TEMA

lørdag 18.05 2019
Industri fører til utslipp av klimagasser. Her fra Verdal Industripark i Trøndelag.  
    
      (Foto: LEIF ARNE HOLME)

Adresseavisen mener

Klimaarbeid må bli mer målretta i kommunene

Mange trønderske kommuner nord i Trøndelag har tallfestet mål for kutt i klimagasser. Likevel øker utslippene i halvparten av kommunene.

onsdag 20.12 2017
Gamle skilt ble fjernet og nye montert på fylkesgrensene mellom Trøndelag og Møre og Romsdal på fylkesvei 65 onsdag.  
    
      (Foto: NTB scanpix)

Nå tas skiltene ned

Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag forsvinner nå fra skiltene langs veien. Fra nyttår er det klart for det sammenslåtte Trøndelag fylke.

Kandidat 3: «Hun har etter hva jeg kan forstå gjort et fantastisk godt politisk håndverk… etter hva jeg har forstått er dette en person som har evnet å sette sak foran person. Trøndelag ble delt av kong Oscar I i 1804, visstnok fordi han syntes det ble for lang reisevei mellom ytterpunktene i Trøndelag. Det er historisk sus over at vi nå blir samlet igjen, og det er ingen selvfølge at det skulle gå så glatt som det har gjort», skrev en av innsenderne da Adresseavisen og NRK ba forslag til Årets trønder 2017. 

Årets trønder 2017 - kandidat 3:

– Det er viktig at man som politiker klarer å gjøre det som er riktig, uavhengig av hva det har å si for ens egen fremtid

Hun hadde aldri tenkt at hun skulle flytte hjem igjen til Overhalla, og hun havnet i politikken ved en tilfeldighet. Nå får hun mye av æren for at trøndelagsfylkene samles – etter 214 år fra hverandre.

onsdag 06.12 2017
Glade for stipend: Sanger Daniel Norum og kunstnerne Julie Ebbing (til venstre) og Dagne Aurora Karevoll mottok kunststipend fra fylkestinget i Nord-Trøndelag onsdag kveld. 

– Den kunstneriske sjøltilliten kan gå litt opp og ned

– Den kunstneriske sjøltilliten kan gå litt opp og ned. Så dette lever jeg veldig lenge på, på alle mulige måter, sa kunstner Julie Ebbing. Sammen med sanger Daniel Norum og Dagne Aurora Karevoll mottok hun kunststipend fra fylkestinget i Nord-Trøndelag onsdag kveld.

fredag 10.11 2017
Bedriftseiere bør ta seg bryet med å lete etter flinke kvinner til styret. Det kan lønne seg på flere måter. 
 
    
      (Foto: Illustrasjonsbilde/Shutterstock)

Adresseavisen mener

Flere kvinner gir bedre styring

Siden 2003 har NHO jobbet for å flere kvinner i lederposisjoner. Likevel synker andelen kvinner i bedriftenes styrer.

mandag 06.11 2017
 

Kinesisk selskap bygger trøndersk bru

Det blir likevel kinesisk bru over Beitstadsundet i Nord-Trøndelag.

torsdag 12.10 2017
 
    
      (Foto: BUENG/FOSENVEGENE)

Nå er det slutt på «kjerreveien» mellom Inderøy og Verran

Veien mellom Meltingen og Verrabotn har fått asfalt etter nesten 60 år.

onsdag 04.10 2017
Fra v. Jan Bojer Vindheim, Tommy Reinås (nesten skjult) (begge Mdg), Gunn Iversen Stokke, Tomas Iver Hallem (begge Sp), Tore O. Sandvik, Anne Marit Mevassvik, Jan Inge Kaspersen, Hanne Moe Bjørnbet (Alle Ap), Arne Lyngstad (Krf). Sittende til h. Torgeir Strøm og Rakel Tronsdal (Begge Sv) 
    
      (Foto: Frank Cadamarteri)

I dette rommet fordeles nå makta i Trøndelag

Kampen om hvem som får topp-posisjonene i det nye Trøndelag avgjøres i dag.

torsdag 28.09 2017
Henrik Kierulf (H) 
    
      (Foto: Morten Antonsen)

- Jeg er fremdeles i sjokk

Torhild Aarbergsbotten ble vraket, og mener det har foregått «et spill» for å sikre andre makt og posisjoner. Henrik Kierulf (H) tilbakeviser dette.

onsdag 27.09 2017
En enstemmig valgkomite til tross: Torhild Aarbergsbotten ble ikke nestleder i Høyres felles gruppe. 

Høyre vraket sin toppkandidat

En enstemmig valgkomité innstilte Torhild Aarbergsbotten som nestleder i Høyres nye felles fylkestingsgruppe. Men et stort flertall valgte i stedet Henrik Kierulf.

tirsdag 26.09 2017
Vender hjem. Aps Per Olav Hopsø, tidligere leder for kulturkomiteen, fylkeskommunen, kommer tilbake til fylkespolitikken i Trøndelag. 
    
      (Foto: Jens Petter Søraa)

Sentrale kilder:

Sentrale kilder: Slik blir sjefsfordelingen i Nye Trøndelag

Om tre uker konstitueres det nye fylkestinget i Trøndelag.

torsdag 21.09 2017
Forslag til lønn: Fylkesrådmann Odd Inge Mjøen (t.v.) foreslår at den nye fylkesordføreren i Trøndelag får en godtgjøring på 116 prosent av det en stortingsrepresentant får. I dag vil det bety litt over én million kroner i året. Anne Marit Mevassvik (i midten) eller Tore O. Sandvik blir ny fylkesordfører. 

Her er forslaget til lønn for fylkespolitikerne

Forslaget til godgjøring for heltidspolitikerne i det nye trøndelagsfylket er nå klart.

mandag 21.08 2017
 

Stormøte på Leka:

- Sammenslåing vil bety Lekas undergang

Det er ventet rabalder når fire kommunestyrer samles på Leka i dag. Med tvang skal kommunene Vikna, Nærøy, Bindal og Leka bli én kommune fra 2020.

torsdag 03.08 2017
 

Trøndersk matfestival

Spiste oss fra Rindal til Bindal: Fikk smake 17 år gammel ost

Adresseavisen spiste seg gjennom hele Midt-Norge.

torsdag 15.06 2017
Mads Simonsen er prosjektleder i Ducky AS, som har laget appen for klimasparing. 

Elever har løsningen for å redusere landets klimautslipp med 30 prosent

Hvis alle var like gode på individuell klimabesparelse som elevene i Trøndelag, hver dag i ett år, ville Norge hatt 10 prosent mindre klimautslipp.Hvis alle gjør som de mest iherdige, vil Norge kunne redusere utslippene med 30 prosent.

onsdag 07.06 2017
 

Avviser myter om «gode» og «dårlige» skoler

Det er store forskjeller på hvor mye de videregående skolene i Trøndelag bidrar til at elevene fullfører og består utdanningen sin. - Undersøkelsen hakker i noen myter om «gode» og «dårlige» skoler, sier Hans Lieng i Utdanningsforbundet.

tirsdag 11.04 2017
Reagerer på mannsdominans: Marit Bjerkås leder kvinnenettverket til Ap Sør-Trøndelag. Hun er også varaordfører i Rennebu.  
    
      (Foto: lena løvnes/meldal kommune)

Ordet Fritt:

«Mannfoldige» Trøndelag

Leder Trøndelag: Øverst til høyre er fylkesmann Frank Jenssen. Han får med seg (øverst til venstre): Gerd Janne Kristoffersen, Mari Mogstad, Tore Bjørkli, Bjørnar Wiseth, Erik Stene, Jan Waage og Roar Veiseth. Nederst til høyre er fylkesrådmann Odd Inge Mjøen. Han får med seg (nederst til venstre): Ole Tronstad, Knut Aspås, Karen Espelund, Trude M. Nøst, Vegard Iversen og Erlend Solem. 

- Hvite menn som pusher 50 styrer det nye Trøndelag

Hos Fylkesmannen er syv av ni i ledergruppa menn. Hos fylkeskommunen gjelder det fem av syv.

tirsdag 28.03 2017
Odd Inge Mjøen, Anne Marit Mevassvik og Tore O. Sandvik under møtet tirsdag ettermiddag. 

Utsetter betent maktspørsmål for nye Trøndelag

lørdag 18.03 2017
 
    
      (Foto: Britt Eirin Johansen (Illustrasjon))

Tankestreif:

Fintet ut av fire ord og et spørsmålstegn

Vi har alle vært der en eller annen gang i løpet av oppveksten.

tirsdag 28.02 2017
Må styrkes: Høyre, Frp og Venstre ville bruke mer penger på vedlikehold av fylkesveier, men ble nedstemt i det felles fylkestinget (fellesnemnda) i Trøndelag. 

- Sp stemte ned forslag om mer penger til vei

Et forslag fra Høyre, Frp og Venstre om å bruke mer penger på vedlikehold av fylkesveier, ble nedstemt i det felles fylkestinget i Trøndelag før jul.

mandag 27.02 2017
Nord-Trøndelag teater vil både bytte navn og turnere mer i sør når trøndelagsfylkene blir slått sammen i 2018. - Vi ønsker at folk i hele det nye fylket skal få tilhørighet og føle eierskap med oss, sier teatersjef Nora Evensen. 
    
      (Foto: Leif Arne Holme)

Bytter navn når Trøndelag blir ett fylke

- Navnet skal vise at vi er et teater for hele Trøndelag, sier Nora Evensen ved Nord-Trøndelag Teater.

lørdag 25.02 2017
Trøndervei: Tomas Iver Hallem, leder av Sp i Trøndelag, utfordrer Sparebank1 SMN til å bruke penger fra overskuddet til å opprette et fond som kan gå til vedlikehold av fylkesveier. 

- Bruk bankoverskudd til vedlikehold av fylkesveier

Sp-leder i Trøndelag Tomas Iver Hallem utfordrer Sparebank1 SMN til å opprette et samferdselsfond, kalt «Trøndervei», med 500 millioner kroner hvert år i fire år.

onsdag 04.01 2017
Sammenslåing: Julie Indstad Hole og Dorthea Elverum ved grensa mellom fylkene som skal bli til regionen Trøndelag. Blir dette den eneste regionale fusjonen? 

Kronikk

Blir Trøndelag den eneste nye regionen her til lands?

torsdag 03.11 2016
Anne Marit Mevasvik fastslår at hennes søknad til stillingen som ny fylkesmann i Trøndelag ikke en en avklaring i spørsmålet om hvem som blir regionens nye fylkesorfører. 

Fylkesrådsleder vil bli fylkesmann – og fylkesordfører:

Mevassvik helgarderer i kampen om å styre Trøndelag

Fylkesrådsleder Anne Marit Mevasvik (Ap) sier at hennes søknad til stillingen som ny fylkesmann i Trøndelag ikke er en avklaring i spørsmålet om hvem som blir regionens nye fylkesorfører.

torsdag 15.09 2016
 

Disse vil bli rådmann i nye Trøndelag

Det står mellom to kandidater.

mandag 20.06 2016
Blir sjefene: Anne Marit Mevassvik og Tore O. Sandvik blir henholdsvis leder og nestleder i det nye arbeidsutvalget som skal styre frem mot et samlet Trøndelag i 2018. 

De skal styre Trøndelag

Fylkesrådsleder Anne Marit Mevassvik (Ap) blir sjefen og fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap) nestleder når det nye arbeidsutvalget for et samlet Trøndelag etableres onsdag.

torsdag 02.06 2016

REGIONREFORM

Vil bruke makt for å dele landet i ti

Landet skal deles i ti regioner. Frivillig – eller med makt om nødvendig. Det har et flertall på Stortinget bestemt i dag.

lørdag 28.05 2016
To må ut: Øverst fra venstre: Fylkesleder Thomas Iver Hallem i Nord-Trøndelag Sp og fylkesrådsleder i Nord Trøndelag Anne Marit Mevasvik (Ap). Under fra venstre: Fylkesordfører i Sør-Trøndelag Tore O. Sandvik (Ap) og fylkesvaraordfører Gunn Iversen Stokke (Sp). 

To av disse fire toppene må ut

- To menn kan godt sitte på toppen av nye Trøndelag, sier fylkesordfører Tore O. Sandvik. Han mener det er viktigere med én fra hvert fylke, enn én av hvert kjønn i de to toppstillingene.

onsdag 25.05 2016
Fylksrådsleder Anne Marit Mevasvik (Ap), Nord Trøndelag 

Dette er den store kampen i maktspillet om Trøndelag

Ap skal styre Trøndelag sammen med SV, KrF og De grønne. Nå står kampen om Senterpartiet skal inn i flertallet.

onsdag 04.05 2016
Får nei: I to år har Guri Kringstad Blokkum studert engelsk didaktikk ved siden av lærerjobben på Sunnland skole. Men halvveis til en master får hun nå nei fra Trondheim kommune til å studere videre. - Jeg regnet det som en selvfølge at jeg skulle få fullføre, sier Blokkum. 

Halvparten får nei til videreutdanning

Lærere står i kø for å lære mer: Nye kompetansekrav har ført til at rekordmange lærere søker om videreutdanning.

torsdag 28.04 2016
 

Debatt:

«Potetene vil sikkert vokse godt også i det nye fylket»

Les hva trønderne mener om nye Trøndelag.

onsdag 27.04 2016
Tre glade: Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) (t.v.) kunne onsdag gratulere fylkesrådsleder Anne Marit Mevassvik (Ap) og fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap) med vedtakene om sammenslåing av trøndelagsfylkene. 

En ny arv fra Stiklestad

STIKLESTAD: Å sjekke eget midjemål, for å hindre at offentlig sektor eser enda mer ut, bør være en naturlig oppgave for et samlet Trøndelag.

- Hvem som blir høvding i det nye Trøndelag må avgjøres med rævkrok. Det er det de pleier her i Nord-Trøndelag, sa en lattermild Tore O. Sandvik under kvelden apertif på Stiklestad. - Jeg har lagt meg i hardtrening, repliserte en kamplysten Anne Marit Mevassvik. - I sør er vi best på quiz, medga Sandvik.  
    
      (Foto: Leif Arne Holme)

Maktkamp mellom de nygifte

De nye «ektefellene» Tore O. Sandvik (Ap) og Anne Marit Mevassvik (Ap) drømmer begge om å bli Trøndelags første høvding. Jokeren er Sp som vil ha makt og komme inn i varmen.

 

SV: Tør Ap se nordtrønderen inn i øynene?

SV spør Ap i Nord-Trøndelag om de tør å se folket inn i øynene hvis de stemmer ja til fylkessammenslåing.

 

Kommentar

Mange utfordringer må løses

Når festtalene har forstummet er det mange utfordringer som må løses i et sammenslått Trøndelag.

tirsdag 05.04 2016
 

Fylkesrådsleder i Nord-Trøndelag

- Sanner sier jo det vi i Trøndelag har sagt hele tida

Anne Marit Mevassvik håper Trøndelag kan bli testregion for landbruksforvaltning.

tirsdag 01.03 2016
 

Kommentar

Fire grunner til at Trøndelag samles… Og én stor hindring

Onsdag samles de to fylkestingene på Hell før de gjør vedtak om sammenslåing i april. Møtet vil trolig rydde unna de fleste snubletråder.

mandag 22.02 2016
Pendlerne har fått viljen sin, og fra 4. april vil toget til Trondheim også stoppe på Åsen. Det fører til at morgenavgangen vil gå ett minutt tidligere fra Skogn stasjon, hvor dette bildet er tatt.  
    
      (Foto: Morten Antonsen)

Trønderske togpendlere fikk NSB til å endre ruten

NSB forandrer rutene til morgentoget til Trondheim etter at kundene ba om det.

tirsdag 02.02 2016
Kommunen er med: Rita Ottervik og kommunen samarbeider med NTNU for å gjøre noe for flyktninger i Trondheim med akademisk bakgrunn.  

Formannskapet i Trondheim:

Vil sende fylkesrådmannen til Steinkjer

Formannskapet i Trondheim er enig i at fylkesrådmannen må legges til Steinkjer dersom trøndelagsfylkene slår seg sammen.

torsdag 14.01 2016
Fusjonstilhengerne i Trøndelag får hjelp fra kommunalminister Jan Tore Sanner. Det er en lettelse for noen og en utfordring for andre. Fra venstre Bjørn Arild Gram (Sp), ordfører i Steinkjer, Rita Ottervik (Ap), ordfører i Trondheim, Anne Marit Mevassvik (Ap), fylkesrådsleder i Nord-Trøndelag og Tore O. Sandvik, fylkesordfører i Sør-Trøndelag. 

Jager Sp ut i åpent lende

STJØRDAL: Snart får vi kanskje vite om Senterpartiet i Nord-Trøndelag mener på alvor at det finnes to typer trøndere.

tirsdag 15.12 2015
Fylkesordfører Tore O. Sandvik ser ikke bort fra at Stortinget kan vedta fylkesammeslåing i løpet av vårsesjonen. Her er han sammen med fylkesrådsleder Anne Marit Mevassvik i Nord-Trøndelag som vil kjempe for et ja i eget fylkesting i april. 
    
      (Foto: Glen Musk)

Stortinget kan si ja til fylkessammenslåing i juni

Stortinget kan allerede i vårsesjonen 2016 beslutte å slå sammen Trøndelagsfylkene dersom begge fylkestingene sier ja til å søke i april-møtene.

onsdag 04.11 2015
Ut på høring: - Folket i Trøndelag skal få si sin mening gjennom opinionsundersøkelser, men det blir ingen folkeavstemning om fylkessammenslåing, sier fylkesordfører Tore O. Sandvik i Sør-Trøndelag og fylkesråd Anne Marit Mevassvik i Nord-Trøndelag. 

Ingen folkeavstemning om felles trøndelagsfylke

Topp-politikerne i Nord- og Sør-Trøndelag vil slå sammen fylkene til ett Trøndelag i 2018. Senterpartiets Tomas Iver Hallem krever folkeavstemning før det kan skje.

Tillitsforholdet mellom Anne Marit Mevassvik (Ap), fylkesrådsleder i Nord-Trøndelag, og Tore O. Sandvik (Ap) i Sør-Trøndelag, er en forutsetning for at det kan bli et samlet Trøndelag. Onsdag la de frem utredning og intensjonsplan om sammenslåing. 

Kommentar:

Sammenslåing nå eller aldri

STJØRDAL: Det er ikke sammenslåing som krever begrunnelse. Det er hvorfor Nord- og Sør-Trøndelag eventuelt ikke skal bli ett som må begrunnes.

 

Ni ting du må vite om Stor-Trøndelag

Onsdag klokken 14 slapp «Trøndelagsutredningen». Her er svar på de ni viktigste spørsmålene om Stor-Trøndelag.

 

De vil slå sammen Trøndelag fra 2018

Trøndelag kan bli ett fylke fra 1. januar 2018. Det står i avtalen som de to fylkeskommunene legger frem i dag.

tirsdag 03.11 2015
Mister arbeidsplasser: Ved en sammenslåing av Nord- og Sør-Trøndelag kan Steinkjer miste 700 arbeidsplasser.Bjørn Arild Gram, ordfører i Steinkjer, mener administrasjonssenteret i et sammenslått fylke må ligge i Steinkjer, ikke i Trondheim. 

700 arbeidsplasser kan forsvinne i Steinkjer

tirsdag 15.09 2015
 

Kommunestyre- og fylkestingsvalget 2015:

Sjekk resultatet for din valgkrets i hele Norge

mandag 14.09 2015
 
    
      (Foto: CAMILLA KILNES)

Kommunestyre- og fylkestingsvalget 2015:

Slik stemte Midt-Norge i kommunestyrevalget

søndag 13.09 2015
 

Her er vi til stede på valgkvelden

Klikk på symbolene på kartet for å se hvor vi er til stede og hvordan vi dekker valget i Midt-Norge.