Årets trønder 2016:

– De har satt Trondheim på konsertverdenskartet

Mange trekker frem sommerens konsertopplevelser når de foreslår kandidater til Årets trønder.

Stemning: «Det var en strålende opplevelse hele veien, og serien med ekstranumre, der Springsteen gikk fra konseptene i enda større grad enn han pleier, noe som ikke sier så rent lite, løftet de 37 000 publikummerne til høyder jeg knapt trodde var mulig», skrev Adresseavisens anmelder Trygve Lundemo om Bruce Springsteen-konserten 26. juli. 

Saken oppdateres.

– Årets høydepunkt for meg var Bruce Springsteen i Granåsen. De har satt Trondheim på konsertkartet og det lover godt for framtida, skriver Trine Bekkelien.

Hun er blant flere som mener Stein Vanebo og resten av Trondheim Concerts bør bli Årets trønder 2016. Konsertarrangøren hadde i sommer flere utsolgte konserter med blant annet Bruce Springsteen og Elton John.

– Jeg klarte i starten ikke å finne én enkelt person som jeg mener fortjener tittelen Årets trønder, men så kom jeg på han som fikk til at jeg hadde en superfantastisk opplevelse i Granåsen, Stein Vanebo. Bare det at han klarte å få Bruce Springsteen hit gjør at han fortjener å bli Årets Trønder, skriver Marie Ervik Aune.

Populær: Mange foreslår Stein Vanebo og Trondheim Concerts som Årets trønder 2016. En jury velger til slutt ut fem kandidater blant de mange forslagene som kommer inn til NRK og Adresseavisen. 

 

Tidenes konsertsommer

2016 ble året da Trondheim endelig lyktes med å få flere verdensartister til byen. Først holdt Elton John to utsolgte konserter for til sammen 20 000 mennesker på Sverresborg før Springsteen innviet Norges største konsertarena, Granåsen, med å spille for 37 500 mennesker. En konsert som har gjort at også han er blitt foreslått som Årets trønder.

Bruce Springsteen trakk 37 000 publikummere til Granåsen i Trondheim i juli i år. 

Til sammen solgte Trondheim concerts 80 000 billetter til konsertene sine i sommer.

– Det er veldig hyggelig å bli foreslått til Årets trønder. Kjempestas! Vi sier alltid at det er publikum som er våre dommere. Vi er veldig ydmyke og stolte over det vi har fått til sammen med publikum, sier Stein Vanebo.

At det trønderske publikummet har satt pris på sommerens konserter merker han ofte.

– Folk kommer bort til meg hele tida og sier takk for det vi gjør. Publikum vet at vi som jobber i Trondheim concerts har andre jobber til daglig og at dette er hobbyen vår. Det er bare en glede, sier Vanebo.

Folksomt: «En smørblid Elton John trasket rundt på scenen, og sang sine høyest elskede låter på fremragende vis - og hvem kan argumentere mot sånt?», skrev Adresseavisens anmelder Ole Jacob Hoel om konserten til Elton John 1. juli. 

 

Satser på flere øyeblikk

De positive tilbakemeldingene får de også fra management til ulike artister verden rundt. Tilbakemeldinger de nå bruker for å sikre seg at de neste store stjernene kommer til byen.

– Det er en daglig prosess og vi har mange baller i lufta. Vi er i dialog med flere interessante artister for tida, så jeg tar telefonen om dagen! sier Vanebo.

Om Trondheim Concerts skulle bli nominert og til slutt vinne Årets trønder, så ville det vært en stor avslutning på et allerede godt år for konsertarrangøren.

– Vi er stolte over det vi har fått til på egne og byens vegne. Men det er ufattelig mange gode kandidater der ute. Det er mange som gjør seg bemerka. Vi er bare en kompisgjeng med en artig hobby, avslutter Vanebo.

Elton John spilte for til sammen 20 000 publikummere over to kvelder på Sverresborg i Trondheim i juni. 

 

Frem til og med 13. november kan du sende inn dine forslag, med en kort begrunnelse, på adressa.no og nrk.no. Etter det velger en jury ut fem kandidater. Finalekandidatene avsløres uka før jul. Så blir det opp til trønderne å stemme frem den de mener fortjener hederen.

Årets trønder

Dette er kriteriene for prisen:

 • Prisvinneren må være trønder eller gjennom bosted og/eller virke, ha nær tilknytning til Trøndelag.
 • Prisen gis til en person som har utmerket seg utenom det vanlige. Enten i kraft av å være en ener på sitt område eller gjennom en innsats som har hatt meget stor betydning for andre.
 • Prisvinneren skal kunne fremstå som forbilde eller inspirator og som en positiv representant for regionen.
 • Prisen kan gis både for en prestasjon eller innsats i det aktuelle året, eller for arbeid over lengre tid. Uansett bør prestasjonen være særlig knyttet til det året prisen gi for.
 • Prisvinneren eller hans/hennes virke bør være kjent gjennom mediedekning i året som gikk.
 • Årets trønder er et samarbeid mellom mediehusene Adresseavisen og NRK Trøndelag.
Årets trønder-juryen
 • Forskning/teknologi: Unni Steinsmo, næringslivsleder
 • Kultur: Skjalg Raaen, musiker
 • Idrett: Tove Moe Dyrhaug, daglig leder Rosenborg ballklubb
 • Næring: Alf Egil Bogen, styreleder Novelda AS og tidligere Årets trønder-vinner
 • Bjørn Tore Grøtte, redaksjonssjef i NRK P3
 • Tone Sofie Aglen, politisk redaktør i Adresseavisen og juryleder
På forsiden nå