TEMA

lørdag 17.03 2018
Et filmfenomen: Tidlig fargefilm i den populære dokumentaren «Trondheimsreisen» som vil kunne bli et fenomen, særlig på kino i Trondheim og Trøndelag, skriver vår kommentator. 
    
      (Foto: Live Schille)

Trondheimsreisen» kan bli et fenomen av en dokumentar med lang levetid på kino

At «Trondheimsreisen» trakk nesten 9000 tilskuere under Kosmorama, tyder på at dokumentaren kan bli et trøndersk fenomen med lang levetid på kino.

søndag 11.03 2018
Publikumsrekord: Aldri har Kosmorama trukket flere til filmfestival og jevnlig trengsel for både «Trondheimsreisen» og andre festivalfilmer. 
    
      (Foto: Terje Svaan)

«Aldri har Kosmorama lyktes bedre i å treffe så mange og så bredt»

Med særdeles vellykket åpningsfilm som motor lyktes årets utgave av Kosmorama i å trekke mange flere og et enda bredere publikum til en solid festival.

fredag 09.03 2018
I Hardt språkvær: Ane Dahl Torps fotballtrener i tv-serien «Heimekamp» har fått ros og ris for sin trønderdialekt. 
    
      (Foto: NRK)

Hjelp! Det er trøndersk på tv

Det blir som regel oppstyr når folk utenfra prøver seg på trøndersk på tv. Det e' itj så lætt, sjø. Men det e' no arti' å hør' det læll.

fredag 23.02 2018
 

«Det beste som er levert av norsk humor på tv og film på årevis»

Ylvis-brødrenes undersøkende musikal om stupetårnet på Hamar er det beste som er levert av norsk humor på tv og film på årevis.

fredag 16.02 2018
Alt for Norge: Kronprinsesse Märtha i Washington sammen med president Franklin D. Roosevelt under andre verdenskrig, er noe av temaet i dramaserien «Alt for Norge» som har fått over 27 millioner fra insentivordningen. Fra Slottets bibliotek. 
    
      (Foto: Scanpix, NTB scanpix)

«Kan være døden for internasjonale filmprosjekt i Norge»

Insentivordningen som skulle trekke internasjonale film- og tv-produksjoner til Norge har i stedet blitt en støtteordning for norske tv-serier.

torsdag 15.02 2018
Norsk reisning: Johannes Høsflot Klæbo med olympisk gullmedalje er et av høydepunktene i et OL med mye å klage på, ifølge vår kommentator. 
    
      (Foto: Rune Petter Ness)

«Vinter-OL bør arrangeres i Norge og sendes på NRK. Såpass har vi fortjent»

KOMMENTAR TORSDAG: Vinter-OL bør arrangeres i Norge og sendes på NRK. Såpass har vi fortjent.

søndag 11.02 2018
Kamp om kulturen: Utvalgsleder Terje P. Hagen overleverte ekspertutvalgets rapport om nye oppgaver til fylkeskommunene til statståd Monica Mæland. Kulturminister Trine Skei Grande bør vente på den nye Kulturmeldingen før hun tar makt og midler fra Kulturrådet, ledet av Tone Hansen, og gir til fylkeskommunen, skriver vår kommentator. 
    
      (Foto: Kommunal og moderniseringsdepartementet.)

«Forslaget om å gi fylkeskommunene større ansvar for norsk kulturpolitikk har et kultursyn så provinsielt at det nesten ikke er til å tro»

Forslaget om å gi fylkeskommunene større ansvar for norsk kulturpolitikk er dårlig fundert, med et kultursyn så provinsielt at det nesten ikke er til å tro.

søndag 04.02 2018
OL-heksa: Tonya Harding gråt etter å ha fått friløpet ødelagt av røket skolisse i Hamar i 1994. Norske mediers omtale av Harding på 90-tallet har tålt tidens tann dårlig, skriver vår kommentator. 
    
      (Foto: Eeg, Jon, NTB scanpix)

«Mange bør få latteren i halsen over hvordan norske medier omtalte Tonya Harding på 90-tallet»

Det er mye å le av i filmversjonen av Tonya Harding-skandalen. Mange av oss bør få latteren i halsen over hvordan norske medier omtalte Harding på 90-tallet.

mandag 29.01 2018
Drømmen om Hollywood: Tom Cruise kom til Stavanger med «Mission Impossible 6». Om Norge skal trekke flere stjerner og filminnspillinger, trengs det en bedre insentivordning for filminnspilling i Norge, skriver vår kommentator. 
    
      (Foto: Victoria Jones, AP)

Tom Cruise kommer neppe tilbake hvis ikke norske lokkemidler blir bedre

Insentivordningen for film fra 2016 har fått Cruise, Damon og Fassbender til Norge. Så langt er verken filmene eller ordningen mye å skryte av.

tirsdag 23.01 2018
Oscarfavoritter: Sally Hawkins(t.v) og Octavia Spencer er begge nominert for skuespillerpriser i årets mest oscarnominerte film, «The Shape Of Water». til Timothée Chalamet for «Call Me by Your Name» er en gledelig overraskelse, ifølge vår kommentator. 
    
      (Foto: Twentieth Century Fox Film Corporation)

«Kvinnene tar opp Oscar-kampen»

En romantisk fantasyfilm ble årets mest Oscar-nominerte, i et felt hvor kvinnene og Netflix er på vei oppover.

fredag 19.01 2018
 

OmAdressert:

- Nå er vi lei av politikernes sexliv

Adresseavisens podkastpanel er lei av å snakke om politikernes sexliv, men klarer likevel ikke å unngå det helt i denne ukas utgave av «OmAdressert».

lørdag 13.01 2018
Midtnytt-debatt: Reaksjonene er mange og sterke på NRKs omlegging av distriktssendingene, med god grunn ifølge vår kommentator. På bildet leder Odd Rune Wolden Midtnytt med Vigdis Wågø-Wares som tekniker. 
    
      (Foto: Morten Antonsen)

«Nye Midtnytt er så kort at Alf Skille knapt rekker å rynke på brynene»

Nye Midtnytt er så kort at Alf Skille knapt rekker å rynke på brynene. Ikke rart det blir seerstorm når NRK skuffer de mest trofaste seerne til fordel for dem som ikke ser på.

lørdag 06.01 2018
Tidens nest mest sette: Julie Andrews i «Sound Of Music» må være en av tidenes mest sette filmer i Trondheim kinos historie, men bak «Flåklypa Grand Prix» som satte en uslåelig rekord i 1975. 
    
      (Foto: 20th Century Fox)

«Trondheim kino har preget kulturbyen på godt og diskutabelt i hundre år»

At kinoen i Trondheim ble kommunal i 1918, har preget den moderne kulturbyen på godt og diskutabelt i hundre år.

lørdag 30.12 2017
Kyr på beite: Det internasjonale gjennombruddet for ei britisk bok om det hemmelige livet til kyr og dyras intelligens var noe av det fine som skjedde i 2017, ifølge vår kommentator. 
    
      (Foto: DAN ÅGREN, Adresseavisen)

Smart som ei ku

Ut med fordommene, inn med kua.

torsdag 28.12 2017
 

Her er de 20 beste filmene i 2017

En av tidens beste krigsfilmer ruver mest i et godt filmår, ifølge vår anmelder. Klikk på titlene for anmeldelse av de beste filmene med norsk premiere i 2017.

onsdag 20.12 2017
Årets melodi: Elton John på Sverresborg i 2016. En av hans slagere fra 1976 blir dessverre stadig mer aktuell, ifølge vår kommentator som mener at falske beklagelser er et voksende problem. 
    
      (Foto: Finn Walther)

Ordet nesten ingen våger å si uten forbehold

I skyggen av falske nyheter har 2017 vært et skremmende godt år for falske unnskyldninger.

søndag 10.12 2017
Aldri annet enn bråk: Kulturminister Linda Hofstad Helleland har klart å legge seg ut med de fleste kunstnerorganisasjonene, uten god nok grunn, ifølge vår kommentator. Her er hun under spørretimen i Stortinget. 
    
      (Foto: Poppe, Cornelius, NTB scanpix)

Sjelden har en norsk kulturminister kommunisert så dårlig med feltet hun er satt til å forvalte som Linda Hofstad Helleland

Sjelden har en norsk kulturminister kommunisert så dårlig med feltet hun er satt til å forvalte som Linda Hofstad Helleland.

lørdag 02.12 2017
Reprise på storkamp: Kjetil Rekdal jubler uhemmet etter å ha gitt Norge ledelsen i kampen mot Brasil i VM i 1998. Vår kommentator mener neste års «omkamp» med gamle helter på Ullevål er et uttrykk for Norge på sitt mest nostalgisk navlebeskuende. 
    
      (Foto: Sigurdsøn, Bjørn, NTB scanpix)

«Det har neppe eksistert mer navlebeskuende folk i dette landet enn oss»

Vi flokker oss om forsøk på å gjenskape høydepunkt fra nær fortid. Det har neppe eksistert mer navlebeskuende folk i dette landet enn oss.

tirsdag 28.11 2017
Tatt igjen Peer: Vebjørn Enger som Espen Askeladd i årets største suksess på norsk kino. Fra å være inspirasjonskilde for Peer Gynt for 150 år siden har Askeladden blitt en slags moderne Gynt igjen. 
    
      (Foto: Nordisk Film Distribusjon/Maipo)

Hva skal vi egentlig med Peer Gynt når vi har Askeladden?

I stedet for å la oss utfordre av Ibsen, lar vi oss more av Askeladden ved 150-årsjubileet til et av våre mest aktuelle storverk.

torsdag 23.11 2017
Omstridt melkeulv: På siden av juleforpakningen av H-melk er det avbildet en silhuett av en ulv i en nissehistorie. Det har falt mange tungt for brystet. Vår kommentator tror det er fjøsnissen som står bak. 
    
      (Foto: Tine)

Fjøsnissen kan le hele veien til låven av ukas debatt om ulv på julemelk

Fjøsnissen kan le hele veien til låven av ukas debatt om ulv på julemelk.

fredag 17.11 2017
 
    
      (Foto: Terje Visnes, TERJE VISNES)

«Mye tyder på at kulturbransjen er en versting i seksuell trakassering»

Mye tyder på at kulturbransjen er en versting i seksuell trakassering. Etter 2017 blir det vanskeligere å oppføre seg som et svin og slippe unna med det.

lørdag 11.11 2017
Omstridt som kristen: Bob Dylan på scenen under konserten i Drammenshallen 9.juli 1981. Både Adresseavisen og flere norske aviser var kritiske til det religiøse tyngdepo 
    
      (Foto: Ann Dahl (Korr.), NTB scanpix)

«Den utskjelte perioden til Bob Dylan som kristenrocker er mye, mye bedre enn sitt rykte»

Den utskjelte perioden til Bob Dylan som kristenrocker er mye, mye bedre enn sitt rykte.

Godt å gå: Elgeseter bru opplever økning av gående året rundt. Det er godt både for byen og folks helse, skriver vår kommentator. 
    
      (Foto: Richard Sagen)

«Alle som liker å gå, vet at det er en sammenheng mellom å tenke og å gå»

I løpet av året vil over en million mennesker ha gått over Elgeseter bru. Bak kjeklingen mellom bilister og syklister, er folk som går noe av nøkkelen til bedre by og helse.

søndag 05.11 2017
 
    
      (Foto: Terje Visnes, TERJE VISNES)

«Diskusjonene om film og tv-serier her til lands er rammet av realismesyke»

Diskusjonene om film og tv-serier her til lands er rammet av realismesyke. Kanskje bør voksne se mer på tegnefilm og musikaler.

lørdag 14.10 2017
 

«Nå har sushi- og raw-trenden gått altfor langt»

Sushi- og raw-trenden har gått altfor langt

torsdag 12.10 2017
 
    
      (Foto: Terje Visnes, TERJE VISNES)

Hvor tydelig er egentlig prioriteringene til kulturminister Helleland?

Kultur betraktes mer som næring og nytte og mindre som kunst i et kulturbudsjett preget av små justeringer mer enn tydelige prioriteringer.

fredag 06.10 2017
 
    
      (Foto: Terje Visnes, TERJE VISNES)

Hvorfor må det absolutt synges i skolen?

Hvorfor må det absolutt synges i skolen?

torsdag 05.10 2017
 
    
      (Foto: Terje Visnes, TERJE VISNES)

«Nobelprisen i litteratur til Ishiguro vil glede mange og erge noen få»

Nobelprisen i litteratur til Kazuo Ishiguro vil glede mange og ergre noen få.

tirsdag 03.10 2017
Klassiker, men ikke i Trondheim: Harrison Ford fyrte løs mot replikanter i «Blade Runner» ved premieren i Trondheim i 1983, uten at Adresseavisens anmelder lot seg begeistre, for å si det mildt. Ford er tilbake i rollen som Deckard i oppfølgeren som har verdenpremiere torsdag. 
    
      (Foto: Blade Runner)

Det beste Adresseavisen hadde å si om «Blade Runner» i 1983 var at filmen egnet seg som brekkmiddel

Årets mest hypede oppfølgerfilm har verdenspremiere torsdag. Da «Blade Runner» kom til Trondheim i 1983, kalte Adresseavisens anmelder den for søppel og brekkmiddel.

søndag 01.10 2017
Norsk seriehøst: Jakob Oftebro og Ingvild Holthe Bygdnes etterforsker drap og forsvinning i Finnmark i «Monster». Henrik Mestad og Janne Heltberg er gammel og ny statsminister i strid med russerne i «Okkupert 2». 
    
      (Foto: Tom Balgaard, Tom Balgaard/NRK)

«Høstens to store norske tv-serier viser norsk tv-drama på godt og ujevnt»

Høstens to store norske tv-serier viser norsk tv-drama på godt og ujevnt.

mandag 25.09 2017
 
    
      (Foto: Glen Musk, Adresseavisen)

Trier fortjener ros for oppgjør med håpløse Amanda-regler0

Landets beste filmregissør med filmen som kunne fått pris i de fleste kategorier varsler boikott av Amanda-prisen. Det vil ytterligere svekke en pris i trøbbel.

mandag 18.09 2017
Triumf for dystopi: Elisabeth Moss i hovedrollen som Offred i «The Handmaid's Tale» etter Margaret Atwoods roman fikk fortjent Emmy. 
    
      (Foto: George Kraychyk, Hulu)

Fortjent Emmy-dryss til årets beste tv-serie

En av årets desidert beste tv-serier fikk helt fortjent mange av de gjeveste Emmy-prisene.

søndag 17.09 2017
Blodig klassiker: Sissy Spacek som tenåring og mobbeoffer som slår blodig tilbake i Brian DePalmas klassiker «Carrie»(1976), som skremte norske kinosjefer og ikke ble anmeldt i de største norske avisene. 
    
      (Foto: Fra filmen «Carrie»)

Vi er inne i en ny gullalder for skrekk og gru

Åndenes makt er ikke lenger forbeholdt B-kultur. Flere av årets beste filmer og tv-serier spiller på det overnaturlige med skrekkfilmgrep.

lørdag 09.09 2017
Lysende Lynch: Kyle MacLachlan er fantastisk som to utgaver av agent Cooper i «Twin Peaks: The Return», som er årets tv-serie-begivenhet, ifølge vår kommentator. 
    
      (Foto: Suzanne Tenner, Suzanne Tenner/SHOWTIME)

«Vi må snakke mer om årets dristigste og tidenes mest spesielle tv-serie»

Høstens finaler på «Game of Thrones» og «Twin Peaks: The Return» gir liten tvil om hva som er årets dristigste og mest spesielle tv-serie.

torsdag 07.09 2017
Klovn i trøbbel: Bill Skarsgård som klovnen Pennywise i skrekkfilmen «It» vil gi tøffere tider for klovner, spår vår kommentator. 
    
      (Foto: Courtesy of Warner Bros. Pictures)

Det blir vanskeligere å være klovn framover

Det blir vanskeligere å være klovn framover. Det er kanskje like greit.

mandag 04.09 2017
 
    
      (Foto: Terje Visnes, TERJE VISNES)

«Kultur har blitt den store taperen etter at politikerne endret tippenøkkelen»

Lokale kultursatsinger, kulturbygg og tilbud til ungdom skulle ikke bli skadelidende da politikerne endret fordelingen av tippemidlene. Likevel har kultur blitt den store taperen.

fredag 25.08 2017
 

«Terroren mot jøder i Norge under krigen skjedde først og verst i Trondheim»

Terroren mot jøder i Norge under krigen skjedde først og verst i Trondheim. Snublesteinene som legges ned i helga, er en betimelig markering av det mørkeste kapitlet i nyere norsk historie.

søndag 20.08 2017
Virginia State Troopers foran statuen av Robert E. Lee i Charlottesville som førte til demonstrasjoner og drap sist helg. 
    
      (Foto: JOSHUA ROBERTS, Reuters)

«En statue av sørstatsgeneralen, som besynges i en av verdens beste rocksanger, har blitt et symbol for fascisme»

En statue av sørstatsgeneralen, som besynges i en av verdens beste rocksanger, har blitt et symbol for fascisme på frammarsj i USA.

tirsdag 15.08 2017
 
    
      (Foto: Terje Visnes, TERJE VISNES)

«Sommerens viktigste kulturdebatt trenger flere deltagere»

Nedprioritering av praktiske og estetiske fag i grunnskolen ser dessverre ut til å fortsette i forslaget til nytt læreplanverk. Sommerens viktigste kulturdebatt trenger flere deltagere.

lørdag 12.08 2017
 
    
      (Foto: Terje Visnes, TERJE VISNES)

«Helga Hjorths kampskrift mot forfattersøster Vigdis, er en hevngjerrig litterær granat inn i debatten om virkelighetslitteratur»

Er roman den nye kronikken? Helga Hjorths kampskrift mot forfattersøster Vigdis, er en hevngjerrig litterær granat inn i debatten om virkelighetslitteratur.

søndag 06.08 2017
 

«Tenk så mye fattigere og gråere byen ville vært uten Olavsfestdagene»

Fyrverkeri og symfoniorkester i Borggården og Daniel Lanois' mektige lydmaleri i Domen ga en spesiell og sprakende finale på en festival enda bedre enn summen av arrangement.

torsdag 03.08 2017
 

OmAdressert

- Våre norske verdier er ikke under angrep

Aps stortingsrepresentant Ingvild Kjerkol er gjest i ukas «OmAdressert». Hun mener kulturminister Linda H. Helleland og Ola Borten Moe skyter bom når de hevder at norske verdier er under angrep.

tirsdag 01.08 2017
Granåsen i solregn: Granåsen som arena for storkonserter funket vel så bra i andre førsøk som i debuten skriver vår kommentator etter tirsdagens konsert med Robbie Williams. 
    
      (Foto: Peter Breivik)

«Granåsen funket enda bedre som konsertarena i andre forsøk»

Granåsen funket enda bedre som konsertarena i andre forsøk, trass motstand fra været.

mandag 31.07 2017
Bør fram i lyset: : Debutromanen «Allis sønn» til Magnhild Haalke fra Vikna i Nord-Trøndelag er en underkjent norsk klassiker som burde vært gjort tilgjengelig for nye lesere, skriver vår kommentator. 
    
      (Foto: Leif Ørnelund, Oslo Museum)

«Trøndere burde mase mindre om Duun og mer om Magnhild Haalke»

En av tidenes beste trønderske romaner har blitt en for godt bevart hemmelighet. Trøndere burde mase mindre om Duun og mer om Magnhild Haalke.

fredag 28.07 2017
Glad vandrer, rørt direktør: Festivaldirektør Petter Myhr og pilegrimsvandrer og kulturminister Linda Hofstad Helleland sørget for ladet åpning av årets Olavsfestdager, skriver vår kommentator. 
    
      (Foto: Sebastian S. Bjerkvik)

En beveget festivaldirektør og en kulturminister i pilegrimsrus slo an tonen

En beveget festivaldirektør og en kulturminister i pilegrimsrus slo an tonen for et nytt skjebneår for Olavsfestdagene.

torsdag 27.07 2017
 
    
      (Foto: Terje Visnes)

Noe av det mest irriterende ved å bli eldre er å mase om alt som var bedre før. Lars Saabye Christensen er i ferd med å bli en av de verste

Lars Saabye Christensen var kanskje bedre før.

lørdag 17.06 2017
Originalen: Gunnar Haugan(t.v.) som Gartner Treholt og Rolv Wesenlund som snekker Trygve i «Norske byggeklosser» fra 1972. Neste år kommer en nyinnspilling av komiklassikeren. 
    
      (Foto: SCANPIX, NTB scanpix)

«Skal man selge mer maling til nordmenn, må man få folk til å drikke den»

Skal man selge mer maling til nordmenn, må man få folk til å drikke den.

tirsdag 13.06 2017
Sterk kvinne: Gal Gadot som amasonen Diana som blir Wonder Woman i filmen med samme navn. 
    
      (Foto: Clay Enos)

Nærbilde av armhulene til Wonder Woman har allerede skapt debatt

Er verden klar for en feministisk superhelt i stor eventyrfilm? «Wonder Woman» blir sannsynligvis sommerens filmslager og et diskusjonstema også i Norge.

søndag 11.06 2017
Stor prestasjon: Roy Jacobsen kan onsdag vinne en av verdens viktigste litteraturpriser for romanen «De Usynlige» fra 2013 som kom på engelsk i 2016. 
    
      (Foto: Kristin Svorte)

«Roy har scoret i England! Hvor er norske medier?»

Onsdag kan Roy Jacobsen få en av verdens viktigste litteraturpriser. Det har det ikke vært mye norsk styr om.

torsdag 08.06 2017
 
    
      (Foto: Terje Visnes, TERJE VISNES)

«Sommerutgaven av kunstkrangel i Trondheim med Bleken er strengt tatt noe latterlig»

Ei småfrekk T-skjorte og en kunstner med en viss berettiget harme. Sommerutgaven av kunstkrangel i Trondheim er strengt tatt noe latterlig.

mandag 05.06 2017
 
    
      (Foto: Terje Visnes, TERJE VISNES)

«I norske medier er kulturjournalistikken under press som aldri før»

Folk går stadig mer på teater, konserter og kino. Det virker ikke sånn i norske medier, hvor kulturjournalistikken er under press som aldri før.

torsdag 01.06 2017
Skrudd oppfølger: Kyle MacLachlan og Al Strobel i Det Røde Rommet i den foreløpig snåle fortsettelsen av «Twin Peaks». 
    
      (Foto: Suzanne Tenner, Suzanne Tenner/SHOWTIME)

«Nå kommer 80-90-tallet og tar oss»

Film og tv-sommeren ligner mer og mer et spøkelse fra 80-90-tallet. «Alien: Covenant», «Twin Peaks» og «Baywatch» bader i gammel suksess med vekslende hell.

søndag 28.05 2017
Jubelbrøl av de sjeldne: Ruben Östlund prøvde ikke å skjule gleden da jurypresident Pedro Amodovar og Juliette Binoche. 
    
      (Foto: ERIC GAILLARD, Reuters)

Saftig svensk jubelbrøl for Gullpalmen i Cannes

Ruben Östlunds «The Square» tok overraskende, men slett ikke ufortjent Gullpalmen i Cannes.

fredag 26.05 2017
 
    
      (Foto: Terje Visnes, TERJE VISNES)

Putin vil neppe like noen av de to russiske filmene som kan vinne Gullpalmen

Mørke og rystende filmer er mye av beholdningen i årets Cannes-festival. Og en utspekulert god svensk en.

torsdag 25.05 2017
Rufsete Robert: Twilight-stjerne Robert Pattinson er knapt til å kjenne igjen som raner Connie Nikas i Cannes-gjennombruddet «Good Times», med britens beste filmrolle til nå. 

Robert Pattinson imponerer hos det nye store brødreparet i amerikansk film.

Sterk sjangerfilm om et ran som går galt. Robert Pattinson imponerer hos det nye store brødreparet i amerikansk film.

Dronningen av Cannes: Nicole Kidman er med i fire filmer i Cannes i år og er priskandidat i flere av dem. 49-åringen har revitalisert karrieren som få andre kvinnelige skuespillere på hennes alder skriver vår kommentator. 
    
      (Foto: STEPHANE MAHE, Reuters)

Nicole Kidman ruler i Cannes

For få år siden ville ingen trodd Nicole Kidman skulle bli dronningen av Cannes igjen. For en kvinnelig skuespiller er det et kunststykke å revitalisere karrieren som 50-åring.

onsdag 24.05 2017
Endelig glad i Cannes: Sofia Coppolas feminine western «The Beguiled» ble godt mottatt i Cannes, i motsetning til hennes forrige film i hovedkonkurransen. 
    
      (Foto: REGIS DUVIGNAU, Reuters)

Endelig lykkes Coppola i Cannes

Sofia Coppolas feminine sørstatswestern «The Beguiled» er en perle. Gode kvinnelige filmskapere løfter Cannes i år.

Ny partner: Gwendoline Christie fra «Game of Thrones» er ny partner for Elisabeth Moss i «Top Of The Lake». 
    
      (Foto: HBO)

Sterk start på andre sesong av «Top Of The Lake»5

I Jane Campions andre sesong av «Top Of The Lake» vasser Elisabeth Moss i sexisme og machokultur.

mandag 22.05 2017
Sterk duo: Isabelle Huppert og regissør Michael Haneke er noe av det beste europeisk film har å by på i nyere tid, også i deres fjerde film sammen, som ble vist i Cannes mandag. 
    
      (Foto: Alastair Grant, AP)

Kan han vinne Gullpalmen for sin tredje film på rad?

søndag 21.05 2017
 
    
      (Foto: Terje Visnes, TERJE VISNES)

«I larmen og kaoset virker det plutselig som om jeg blir skutt»

Ruben Östlund imponerer med satire som treffer kunstdebatten i Trondheim. Oscarvinner Alejandro Innaritu er i Cannes med kunstinstallasjon til å gråte av.

lørdag 20.05 2017
Kjole og løper: Juliette Binoche som i år deltar i en film i et sideprogram er igjen på rød løper, her på fredagens pemiere på Netflix-filmen «Okja». 
    
      (Foto: JEAN-PAUL PELISSIER, Reuters)

Ni grunner til å elske og hate Cannes

Derfor er filmfestivalen i Cannes en herlig blanding av himmel og helvete for filmelskere.

fredag 19.05 2017
 
    
      (Foto: Terje Visnes, TERJE VISNES)

«Netflix har gått fra elefanten i rommet til supergrisen på lerretet i Cannes»

Netflix har gått fra elefanten i rommet til supergrisen på lerretet i Cannes. På en god måte, etter fredagens historiske verdenspremiere på «Okja».

torsdag 18.05 2017
Barna stjal showet: Regissør Todd Haynes og stjernene Michelle Williams(t.h) og Julianne Moore havnet litt i skyggen av unge Jaden Michael(t.h) and Millicent Simmonds i Cannes torsdag. 
    
      (Foto: JEAN-PAUL PELISSIER, Reuters)

Sårbare 12-åringer på rømmen best i Cannes så langt

Sårbare 12-åringer på rømmen er tema for de to beste filmene i Cannes så langt. Russiske «Loveless» er et mørkt mesterverk, mens amerikanske «Wonderstruck» er ganske lys og fin.

onsdag 17.05 2017
Bra damer: Marion Cotillard(t.v) og Charlotte Gainsbourg gav åpningsfilmen «Ismael's Ghosts» mer glans enn resten av filmen klarte, i følge vår mann i Cannes. 
    
      (Foto: Alastair Grant, AP)

Fæl og skuffende fransk åpning i Cannes

To strålende skuespillere og en selvopptatt mann i en selvopptatt film. Åpningsfilmen i Cannes er fransk film på mye av sitt verste.

mandag 15.05 2017
Svensk håp: Terry Notary står på bordet (filmet i Grand Hotel i Stockholm) i Ruben Östlunds «The Sqare», som er eneste nordiske film i hovedkonkurransen i Cannes i år. 

Cannes mot terror og Netflix

Onsdag åpner den 70. utgaven av filmfestivalen i Cannes, med terror og Netflix som truende skyer i horisonten.