Årets trønder 2016:

I fjor var det Kåre - hvem er årets trønder?

Både nobelprisvinnere, gründere, hverdagshelter og en fotballtrener har vunnet tidligere. Nå vil Adresseavisen og NRK Trøndelag ha ditt forslag til Årets trønder 2016.

Kåre Ingebrigtsen tok i mot fjorårets pris via Skype på ferie i Spania. Adresseavisens sjefredaktør Tor Olav Mørseth og daværende regionredaktør for NRK, Sigrid Gjellan hedret vinneren, mens RBK-styreleder Ivar Koteng representerte klubben. 

Saken oppdateres.

Det er sjuende gang Adresseavisen og NRK Trøndelag deler ut prisen. Mediehusene søker etter noen som har markert seg på en positiv måte i løpet av året som har gått. Og vi vil ha dine forslag til hvem som fortjener hedersprisen. Frem til og med 13. november kan du sende inn dine forslag her.

– Vi ønsker å gjøre stas på trønderne, for det synes vi de fortjener. Og så gjør vi det litt for oss selv også. Både NRK og Adresseavisen ser at dette er godt stoff som engasjerer publikum, sier Merete Verstad, distriktsredaktør i NRK Trøndelag.

Merete Verstad, NRK. 

 

Sterk konkurranse

Tor Olav Mørseth, sjefredaktør i Adresseavisen, er glad for samarbeidet mellom de to mediehusene. Frem til og med 2009 delte de ut hver sin Årets-trønder-pris.

– Heldigvis ble det bestemt at dette skal vi gjøre sammen. For det er bare én årets trønder, sier Mørseth som begynte i sjefredaktørjobben i mai i fjor.

Tor Olav Mørseth, Adresseavisen. 

 

– Har dere noen tanker om hvem som kan bli det i år, er det noen som skiller seg ut?

– Jeg satt sammen med et par stykker tidligere i uka og begynte å snakke om det. Vi konkluderte med at i år tror vi ikke det er noen klare kandidater. Kanskje har det vært et år på det jevne, som det heter. Men da blir det jo desto mer spennende, og artig, for da kan det komme frem noen kandidater som ingen har tenkt på. Ingenting er bedre enn det, sier Verstad.

– Heldigvis er det mange gode navn. Men konkurransen om dette er sterk og jeg har ingen åpenbare favoritter allerede nå. Men jeg er veldig spent på hvem folk kommer til å nominere og til slutt hvem folk kommer til å stemme på, sier Mørseth.

Årets trønder 2010: Siv Toverød og Tare Teksum. 

 

Noen å være stolte av

– Hva ser dere etter i årets trønder?

–Det må være noen som har gjort en spesiell innsats for Trøndelag, og som har gjort seg bemerket i regionen først og fremst. Men gjerne også på riksnivå, ved å gjøre Trøndelag kjent for resten av landet. Det kan være grupper eller enkeltpersoner, og de må være gode forbilder for oss andre, sier Verstad.

Årets trønder 2011: Arne Okkenhaug. 

 

–Årets trønder må være noen som vi kan være stolte av, noen som har gått foran og vist vei og som kan være et forbilde for alle trøndere, supplerer Mørseth.

Årets trønder 2012: Alf-Egil Bogen (til venstre) og Vegard Wollan. 

 

Begge oppfordrer folk til å gå inn på adressa.no og nrk.no for å legge inn sine kandidatforslag, med en kort begrunnelse. Frem til og med 13. november kan du foreslå din kandidat. Etter det velger en en jury ut fem kandidater. Finalekandidatene avsløres uka før jul. Så blir det opp til trønderne å stemme frem den de mener fortjener hederen. I fjor var det RBK-trener Kåre Ingebrigtsen som fikk flest stemmer. I sin første hele sesong som Rosenborg-trener sikret han og spillerne både seriegull og cupfinaleseier.

LES OGSÅ: På godfot med trønderne

Årets trønder 2015: Kåre Ingebrigtsen. 

 

Høy status

– Hvordan opplever dere statusen til denne prisen?

– Jeg har inntrykk av at den henger ganske høyt. Jeg har ikke vært med så veldig lenge her, men jeg vet at fjorårets vinner ble veldig glad og stolt. Jeg tror det betyr noe ekstra å få den anerkjennelsen fra sine egne. Her er det vanlige folk som stemmer frem vinneren, sier Mørseth.

–Det å bli årets trønder: Det finnes egentlig ikke noe mye høyere enn det i Norge, hvis du ikke skal bli adlet, sier Merete Verstad.

Årets trønder 2013: Erlend Johannesen. 

 

Vinnerrekke

Listen over tidligere vinnere viser at det er stor variasjon i hvem folk stemmer fram.

Årets trønder 2014: May-Britt og Edvard Moser. 

 

I 2014 var det nobelprisvinnerne May-Britt og Edvard Moser som vant. Men tidligere år er det ildsjelene som dominerer blant vinnerne. I 2013 vant Erlend Johannesen for sin innsats med Streetlight og under tyfonen Haiyan som rammet Filippinene. I 2011 rørte Arne Okkenhaug oss alle med sitt leserinnlegg da mediene jaktet på syndebukter i forbindelse med terroren 22. juli. Tare Teksum og Siv Toverud viste oss i 2010 at det å være funksjonshemmet slett ikke trengte å være så begrensende om man har litt pågangsmot. Selv fra Trøndelag er det mulig å erobre verden. Det har Alf-Egil Bogen og Vegard Wollan bevist. Med sin mikrochip tok de elektronikkbransjen med storm og fikk for det prisen i 2012.

Hvem synes du fortjener prisen i år? Skriv inn ditt forslag feltet øverst i artikkelen. NB: Selve avstemmingen starter først når juryen har plukket ut de nominerte.

Årets trønder

Dette er kriteriene for prisen:

  • Prisvinneren må være trønder eller gjennom bosted og/eller virke, ha nær tilknytning til Trøndelag.
  • Prisen gis til en person som har utmerket seg utenom det vanlige. Enten i kraft av å være en ener på sitt område eller gjennom en innsats som har hatt meget stor betydning for andre.
  • Prisvinneren skal kunne fremstå som forbilde eller inspirator og som en positiv representant for regionen.
  • Prisen kan gis både for en prestasjon eller innsats i det aktuelle året, eller for arbeid over lengre tid. Uansett bør prestasjonen være særlig knyttet til det året prisen gi for.
  • Prisvinneren eller hans/hennes virke bør være kjent gjennom mediedekning i året som gikk.
  • Årets trønder er et samarbeid mellom mediehusene Adresseavisen og NRK Trøndelag.
På forsiden nå