Har trolig Olav den hellige som stamfar

Kong Harald og Olav den hellige er trolig i slekt. Men tusen år og 30 slektsledd skiller de to monarkene.

Hvorvidt Kong Harald er i slekt med Olav den hellige strides de lærde om. 

Saken oppdateres.

Ved inngangen til årets olsokfeiring kan Adresseavisen avsløre en slektshistorisk godbit av edelt kongelig merke. Dagens norske kongefamilie har trolig helgenkongen fra Stiklestad blant sine mange fornemme forfedre.

Les mer om kongefamiliens slektshistorie, og annen slektsforskning i Ukeadressa fra lørdag 20. juli.

Oppdagelsen er gjort av slektshistoriker Terje Bratberg i Trondheim. Han har i mange år forsket på nordiske og sentraleuropeiske adelsslekter, og sitter i dag med et elektronisk søkbart materiale på mer enn 200 000 navn, de fleste hentet fra adelskalendere fra en rekke land.

Helgenkongens barn

- Fyrstefamiliene i Europa har giftet seg med hverandre i mange generasjoner, derfor finner vi Olav den Hellige for enden av flere grener bakover i den nye norske kongefamiliens slekt, sier Bratberg.

Olav den hellige hadde to barn, Ulvhild med dronning Astrid, Magnus med en tjenestejente. Magnus ble senere konge med tilnavnet «den gode». Ulvhild giftet seg med hertug Ordulf av Sachsen. De fikk sønnen Magnus, og fra ham går slekten videre til dagens norske kongefamilie, ifølge Bratbergs funn.

Kritisk professor

Historieprofessor Steinar Imsen ved NTNU har liten tro på Bratbergs oppdagelser.

- Vi har ingen sikre kilder som gjør det mulig å trekke slektshistoriske linjer mellom nålevende nordmenn og helgenkongen som falt på Stiklestad. Alle forsøk på slike konstruksjoner må avvises som spekulasjoner, sier Imsen. Han har ikke studert Bratbergs funn, og vil heller ikke kommentere dette direkte.

Hårfagreætten

- Vi er kjent med at slektsforskere mener å kunne føre kongens slekt tilbake til Harald Hårfagre, sier Slottets kommunikasjonssjef Marianne Hagen i en kommentar til Bratbergs funn, men hun kan ikke si noe om i hvilken grad kongen og hans familie fester lit til disse teoriene.

Bratberg er i tvil om dagens konge kan føre sin slekt tilbake til Harald Hårfagre, for slektskapet mellom Olav den Hellige og Harald Hårfagre er nokså usikkert.

- Nei, det kan hende at Snorre, Norges første historiker, bløffet litt på dette punktet, sier han.

På forsiden nå