TEMA

tirsdag 06.02 2018
Samene aksjonerte da representanter for vindkraftutbyggere og reindriftsnæringen møttes i rettssalen i Trondheim sist sommer. 

Adresseavisen mener

Kampen for samenes rettigheter må fortsette

Adresseavisens leder for nøyaktig ett år siden fastslo at sørsamenes språk og næring fortsatt er truet. I dag, på samefolkets dag, må vi gjenta det samme. Heldigvis kan vi tilføye at bevisstheten om dette ser ut til å øke.

mandag 03.07 2017
Samisk språk: «Det hadde jo vært fint om vi, trøndere, som bor midt i det sørsamiske området, i det minste kunne si hei til våre naboer på deres eget språk» skriver Anna Lian. 

Signert:

Her kommer verdens korteste språkkurs

Vi kan si hei på åtte språk og bestille en øl på ti. Men hvorfor kan de fleste av oss ikke et eneste ord på sørsamisk?

søndag 25.06 2017
 

Er dette kunst?

Når du snur et tre opp ned

Den ruver i rommet. Som skulpturelt uttrykk er den kolossal, nærmest konfronterende i sin størrelse og visuelle vekt.

mandag 12.06 2017
Sterk støtte: Maja Kristine Jåma fikk varme omfavnelser da hun og et stort antall sympatisører holdt en markering utenfor rettssalen før helgen. Engasjementet blant samene er sterkt, men foreløpig har det ikke oppstått nasjonale protestaksjoner mot vindkraftutbyggingen i Åfjord. 

Hvorfor har ikke folk lenket seg fast for å stanse anleggsmaskinene?

Trondheim jublet for samene i januar. Hvor er engasjementet når de nå kjemper en viktigere kamp enn Alta-saken?

fredag 17.02 2017
Johan Tirens maleri Lappar tillvaratager skjutna renar ses gjerne som et politisk maleri, og skildrer en hendelse fra Härjedalen på 1800-tallet. Maleriet viser samer som tar hånd om rein som er skutt ned av «Brukspatron» William Farup ved Ljusnedals bruk, etter at reinsdyrene hadde forvillet seg inn på hans eiendom. 

Gjestekommentar:

Én dag feirer man sitt urfolk, og neste dag raserer man deres reinbeiter

lørdag 11.02 2017
Ny president: Svenske Åsa Larsson-Blind (t.h.) ble valgt til Samerådets nye president i dag. Samerådet har også vedtatt ny flaggdag. 

Samepioner hedres med flaggdag i fire land

Samerådet har vedtatt ny flaggdag - og valg seg ny president.

fredag 10.02 2017
Den samiske jubileumsuken i Trondheim har bidratt til at langt flere er blitt oppmerksomme på samenes historie og situasjon. 
        
            (Foto: Morten Antonsen)

Adresseavisen mener

Det trengs mer enn en festuke hvert jubelår

Tråante 2017: «Det samiske folk ble invitert til byen og det ser nesten ut som om alle sammen kom» skriver Daniel Johansen. På bildet fra venstre: Inger Juhanne Eira, Merethe Kuhmunen, Erica Johansson, Ellen Berit Dalbakk, Olivia Östlund, Terje Israelsson, Niká Pittja og Katarina Kielatis. 

Debatt:

Gi oss en samisk folkefest i Trondheim hvert år

«Byen elsker det og den sørsamiske kulturen trenger det» skriver Daniel Johansen i dette debattinnlegget.

Vil ha statlig gransking: President Vibeke Larsen og Sametinget ønsker en sannhets- og forsoningskommisjon lik den de har hatt i Canada. Til høyre Canadas ambassadør i Norge Artur Wilczynsk. 

- Ikke nok at kongen har bedt samene om unnskyldning

- Jeg kan ikke fortelle hva Norge skal gjøre, men i Canada har sannhets- og forsoningskommisjonen vært svært viktig ikke bare for urfolk, men alle canadiere.

torsdag 09.02 2017
Dávvet Bruun-Solbakk 

Dávvet står opp for skeive samer

På samisk har du ikke ord for «han» eller «hun». Likevel gjør de klare kjønnsrollene i samiske samfunn at det er krevende å være utenfor boksen.

Kristine Bjartnes, president i Isfit. 

Isfit 2017:

Isfit 2017: - Det hjelper å snakke sammen

- Vi håper at ISFiT 2017 vil gi dere de verktøyene dere trenger for å bekjempe diskriminering, sa leder, Kristine Bjartnes da hun åpnet den internasjonale studentfestivalen.

Katarina Kielsatis designer sølvsmykker basert på tradisjonelle samiske uttrykk og nye symboler. 

Unge samer mikser gjerne kofta med piercing, sminke og jeans

- Vi kan ta på oss kofta og gå på fest. Samiske skjerf og smykker brukes gjerne til vanlige klær, sier elever ved den samiske håndverksskolen i Jokkmokk i Nord-Sverige.

Kjemper for beietområdene: Vindparken vil forstyrre og gjøre at reinen trekker seg unna, sier Lars Aage Brandsfjell i Essand Reinbeitedistrikt. 

Samene i evig kamp om beiteområdene

- Skån fjellet. Legg vindparkene nærmere bebyggelsen

- Hvorfor skjemme fjellet og naturen? Legg vindparkene i stedet i bebyggelse der det er infrastruktur.

tirsdag 07.02 2017
Også samiske barn ble sendt til internatskolen for døve i Trondheim. Mange av dem bor igjen. Det er en av grunnene til at mange av forestillingene og foredragene i festuka døvetolkes. (Omviser Daniel Johansen formulerer seg verbalt.) 

Tråante 2017

Vet du hvorfor det er så mange døve samer i Trondheim?

En byvandring gjennom samisk i historie i Tråante (Trondheim) gir svar på alt fra hvorfor byen har den største grupperingen av døve samer, til bakgrunnen for brenningen av Finn-Kirsten.

Tråante: Elleve restauranter i Trondheim har reinsdyrkjøtt på menyen denne uken, deriblant Indian Tandoori. Airin Elisabeth Sandslett (t.v.) og Else Målfrid Boine får servert reinsdyrkjøtt av Gurbaz Singh, Indian Tandoori 

- Nanbrød med reinsdyrskav – dette var kjempegodt

Reinsdyrkjøtt med indisk vri falt i smak hos deltagerne på Tråante. Elleve restauranter i Trondheim har satt reinsdyr på menyen i anledning jubileet.

Da: Festgudstjeneste i Metodistkirken 5. februar i 1997. På fanget til pappa Alvar Dunfjell sitter sju måneder gamle Elle Mari Dunfjell Oskal. Nå er de tilbake i Trondheim for å feire 100-årsjubileet for det første samelandsmøtet. 

Tråante:

I 1997 satt hun på fanget til pappa - nå er Elle Mari tilbake for å feire

Nå er hun tilbake i Trondheim - 20 år etter.

mandag 06.02 2017
Kraftfullt: Sofia Jannok er nordsvensk same. På scenen i Olavshallen fremførte hun og en rekke andre sangere nyskrevet musikk av Frode Fjellheim. 

Underholdt kongen med kraft og galskap

Jubileumsforestillingen Jielemen Aavoe (Livets glede) ble både en sår og skjør fortelling om undertrykkelse av samer, og en kraftfull oppvisning i motmakt.

Lulesame Oda Kjær Eriksen fra Ørnes, og nordsame Knut Mikkel Hætta fra Kautokeino er i byen for å feire jubileet. 

- Vi er veldig stolte av å være samer

Åpningen av Tråante 2017 ble et fargerikt skue da festkledde samer samlet seg på Torget i Trondheim. Statsminister Erna Solberg fordømte fornorskningspolitikken og måten det norske samfunnet har behandlet samene på.

 

- Det er sjelden det er så fargerikt på utemøter som i dag

Her foreviger statsministeren folkelivet på Torvet. Se video

Statminister Erna Solberg holdt tale under åpningen i Tråante i Trondheim. Hun mener det fortsatt er arbeid som må gjøres for å styrke de samiske sråkene, samisk kultur og for å bekjempe hets og rasisme mot samene. 

Tråante 2017:

Maner til kamp mot samehets

Statsminister Erna Solberg ba nok en gang om unnskyldning for fornorskningspolitikken som samer ble utsatt for i Norge. Nå vil hun rasime og samehets til livs.

 

Tråante 2017:

Feiringen av samejubileet startet med et smell

Den fargerike festen på Torget i Trondheim ble markert med en kanonsalutt.

Samisk alter: «Et vedvarende offisielt tegn på at samefolket har sin selvsagte plass i katedralen. Først da er Nidaros domkirke for alvor blitt «en nasjonalhelligdom» også for samefolket». 

Kronikk

Dette er noe av det mest betydningsfulle som har skjedd i Nidarosdomen på mange tiår

6. februar, på Samefolkets dag, innvies et alter med samisk utsmykning i Nidaros domkirke.

Same 2017: Alt kan sammenfattes i frasen: «We are still here». Vi er historien om et urfolk som fortsatt fins og har en rett til å eksistere. Til tross for alt vi har lært om hvordan vårt folk har vært undertrykket, pågår det ennå, sier Sofia Jannok, artist og aktivist. 

Tråante 2017, Samisk jubileumsuke i Trondheim:

- Vi er et urfolk som fortsatt fins og har en rett til å eksistere

søndag 05.02 2017
 

Er dette kunst?

Nidaorsdomen har fått nytt alter

Det må innrømmes at jeg i utgangspunktet smalnet øynene og rynket litt på brynene i møtet med dette kunstuttrykket.

La elva leve: Da Folkeaksjonen mot utbygging av Alta/Kautokeino-vassdraget gikk til sivil ulydighet for å stanse anleggsarbeidet i 1979, ble de båret vekk av politiet. 

10 ting du må vite:

10 ting du må vite:

Slik erobret vi landet fra samene

Elen Skum unnslapp denne øksen, som tok livet av Aslak Jacobsen Hætta og Mons Aslaksen Somby. Den tilhørte skarpretter Samson Samsonsen Isberg. Det var han som avrettet mennene 15. oktober 1854, etter at de drepte lensmann Lars Bucht og handelsmann Carl Johan Ruth under Kautokeino-oppgjøret.
 

Tråante 2017, Samisk jubileumsuke i Trondheim:

Hun skulle halshugges med denne øksa

lørdag 04.02 2017
 

Portrettet:

Helt ekte same

Hvis alle i Trondheim med samiske aner tar fram koftene i neste uke, kommer Tråante til å syde av liv, glede og sterke farger. Sjefen for jubileumsuka lover rein fest i byens gater.

 

Ukeadressa:

Maja bruker alt på reinen. Kjøttet, skinnet, hornene. Innmat, margbein og blod. Hodene gir hun til en slektning.

Maja Kristine Jåma føler hun er født med et slags oppdrag. Å gjøre alt hun kan for å ta vare på den sørsamiske kulturen.

Samejubileet:

Vet du hva e-post heter på sørsamisk?

I februar skal samefolket feires i Trondheim. Her er noen ord som brukes av samene i Midt-Norge.

fredag 03.02 2017
Stort øyeblikk: Birgitta Fossum (i midten) i Saemien Sitje ble rørt da hun for første gang fikk se den samiske tromma fra 1600-tallet. Til venstre Reidar Andersen, Vitenskapsmuseet og til høyre Dr. Maren Goltz fra Meininger Museen i Tyskland. 

Stiller ut samisk tromme

Frøyningsfjelltromma er tilbake på norsk jord etter 300 år.

Biskop Tor Singsaas mener at det samiske alteret er noe av det største som har skjedd i Nidarosdomen på mange tiår. 

Nå inntar samefolket Nidarosdomen

Biskop Tor Singsaas gleder seg stort over at samene nå får et eget alter i Nidarosdomen.

 

Adresseavisen mener

Sørsamenes språk og næring er fortsatt truet

Adresseavisen meala:

Åarjelsaemiej gïele jïh jieleme annje håvhtadamme

lørdag 17.12 2016
10Mas om kofte: Som liten syntes Mattis det var et mas når foreldrene ville kle på han den samiske kofta. Nå pynter han seg gjerne i festdrakten. Hilde hadde gjerne sett at samekofta var et hverdagsantrekk. 

Mattis syntes det var et mas å kle seg i samekofta

Da Mattis Danielsen vokste opp, syntes han det var et mas når moren ville at han skulle kle seg i samekofta på 17. mai.

onsdag 30.11 2016
Stolte: Komponist Frode Fjellheim og dramatiker Rawdna Carita Eira bidrar til samejubileet «Tråante 2017». -Hvis du vil vite hva Sapmi er i 2017 må du komme og se, sier Rawdna Carita Eira om jubileumsforestillingen. Kongen kommer. Det gjør statsministeren og. Til høyre er skuespiller Cecilia Persson fra forestillingen «Elsa Laula» som skal spilles på Trøndelag Teater, 

Tråante 2017:

Den ultimate joike-konserten

- Dette blir den ultimate joikekonserten, sier Frode Fjellheim. Komponisten bak filmmusikk til Disneys «Frost» og en lang rekke joik-utgivelser, gnistrer i øynene når han namedropper artistene.

mandag 21.11 2016
Finsksamiske Ailu Valle, norsksamiske Slin Craze og svensksamiske Maxida Märak kommer på Rockheim 10. februar. 

- En gavepakke til Trondheim

Det er hva du får oppleve på Rockheim når Maxida Märak, SlinCraze og Ailu Valle kommer til Trondheim i februar neste år.

mandag 29.08 2016
 

Samisk fest i Trondheim: - Det blir nok litt av en catwalk

fredag 05.02 2016
– Det er et jubileum, men jeg håper det kan bli starten på noe nytt. At det kan bli mer forståelse og utveksling på tvers av den samiske og den norske kulturen, sier Ida Marie Brandsfjell som forbereder hundreårsjubileet for det første samelandsmøtet i Trondheim i 2017. 

Folk:

- Du mister en del av hjertet ditt når du vokser opp sånn

Stor jubileumsfest for samefolketneste år.