TEMA

lørdag 12.06 2021
 Kanalen, Ravnkloa, autonome skip, selvkjørende skip, Zeabuz og Erik Dyrkoren. Byline: Zeabuz.  selvgående skip over Kanalen fra Ravnkloa til Brattøra. 
    
      (Foto: Zeabuz)

Ocean Space Senter gjør oss modigere og tryggere

Norge er bygd på ressurser fra havet og en sjønasjon med lange tradisjoner. Vi kan skipsfart og skipsbygging. Transport av varer og folk, innaskjærs og utaskjærs.  Nå skjer det et grønt skifte i blå sektor. Trondheim og Trøndelag kan spille en avgjørende rolle i dette arbeidet.

lørdag 28.11 2020
 

Til sommeren vil denne verdensnyheten bli fast inventar i Trondheim

I en lagerhall i Trondheim ligger skroget til en selvkjørende båt som fra sommeren neste år skal frakte trondhjemmere over Kanalen.

onsdag 19.06 2019
Maritime Robotics tester ut autonome båter på Trondheimsfjorden. Vi ble ble med ut med forskningsskipet Gunnerus 
    
      (Foto: Håvard Jensen)

På Trondheimsfjorden lærer førerløse skip hvordan de skal unngå å kollidere

Det kan tilsynelatende se ut som det er helt formålsløst når noen båter tøffer frem og tilbake på Trondheimsfjorden mellom Ladehammeren og Munkholmen. I virkeligheten er det fremtiden som blir til når forskere finner ut hvordan selvstyrte skip skal unngå å kollidere. 

fredag 07.09 2018
Fabrikkrobot: Produksjonselektroniker Raymond Melum jobber med å sette i drift robotene som skal produsere skipsbatterier for Siemens. Robotene er montert i bur, og robotens armer stanser hvis et menneske kommer for nær. 

Her lager en robot batterier til skip

Siemens har levert de første skipsbatteriene fra sin helautomatiske batterifabrikk på Sluppen i Trondheim.

mandag 03.09 2018
Ubemannet: Den er ikke så stor, men den ubemannede båten som ligger i Battørabassenget, kan komme til å revolusjonere kystnært oljevernarbeid. 

Båten ser ut som en selvgående racerbåt, men er i realiteten et våpen mot oljesøl

En knoppskytingsbedrift fra Sintef tar i bruk robot-teknologi mot oljesøl.

fredag 06.04 2018
Førerløse båter: To små, hvite og litt rare båter går fram og tilbake mellom piren og Munkholmen i Trondheim. Her blir sensorer og styringssystemer testet ut for å kunne sette mannskapsløse fartøyer i drift for å frakte gods eller passasjerer. 
    
      (Foto: Kim Nygård)

- Snart kan vi trykke på knappen - så kommer den automatiske ferja og henter oss

Neste år blir verdens første mannskapsløse skip satt i drift. Teknologien er testet ut i Trondheim.

fredag 29.09 2017
STOLT «FAR»: Bjørn Tore Orvik, prosjektleder for Yara Birkeland, fikk for ett år siden ideen til verdens første helektriske og selvkjørende konteinerskip. Torsdag kunne han styre modellen som testes i havlaboratoriet og i slepetanken hos Sintef Ocean på Tyholt i Trondheim. 

Denne mannen fikk ideen til en verdensnyhet til sjøs

Når verdens første elektriske og selvgående konteinerskip sjøsettes om halvannet år, skjer det på grunn av en idé fra Bjørn Tore Orvik.