Årets trønder 2017:

Nå har de valgt ut Årets trønder-kandidatene

Etter til dels heftige diskusjoner landet juryen på fem kandidater til hedersprisen Årets trønder 2017.

Juryen: Fra venstre: Bjørn Tore Grøtte, Elisabeth Egseth Hansen, jurysekretær Rannei Mesloe (bakerst), Tord Lien, Tone Sofie Aglen (foran) og Alf Egil Bogen er blitt enige om fem kandidater til hedersprisen Årets trønder. 

Saken oppdateres.

291 navn var foreslått av til sammen 1373 forslagsstillere. Etter et fire og en halv time langt møte landet juryen på årets fem finalister. Hvem det er blir først kjent uka før jul.

– Det var veldig mange gode og spennende forslag. Det har vært et luksusproblem å bare nominere fem. I fjor slet vi om å bli enige og nominerte bare fire. I år hadde vi lyst til å utvide lista, sier Tone Sofie Aglen, juryleder og politisk redaktør i Adresseavisen.

– Alltid krevende

Med seg i diskusjonen hadde hun Elisabeth Egseth Hansen, påtroppende teatersjef ved Trøndelag Teater, Tord Lien, regiondirektør NHO Trøndelag, Alf Egil Bogen, styreleder Novelda AS og tidligere Årets trønder-vinner og Bjørn Tore Grøtte, kanalsjef i NRK P1. Tove Moe Dyrhaug, daglig leder i Rosenborg ballklubb, er også jurymedlem, men var forhindret fra å møte onsdag.

– I fjor var det heftige diskusjoner i juryen. Hvordan var det i år?

– Vi har hatt en ganske lang runde og diskutert mange kandidater. Utfordringer er helheten – det skal være kjønnsbalanse og variasjon i prestasjoner. Det gjør det alltid krevende. For å få en bra sammensetning må alle gi og ta litt, sier Aglen.

– Høyt nivå

Jurylederen forteller også i år har vært en diskusjon om en skal premiere engasjement og innsats over tid, eller om det er det siste året og aktuelle hendelser som teller mest.

– Det er sjelden man sitter og snakker om så sterke kandidater, med så kompetente folk fra forskjellige samfunnsområder. Her har vi en påtroppende teatersjef, en tidligere statsråd, redaktører og en tidligere vinner. Det er høyt nivå. Den lista vi til slutt snirkler oss ut med vitner om at her er det virkelig vanskelig å bli nominert, sier Bjørn Tore Grøtte.


Årets trønder

Dette er kriteriene for prisen:

  • Prisvinneren må være trønder eller gjennom bosted og/eller virke, ha nær tilknytning til Trøndelag.
  • Prisen gis til en person som har utmerket seg utenom det vanlige. Enten i kraft av å være en ener på sitt område eller gjennom en innsats som har hatt meget stor betydning for andre.
  • Prisvinneren skal kunne fremstå som forbilde eller inspirator og som en positiv representant for regionen.
  • Prisen kan gis både for en prestasjon eller innsats i det aktuelle året, eller for arbeid over lengre tid. Uansett bør prestasjonen være særlig knyttet til det året prisen gi for.
  • Prisvinneren eller hans/hennes virke bør være kjent gjennom mediedekning i året som gikk.
  • Årets trønder er et samarbeid mellom mediehusene Adresseavisen og NRK Trøndelag.
 

Presenteres før jul

På forhånd hadde jurymedlemmene studert den lange lista med forslag fra NRK Trøndelag og Adresseavisens seere, lyttere og lesere.

– Alle kom inn i møtet med minimum fem begrunnede forslag. Først ser vi ser på hva vi kan enes om. Den store utfordringen er at kandidatene skal speile et mangfold. Alt i alt tror jeg dette er ei god liste som alle kan samles om. Det er ikke det at noen er imot noen kandidater – men heller at en så gjerne skulle hatt med andre kandidater. Kompriss er som kjent en undervurdert og vakker kunst, sier Aglen.

Nå skal kandidatene kontaktes og bekrefte sitt kandidatur. Deretter skal NRK og Adresseavisens journalister sammen lage reportasjer om de fem utvalgte. Årets trønder-finalistene blir presentert på mediehusenes flater i uka før jul.

Så blir det opp til publikum å stemme frem sin favoritt gjennom romjula. Vinneren av Årets trønder 2017 blir presentert under Adresseavisen og TSOs nyttårskonsert fredag 5. januar 2018.

På forsiden nå