TEMA

søndag 04.08 2019
Fornøyde: Prosjektledere Åslaug Hennissen (Bryggerifestivalen) og Brit Melting (Matfestivalen) er storfornøyde med rekordåret. Bildet er tatt ved en tidligere anledning. 
        
            (Foto: Morten Antonsen)

Rekordår for både Trøndersk Matfestival og Bryggerifestivalen: - Har virkelig vært en magisk opplevelse

Trøndersk Matfestival og Bryggerifestivalen er over for i år, og aldri før har så mange tatt seg turen til festivalene.

lørdag 03.08 2019
 
        
            (Foto: Tegning Karl Gundersen)

«Det merkes at en ny stolthet og mentalitet har fått feste i Trondheim og Trøndelag når det gjelder mat og drikke»

Mellom Olav Tryggvason på Torget og feiring av den Hellige lenger opp i gata har det aldri vært så massiv feiring av trøndersk mat og drikke som denne helga. Med god grunn.

fredag 02.08 2019
Gründerfamilie: Gansgtad Gårdsysteri-gründer Astrid Aasen, med barnebarnet med samme fornavn på armen, og Surf Kombucha-gründer Maren Aasen. 
        
            (Foto: Marthe Amanda Vannebo)

Mor var gründer-pionér. Nå har datter Maren (29) suksess med sitt eget helt spesielle lokalprodukt

Det ligger kanskje i blodet at 8 måneder gamle Noah digger den lokalproduserte drikken fra Inderøy.

Landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF) besøker Trøndersk Matfestival 
        
            (Foto: Michael Schult Ulriksen)

Det er en ting matministeren synes det er for lite av på matfestivalen

- Det er et fantastisk driv her, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad, som fredag besøkte matfestivalen i Trondheim. Hun var imponert over koblingen med Olavsfest, matfestival og bryggerifestival.

 
        
            (Foto: Emilie Sofie Olsen)

Trøndersk Matfestival:

Vil skape verdier med lokal mat

13 kommuner fra Trøndelag ønsker å løfte trøndersk mat og signerte det Trønderske matmanifestet.

torsdag 01.08 2019
Leni lager mye mat hjemme, men er ikke helt sikker på om det er kokk hun vil bli. 
        
            (Foto: Michael Schult Ulriksen)

Trøndersk Matfestival:

Leni (14) er masterchef i sjømat

Leni Brown-Hanssen ble fredag kåret som vinner av NM junior - Masterchef i sjømat.

tirsdag 19.02 2019
Strinda videregående skole gikk i fjor til kokkefinale i Tine Cup. Kokk Sigurd Blomsøy og kokk Emilie Staven får trent på To Rom og Kjøkken. Innleggsforfatterne slår et slag for yrkesrettet utdanning. 

Kronikk

Kjære foreldre: La oss snakke om yrkesfag

La de unge få lov til å velge studieretning ut fra interesser, evner og naturlige anlegg.

tirsdag 07.08 2018
Ølsmakere: Gerd Aakre (t.v.) Doris Forbregd, Hallgjerd Vennevik, Kari Nygaard og Else Lium hygget seg på Bryggerifestivalen fredag. Det gjorde etter sigende i al t 24 000 besøkende fra 2.-4. august. 

Solgte øl for 3,5 mill på tre dager

Bryggerifestivalen flyttet fra Torget til skolegården foran Katta og knuste sine tidligere salgs- og besøksrekorder.

søndag 05.08 2018
For Johanne (13) og Nora (8) Halle Faugstadmo gjenstår bare smakstesten. 
        
            (Foto: Finn Walther)

Johanne og Nora lærte å lage pølser

Folk elsker festivaluka i Trondheim, de planlegger ferien for å være med på den.

 

Når rekecocktail fører til sosialt selvdrap

For mye mas om sunn mat, kan føre til spiseforstyrrelser. For mye mas om trendy mat, fører til deprimert vertskap.

lørdag 04.08 2018
Ordfører Rita Ottervik smakte på gulrot og sukkererter da hun åpnet Trøndersk matfestival torsdag. Fylkesmann Frank Jenssen (t. h.) var også på plass. 

Adresseavisen mener

Trøndelag har attraksjoner som lover godt for årene som kommer

Uhemmet skryt av vår egen landsdel er vi vanligvis forsiktige med, men i dag er det grunn til å juble.

torsdag 02.08 2018
Kjøtt som blir burger: Lærling Enrique Myhre bruker sin fagkunnskap til å hjelpe Emma Louise Holm Kristensen (13) og Anna Hoff Wennberg (14) til å omgjøre en skive storfekjøtt til en fiks ferdig burger. 

Matfestivalen gir kunnskap – ikke bare opplevelse

At folk har kunnskap om hva de spiser vil være en nøkkel for både personlig helse og overordnet bærekraft i årene som kommer.

Grønne Folk serverer veganske retter under Trøndersk Matfestival. 
        
            (Foto: Marthe Amanda Vannebo)

Vegantrenden vokser

- Det er et sug etter alternativ til kjøtt og fisk

I fjor var vegetarmat noe av det heteste under Matfestivalen. I år er det veganmat folk etterspør.

Åpning av Trøndersk Matfestival 2018: Ordfører i Trondheim Rita Ottervik og fylkesmann i Trøndelag Frank Jenssen ledet an i det gulrot-spisende toget som markerte åpningen av Trøndersk Matfestival. 

Trøndersk Matfestival er i gang

- Dette er Trondheims første gulrot-tog

Det knaste i gulrøtter da den 13. matfestivalen i Trondheim åpnet torsdag.

Maren-Anna Heimveg og moren Hanne Heimveg ved Gangstad gårdsystri på Inderøy snur blåmuggosten «Nidelven blå». Osten har en modningstid på minst fire måneder, og disse vil ligge i en av ostediskene på Meny til jul, forteller eier Astrid Aasen. 

Trøndersk ysteri leverer ost til både Hurtigruten og alle Meny-butikkene

- Det kan være krevende å levere produktene vi selger i så stort volum, sier eier av Gangstad gårdsysteri. Snart skal blåmuggost fra Inderøy inn i alle Meny-butikker i Norge.

Vil fremme trøndersk øl: Mikael Slettedal og Anders Cooper kommer fra hvert sitt bryggeri, og har tatt del i prosjektet «Trøndersk ølgjær». 

To trønderske ølbryggeri samarbeider om heltrøndersk øl med stjørdalsgjær

To trønderske ølprodusenter har laget øl med lokal villgjær. Målet på sikt er å nå ut til det internasjonale ølmarkedet.

Kristine Rise og Aslaug Rustad i Oi!Trøndersk Mat og Drikke jubler for resultatet av brukerundersøkelsen for Trøndersk Matfestival. 

I Trøndelag er Matfestivalen like kjent som Audi

En ny kundetilfredshetsundersøkelse (KTI) gjennomført av Norfakta viser at Trøndersk matfestival både er godt kjent og godt likt.

lørdag 07.07 2018
Bryggerifestivalen er flyttet til området ved Katedralskolen, og da får de større området å utfolde seg på. Derfor har de satt i gang gutta i Hogst til å lage røffe møbler. 

I år blir møblene til Bryggerifestivalen lagd av tidligere innsatte

Fra tidligere hverdag som innsatte, har nå Hogst-gutta fått ny sjanse som møbelsnekkere. De skal brukes under årets Bryggerifestival.

torsdag 07.06 2018
Inntar skolegården: Leder i Trøndersk matfestival Brit Melting, leder i Bryggerifestivalen Åslaug Hennissen og kommunikasjonsansvarlig i Oi! Kristine Rise har funnet gode løsninger til festivalene mens Torget er stengt. Bryggerifestivalen blir på historisk grunn på Katedralskolen. 

Nå blir det øl å få i skolegården

Men uansvarlig blir det ikke, elevene er for lengst borte når Bryggerifestivalen inntar Katedralskolen 2. august.

onsdag 21.02 2018
Trøndersk Matfestival: «De 150 utstillerne på matfestivalen hadde mer enn 200 000 besøkende i 2017. Det er imponerende tall for en festival som startet i 2005. Når en får til såpass på 12 år, hva kan vi få til på 30?» skriver kronikkforfatteren. 

Kronikk

Nei, trøndere blir ikke bare tilbudt ferdiglaget pizzadeig og industrisaus på glass

torsdag 08.02 2018
Frysedisken fylles med med Grandiosa pizza. I 2017 satte salget ny rekord enda en gang. 

Vi legger ikke ut bilder av at vi gomler Grandis, men det er det vi gjør

I går kom en nyhet mange synes er trist. Selv anser jeg den som forfriskende: Vi nordmenn er ikke så perfekte som vi gir inntrykk av.

mandag 05.02 2018
Trine Sandberg fra Trondheim, som driver bloggen «Trines matblogg», fikk prisen årets business under VIXEN Influencer Awards 2017 på Grand hotell i Oslo søndag kveld. 

- Jeg kunne vært mora til de andre bloggerne

Trine Sandberg ble kåret til «Årets business» under Vixen Influencer Awards som fant sted søndag kveld på Grand Hotel i Oslo.

onsdag 17.01 2018
Vant pris Roar Hildonen fikk Trondhjems Bys Vels pris 2018 overrakt av Eli Arnstad, som er leder i direksjonen i Selskabet for Trondhjems Bys Vel. 

Vant pris for å ha utviklet matbyen Trondheim

Restauranteieren Roar Hildonen vant Trondhjems Bys Vels Pris 2017.

fredag 05.01 2018
 

Hit flytter Matfestivalen mens Torget er stengt

Trøndersk Matfestival og Bryggerifestivalen flytter til Munkegata og parkeringsplassen ved Trondheim Katedralskole.

tirsdag 12.09 2017
Matfestivalen med rekordomsetning: Trøndersk matfestival økte omsetningen med 2,3 millioner kroner fra året før. 

Nå er salgsresultatet for Trøndersk Matfestival klart

Trøndersk Matfestival omsatte for 12 millioner kroner i år, noe som er en økning på 2,3 millioner fra året før.

mandag 07.08 2017
Sommer-Trondheim: «August er en eneste stor fest» skriver Gøril Forbord. Bildet er fra deLillos-konserten i Borggården under Olavsfestdagene. 

Signert

Det er trolig helt naturlig, men det føles likevel litt rart at jeg har blitt slik en trondheimspatriot

søndag 06.08 2017
Trøndersk bryggerifestival ble i helgen rangert over London craft beer festival på et globalt trendbarometer 

Bryggerifestivalen ble lagt merke til over hele verden

Trøndersk bryggerifestival har i helgen ligget helt i tet på et globalt trendbarometer for ølfestivaler

-Vi har verdens reneste produksjon av sjømat- og landbruksprodukter. Det er en posisjon i Europa og i verden for øvrig som ingen har tatt og som vi bør befeste, sier Aslaug Rustad, leder for Trøndersk Matfestival. 

- Midt-Norge har verdens reneste matproduksjon. Det er en posisjon vi bør befeste

Leder for Trøndersk Matfestival, Aslaug Rustad, inviterer til et felles løft for å gi Midt-Norge posisjonen som Europas fremste matkammer for ren mat.

lørdag 05.08 2017
 
        
            (Foto: Wil Lee-Wright)

Kåring av årets beste produkter på Trøndersk Matfestival

Torsdag ble produsentenes beste produkter hyllet på Matfestivalen. Her ble det delt ut priser for blant annet beste kjøttprodukt og beste økologiske produkt.

Nidarosdomen i festuke: Ytterligere samling rundt Nidarosdomen i årets utgave av Olavsfestdagene. Sammen med andre store arrangement i byen har festivalen gjort den siste uka helt spesiell i Trondheim. 

Adresseavisen mener

«Ei uke uten like i Trondheims nyere historie»

I helga rundes det av ei uke uten like i Trondheims nyere historie

torsdag 03.08 2017
Smakfullt: Arne Vidar Myttar selger produkter som er dyrket i jord som er rik på mineraler. 

Fra Rindal til Bindal:

Dette har de forskjellige regionene i Trøndelag å tilby på matfestivalen

På Trøndersk matfestival kan du spise deg gjennom Trøndelag. Her serveres alt fra kjøttkaker fra Meråker til Åfjord-pizza med blåskjell.

Festivalen er i gang: I tradisjonen tro ble roerne som ankom Mat- og bryggerifestivalen via sjøveien ble tatt godt imot i havna. 
        
            (Foto: Kristine Eid)

Blomkål og brokkoli kom sjøveien

Åpningen av årets matfestival gikk av stabelen i Ravnkloa. I tradisjonen tro ble roerne som kom sjøveien fra Frosta tatt imot i havna.

 

Trøndersk matfestival

Spiste oss fra Rindal til Bindal: Fikk smake 17 år gammel ost

Adresseavisen spiste seg gjennom hele Midt-Norge.

Det rigges til mat- og bryggerifestival i Trondheim. Magne Vårvik og Oddny Gumar viser fram egenprodusert forkostblanding fra Maxkorn på Tautra. 

Dette er trenden på årets matfestival

Festivalen er nå Norges største lokalmatfestival. Den nye trenden på årets utgave er kornprodukter.

lørdag 20.05 2017
Trøndersk Matfestival, anbefalt reisemål: - Det er nok trekløveret Matfestivalen, Bryggerifestivalen og Olavsfestdagene som må ta æren for dette, og det at det skjer så mye innenfor kultur, mat og drikke, sier Aslaug Rustad som er daglig leder for Oj! Trøndersk Mat og Drikke. 

Denne festivalen er regnet som et av Skandinavias beste reisemål

Reisemagasinet «Reiselyst» anbefaler Trøndersk Matfestival

mandag 03.04 2017
Legges på is: Ridderturneringene i Ytre kongsgård har vært et populært innslag Olavsfestdagene. I år legges turneringene på is for å gi plass til andre arrangement. 

Disse får du ikke se på Olavsfestdagene i år

Olavsfestdagene etablerer festivallandsby og utvider kapasiteten i Borggården. Derfor blir det ingen ridderturnering i sommer.

tirsdag 07.02 2017
Tråante: Elleve restauranter i Trondheim har reinsdyrkjøtt på menyen denne uken, deriblant Indian Tandoori. Airin Elisabeth Sandslett (t.v.) og Else Målfrid Boine får servert reinsdyrkjøtt av Gurbaz Singh, Indian Tandoori 

- Nanbrød med reinsdyrskav – dette var kjempegodt

Reinsdyrkjøtt med indisk vri falt i smak hos deltagerne på Tråante. Elleve restauranter i Trondheim har satt reinsdyr på menyen i anledning jubileet.

søndag 02.10 2016
 

Mange er lei av trening og sunn mat

Etter ti års sammenhengende økning i pengebruken på helsekost og treningssentre, faller nå interessen. Færre trener og for flere blir det viktigere at maten smaker godt, enn at den er sunn. - Heldigvis, sier idrettsprofessor.

onsdag 17.08 2016
Rekordomsetning: Prosjektleder Brit Melting i Trøndersk Matfestival jubler over rekordomsetning etter årets festival. Folk handlet for 9,7 millioner kroner. 

Rekordomsetning for Trøndersk matfestival

Trøndere handlet lokalmat for 9,7 millioner kroner under matfestivalen

- Flere gikk tom for produkter tidlig lørdag, sier Brit Melting, prosjektleder for Trøndersk matfestival som i år fikk rekordstor omsetning, hadde rekordmange utstillere og langt flere besøkende enn i fjor.

fredag 05.08 2016
- Artigst med folket som jury: Austmann Bryggeri vant konkurransen om beste øl. F.v. Kim Roger Halvorsen, Brit Melting og Torstein Høe. 

Folkets lyse ølfavoritt på Bryggerifestivalen

Folkets lyse ølfavoritt på Bryggerifestivalen i år ble Austmann Bryggeris «Hoppy Blonde».

 

- Har sett tiggere dra i folk og ikke ta et nei for et nei

Politiet har sendt sivile patruljer ut i gatene under Olavsfestdagene og Trøndersk matfestival.

12Hvem snakket om lettspist? Jon Kamphaug er mann for sin limousinburger 

Burgerhelvetet truer matfestivalen

Trøndersk matfestival blir stadig hyggeligere, med stadig bredere matttilbud. Men burgerne tar altfor stor plass.

torsdag 04.08 2016
Annemona Grann leder direktesendingen fra Torget der Roy Tommy Bråten skal spise seg gjennom 130 matboder fra klokken 13.00 
        
            (Foto: Finn Walther)

Roy Tommy smakte seg gjennom Matfestivalen

Historisk mat som tema: Mat og øl fra 135 utstillere skaper god stemning i Trondheim sentrum i følge prosjektleder for matfestivalen, Brit Melting (t.v.), daglig leder for Oi! Trøndersk mat og drikke, Aslaug Rustad i midten og prosjektleder for bryggerifestivalen, Åslaug Hennissen. 

Historisk mat preger årets matfestival:

Brygger opp til festival med boknafisk og mjød

Sushi, thai og taco må vike plass for boknafisk, havregrøt og tjukkmelk i år. Matfestivalen 2016 ønsker å løfte frem mat og drikke på gamlemåten.

tirsdag 02.08 2016
Mia Therese Sollihaug driver Lykkemat AS i Selbu, og produserer økologisk granola. Her pakker hun til matfestivalen i Trondheim som starter torsdag. Foto: Kristian Helgesen / Adresseavisen 

Butikkene solgte lokalmat for 4,2 milliarder

- Det går rundt på et vis, men jeg har levd fra dag til dag

Med ti prosent økning i salg på ett år er lokalmat et marked i sterk vekst.

mandag 01.08 2016
Aslaug Rustad synes det er gøy at  

Nå er det bevist:

Trøndelag troner på lokalmattoppen

Trøndere kjøper langt mer lokalmat enn folk ellers i landet, viser en ny undersøkelse. - Dette bekrefter det vi har antatt i mange år, at vi er best på lokalmat, sier Aslaug Rustad i Oi!Trøndersk mat og drikke.

torsdag 28.07 2016
Olavsfestdagene forberedes og direktør Petter Myhr står i Borggården der hovedscenen nå rigges opp. 

Olavsfestdagene – en praktisk gjennomgang

Med over 200 arrangementer er Olavsfestdagene lagt opp som en kompakt og tilgjengelig festival der alle skal finne noe som interesserer.

torsdag 14.07 2016
11Luca Guichard rører rundt i te blandingen som skal gjære i to uker, før det ferdige produktet er klart til Matfestivalen i august. 
        
            (Foto: Leikny Kristine Havik Skjærseth)

Gjærer te til Matfestivalen

Både Surf Kombucha og Klostergården Håndbryggeri gjør seg klare med tradisjonsrik drikke for å delta på årets festival.

onsdag 29.06 2016
Nyanser av lyst: Ikke alt ølet juryen skulle blindteste var like lyst på farge. 

Du kan kåre Trøndelags beste lyse øl

En fagjury har nominert de tre finalistene, men vinneren er det publikum som skal kåre i løpet av Trøndersk matfestival som i år arrangeres 4-6. august.

torsdag 02.06 2016
Gleder seg: Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) sier det er et høyt nivå på kulturtilbudet i Trøndelag. - Det skaper arbeidsplasser, verdier og er en fantastisk reklame for regionen, sier Helleland, som starter festivalsesongen på Juba Juba i helga. Senere skal hun på blant annet Olavsfestdagene. 

Tidenes kultur-sommer i Trøndelag

Konserter, festivaler og spel i Trøndelag trekker nærmere 350 000 publikummere i sommer. Det gir flere hundre millioner kroner i ekstrainntekter. – Skyldes systematisk jobbing, sier kulturministeren.

fredag 06.05 2016
Matfestivalen: Lørdag, den siste dagen av Trøndersk Matfestival, skinte sola. Omsetningen til utstillerne økte med en halv million kroner fra året før. 
        
            (Foto: VEGARD EGGEN)

I år sprenger festivalen i Trondheim alle rekorder

135 utstillere er påmeldt til Trøndersk matfestival 4–6. august og dermed er landets største matfestival fulltegnet.

onsdag 04.05 2016
 

Matfestival får 200 000 kroner for å lære barn å like fisk

Gjennom ti aktiviteter vil Trøndersk matfestival at barn skal smake på og lære om fisk.

onsdag 11.11 2015
 

Sammen vil de lage Norges største festival

Med landets største festival håper flere av de hovedaktørene i kulturlivet i Trondheim å eksportere opplevelser og importere besøkende.

fredag 12.06 2015
Frisk diskusjon: Jurymedlemmene, her ved Magnus Lykkelig (til venstre), Ulf Dalheim og Jørgen Lerfall var ikke enige om alle øltypene de testet, men de tre finalistene falt i smak hos alle. 

Du kan kåre Trøndelags beste håndverksøl

Finalistene er klare.