i Raqqa i 2014. Nå svekkes de, skriver artikkelforfatteren. 
    
      (Foto: Foto: STRINGER, REUTERS)

SIGNERT

IS er i ferd med å etablere seg i Libya og Sinai

Presset øker mot Den islamske stat (IS). I det gruppen er i ferd med å svekkes i Syria og Irak, etablerer den seg på nytt i lovløse områder i Libya og Sinai.

onsdag 20.04 2016
Annerledes Idol: Tawfeek Barhom spiller hovedrollen som den arabiske popstjernen Mohammed Assaf i «Idol». 

Da Gaza vant Idol4

Røff, sjarmerende ungdomsfilm basert på sann historie om gutten fra Gaza som lurte både Israel og Hamas for å delta i arabisk «Idol».

onsdag 20.01 2016
Presidenten og piloten: Tord Tangvik fikk besøk av palestinernes president Yasir Arafat i cockpiten i 1994. 

Folk:

Endret kursen da Arafat skulle be til Mekka

Nødhjelpsflyger Tord Tangvik runder 80 år 20. januar.

torsdag 07.01 2016
 

Seks områder Norge bør satse på

Fallende oljepriser og automatisering av arbeidsoppgaver vil føre til tapte arbeidsplasser, men også gi nye vekstmuligheter i Norge.

lørdag 24.10 2015
En pris: For Sidsel Wold har korrespondentjobben kostet mange vennskap. - Alt jeg har rapportert har jeg også kunnet lese i israelske aviser, og med hardere ord enn mine. Det foregår en informasjonskrig, sier hun. 

- Tostatsløsningen er bare en drøm

Israels okkupasjon har snart vart i 50 år. Sidsel Wold ser ingen tegn til at den vil opphøre.