Avstemmingen er i gang:

Hvem skal bli Årets trønder 2017?

Nå kan du være med å avgjøre hvem av de fem nominerte kandidatene som får hedersprisen. Avgi din stemme fra og med klokka 10 i dag.

Saken oppdateres.

NRK og Adresseavisen har presentert de fem kandidatene i reportasjer i avis, på nett, radio og TV denne uka.

Nå gjenstår det aller viktigste: Hvem skal få prisen? Du kan stemme helt frem til og med 1. nyttårsdag.

Vinneren kåres tirsdag 2. januar. Vinneren blir offentliggjort fredag 5. januar på Adresseavisens/TSOs nyttårskonsert

Årets kandidater, med juryens begrunnelse:

Kandidat 1 – Marit Heldal:

Kandidat 1: «Marit er en helt spesiell ildsjel, med både faglig og solidarisk engasjement og integritet», skrev en av innsenderne da Adresseavisen og NRK ba forslag til Årets trønder 2017. 

Høgskolelektoren dro til den greske øya Lesvos for å drive hjelpearbeid for flyktningbarn, blant annet ved å starte en barnehage, og slik skape en bedre hverdag for barna der nede. Gjennom Facebook- gruppen «Gjengen i ryggen» får hun pengebidrag og selger ting som barna og andre i flyktningleirene lager for å samle inn penger. Marit Heldal rapporterer uten filter, og gir et innblikk i en virkelighet som ikke alltid kommer frem.

– Målet er at barna skal få oppleve en mest mulig normal hverdag, hvor de kan leke og være med andre barn. Det er mange utfordringer, og barna som bor i leiren har opplevd ting barn ikke skal oppleve. Mikros Dounias gir disse barna en trygg plass hvor de kan starte arbeidet med å bearbeide de vonde opplevelsene. Vi trenger alle rom til å bevege oss og nærhet til natur er fint for traumebearbeiding, sier Heldal.

Kandidat 2 – Motorpsycho:

Kandidat 2: «Sannheten er at, mens folk strømmer til Granåsen og Sverresborg for å se avdankede internasjonale artister som Robbie Williams og Bruce Springsteen fremføre 25-40 år gamle hits, har vi et av verdens beste, mest kreative og vitale band her i vår egen stue», skrev en av innsenderne da Adresseavisen og NRK ba forslag til Årets trønder 2017. 

 

Motorpsychos Bent Sæther og Hans Magnus Ryan har holdt bandet i gang i snart 30 år og er stadig aktuelle med albumutgivelser og konserter i inn- og utland. Bandet er multimusikere av høyeste klasse. Fra sin base i Trondheim driver de fri og kompromissløs utforskning av ulike sjangre, men alltid med et tydelig Motorpsycho-stempel. I år har de gitt ut «The Tower», og turnert både i Norge og Europa. De fremførte også teatermusikken de utviklet til Trøndelag Teater i fjor, ved Nationaltheatret i sommer.

– Vi har holdt på så lenge at vi har vært både inne og uteopptil flere ganger. Det er sånne konjunkturer vi ikke kan styre. I år traff vi med en konjunktur, tydeligvis. Det er stas og fint, men vi tar ikke av den grunn. Vi har et veldig jorda forhold til akkurat det der, sier Bent Sæther.

Kandidat 3 – Anne Marit Mevassvik:

Kandidat 3: «Hun har etter hva jeg kan forstå gjort et fantastisk godt politisk håndverk… etter hva jeg har forstått er dette en person som har evnet å sette sak foran person. Trøndelag ble delt av kong Oscar I i 1804, visstnok fordi han syntes det ble for lang reisevei mellom ytterpunktene i Trøndelag. Det er historisk sus over at vi nå blir samlet igjen, og det er ingen selvfølge at det skulle gå så glatt som det har gjort», skrev en av innsenderne da Adresseavisen og NRK ba forslag til Årets trønder 2017. 

 

Har vært en svært sentral pådriver for samlingen av Trøndelag. Hun har stått rakrygget i stormen, tross stor motstand i eget fylke og fylkesting. Sammenslåingsprosessen har hun ledet på en tillitvekkende og samlende måte. Når nyttårsrakettene smeller, kan vi kalle oss et samlet Trøndelag. Det har Anne Marit Mevassvik mye av æren for.

– Jeg husker det var tilløp til applaus, noe som ikke er lov i fylkestingssalen. Ordføreren måtte klubbe dem ned. Og selvfølgelig var det andre som hadde helt motsatt reaksjon. Jeg kjente det da jeg snakka og så det på ansiktene til dem som satt der. Noen ble veldig overraska over at jeg skulle være så tydelig og direkte på den problemstillingen, sier Mevassvik i intervjuet hvor hun forteller om desemberdagen i 2013 da hun tok til orde for fylkessammenslåingen.

Kandidat 4 – Gustav Witzøe:

Kandidat 4: – Det er ikke så vanskelig å gi når du har. Vi er et lite lokalsamfunn og har et betydelig samfunnsansvar her. Det er ikke til å komme unna at om folk trives på fritida, så vil de også trives bedre på arbeid, sier Gustav Witzøe. Her med bildet av kystsamfunnet Mausund og produksjonshallen bak seg. 

 

Få, om ingen andre, har skapt så mye for lokalsamfunnet og for byggingen av vår fremtidige viktigste trønderske eksportnæring – lakseindustrien. I 1991 etablerte han Salmar etter å ha overtatt et konkursbo. I dag er Salmar verdens fjerde største oppdrettsselskap, og har mellom 500 og 600 ansatte på Frøya. Witzøe har utmerket seg med sitt engasjement for lokalsamfunnet, blant annet gjennom støtte til videregående skole, kultur- og idrettstilbud. Den nye havmerden utenfor Frøya viser at de satser stort, noe som er nødvendig for å løse miljøutfordringene i bransjen.

– Det største samfunnsansvaret er å bidra gjennom skatt. Jeg tror det er veldig viktig at hovedkontoret ligger her. Å ha både arbeidskraft og ledelse som er tett på naturen og det operasjonelle, skaper verdier for selskapet, sier Witzøe.

Kandidat 5 – Christian Berge:

Kandidat 5: «Trondheimsgutten som løftet norsk herrehåndball til finalespill i VM! Guttehåndballen opplever et løft etter mange år med frafall. Mye kan tilskrives den fantastiske innsatsen fra landslaget med Berge i spissen», skrev en av innsenderne da Adresseavisen og NRK ba forslag til Årets trønder 2017. 

 

Den tidligere håndballstjernen har ledet herrenes håndballandslag fra å være et middels, urutinert og ustabilt lag, til å bli et topplag i verdensklasse. Dette ble kronet med VM-sølv i Frankrike i januar. En prestasjon som for få år siden var utenkelig, og som for alvor økte interessen for herrehåndball. Berge blir omtalt som en god leder og et svært godt forbilde for mange. Han har vært åpen om sin kamp mot lymfekreften, og hvordan han har jobbet seg tilbake til håndballbanen – som spiller og etter hvert som trener.

– Man kan tro at vi var glade for sølvet da vi kom i garderoben etterpå. Men det var mange skuffa spillere som satt der og var forbanna og irriterte. Det likte jeg egentlig å se. Det betyr at de ønsker å stå øverst. Og det er absolutt det vi ønsker å gjøre fremover, sier Berge.


Årets trønder-juryen for 2017
  • Tone Sofie Aglen, politisk redaktør i Adresseavisen og juryleder
  • Elisabeth Egseth Hansen, påtroppende teatersjef ved Trøndelag Teater
  • Tove Moe Dyrhaug, daglig leder Rosenborg ballklubb
  • Tord Lien, regiondirektør NHO Trøndelag
  • Alf Egil Bogen, styreleder Novelda AS og tidligere Årets trønder-vinner
  • Bjørn Tore Grøtte, kanalsjef i NRK P1
På forsiden nå