Kandidat 5: - Jeg har lært mye om meg selv. Det kreves mye for å lykkes med sine ambisjoner og drømmer, og ikke minst viktig prioritering. Det tror jeg vi toppidrettstutøvere er gode på, sier Marit Bjørgen om livet som skiløper. 

Årets trønder 2018 - kandidat 5:

Medaljemennesket

Sist vinter ble hun historisk. I sommer rammet tragedien. Nå venter et nytt liv for Marit Bjørgen.

Juryens begrunnelse

Marit Bjørgen ble i februar 2018 tidenes vinterolympier, og la opp like etterpå. Hun har gjennom mange år vært en strålende ambassadør for Trøndelag og skisporten. Hun har vist hvordan en kan komme tilbake på pallen med hardt arbeid over tid, og ikke minst har hun vist hvordan en ekte lagspiller tar vare på og løfter sine lagvenninner. Hun er et ekte forbilde, både i og utenfor løypa.

 

– Det var brått og brutalt. Når jeg tenker tilbake på OL-tremila, var det én stemme jeg hørte på hver eneste runde, og det var Vibeke sin, sier Marit Bjørgen.

Mens hun var på vei mot sitt 8. OL-gull, var Vibeke Skofterud intenst til stede på langrennsarenaen i Pyeongchang som ekspertkommentator for Eurosport. Drøye fem måneder etter omkom Skofterud i en tragisk vannskuterulykke. Da Bjørgen sto ved kista til lagvenninnen i Eidsberg kirke 9. august, visste hun samtidig at hun var gravid.

Sorg: Marit Bjørgen og de andre landslagsvenninnene deltok i begravelsen til Vibeke Skofterud fra Eidsberg kirke i august. 

– Det er store kontraster. Vibeke går bort, samtidig som jeg vet at det vokser et nytt liv i meg. Du mister ei kjempegod venninne, og så skal du glede deg over at du skal bli mamma igjen. Det har vært surrealistisk, sier 38-åringen.

De to møttes første gang på Hovedlandsrennet som 14-åringer og knyttet sterke bånd gjennom mange år sammen på landslaget.

– Jeg savner Vibeke. Hun har betydd mye for meg, sier Bjørgen og beskriver 2018 som «opp og ned, med mange bølgedaler».

Årets trønder: Kandidat 5

Kandidat 1: Håkon Bleken

Kandidat 2: Heidi Bjerkan

Kandidat 3: Mads Bones, Olve Løseth og Kyrre Havdal

Kandidat 4: Mia Landsem


Marit Bjørgen (38)
  • Født 21. mars 1980 i Trondheim.  Fra Rognes i Midtre Gauldal. La opp som langrennsløper i vår.
  • Er tidenes mestvinnende vinterolympier med åtte gull-, fire sølv- og tre bronsemedaljer.
  • Har 26 VM-medaljer, hvorav 18 gullmedaljer (én i 2003, tre i 2005, fire i 2011, fire i 2013, to i 2015 og fire i 2017). Vant Tour de Ski i 2014/15.
  • Har vunnet verdenscupen sammenlagt fire ganger, sprintverdenscupen fire ganger og distansecupen to ganger.
  • Bor i Oslo. Er samboer med tidligere kombinertløper og olympisk mester Fred Børre Lundberg. Paret venter sitt andre barn i mars neste år.
 

Mer avslappet

Det er fire grader, tjukk tåke og lett duskregn i Oslo denne desemberdagen. På vei opp i Holmenkollen skimter vi en enslig skiløper som skøyter tappert på den lille stubben av ei kunstsnøløype som åpnet uka før. Bjørgen synes det er godt å slippe å ta på treningstøyet denne dagen.

– Jeg har ikke savnet konkurransemiljøet. Jeg trodde jeg skulle trene mye mer enn jeg har gjort. Men jeg kjenner at jeg mangler motivasjonen. Det synes jeg har vært litt rart, når jeg tenker på hvor mye jeg trente i fjor. Men det handler jo om at jeg ikke har satt meg noe mål å trene mot. Jeg er ganske måldrevet.

[flexy="offset-left, mega"]

På sidelinja: Marit Bjørgen, samboer Fred Børre Lundberg og sønnen Marius (snart 3) fulgte verdenscuprennet på Lillehammer hvor Therese Johaug vant på 10-kilometeren i begynnelsen av desember. 

Glede: Bjørgens gode venninne Therese Johaug er tilbake på landslaget og vant åpningsrennet på Beitostølen i år. Etterpå fikk hun varm klem av Marit Bjørgen og Marius. 

Lekestue: Marit Bjørgen fotografert i lekekroken til sønnen Marius i forbindelse med et portrettintervju til Ukeadressa i mai i år. 

[/flexy]

Hun nyter å være mer avslappet om mat og søvn, og at ikke familielivet lenger dreier seg om å legge til rette for at hun skal få best utbytte av treningsøktene.

– Nå kan jeg være med Marius ut og leke i tre timer, uten å tenke at «nå blir jeg sliten av det her, og skal ha ei treningsøkt til».

Rykket inn i «gullrekka»

Hun startet OL-karrieren med stafettsølv i Salt Lake City i 2002 og avsluttet med to gull, ett sølv og en bronse i OL i Pyeongchang. Merittlista er lang og forteller om en unik idrettsutøver – uansett disiplin.

[flexy="2-2, mega"]

Historisk: Marit Bjørgen gikk inn til sitt åttende olympiske gull. Hun var i en egen klasse og vant med nesten to minutter på tremila i Pyeongchang. 38-åringen er tidenes største vinterolympier. Under OL traff hun også svenskekongen Carl Gustaf. 

Vinnerkultur: Marit Bjørgen vant to gull-, en sølv- og to bronsemedaljer under vinter-OL 2018 i Pyeongchang. 

Medaljefangst: Marit Bjørgen med samtlige OL-medaljer hun vant Pyeongchang i februar. 

Kungen og dronninga: Marit Bjørgen og Sveriges kong Carl Gustaf etter Bjørgens triumf på tremila under OL i februar. 

[/flexy]

– Hun er den største av alle, ikke bare fordi hun har vært best, men fordi hun står for noen verdier og er et forbilde for alle, sa Adresseavisens sportskommentator Birger Løfaldli da Bjørgen fortalte at hun ville gi seg under NM i Alta i april. Samme kveld måtte «gullrekka» vike for en 90 minutter lang hyllest til langrennsstjernen.

[flexy="2-2, mega"]

I sporet: Marit Bjørgen i aksjon under sitt siste skirenn under ski-NM i Alta i april. 

Hyllest: Marit Bjørgen ble tatt imot av lagvenninnene på vei inn til mål under ski-NM i Alta. 

Populær: «Alle» vil ha en bit av Marit Bjørgen etter at hun varslet at hun skulle legge opp. 

Konkurrenter: Marit Bjørgen og Charlotte Kalla under Trondheim Skishow i Granåsen i april 2018. 

[/flexy]


Marit Bjørgens trønderfavoritter:

Mat:

- Trøndersodd, rett og slett. Det hender jeg ordner selv. Fred Børre synes også det er godt. Multekrem, er det typisk trøndersk? Og lutefisk. Jeg har vokst opp med begge deler.

Kultur:

- Jeg er ikke den som hører mye på musikk, men har sansen for Stage Dolls. Det er artig når de spiller, og jeg hørte dem da de varmet opp for Roxette på Sverresborg for tre år siden. Åge Aleksandersen er også en favoritt.

Idrett:

- Birgit Skarstein er imponerende på alle måter - både som menneske og som utøver.

Sted:

- Det må bli Rognes, hem på Bjørga, på gården. Jeg føler en ro når jeg kommer dit. Det ligger for seg selv, trygt og godt, rolig og fredelig.

- Og med et stødig navn på veien?

- Ja, haha, jeg har ikke hørt at det har kommet opp skilt ennå. Men det er avgjort. Det er rart å tenke på at pappa bor i «Marit Bjørgens vei» (Bjørgen får veien opp til barndomshjemmet oppkalt etter seg i Midtre Gauldal, journ. anm.).

Hvilken annen trønder har imponert deg mest i året som har gått?

- Astrid Smeplass. Hun kommer fra Berkåk og jeg har sansen for at man lykkes når man kommer fra små plasser. Det viser at om du har drømmer og ambisjoner, så er det mulig. Jeg følger med henne og synes det er inspirerende det hun gjør.

 

– At NRK ryddet alt på den fredagskvelden, det er helt utrolig. Det viser at jeg har betydd mye og vært en inspirasjon for mange som har fulgt meg. Det ble rørende og veldig emosjonelt. Virkelig en verdig avslutning på karrieren, sier hun.

Ny gutt i mars

Hva hun skal gjøre nå som langrennskarrieren er over vet hun ennå ikke. Hun har uansett hatt nok å gjøre de siste månedene, med ulike oppdrag for flere samarbeidspartnere som vil suge til seg kunnskap fra langrennsdronningen. Og i mars neste år blir hun mamma for andre gang. Marius, som fyller tre år andre juledag, skal bli storebror.

– Det blir en gutt neste gang også. Jordmora var ikke i tvil, sier hun og smiler.

Støtter ny VM-søknad

I mai var hun i Hellas som en del av delegasjonen fra Trondheim som håpet å sikre byen ski-VM i 2023. Slik gikk det ikke, og i ettertid var det diskusjoner om det er verdt å legge så mye penger og ressurser i å få idrettsarrangementet til byen. Bjørgen er glad for at Trondheim kommune er innstilt på å gjøre et nytt forsøk for 2025-mesterskapet.

– Jeg håper vi kan være med å skape den folkefesten som jeg fikk oppleve i Oslo i 2011. En ser at det kan gå flere søknader før man får det hos andre nasjoner også.

Mange har vært kritiske til hemmeligholdet rundt avstemmingen i FIS Council, og måten konkurransen foregår på, med et betydelig innslag av smøring fra alle som vil vinne frem.

– Men når man ser på organiseringen av dette, er det ikke alt som er like sjarmerende, vil noen si. Tenker du at det likevel er verdt det?

– Ja, det kan sikkert diskuteres. Jeg fikk mulighet til å være med i Hellas og se det litt fra innsida. Som du sier, det er ikke alt som er like sjarmerende, men det er en del av det. Sånn er det, kanskje kunne ting vært gjort annerledes. Men jeg tror vi må bare stå i det, jeg har god tro på at vi lykkes neste gang.

[flexy="offset-right, mega"]

Representerte: Marit Bjørgen på FIS-kongress i Costa Navario, Hellas i mai i år. Trondheim presenterte sin VM-søknad. 

[/flexy]

LES OGSÅ: Hadde Planica bedre mat, behersket ikke trønderne spillet eller var det rett og slett Slovenias tur til å få ski-VM?

– Folk vil meg godt

I år er hun nominert til både VG og Dagbladets Årets navn-kåringer. Under idrettsgallaen i Stavanger 5. januar kan hun bli både årets kvinnelige utøver og årets navn. Hun har gått fra å være ei beskjeden jente fra Rognes, som bare ville gå fort på ski, til å bli en av landets mest folkekjære idrettsutøvere.

– Drømmen min var aldri å være tilgjengelig og offentlig hele tida. Men det er noe jeg har lært meg å leve med og det er en del av hele pakka. Jeg får bare positive tilbakemeldinger om jeg møter folk på butikken eller på gata. Folk vil meg godt. Men jeg kjenner at etter 20 år i det gamet her, er jeg litt metta av oppmerksomheten. Nå vil jeg trekke meg mer tilbake, og være bare Marit, og ikke den skiløperen, sier 38-åringen.

På hjemmebane: Marit Bjørgen blir foreviget av Adresseavisens fotograf Kim Nygård hjemme i rekkehuset i Voksenkollen i Oslo tidlig i desember. 

 

Siden NRK og Adresseavisen begynte samarbeidet om den trønderske hedersprisen i 2010, har Bjørgen vært en av juryens fem kandidater hele seks ganger.

– Jeg prøver å bli Årets trønder, men der har jeg ikke lyktes ennå, sier hun og ler.

Kandidat 5: - Jeg har lært mye om meg selv. Det kreves mye for å lykkes med sine ambisjoner og drømmer, og ikke minst viktig prioritering. Det tror jeg vi toppidrettstutøvere er gode på, sier Marit Bjørgen om livet som skiløper. 

LES UKEADRESSA-PORTRETTET: Livet uten festesmurning