Kandidat 3: – Med «Slaget på Testiklestad» ville vi lage oss en spelparodi og ei lekegrind der vi kunne ta med hva det skulle være. Når du hører navnet og ser plakaten skjønner du litt hva det er for noe. Noen synes ikke det er gøy. Mange synes det er gøy, sier trioen Mads Bones, Olve Løseth og Kyrre Havdal. 

Årets trønder 2018 - kandidat 3:

Trønderskrønikerne

Noen liker dem best når de lager varm familieunderholdning. Andre foretrekker når de kverner ut grovkornet voksenhumor. Men alle likte låten som fylkeskommunen hadde bestilt.

Juryens begrunnelse

Mads Bones, Kyrre Havdal og Olve Løseth – trioen har de siste årene hatt suksess med flere utsolgte og kritikerroste oppsettinger. De har vitalisert Trøndelag Teater og truffet et nytt publikum, som tidligere ikke så på teateret som «sin» arena. I tillegg har de brakt noe nytt inn i spel-verdenen med «Slaget på Testiklestad», som i år ble sett av flere enn Slaget på Stiklestad. Og som ikke det er nok sto de i sommer for årets triveligste sang, da «Trønder» ble lansert i forbindelse med fylkessammenslåingen.


– Man går i en slags konstant tvil, sier Mads Bones.

Han gjør et forsøk på å beskrive den kunstneriske prosessen. Om tru og tvil. Om glitrende ideer, som blekner når de tas opp igjen neste dag. Og vill begeistring når det funker.

Men tvilen er på ingen måte lammende for trioen Mads Bones, Olve Løseth og Kyrre Havdal. De siste årene har de vært allestedsnærværende i trøndersk kulturliv, gjennom store oppsetninger på Trøndelag Teater, spelparodi på Sverresborg og ikke minst låten «Trønder», som ble en viral slager og fikk nasjonal oppmerksomhet i sommer.

– Det kom bardus på oss egentlig. Låten var laga og det ble laget en superfin video. Vi gledet oss til å vise den frem til folk og hadde et håp om at Adressas lesere i Trondheim og Trøndelag skulle få den med seg, sier Løseth.

Årets trønder: Kandidat 3

Kandidat 1: Håkon Bleken

Kandidat 2: Heidi Bjerkan

Kandidat 4: Mia Landsem

Kandidat 5: Marit Bjørgen


Mads Bones (37), Olve Løseth (37) og Kyrre Havdal (39)
  • Står bak en rekke suksessforestillinger på Trøndelag Teater og spelparodimusikalkomedien «Slaget på Testiklestad» (skrevet med Ole Christian Gullvåg).
  • Er opphavsmennene til låten «Trønder», et bestillingsverk skrevet for nye Trøndelag fylkeskommune. Berre kommunikasjonsbyrå anslår at videoen er avspilt et sted mellom 1,7-1,9 millioner ganger.
  • For øyeblikket spilles familiemusikalen «Nøtteknekkeren» (skrevet med Matilde Holdhus) på Trøndelag Teater. Vinteren 2019 setter de opp «Tordenskjold - alle tiders trønder» på Hovedscenen ved Trøndelag Teater.
  • Bones og Løseth er fra Trondheim og er utdannet skuespillere ved Det Statlige Russiske Akademi for Teaterkunst. Havdal er fra Steinkjer og er komponist og pianist med utdanning fra NTNU.

– Helt vilt

Det var om kvelden onsdag 13. juni i år. På en storskjerm i Namsos hadde fylkestingsrepresentantene for nye Trøndelag fylkeskommune nettopp sett premieren.

Så ble videoen med kjente og ukjente trøndere i hovedrollene lagt ut på nettet. Aldri har vel et bestillingsverk fra en fylkeskommune nådd ut så bredt. Bare 12 timer etter at videoen var lagt ut hadde den fått 127 000 visninger på Facebook. Sangen og videoen ble også hyllet i Kulturnytts fredagspanel på NRK P2 og i Aftenpostens podkast, «Aftenpodden».

–Det var helt vilt. Vi hadde ikke reflektert over at det kunne skje en gang, sier Løseth.

Karaokeversjonen

Trioen deler gladelig æren med Berre kommunikasjonsbyrå, regissør Morten Warholm Haugen og de andre bidragsyterne.

[flexy="2-2, mega"]

Planlegging: Regissør Morten Warholm Haugen og Mads Bones i møte om låten «Trønder». 

Bakmenn: Kreative ideer i grå møtelokaler da Olve Løseth og Kyrre Havdal bidro med tanker til «Trønder»-videoen. 

Videogruppa: Berre kommunikasjonsbyrå sto bak videoen til «Trønder». Her er Lasse Berre og kreativ leder Morten Warholm Haugen fotografert i lokalene til byrået i Ila i Trondheim i sommer. 

Merking: Mads Bones bilder til noen kompiser. - Noen trodde nok at Olve faktisk hadde tatovert fylkesvåpenet på rumpa, fortalte videoskaper Lasse Berre til Adresseavisen i sommer. 

[/flexy]

Karaokeversjonen av låten har også tent kreative gnister rundt om i landet. Stadig får de tilsendt meldinger om nye versjoner av låten med ny teksttematikk. Det er alt fra «familien på Byåsen» til en musikalsk omvisning inne på alderpsykatrisk avdeling på St. Olavs hospital.


Olve Løseths trønderfavoritter:

Mat:

- Kjøleskapskald Stratos.

Kultur:

-Teaterforestillingen «Rotsækk» av Ole Christian Gullvåg

Idrett:

- Johannes Høstflot Klæbo og morfar Kåre Høstflot.

Sted:

- Habitat i Trondheim.

Hvilken annen trønder har imponert deg mest i året som har gått?

- Mikkel Eriksen, evig hitmaker som i år igjen var nominert til Grammy.


– Det har vi kosa oss maks med. Det var den våte drømmen som vi og Lasse Berre hadde, at sangen skulle spres, og at alle skulle kunne si at «æ e trønder», sier Bones.

LES OGSÅ: Slik lager man en fylkeskommunal hitlåt som svinger

Når humoren faller på steingrunn

Men det er scenekunst som er kjernevirksomheten. Følelsen av å ha fått det til, når publikum er begeistret, er noe Havdal aldri blir helt vant til.

– Her om dagen var jeg nede i kjelleren på teatret og holdt på med noe. Da satte jeg på overhøringssystemet som gjør at du kan høre hva som foregår på de ulike scenene. Fra Hovedscenen hører jeg at det spilles teater og synges sanger vi har skrevet. Du glemmer det, når du ikke er med på scenen selv. Full sal og applaus, det venner man seg egentlig aldri til. Det er helt vanvittig, sier Havdal.

[flexy="offset-left, mega"]

Gamle tider på Testiklestad: Olve Løseth, Ole Christian Gullvåg (kong Sverre) og Mads Bones har god gammeldags moro med jentene Maria Omarsdottir Austgulen og Ida Göransson. 

Fulle tribuner: Publikum på Sverresborg under «Slaget på Testiklestad - The Cumback» i sommer. 

Speltradisjon: Olve Løseth (til venstre), Kyrre Havdal, Mads Bones og Ole Christian Gullvåg har sammen skrevet «Slaget på Testiklestad». 

 

[/flexy]


Kyrre Havdals trønderfavoritter:

Mat:

- Det fermenterte potetbrødet på Røst. At en brødrett er årets smaksopplevelse kvalifiserer alene til denne lista.

Kultur:

- Filmen «Trondheimsreisen» og regissør Magnus Skatvold

Idrett:

- Ranheim Fotball. En klassisk underdog som overrumpler alle, og som på tross av beskjedent budsjett presterer å ende på 7. plass i Eliteserien.

Sted:

- Sør-Gjæslingan og Ytre Vikna. For en landkrabbe fra Innherred gjør det stort inntrykk å ferdes rundt i båt i dette unike kystlandskapet.

Hvilken annen trønder har imponert deg mest i året som har gått?

- Trondheimssolistene. Uansett hvor man ferdes i inn- eller utland er det en viss fare for å støte på denne gjengen - hvor som helst og når som helst. De er imponerende aktive og det er stor sjangerbredde i det de holder på med. Og i år feirer de 30 år.Bones snakker om gleden underveis i skapelsesprosessen.

– Den er fordelt helt fra du får ideen, og gjennom alle bølgedaler og topper. Når du har kommet til premiere og skuta flyter fint av gårde, er det også en slags tomhet der. Da vet vi at vi skal i gang med noe nytt. Så er det like forbanna vanskelig, hver gang. Det er ikke sånn at det blir noe lettere. Tvert imot. Men i det øyeblikket det begynner å bli lett, kan det fort bli veldig kjedelig.

– Enn når humoren faller på steingrunn?

– Det er vond følelse. Det er flaut og ekkelt hvis du har planlagt noe gøy, og ingen ler. Så går du inn i fullstendig «rescue-modus» – «hvordan kan vi redde inn stemninga nå»? sier Løseth og ler.


«Voksne folk som kler seg ut»

Trioen har lagt planer godt uti 2020, og leker også med tanken om å skape en film- eller tv-produksjon, gjerne med utspring fra det voksende trønderske film- og tv-miljøet. Men først skal de tolke en annen mann med store vyer. Myten om trondhjemmer og sjøhelt Peter Wessel Tordenskiold er utgangspunktet for en «skrønike» som har premiere på Hovedscenen 26. januar.

– Jeg tror det kan bli overraskende og noe ganske annet enn det folk venter seg, sier Løseth.

[flexy="offset-left, mega"]

Skrønike: - Vi kommer til å forsyne oss skamløst og skrive røverhistorisk korrekt, sa Kyrre Havdal, Olve Løseth og Mads Bones, sammen med teatersjef Elisabeth Egseth Hansen og Lisa Tønne, alias Tordenskjold. Her fra lanseringen i juni i år. 

Fargerikt: «Nøtteknekkeren er en småkummel, stormorsom og svært fargerik oppsetning i årets utgave», skrev Adresseavisens anmelder om oppsetningen som trioen står bak sammen med Matilde Holdhus. 

Feiring: Rockartist Dag Ingebrigtsen rundet nylig 60 år ble feiret av ferske kolleger på Trøndelag Teater. Her med Mads Bones (til venstre) og Olve Løseth som har fått ham med i «Tordenskjold - alle tiders trønder». 

 

[/flexy]


Mads Bones' trønderfavoritter:

Mat:

- Morrpølsa fra Eidsmo slakteri på Kvål har vært favoritten siden tidlig barndom. Etter en sommer hos bestemor og bestefar på Rognes kom jeg hjem fem lykkelige kilo tyngre, med ei morrpølse i hver kjake, pluss dobbelthake.

Kultur:

- Gåte! At de fant tilbake til hverandre og seg selv er verdt et rungende kulturelt hurra.

Idrett:

- Det er umulig å ikke sette pris på RBK og all lidenskap de vekker; også i de årene de ikke innfrir, men likevel vinner alt.

Sted:

- Våttakammen. Passe langt og passe bratt, og med perfekt utsikt.

Hvilken annen trønder har imponert deg mest i året som har gått?

- Adresseavisens politiske kommentator Tone Sofie Aglen. Med sylskarp penn og kvass tunge har hun steget opp som en av landets tydeligste stemmer. Hun evner å sette politiske øyeblikksbilder i et større perspektiv, og det gjør hun så treffsikkert at det er umulig å ikke lytte.


De sier de føler seg privilegerte. Må klype seg i armen av og til når de jobber med det store ensemblet, eller rusler gjennom snekkerverkstedet hvor den ene store skuta etter den andre tar form.


– Noen sier dere har vitalisert teateret og truffet et nytt publikum som tidligere ikke så teatret som sin arena? Hva tenker dere om det?

– Jeg blir veldig stolt av å høre det. Det er kjempegøy med folk som ikke har gått så mye i teater før, som kommer på en av forestillingene, får en god opplevelse og bestemmer seg for at teater, det skal vi begynne å gå på. For det her er gøy! sier Løseth.

–Det å få øynene opp for voksne folk som kler seg ut og gjør seg til – det er bare bra det, sier Bones.

Inspirasjonen

Selv ble han hektet i ung alder, og både han og Løseth søkte seg til dramalinja på Ringve. De to skuespillerspirene så hva folk som Marianne Meløy, Hans Petter Nilsen, Klaus Sonstad, Stian Hovland Pedersen og Erlend Smalås fikk til på små og store scener i byen rundt årtusenskiftet. I dag er de gode kolleger, og de gamle forbildene er gjerne aktører i trioens oppsetninger.


– De er sju-ti år eldre enn oss og vi ble veldig inspirert av lidenskapen og drivkraften de hadde, og fortsatt har. Jeg husker følelsen av hvor langt unna vi sto da, men også drømmen om å gjøre noe eget som hadde litt av den samme klangen, sier Mads Bones.

– Det er viktig at det fins folk som lager ting. Nå gjør vi det, og kanskje er det inspirerende for folk som kommer til å lage store ting om ti år?

[flexy="offset-left, mega"]

Fotoseanse: Adresseavisens fotograf Kim Nygård og NRKs Lars Erik Skjærseth foreviger trioen Bones, Havdal og Løseth i Theatercaféen på Trøndelag Teater tidligere i desember. 

[/flexy]

Kandidat 3: – Med «Slaget på Testiklestad» ville vi lage oss en spelparodi og ei lekegrind der vi kunne ta med hva det skulle være. Når du hører navnet og ser plakaten skjønner du litt hva det er for noe. Noen synes ikke det er gøy. Mange synes det er gøy, sier Kyrre Havdal (til venstre), Mads Bones og Olve Løseth. 

LES UKEADRESSA-PORTRETTET: Bones-evangeliet