TEMA

tirsdag 27.08 2019
Sintef og hoppekreps 
    
      (Foto: Sintef)

Denne bittelille krabaten skal redde verden

Denne lille skapningen er ikke mer enn en millimeter stor, men ikke undervurder hoppekrepsens betydning. Den skal nemlig redde verden.

lørdag 10.03 2018
Forskningsfartøy: Etter påske skal geolog og lagleder Reidulv Bøe og NGUs forskningsfartøy FF Seisma ut på tokt. Fartøyet brukes blant annet for å lage marine grunnkart. 

Han vil kartlegge verdens nest lengste kyststrekning

Vi vet mye om den delen av Norge som ligger på tørt land. NGU tar til orde for at vi skaffer oss samme kunnskap om det som ligger under vann.

torsdag 21.12 2017
Kandidat 4: – Det er ikke så vanskelig å gi når du har. Vi er et lite lokalsamfunn og har et betydelig samfunnsansvar her. Det er ikke til å komme unna at om folk trives på fritida, så vil de også trives bedre på arbeid, sier Gustav Witzøe. Her med bildet av kystsamfunnet Mausund og produksjonshallen bak seg. 
    
      (Foto: Rune PetterNess)

Årets trønder 2017 - kandidat 4:

Pionér med spanderbukser

Optimismen råder på Frøya, mye takket være Gustav Witzøe. I høst tok han imot verdens første havmerd for oppdrettsfisk. Trolig kommer det flere.

mandag 18.12 2017
Salmars havmerde: «Salmar har fått den første store havmerden på plass, bygd på teknologi fra oljeindustrien. Hvis ikke det er positivt, vet ikke jeg» skriver Torgeir Anda. 

Signert

Hvis ikke dette er positivt, så vet ikke jeg

tirsdag 05.12 2017
Plastavfall, frantidsarbeidsplasser og areal til oppdrettsanlegg: Elever fra tre skoler stilte spørsmål til panelet. Fra venstre er Madelen Valvik Kvernstad fra Åfjord videregående, Matias Magnussen fra Fosen videregående, debattleder Aagot Opheim og Ingeborg Wahl fra Guri Kunna videregående. 

Trøndelag redder verden

Spør om miljø, plast i havet og hvor oppdrettspengene blir av

Aud Skrudland i Mattilsynet vil ta fra oppdrettere retten til å produsere like mye laks som i dag dersom de er dårlige på fiskehelse.

Pia og Mia vil gjøre folk nysgjerrige på sjømat. De skal bli kokker. 

Trøndelag redder verden

Pia og Mia er framtida for sjømatnæringa

Prosjektet og artikkelserien «Trøndelag redder verden» ble avsluttet med et debattmøte på Brekstad tirsdag.

 

Trøndelag redder verden

Følg debatten: Er det egentlig ønskelig med vekst i sjømatnæringa?

Lakselus, rømming og andre miljøproblemer skaper konflikter. Vi tar debatten om det er ønskelig med en mangedobling av sjømatproduksjonen.

mandag 04.12 2017
5Manuelt arbeid: Lisbeth Nordtiller har bakgrunn fra landbruksskole og en bachelor i miljø og naturressurser fra Ås. Men produksjonen i Vanvikan er så spesiell av hun og alle andre må lære alt. 
    
      (Foto: Marthe Hårstad, Adresseavisen)

Trøndelag redder verden:

Lisbeth er med på et helt nytt oppdrettseventyr i Vanvikan

Hoppekreps er selve supermaten til all verdens oppdrettsfisk. Trøndere har endelig funnet ut hvordan den lille krepsen kan produseres.

Verdier: Hitra-ordfører Ole Laurits Haugen (Ap) krever en mer rettferdig fordeling av det store overskuddet fra oppdrettsnæringen. 
    
      (Foto: jens petter søraa)

Oppdrettsselskapene er blitt søkkrike - nå krever Hitra-ordføreren omkamp om laksemillionene

De store oppdrettsselskapene og lederne har blitt søkkrike på laks. Hitra-ordføreren krever en mer rettferdig fordeling av laksemilliardene.

søndag 03.12 2017
Gravitasjonskraft: Olden oppdrettsanlegg har gitt opp tilværelsen som en liten lokaleid produsent av smolt til oppdrettsnæringen. Bjugn-bedriften er kjøpt av Russlands største oppdrettsselskap Russian Aquaculture. Arne Geirulv (til venstre) representerer de nye eierne, mens Kurt Olden og hans stab på seks personer skal drive smoltanlegget som før. 

- De små oppdretterne vil komme bort

På 1970-tallet het oppdretterne Per, Ola og Knut. Nå heter de Marine Harvest, Salmar og Lerøy.

torsdag 30.11 2017
Oppdrettsanleggene må lukkes: - Oppdrettsanlegg er paradis for lakselusa som har fått en voldsom oppblomstring. Det er enorme mengder verter for lakselusa i fiskemerdene, sier seniorforsker Torbjørn Forseth i Norsk institutt for naturforskning (Nina). Han er leder for vitenskapelig råd for lakseforvaltning. 

Trøndelag redder verden:

- Lakselusproblemet kan bare løses med lukkede oppdrettsmerder

- Oppdrettsfisken må skilles fysisk fra resten av livet i sjøen. Det er eneste måte å bli kvitt lakselusa, mener leder for vitenskapelig råd for lakseforvaltning.

Plast overalt: Avfallet samler seg opp i fjæra langs hele norskekysten. Før eller senere blir det mikroplast, kan bli spist av fisker eller reker som vi igjen får på vårt matbord. 
    
      (Foto: Christine Schefte)

Dette er miljøministerens åtte tiltak mot plast i havet

onsdag 29.11 2017
Mikroplast over alt: Forsker Henning Jensen ved NGU har undersøkt ti prøver fra havbunnen langs norskekysten fra Varangerfjorden til Norskehavet. Han finner mikroplast i alle prøvene.  
    
      (Foto: morten antonsen)

Trøndelag redder verden

- Plasten i havet er den største trusselen mot mat fra havet

Forskere finner mikroplast i alle prøvene fra havbunnen langs norskekysten. Ingen vet ennå hvor skadelig det er å få mikroplasten i oss gjennom maten.

tirsdag 28.11 2017
 

Trøndelag redder verden

Her henger Trøndelags neste industrieventyr

Trøndelagskysten er velegnet for å dyrke tare i stor skala, viser ny forskning. Alt ligger til rette for en ny storindustri.

mandag 27.11 2017
 

Trøndelag redder verden:

Erlend droppet skolen som 16-åring og dro alene på lofotfiske

Bjugningen Erlend Grøntvedt (20) har drevet med fiske siden han var 16 år gammel. Nå kjøper han sin andre båt og blir fisker på heltid.

søndag 26.11 2017
Problem: Lakselus er det største problemet oppdrettsnæringen sliter med. Den lille marine parasitten er sentral i det meget skarpe ordskiftet om forskning og lakseoppdrett. Bildet er fra avlusing 21. november ved oppdrettsanlegget til Refsnes Laks ved Linesøya i Åfjord. 

Trøndelag redder verden:

NTNU-professor mener Sintef driver oppdrettsvennlig forskning fordi det gir dem mer penger

lørdag 25.11 2017
Æ vil ha laks: Trøndere er mer positive enn landsgjennomsnittet til oppdrettsnæringen. Lakseoppdrett har skapt lys i husene langs kysten, men mange av de som jobber nærmest fisken er utlendinger, som her i Salmars laksefabrikk på Nordskaget på Frøya. Bildet er tatt ved en tidligere anledning. 

Trøndelag redder verden

Trøndere er mest positive til laks

En meningsmåling viser at Trøndelag er den eneste regionen i landet der det er flertall for å produsere mer laks.

fredag 24.11 2017
Oppdrettsgründeren: - Fremtidens vekst kommer ikke av seg selv. Vi har møtt, og vil møte mange ulike hindringer. I dag er lakselus den store utfordringen. Lusa ble et større problem enn vi trodde, men det er løsbart, sier Gustav Witzøe. 

Trøndelag redder verden

Bli med ut til den nye havmerda til Witzøe

Salmar tror fremtiden for bærekraftig vekst i oppdrettsbransjen er å flytte fra fjord til hav, og en helt ny regulering.

torsdag 23.11 2017
Dette er framtida: Mariel Kjønnøy (t.v.) skal bli fiskehelsebiolog og går på akvakulturlinja, Odin Østmark Sivertsen går på linja for fiske og fangst og tenker seg et liv på båt. Markus Haug går akvakultur. Han har hatt sommerjobb på Salmar. - En uke på og en uke av. Helt perfekt, sier han. 
    
      (Foto: Kirsti Marthine Flathagen)

Trøndelag redder verden

Markus, Mariel og Odin (17) vil vasse i jobbtilbud når de er ferdig med utdanningen

Robotene tar over jobben med fiskeskjæring og filetering. Nå trenger sjømatnæringen teknikere, ingeniører, biologer og folk som kan industriell matproduksjon.

onsdag 22.11 2017
Tror på eventyr: Spesialrådgiver Karl A. Almås i Sintef står bak beregningene som viser at det kan bli jobb-bonanza på trøndelagskysten.  

TRØNDELAG REDDER VERDEN

Denne bransjen kan gi 38 000 nye jobber i Trøndelag

Det kan bli jobb-bonanza, dersom trøndelagskysten skal produsere fem ganger mer mat enn i dag.

tirsdag 21.11 2017
Teknologi: I produksjonshallen til Botngaard i Bjugn, blir det produsert enorme presenninger som skal sørge for at oppdrettsindustrien produserer færre lakselus og mer laks. Teknologien er utviklet i et samarbeid mellom bedriften og Sintef. 

TRØNDELAG REDDER VERDEN

Denne trønderbedriften skal levere matteknologi til hele verden

- Det er teknologien som vil avgjøre om vi kommer til å lykkes med å produsere mer mat fra havet, sier Vegar Johansen, administrerende direktør i Sintef Ocean.

Skeptisk til Sintefs regnestykker: - Vår konklusjon er at det er veldig lite sannsynlig med en firedobling av norsk produksjon av laks og ørret fram til 2050, sier sjømatrådgiver Hallvard Aarø i rådgivingsfirmaet PwC 

Trøndelag redder verden

Sjømatnæringen tror regjeringen tar feil

Regjeringen og Sintef tror Norge kan produsere fire ganger så mye oppdrettslaks i 2050 som i dag. Men det tror ikke sjømatnæringen på.

 

Sju punkter for hvordan Trøndelag skal redde verden

Mat fra havet er nødvendig for å mette den voksende befolkningen på jorden. I 2050 trenger menneskene 70 prosent mer mat enn det dagens befolkning spiser.

mandag 20.11 2017
 

Dette problemet kan velte 2050-visjonen

Trøndelag redder verden? Hele verden? Lille Trøndelag? Det høres voldsomt ut. Ja, nesten for godt til å være sant.

 

Slik skal Trøndelag redde verden

 

Journalister jakter på den nye maten fra sjøen

Mandag slippes resultatet av et unikt samarbeid mellom tre redaksjoner i Trøndelag.

torsdag 16.11 2017
 

Trøndelag redder verden:

Denne trøndelagsnæringen kommer til å selge for 120 milliarder kroner i 2050

I 2050 trenger verden 70 prosent mer mat enn i dag. Derfor skal Trøndelag lage fem ganger så mange sjømåltider som i dag.