TEMA

mandag 30.08 2021
Når Britannia Hotel gjenåpnes, bør det få et eget Maliniak-rom, mener innleggsforfatteren. 
    
      (Foto: Adresseavisen)

Boken om Britannia er et skikkelig skrytealbum. Men hvorfor spre usannheter?

Jeg er etterkommer etter noen av de som omtales i jubileumsboken om Britannias 150 år. Jeg mener fremstillingen av enkelte sentrale personer er helt feil.

søndag 27.06 2021
 
    
      (Foto: Foto: Gustav Svihus Borgersen)

Kunsten å se

Et lite maleri med stor fortellerkraft

lørdag 01.02 2020
- Teppene kan også fortelle en kvinnes historie, om sorg og savn, gleder og lykke. Farger og tegn har fast betydning, og på den måten kan kvinnene lese hverandres historie, uten å kunne lese og skrive, forteller Anne Grut Sørum og Rita Nylander i Duodu.  
    
      (Foto: Annemona Grann)

Rita og Anne dro på «ulltur» til Marokko. Nå strikker de noe helt annet

Studieturen resulterte i ni lange teppeinspirerte kjoler og utstillingen «Nous nous» som åpner på Sverresborg folkemuseum lørdag.

fredag 01.03 2019
- Jeg må bli kjent med Sverresborg innenfra, og finne ut hva som er status nå, og hva som er de største behovene, sier Brynja Birgisdottir den nye direktøren for Sverresborg folkemuseum. 
 

Brynja fra Reykjavik fant drømmejobben i Trondheim

- Jeg har drømt om Sverresborg lenge, sier Brynja Birgisdottir. Første mars overtok hun jobben som museumsdirektør ved Sverresborg Trøndelag Folkemuseum.

lørdag 28.07 2018
Nye tider på Testiklestad: Kvinenne, her med Lady Upherbutt (Sarah Macdonald Berge), tar kniven i egne hender og tar hevn mot Olve Løseth og de andre hurraguttene. 

I år tar kvinnene hevn på Testiklestad5

Gjengen på Sverresborg har mer enn overlevd cumbacket. Vi kommer nok til å måtte leve med dem i mange år fremover.

onsdag 28.03 2018
Påskeegg: Med en datastyrt Eggbot er det mulig å dekorere egg på Vitensenteret. Her blir det egg med Adresseavisens logo. 

Dette kan du gjøre i bypåska

Når folk drar til fjells, blir det romsligere i byen. Og dørene står åpne for kulturopplevelser.

tirsdag 07.11 2017
I mars begynner rengjøringen på Sverresborg, Trøndelag Folkemuseum etter at 10 000 gjenstander i fjor sommer ble angrepet av muggsopp. - Dette har vært en stor ekstrabelastning for oss, sier direktør Torunn Herje. Her sammen med avdelingsleder Dino Makridis. 

10 000 gjenstander skadet av mugg:

Får dekket knapt halvparten av kostnadene etter muggangrepet

Sverresborg, Trøndelag Folkemuseum får bare dekket drøyt én million kroner etter muggsoppangrepet, som er beregnet til å koste 2,3 millioner kroner.

tirsdag 24.10 2017
 

Har sikret seg enerett på konserter på Sverresborg

- Vi må ivareta våre interesser og våre ambisjoner for Trondheim som internasjonal konsertby, sier Stein Vanebo i Trondheim Concerts.

torsdag 14.09 2017
Med sine mange trondheimsmotiver blir Rosenvinge-samlingen et velkomment tilskudd til Sverresborg Trøndelag Folkemuseum. Et av de mest kjente bildene er dette av Innherredsveien og Bakke gård. 

- Vi er utrolig takknemlige for denne gaven til byen

En lang kamp er kronet med seier når Den Coldevin-Rosenvingeske samling endelig kommer til Sverresborg.

søndag 25.06 2017
Hesjekar: Olaug Torkildsen lærte Linus Reed (6) hva som må gjøres før en kan hoppe i høyet. 

Feiret sankthans med slåttonn

Olaug Torkildsen (81) og Erna Haugrud (81) har årevis med hesjeerfaring. Søndag lærte de bort kunsten på Sverresborg.

lørdag 29.04 2017
Nytt bygg: Slik kan et nytt felles magasinanlegg på Sverresborg se ut, med magasinene under jorda og bare et publikumsbygg på overflaten. 

Planlegger museumsbygg til 500 millioner kroner

Museene i Sør-Trøndelag ønsker å samle alle museenes gjenstander under jorda på Sverresborg, og samtidig vise dem frem til publikum.

fredag 28.04 2017
Her er rommet der vannlekkasjen oppsto. Gulvet var dekket med så mye vann, viser Dino Makridis. Lekkasjen er ennå ikke godt nok tettet. 
    
      (Foto: Terje Svaan, Adresseavisen)

Omfattende skader på samlingen på Sverresborg, Trøndelag Folkemuseum:

10 000 gjenstander angrepet av muggsopp – vil koste museet millioner

Samtidig som grunnvannet begynte å piple inn i magasinene, sluttet to av avfukterne på Sverresborg, Trøndelag Folkemuseum å virke.

onsdag 09.11 2016
MS Magellan ligger til kai i Ila. 
    
      (Foto: terje svaan)

- Dette er ikke et vanlig syn

Ikke alle cruiseturistene velger Karibien på vinteren.

onsdag 13.07 2016
Skoleklare: «Frøken Rollseth», Ingrid Bekken Snøan, ønsker (f.v.) Aslak «Gudmund» Moxness, Olav «Håkon» Moxness, Margit «Agnete» Wuttudal Johansen, Lise «Silje» Wuttudal Johansen, Ellida «Elidir» Greenall, Sofie «Kari» Heiberg, Awi Sian «Hilde» Lian Tungdim, Emelin «Maria» Archer, Ingeline «Inga» Greenall, Isabella «Sofia» Kvalfors og Tiril «Karoline» Heiberg velkommen til skolestua. 

I sommer skal disse barna leve som i gamle dager

tirsdag 21.06 2016
 

Striden om Dyrborgskogen:

Museet får bygge, men ikke stenge gangveien

Sverresborg folkemuseum får etablere et nytt område med samiske boplasser i Dyrborgskogen, men snarveien gjennom området skal bestå og spørsmålet om gjerder er ikke avgjort..

mandag 13.06 2016
På Sverresborgen: Konservator, Daniel Johansen, bruker skrift i sand for å forklare elevrådsrepresentantene ved Åsveien skole, Oscar Aasland Larsen (12) og Ole Johannes Villa Furre (13) hvilke områder de ønsker å bruke til samisk bosetting. Bak står representantene for Ungdommens bystyre, Tyra Joarsdottir og Eskil Indrestrand, samt varaordfører Hilde Opoku (MDG). 

Sverresborg Museum garanterer skolevei der den går i dag

Museet forlanger at politikerne nå avklarer hva de kan og ikke kan gjøre på eget område. - Dette er komplisert og nå er grepet voldsomt stramt, sier museumsdirektør Torunn Herje, som vil ha samisk avdeling på plass midt i stridens kjerne om et drøyt halvår.

torsdag 02.06 2016

Nekter å gi seg i kampen om friområdet på Sverresborg

Elektrisk port, ny tursti og fortsatt grense mot Dyrborgskogen for beboerne, er noen av tiltakene Trøndelag Folkemuseum på Sverresborg vil gjøre for å få utvidet museumsområdet. Men kommunen vil ikke endre noe som helst.

søndag 29.05 2016
Rådhuset: Elever fra Åsveien møtte i mars ordfører Rita Ottervik om Dyrborgskogen på Sverresborg. Vemund Mølnvik (12), Oskar Aasland Larsen (12) og Ole Johannes Villa Furre (13). 

Debatt

«Det mest ettertraktede området i vårt nærområde står i fare for å bli avstengt for allmennheten»

Er museets ønske om en inngjerdet sameleir viktigere enn at skogen er et kjærkomment rekreasjonsområde? spør Tore Maske i dette debattinnlegget.

torsdag 26.05 2016
Arkeologisk utgraving av brønnen på Sverresborg. Anne Petersén og Hanne Haugen graver på oppsiden av brønnen der de etterhvert skal hente ut resten av skjelettet fra middelalderen. I gravemaskina sitter Torstein Opheim. Foto: RICHARD SAGEN 

Jakter på mynter, søljer og hodeskallen til en birkebeiner i brønn på Sverresborg

I løpet av de neste fire ukene skal arkeologer grave videre i brønnen på Sverresborg og hente opp resten av birkebeineren man første gang fant deler av i 2014.

søndag 07.02 2016
Mangler museum: Brannvesenet må selge antikvarisk utstyr på grunn av plassmangel. Underbrannmester Geir Ulriksen (f.v.), informasjonsrådgiver Kjell Monkvik og brannmester Kristoffer Ophaug i garasjen på Sluppen. 

Brannvesenet må selge antikvarisk slokkeutstyr

Brannhistorisk materiell er i ferd med å gå tapt. Trøndelag brann- og redningstjeneste har ikke plass til å ta vare på slokkeutstyr fra rundt år 1800.