TEMA

tirsdag 14.09 2021
Høyesterettssak Fosen samenes sak mot bygging av vindkraftanlegg på Storheia blir behandlet i høyesterett i Oslo. Maja Kristine Jåma 
    
      (Foto: Kim Nygård)

Rekordvalg for Maja Kristine Jåma

Norske samers riksforbund har fått nesten 57 prosent av stemmene i sørsamisk valgkrets. Et slikt resultat er ingen andre i nærheten av.

søndag 12.09 2021
Maja Jåma driver valgkamp for Sametinget I Nordre gate i Trondheim 
    
      (Foto: Kim Nygård)

Tabbe økte spenningen - ett parti rakk ikke levere inn liste

Maja vil på tinget for å kjempe for samers rettigheter

torsdag 02.09 2021
 

Sametinget trenger større muskler

fredag 27.08 2021
 

Sametingspresidenten må være samlende – ikke splittende!

tirsdag 29.06 2021
 

Mange har mistet sin samiske kultur og tilhørighet, men det gjør oss ikke mindre samiske

torsdag 03.12 2020
 

Gieries bïegkefaamoen gåassoehtæjjatjïelth, krööhkestidie båatsoem // Kjære vertskommuner for vindkraft, ta hensyn til reindrifta

torsdag 20.02 2020
Mandag 2. desember starter rettsaken som reindrifta på Fosen fører mot Fosen vind. Demonstrasjon ved Trondheim tinghus for å markere støtte til den samiske reindrifta i deres kamp mot vindindustri. Til høyre Knut Erik Strand,Sissel Berg og Erlend Leirdal 
    
      (Foto: Kim Nygaard)

- Dette er en frekk og usmakelig invitasjon

- Hvor ufølsom går det an å være? I 20 år har reindriftssamene på Fosen kjempet mot vindkraftutbyggingen, og så inviteres de til å være statister og serveringspersonell for en feiring som tramper på livsgrunnlaget deres, sier sametingspresident Aili Keskitalo.

fredag 31.01 2020
Sametingspresidenten Aili Keskitalo ønsket et dialogmøte med ordfører Ole Morten Balstad, i Selbu kommune, etter at en same i sommer ble nektet adgang på grunneiermøte der EDL skulle holde foredrag. Her i Selbu rådhus. Foto: Therese Alice Sanne 
    
      (Foto: THERESE ALICE SANNE)

Konfliktene rammer også barna i skolegården

Konfliktene mellom reindrift og andre næringer rammer alle trønderske samer. Og det går ikke over med det første.

Sametingspresidenten Aili Keskitalo ønsket et dialogmøte med ordfører Ole Morten Balstad, i Selbu kommune, etter at en same i sommer ble nektet adgang på grunneiermøte der EDL skulle holde foredrag. Her i Selbu rådhus. Foto: Therese Alice Sanne 
    
      (Foto: THERESE ALICE SANNE)

Kom til Selbu for å rydde opp etter rabaldermøte

- Det var utvilsomt samer i dette området før Norge ble til. Uansett hvem som kom først, er vi alle her i dag til dialog og for å finne løsninger, sa sametingspresident Aili Keskitalo da hun torsdag besøkte Selbu for første gang siden konfrontasjonen mellom selbygg og samer i fjor sommer.

tirsdag 22.10 2019
Mikkel Gaup holder joikekurs under språkuken på Snåsa. Her underholdt han en barnehage på samefolkets dag i 2018.  
    
      (Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix)

Måtte legge fra seg språket for å overleve. Nå snakkes det av under 2000 mennesker

For hundre år siden måtte sørsamene legge fra seg språket sitt i håp om å overleve, og det er kun noen få tusen som snakker det i dag. Det ønsker sametinget å gjøre noe med, og arrangerer denne uken Samisk språkuke i hele landet.

tirsdag 11.06 2019
 

Politikerne må være tydelige mot antisamiske utspill

I sørlige deler av det samiske bosetningsområdet har samer i mange generasjoner erfart rasisme og mye motstand.

søndag 09.06 2019
 

Ber statsministeren ta avstand fra «det anti-samiske arrangementet» i Selbu

Fredag ba Sametinget statsminister Erna Solberg om å ta aktivt avstand fra den «hatfremmende adferden» som kom fram under grunneiermøtet i Selbu. I en skriftlig henvendelse ber Lars Haltbrekken statsministeren om det samme.

fredag 07.06 2019
MERÅKER: Rein i Skarvan og Roltdalen Nasjonalpark. Sonvatna i bakgrunnen. Foto: RICHARD SAGEN, Adresseavisen, +47 95198665 
    
      (Foto: Richard Sagen)

Arrangøren av Selbu-møtet gir sin versjon:

- Ikke vår hensikt å hetse reindriftsnæringen

- Det var absolutt ikke for å hetse reindriftsnæringen at grunneierne i Selbu arrangerte møtet torsdag kveld.

tirsdag 26.02 2019
Alle nye fylkesskilt skal også ha samisk tekst, og etter at trøndelagsfylkene ble slått sammen, hilses du velkommen til Trööndelagen fylhke. 

Adresseavisen mener

Sørsamisk kultur må bli mer synlig i byen

Mange fikk øynene opp for den sørsamiske kulturen i Midt-Norge under jubileumsåret Tråante 2017 (Trondheim 2017).

tirsdag 22.01 2019
Aksjonister fra Natur og ungdom markerte sin støtte til reineier Jovsset Ante Sara foran Stortinget. Kronikkforfatterne mener at denne saken, i tillegg til vindkraftutbyggingen på Fosen, viser de at den norske stats forvaltning av reindriften ikke er sammenfallende med hvordan det samiske samfunnet tenker om dette. 

Kronikk

Bryter Norge menneskerettighetene på Fosen?

torsdag 07.09 2017
Bare dager før sametingsvalget frir Ellinor Marita Jåma (Aasg) til Trondheim kommune om hjelp til å etablere et samisk møtested i Trondheim. - Trondhim er byen for hele Trøndelag og den største valgkretsen i det sørsamiske området, sier Jåma. 

Jobber for nytt samisk samlingssted i Trondheim

- Det vil være en berikelse for Trondheim som by, sier Ellinor Jåma (Aasg).

fredag 10.02 2017
Tråante 2017: «Det samiske folk ble invitert til byen og det ser nesten ut som om alle sammen kom» skriver Daniel Johansen. På bildet fra venstre: Inger Juhanne Eira, Merethe Kuhmunen, Erica Johansson, Ellen Berit Dalbakk, Olivia Östlund, Terje Israelsson, Niká Pittja og Katarina Kielatis. 

Debatt:

Gi oss en samisk folkefest i Trondheim hvert år

«Byen elsker det og den sørsamiske kulturen trenger det» skriver Daniel Johansen i dette debattinnlegget.

Vil ha statlig gransking: President Vibeke Larsen og Sametinget ønsker en sannhets- og forsoningskommisjon lik den de har hatt i Canada. Til høyre Canadas ambassadør i Norge Artur Wilczynsk. 

- Ikke nok at kongen har bedt samene om unnskyldning

- Jeg kan ikke fortelle hva Norge skal gjøre, men i Canada har sannhets- og forsoningskommisjonen vært svært viktig ikke bare for urfolk, men alle canadiere.

torsdag 09.02 2017
Katarina Kielsatis designer sølvsmykker basert på tradisjonelle samiske uttrykk og nye symboler. 

Unge samer mikser gjerne kofta med piercing, sminke og jeans

- Vi kan ta på oss kofta og gå på fest. Samiske skjerf og smykker brukes gjerne til vanlige klær, sier elever ved den samiske håndverksskolen i Jokkmokk i Nord-Sverige.

tirsdag 07.02 2017
Tråante: Elleve restauranter i Trondheim har reinsdyrkjøtt på menyen denne uken, deriblant Indian Tandoori. Airin Elisabeth Sandslett (t.v.) og Else Målfrid Boine får servert reinsdyrkjøtt av Gurbaz Singh, Indian Tandoori 

- Nanbrød med reinsdyrskav – dette var kjempegodt

Reinsdyrkjøtt med indisk vri falt i smak hos deltagerne på Tråante. Elleve restauranter i Trondheim har satt reinsdyr på menyen i anledning jubileet.

søndag 05.02 2017
Aktørene: Helga Pedersen (Ap), Ronny Wilhelmsen (Ap), Aili Keskitalo (NSR) og Vibeke Larsen (Ap). 

Konflikten på Sametinget forklart i syv punkter

Samene går inn i sitt jubileumsår med konflikter, kupp og maktkamp.

fredag 03.02 2017
 

Kronikk

I Elsas fotspor

Daværende kringkastingssjef Kåre Fostervoll uttalte i 1960 at«om fem år vil samisk språk dø ut, og om ti år er det helt borte.» Slik gikk det ikke. I dag er medietilbudet større enn det var for 50 år siden.

mandag 02.01 2017
Mulig å blande: Daglig leder Toini Elisabeth Bergstrøm ved Aajege hadde gjerne sett at sametingspresidenten blandet norsk og samisk i nyttårstalen. 

- Det er fullt mulig å blande norsk og samisk i en tale

- Jeg hadde satt pris på om deler av sametingspresidentens nyttårstale hadde vært på sørsamisk, sier Toini Bergstrøm, daglig leder i Aajege – samisk språk- og kompetansesenter på Røros

tirsdag 20.12 2016
Toini Bergstrøm(t.v.), leder for Aajege avbildet sammen med Hilde Knutsen, rektor ved Røros videregående skole og Thomas Ole Andersen, prosjektleder for samisk institusjonsutvikling der inngangspartiet til det nye senteret kommer. 

Nytt senter skal redde sårbar kultur og språk

Etter 50 års arbeid har fylkestinget vedtatt at et samisk senter på Røros skal stå ferdig i 2019.

lørdag 17.12 2016
10Mas om kofte: Som liten syntes Mattis det var et mas når foreldrene ville kle på han den samiske kofta. Nå pynter han seg gjerne i festdrakten. Hilde hadde gjerne sett at samekofta var et hverdagsantrekk. 

Mattis syntes det var et mas å kle seg i samekofta

Da Mattis Danielsen vokste opp, syntes han det var et mas når moren ville at han skulle kle seg i samekofta på 17. mai.

onsdag 30.11 2016
Stolte: Komponist Frode Fjellheim og dramatiker Rawdna Carita Eira bidrar til samejubileet «Tråante 2017». -Hvis du vil vite hva Sapmi er i 2017 må du komme og se, sier Rawdna Carita Eira om jubileumsforestillingen. Kongen kommer. Det gjør statsministeren og. Til høyre er skuespiller Cecilia Persson fra forestillingen «Elsa Laula» som skal spilles på Trøndelag Teater, 

Tråante 2017:

Den ultimate joike-konserten

- Dette blir den ultimate joikekonserten, sier Frode Fjellheim. Komponisten bak filmmusikk til Disneys «Frost» og en lang rekke joik-utgivelser, gnistrer i øynene når han namedropper artistene.

mandag 29.08 2016
 

Samisk fest i Trondheim: - Det blir nok litt av en catwalk

tirsdag 03.05 2016
 

Det samiske flagget forbudt under Eurovision

Musikkonkurransen Eurovisions regler tillater ikke bruk av det samiske flagget blant publikum. Sametingsrådet sier de vil trosse forbudet når Agnete Johnsen reiser til Stockholm.

torsdag 03.03 2016
Nytt tilbud: Til høsten vil Ysterhagaen barnehage på Røros trolig få en sørsamisk avdeling. Det er første gang Røros oppretter et samisk barnehagetilbud. 

- Dette er en gave til barna våre

Både Røros og Trondheim kommuner jobber nå med å etablere samiske barnehagetilbud.