TEMA

mandag 08.10 2018
Stille fra studio: Lyden sviktet på direkteoverførinmgen fra Trine Skei Grandes første kulturbudsjett som statsråd, men kulturlivet har grunn til forsiktig applaus, skriver vår kommentator. 

Trine Skei Grandes første kulturbudsjett ser heldigvis bedre ut enn presentasjonen av det

Trine Skei Grandes første kulturbudsjett ser heldigvis bedre ut enn presentasjonen av det.

fredag 01.06 2018
Tatt av strømmen: Netflix-avgiften som Tyskland har fått gjennomslag for av EU, kan føre til at også Norge sørger for at strømmetjenestene bidrar til nasjonalt innhold og mangfold. Etter Thorhild Widvey og Linda Hofstad Helleland, er Trine Skei Grande tredje norske kulturminister som venter og ser, i en sak som faktisk truer norsk kultur, skriver vår kommentator. 

«Våger Norge omsider å stille krav til Netflix?»

Tysklands seier over Netflix i EU-domstolen bør sørge for at strømmetjenester pålegges et større økonomisk ansvar for å bidra til norsk innhold.

onsdag 07.02 2018
Politisk brannfakkel: Utnevnelsen av Julie Brodtkorp(t.h) som ny leder i Kringkastingsrådet er et uheldig signal, skriver Adresseavisen på lederplass. Her er hun som leder for Høyres kvinneforum sammen med leder i kvinnegruppen Ottar, Ane Stø (t.v.) i fakkeltog den internasjonale dagen mot vold mot kvinner i 2011. 

Adresseavisen mener

Regjeringen burde skjønt at statsministerens tidligere stabssjef ikke bør lede Kringkastingsrådet

Regjeringen burde skjønt at statsministerens tidligere stabssjef ikke bør lede Kringkastingsrådet.

tirsdag 06.02 2018
Debatten om søndagsåpne butikker: «Både Widvey og Clemet argumenterer som om det er et like fritt valg å jobbe på en søndag, som det er å gå på butikken for å handle» skriver Snorre Valen. 

Signert

Det må gå an å ha to tanker i hodet samtidig. Det bør for eksempel gå an å tenke på andre enn seg selv

torsdag 06.10 2016
På farten: Linda Hofstad Helleland prioriterte paven foran presentasjon av kulturbudsjett torsdag. Her på Ibsenfestivalen under en prisutdeling ved Nasjonalteateret. 

Mange nyanser av grått

Mindre til NRK, mer til Innovasjon Norge, men det meste er omtrent som før i det første kulturbudsjettet til Linda Hofstad Helland.

torsdag 28.04 2016
 

- Tvilsomt prosjekt, naivt og lite gjennomtenkt

Erling Aksdal slakter Thorhild Widveys Talent Norge-ordning.

mandag 15.02 2016
Dirigerer: Kulturminister Linda Hofstad Helleland overlater til Kulturrådet å ta stilling til hva som er godt og dårlig i kulturlivet. Her svinger hun takt stokken under Adresse avisens nyttårskonsert. 

Kulturministeren mener kvalitet i kultur ikke kan måles

Kultursektoren skiller seg fra andre områder ved at det ikke finnes noen sikker måte å måle kvalitet på, mener kulturministeren.

tirsdag 15.12 2015
Omstridt: Kulturminister Thorhild Widvey (H) blir erstattet av partifelle Linda Cathrine Hofstad Helleland. I løpet av sine to år i stolen har Widvey gjort seg nokså upopulær, selv om noen mener hun ble en bedre kulturstatsråd etter hvert. 
    
      (Foto: Vegard Wivestad Grøtt/NTB Scanpix)

- Widvey kom skjevt ut, men er bedre enn sitt rykte

Sentrale aktører i norsk kulturliv håper Linda Hofstad Helleland lærer av Thorhild Widvey.

onsdag 14.10 2015
Mister handlingsrom: Komponist Ståle Kleiberg frykter skrotingen av knutepunktordningen vil gjøre det vanskelig å sette opp større verk på festivaler i fremtiden. 

Kunstner og plateselskap:

- Helt avhengig av Olavsfestdagene

Ståle Kleibergs «Mass for Modern Man» ville ikke blitt realisert uten Olavsfestdagene.

onsdag 07.10 2015
Best i Vest: Kulturminister Thorhild Widvey presenterte kulturbudsjettet på Norsk Maritimt Museum på Bygdøy i Oslo onsdag. 

Kulturministeren øser milde kulturgaver over Vestlandet, mens Midt-Norge står utsatt tilbake

Kulturministeren øser milde kulturgaver over Vestlandet, mens Midt-Norge står utsatt tilbake etter forslaget til kulturbudsjett for 2016.

fredag 02.10 2015
Stokk og stein: Under åpningen av Olavsfestdagene satt kulturminister Thorhild Widvey ved siden av ordfører Rita Ottervik. Om ikke Widvey har gode kort på hånden for festivalen i statsbudsjettet, kan gjensyn med byen og festivalen bli mer anstrengt, spår vår kommentator. 

Knute på tråden

Det er ikke overraskende om kulturministeren skroter knutepunktordningen. Om hun gjør Olavsfestdagenes framtid mer usikker, vil hun svekke sin egen stilling ytterligere.

onsdag 30.09 2015
Olavsfestdagene har fått ti millioner i årlig støtte via knutepunktordningen. 
    
      (Foto: Kristian Helgesen)

Venstre vil stoppe kutt i festivalstøtte

Kulturminister Thorhild Widvey (H) vil kutte i knutepunktordningen i det kommende statsbudsjettet, men Venstre-leder Trine Skei Grande sier dette er uaktuelt.

Stortingsrepresentant Trond Giske (Ap) sier at dagens knutepunktfestivaler vil rammes hardt hvis ordningen fjernes. 

- En kulturpolitisk skandale hvis det gjennomføres

Tidligere kulturminister Trond Giske (Ap) sier at regjeringen er i ferd med å rive ned det som er bygd opp gjennom kulturløftet hvis knutepunktordningen vrakes.

Ubegripelig: I neste års statsbudsjett foreslår regjeringen avvikle knutepunktordningen. Det betyr at Olavsfestdagene mister sin plass på statsbudsjettet. – Jeg synes det er urimelig og ubegripelig, sier direktør Petter Myhr. Her fra åpningen av årets festival. 

Olavsfestdagene mister knutepunktstøtten

Regjeringen foreslår å skrote knutepunktordningen og overføre festivalene til behandling i Kulturrådet. Urimelig og uforståelig, sier Petter Myhr.

torsdag 17.09 2015
16. april i år kunngjorde kulturminister Thorhild Widvey (H) at stengingen av FM-nettet skjer i 2017 til fordel ford DAB. 

– Stenging av FM kan være i strid med EØS-regler

Vil ta stenging av FM-nettet til EFTAs overvåkningsorgan (ESA).

søndag 16.08 2015
Sommerens største: «Jurassic World» trakk over 400 000 besøkende på kino i Norge i sommer. 

Kommentar:

«Den norske kinosommeren ser ut som om den er outsourcet til Hollywood»

Dårlig sommervær har gitt gode kinotall, men ikke for norsk film, som i økende grad satser alt på ett kort: Høsten.

torsdag 13.08 2015
Kultur: Mange fryktet at kulturlivet skulle bli rasert etter at de blåblå fikk kulturministeren. I dag ser det ut som at de største forskjellene på rød og blå kulturpolitikk ligger i retorikken. 

Kommentar:

Thorhild Widvey blir neppe husket som ministeren som raserte kulturlivet

Den største forskjellen på rød og blå kulturpolitikk ligger i retorikken.

lørdag 04.07 2015
Ingen ting gratis: - Aldri har jeg fått noe gratis eller valgt de ferdig asfalterte veiene i livet. Man må være utholdende for å skape resultater, sier kulturminister Thorhild Widvey. 
    
      (Foto: Tor G. Stenersen/ Aftenposten)

Kulturminister takket nei til intervju på sportsbar

– Knutepunktfestivalene kommer ikke til å bestå, varsler landets mektigste kulturpolitiker. Gjerne snakker statsråden også om all kritikken. Og om Gud.