Kandidat 1: Årets trønder er ingen ukjent sak for Håkon Bleken. Han fikk tittelen allerede i 2003, da Adresseavisen delte ut prisen alene. Da var han 75 år og hadde nettopp sluttet å røyke. – Jeg kunne godt tenkt meg en røyk av og til, sier han nå, 15 år senere. 

Årets trønder 2018 - kandidat 1:

Ingen blek utgave

En uredd bypatriot? En sjikanøs debattant? Eller en genial kunstner? Meningene er mange om Håkon Bleken, som snart fyller 90 år.

Juryens begrunnelse

Håkon Bleken runder 90 år i 2019. Høstens utstilling på Henie Onstad-senteret, «Do Not Go Gentle», er en omfattende mønstring som tar oss helt fra studietiden på 50-tallet og helt frem til i dag, og har fått strålende kritikker. Han er en «surpomp, angrende synder og vidunder-olding!» skrev en av forslagsstillerne. Alderen til tross, Bleken har fremdeles sine meningers mot. Hans ytringer blir ikke omfavnet av alle, men de skaper debatt og engasjement.


– Det har vært en storartet opplevelse. Jeg hadde ikke innbilt meg at det skulle bli en sånn suksess, og det har heller ikke andre gjort, sier Bleken.

Han sikter til mottagelsen av «Do Not Go Gentle», den retrospektive utstillingen som åpnet på Henie Onstad Kunstsenter på Høvikodden i november. NRKs kunstkritiker Mona Pahle Bjerke mente det var «nesten ufattelig» at de «overskuddspregede, kraftfulle og intenst levende maleriene» var malt av en snart 90 år gammel mann. «Håkon Blekens konsekvent inkonsekvente kunstnerskap blir bare sterkere for hvert år», fastslo Tommy Olsson i Klassekampen.

Kandidat 2: Heidi Bjerkan

Kandidat 3: Mads Bones, Olve Løseth og Kyrre Havdal

Kandidat 4: Mia Landsem

Kandidat 5: Marit Bjørgen

[flexy="2-2, mega"]

Fargerikt: Håkon Bleken på Henie Onstad Kunstsenter på Høvikodden i forkant av den store retrospektive utstillingen som åpnet i november. I mars kommer den til Trondheim. - Man maler for å tilfredsstille sin formdrift. Det tror jeg gjelder alle kunstnere, sa Bleken da han viste Adresseavisens reporter rundt i utstillingen. 

[/flexy]

LES OGSÅ: Fortsatt har Bleken bilder å male

Tid og utholdenhet

Kunstneren står i telefonen når Adresseavisen og NRKs utsendte står på døra denne desemberettermiddagen. Han har ikke smarttelefon, men det er evig nok forstyrrelser for en som vil bruke mest mulig tid på å male.

– Det var en som hadde kjøpt et bilde av meg en gang. Nå ville han at vi skulle spise lunsj sammen. Han sa det var to damer som hadde så lyst til å treffe meg, humrer han.

Kandidat 1: Håkon Bleken

 

– Talent og evner er det mange som har - uten nødvendigvis å lykkes. Hva tror du er grunnen til at du har lyktes så godt?

– Dels fordi jeg har blitt ganske gammel, jeg har hatt tida på meg. Og dels det at jeg har vært ganske utholdende. Det var ikke det at jeg var helt ubegavet, men jeg var absolutt ikke noe vidunderbarn. Men jeg har lagd bra bilder allikevel.

[flexy="offset-left, mega"]

Kaffeselskap: Håkon Bleken ble i februar tildelt Trondheim bys hederspris av varaordfører Ola Lund Renolen (til høyre). Til venstre, Blekens kjæreste Sissel Herzberg. 

Lys til Nidarosdomen: Håkon Bleken laget et silketrykk, med tema fra Hamsuns «Mysterier», som ble solgt til inntekt for lyssetting i Nidarosdomen i sommer. 

Ung kunstner: Øyvind Sørfjordmo mottok stipend på 100 000 kroner fra Håkon Bleken Stiftelse i januar i år. 

[/flexy]

Kunsteren og ytringsfrihet

I atelieret står to store bilder han jobber med til en utstilling i Galleri Brandstrup. Han sier han har «massevis av arbeid foran seg og mange uløste problemer».

– Det blir rikere og rikere å male, egentlig. Morsommere og morsommere. Så lenge du er i form.

– Ja, hvordan holder du formen så godt?

– Antagelig handler mye om at jeg spilte veldig mye tennis da jeg var ung. Fra jeg var 10 til 20 år spilte jeg tennis hele tida. Og dels at jeg har gått ganske mye turer og opprettholdt formen på det viset, sier Bleken.

[flexy="2, mega"]

Panel: Agnes Moxnes (til venstre), William Nygaard, Silje Engja Sigurdsen og Håkon Bleken under Stiklestaddebatten i desember i år. Tema var kunst, ytringsfrihet og samfunnsdebatt. - Jeg setter pris på å leve i et samfunn som er tuftet på kristne verdier, sa Bleken. 

 

[/flexy]

Kvelden før har han deltatt i en debatt om kunst og ytringsfrihet på Stiklestad, i kjølvannet av at billedkunstner Hilde Vemren kom med islamkritiske uttalelser i Trønder-Avisa i sommer. Enkelte mente uttalelsene var uakseptable og at hun ikke burde vært olsokkunstner i år.

– Jeg var forundret over debatten. Det hadde vært sprøtt om hun skulle nektes å stille ut på grunn av det, sier Bleken, og utdyper:

– Det er bestandig vanskelig å skille mellom sak og person. Du kan mislike folk sterkt, og det smitter over på hvordan du oppfatter det de gjør. Men man må godta at både mennesker og saker har flere forskjellige sider. Det er klart at det er vanskelig å akseptere en betydelig kunstners nazistiske uttalelser, for eksempel. Hamsun er det fremste eksemplet på det. Men allikevel er det ofte vanntette skott i et menneskes liv mellom sånne ting.

– Det kan være god kunst, likevel?

– Ja, det kan være god kunst. Det fins det en rekke gode eksempler på, dessverre, sier han og ler.


Håkon Bleken (89)

Født i Trondheim 9. januar 1929. En av norges fremste samtidskunstere. Veksler mellom maleri, collage, litografi og kulltegning.

Aktiv debattant og skribent med et sterkt politisk engasjement. Utdannet fra Statens kunstakademi (1949–53). Førsteamanuensis ved Institutt for form og farge på NTH (1960-1972). Medlem av Gruppe 5, sammen med Ramon Isern, Halvdan Ljøsne, Lars Tiller og Roar Wold (1961-1970).

Aktuell med den retrospektive utstillingen «Do Not Go Gentle» ved Henie Onstad Kunstsenter. Utstillingen flyttes til Trondheim kunstmuseum i 2019, med åpning 23. mars.Årets trønder-juryen for 2018

Etter forslag fra Adresseavisen og NRK Trøndelags lesere og lyttere har denne juryen valgt ut fem kandidater til hedersprisen.

  • Tone Sofie Aglen, politisk redaktør i Adresseavisen og juryleder
  • Elisabeth Egseth Hansen, påtroppende teatersjef ved Trøndelag Teater
  • Guri Hetland, idrettsleder og tidligere langrennsløper
  • Tord Lien, regiondirektør NHO Trøndelag
  • Morten Hegseth, journalist i VGTV
  • Bjørn Tore Grøtte, kanalsjef i NRK P1

Skandale og sjikane

Trondhjemmere og lesere av Adresseavisen har de siste årene merket Blekens særdeles sterke kritikk av byens politiske ledelse. Byggingen av nye Trondheim Spektrum på Nidarø «er og blir en skandale», mener Bleken.

– Ettertida vil helt sikkert fordømme den. Selvfølgelig vil idrettsfolk, og kommunefolkene som ordfører Rita Ottervik har hånda over, juble. Men det er klart at landskapet er ødelagt, sier Bleken.

I september skrev han om byggingen av hallen, «iscenesatt av vår enehersker Rita Ottervik og applaudert av et bystyre av lakeier». Også byråd Geirmund Lykke fikk unngjelde i Blekens tekst i Adresseavisens Signert-spalte.

– Noen mente du var sjikanøs og gikk veldig på person?

– Det som gjør meg mest forbanna er at det sitter sånne typer som er så «dannet» i denne byen her. Hvor sjikanøst er det ikke å være nødt til å se på det der j... bygget her nede. Forever. Så skal jeg ikke ha lov til å si at det er heslig heller, og si det på en så kraftig måte som mulig for å få folk til å våkne opp? Det er klart jeg gjør det, sier han.

[flexy="offset-left, mega"]

Huset og utsikten: Håkon Bleken har vært svært tydelig på hva han synes om den nye hallen som bygges på Nidarø. Her rigger NRKs fotograf Bent Lindsetmo kamera, mens Bleken tar en telefon.  Foto: Bård Sande

 

[/flexy]

LES OGSÅ: Kranglet om Nidarøs skjebne også i 1937


Blekens trønderfavoritter:

Mat:

– Egentlig ikke noe spesielt. Men jeg kan si torsken som er fisket her. Torsk er godt.

Kultur:

– Bildeteppene til Hannah Ryggen. Fordi det er enestående stor kunst, på europeisk nivå, minst. Hun er også kjent i hele verden. For en gangs skyld er det sammenheng mellom det og det å være god.

Idrett:

– Trønderske utøvere? Nei, det kan jeg ikke komme på.

Sted:

– Ni Muser er ganske fint, og To Tårn. Begge deler er hyggelige steder. Det er mange kafebarer i Trondheim som er koselige. Det er ting jeg setter pris på.

Hvilken annen trønder har imponert deg mest i året som har gått?

– Jeg har så dårlig hukommelse. Har det vært noen hendelser da? Jeg kommer ikke på noen i farten, nei.

 

Inspirert av Martin Kvænnevika

I et leserinnlegg ble Bleken bedt om å «si «omforladels»» for sitt knallharde utspill. Bleken svarte med et innlegg på kav trøndersk, med et språklig nikk til steinkjerbygg og «storlygar» Olaf Bergs (1855–1946) fargerike tekster om jektebåtskipperen Martin Kvænnevika. «Æ e væl ittj deinn rætte te å si nokka som heillst verken om Lykke eiller Rita æ. Hvis dæm rive ne heile byen, så e dæm valgt te de. Takk for en rætteli rættledning – æ skoilla vel egentli blitt seinnnt te Sibbir so æ rætteli fortjene – æ som har såra sjølve godtrønderen», skrev 89-åringen.

– Det var morsomt å skrive den, humrer han.

– Forstår du at noen kan oppfatte deg som arrogant?

– Det forstår jeg. Men folk tåler veldig lite. For min del skulle jeg gjerne opplevd folk som var mer arrogant. Fordi ofte så har de i hvert fall rett.


Årets trønder 2018

Fem kandidater presenteres på NRK Trøndelag og Adresseavisens flater i uke 51. Du kan stemme på kandidatene på adressa.no og nrk.no/trondelag fra 21. desember kl. 10.00 til nyttårsaften, 31. desemeber, ved midnatt. Årets trønder offentliggjøres fredag 4. januar 2019. Årets trønder er et samarbeid mellom mediehusene NRK Trøndelag og Adresseavisen.


– Tenker du på hvordan du blir oppfattet av andre?

– Nei.

Kandidat 1: Årets trønder er ingen ukjent sak for Håkon Bleken. Han fikk tittelen allerede i 2003, da Adresseavisen delte ut prisen alene. Da var han 75 år og hadde nettopp sluttet å røyke. – Jeg kunne godt tenkt meg en røyk av og til, sier han nå, 15 år senere.