Årets trønder 2017:

Årets trønder? Har du et forslag?

Årets trønder må ikke være verdensmester eller nobelprisvinner. Men hun eller han må ha gjort noe ekstraordinært, og må gjerne ha satt Trøndelag på kartet nasjonalt.

Årets trønder 2016: Birgit Skarstein tok i mot prisen fra daværende sjefredaktør i Adresseavisen, Tor Olav Mørseth, distriktsredaktør Merete Verstad i NRK Trøndelag og kveldens vert, Haddy N'jie (til venstre). 

Saken oppdateres.

Det er åttende gang Adresseavisen og NRK Trøndelag deler ut prisen. Og vi vil ha dine forslag til hvem som fortjener hedersprisen for 2017.

Skriv inn hvem du mener bør vinne her, og hvorfor:Frem til og med 13. november kan du foreslå din kandidat. Etter det velger en jury ut fem kandidater. Finalekandidatene avsløres uka før jul. Så blir det opp til trønderne å stemme frem den de mener fortjener hederen.

Greit med innflyttere

– Årets trønder trenger ikke være verdensmester eller nobelprisvinner. Men hun eller han må ha bemerket seg på et eller annet område i året som har gått. Og årets trønder må være et godt forbilde for andre, sier Merete Verstad, distriktsredaktør i NRK Trøndelag.

– Årets trønder må ha markert seg positivt, og må gjerne ha bidratt til å sette Trøndelag på kartet nasjonalt, sier Adresseavisens sjefredaktør Kirsti Husby.

Kirsti Husby, sjefredaktør i Adresseavisen. 

 

– Må hun eller han faktisk være trønder? Eller kan det være en innflytter?

– Opptil flere tidligere vinnere har vært innflyttere. Til og med to sunnmøringer ble funnet tittelen verdig! May-Britt og Edvard Moser har i aller høyeste grad gjort Trøndelag kjent som nobelprisvinnere med base ved NTNU. Fjorårets vinner bor i Oslo, men det er ingen tvil om at Birgit Skarstein er trønder og bidrar til positiv omtale av Trøndelag. Ikke bare i Norge, men også ute i verden. Så de må ha gjort en innsats i eller for Trøndelag. Det holder ikke å kalle seg skaptrønder! sier Verstad.

Merete Verstad, distriktsredaktør i NRK Trøndelag.  Foto: Glen Musk

Årets trønder

Dette er kriteriene for prisen:

 • Prisvinneren må være trønder eller gjennom bosted og/eller virke, ha nær tilknytning til Trøndelag.
 • Prisen gis til en person som har utmerket seg utenom det vanlige. Enten i kraft av å være en ener på sitt område eller gjennom en innsats som har hatt meget stor betydning for andre.
 • Prisvinneren skal kunne fremstå som forbilde eller inspirator og som en positiv representant for regionen.
 • Prisen kan gis både for en prestasjon eller innsats i det aktuelle året, eller for arbeid over lengre tid. Uansett bør prestasjonen være særlig knyttet til det året prisen gi for.
 • Prisvinneren eller hans/hennes virke bør være kjent gjennom mediedekning i året som gikk.
 • Årets trønder er et samarbeid mellom mediehusene Adresseavisen og NRK Trøndelag.

– Gjev pris

– I fjor snakket flere om at det ikke var noen krystallklare kandidater. Det var ingen nobelpris- eller «the Double»-vinnere. Er det litt sånn i år også, eller det noen som skiller seg ut allerede nå?

– Det er flere som sikkert kan være med i kampen om å bli årets trønder. Men at det er noen som har noe ledelse nå, vil jeg ikke si. Det blir spennende å se hvem leserne foreslår. Jeg håper de foreslår mange. Det er en gjev pris, og det er viktig for oss å få opp gode kandidater, sier Husby.

– Det er alltid vanskelig å tippe vinneren. Trøndere har det med å gjøre seg bemerket – vi har for eksempel alltid gode idrettsutøvere. Jeg håper vi får frem gode kandidater som kanskje ikke er de største kjendisene. Folk som gjør en innsats utenfor medienes søkelys. Da er det viktig at folk der ute foreslår kandidater. Både kjente og ukjente, sier Verstad.


Årets trønder-juryen for 2017
 • Tone Sofie Aglen, politisk redaktør i Adresseavisen og juryleder
 • Elisabeth Egseth Hansen, påtroppende teatersjef ved Trøndelag Teater
 • Tove Moe Dyrhaug, daglig leder Rosenborg ballklubb
 • Tord Lien, regiondirektør NHO Trøndelag
 • Alf Egil Bogen, styreleder Novelda AS og tidligere Årets trønder-vinner
 • Bjørn Tore Grøtte, kanalsjef i NRK P1
 

Tidligere vinnere

Listen over tidligere vinnere viser at det er stor variasjon i hvem folk stemmer fram.

I fjor var det Birgit Skarstein som vant. Den samfunnsengasjerte idrettsutøveren fra Levanger har markert seg på flere områder, både i samfunnsdebatten og innen idretten. «Skarstein representerer hverdagsmot i et samfunn som preges av jag etter perfeksjon. Hun er et forbilde, ikke bare for funksjonshemmede, men også for funksjonsfriske, som ønsker å oppnå mestringsfølelse», het det i juryens begrunnelse.

Glad: – Jeg er veldig takknemlig! Det er noe spesielt med å få en sånn anerkjennelse og tillitserklæring fra mine egne folk. Det er en ordentlig hedersbetegnelse. Æ e trønder, men det å være årets trønder – det er helt vilt! sa Birgit Skarstein da hun ble kåret til Årets trønder for 2016. 

LES OGSÅ: Å være et godt menneske er viktigere for Birgit Skarstein enn pallplasser og priser

I 2015 var det RBK-trener Kåre Ingebrigtsen som mottok prisen. I sin første hele sesong som RBK-trener fikk han med seg både seriemesterskap og cupfinaleseier.

2015: Kåre Ingebrigtsen. 

LES OGSÅ: På godfot med trønderne

I 2014 var det nobelprisvinnerne May-Britt og Edvard Moser som vant.

2014: May-Britt og Edvard Moser. 

LES OGSÅ: - En kjærlighetserklæring fra trønderne

Men tidligere år er det ildsjelene som dominerer blant vinnerne. I 2013 vant Erlend Johannesen for sin innsats med Streetlight og under tyfonen Haiyan som rammet Filippinene.

2013: Erlend Johannesen. 

LES OGSÅ: - Jeg er målløs

I 2011 rørte Arne Okkenhaug oss alle med sitt leserinnlegg da mediene jaktet på syndebukker i forbindelse med terroren 22. juli.

2011: Arne Okkenhaug. 

LES OGSÅ: Talte media midt imot

Tare Teksum og Siv Toverød viste i 2010 at det å være funksjonshemmet slett ikke trengte å være så begrensende om man bare har litt pågangsmot.

2010: Tare Teksum og Siv Toverød. 

LES OGSÅ: Siv og Tare er årets trøndere 2010

Og selv fra Trøndelag er det mulig å erobre verden. Det viste Alf-Egil Bogen og Vegard Wollan. Med sin mikrochip tok de elektronikkbransjen med storm og fikk prisen i 2012.

2012: Alf-Egil Bogen (til venstre) og Vegard Wollan. 

LES OGSÅ: - Vi har planer om å bli størst i verden

Hvem synes du fortjener prisen i år? Send inn ditt forslag i skjemaet øverst i artikkelen.

NB: Selve avstemmingen starter først når juryen har plukket ut de nominerte.

På forsiden nå