TEMA

lørdag 01.08 2020
Hjelper kvinner: Fastlege Kari Løvendahl Mogstad opplever at mange kvinner kvier seg for å snakke om plager ved overgangsalder. Hun hjelper dem gjerne i gang. Foto: Marthe Amanda Vanebo 
    
      (Foto: Marthe Vannebo)

Jeg får vondt inni meg når jeg hører fødendes opplevelser

mandag 08.06 2020
Birthe Levik og Renate Skogmo Hansen venter barn, men er usikker på om Renate får bli med inn på fødselen pga. Koronatiltak. 
    
      (Foto: Kim Nygård)

Torsdag har Birthe termin - hun vet fortsatt ikke om hun får med seg samboer Renate på barselavdelingen

Torsdag har Birthe Levik termin. Lenge har hun vært spent på om samboeren får være med på barseloppholdet når hun skal føde sitt første barn.

lørdag 29.02 2020
 

Norsk film som funker best for småbarnsforeldre eller de som er litt lei av dem4

Hverdagslig babykino utenom det vanlige.

tirsdag 10.12 2019
- Endelig har St. Olav fått fødestuer, sier Sara Aaskov (t.h.), plasstillitsvalgt i Jordmorforeningen. Hun gleder seg til å jobbe ved fødestua hvor det er lagt til rette for at fødsler skal skje helt av seg selv med mors styrke og utholdenhet. Til venstre Elin Vevelstad, hovedtillitsvalgt i Jordmorforeningen. 
    
      (Foto: Espen Bakken)

Nå endres fødetilbudet ved St. Olavs hospital

Friske kvinner som venter friske barn får et nytt fødetilbud ved St. Olav. Her tilbys ikke epidural, men ribbevegg, pilatesball, telys og badekar.

mandag 18.11 2019
 

Kronikk:

Da nyfødt intensivavdelingen sto ferdig i 2006, var den ikke utformet for dette

Da nyfødt intensivavdelingen i Trondheim sto ferdig i 2006, var den ikke utformet med tanke på utstrakt hudkontakt mellom det for tidlig fødte barnet og foreldre. Nå endres dette.

fredag 18.01 2019
Landslagsjef Thorir Hergeirsson og håndballjentene under EM i desember. Dagens kronikkforfatter støtter Hergeirsson som advarte mot det han kalte fødselskonkurranse blant spillerne. 

Kronikk

Å komme seg etter fødsel er ingen konkurranse

Under EM i håndball like før jul, gikk landslagstrener Thorir Hergeirsson ut i mediene og advarte mot det han kalte fødselskonkurranse. Men dette bør ikke være malen, eller noe som andre bør eller skal hige etter.

tirsdag 09.10 2018
På overtid: - Til nå har jeg klart å holde meg rolig og tatt ting som det kommer. Nå får jeg ikke beholde den roen helt i mål, sier Berit Alvestrand. Hun er gravid på overtid og frykter for hva hun kan møte på en travel fødeavdeling ved St. Olavs. 
    
      (Foto: Håvard Haugset Jensen)

Frykter full fødeavdeling, men klinikksjefen hevder forholdene er medisinsk forsvarlige:

Frykter full fødeavdeling: - Jeg kan ikke vente en måned og håpe at det går over

Berit Alvestrand (34) mener det er usikkert nok å være førstegangsfødende. Sjefen ved kvinneklinikken sier at de oppfyller den lovpålagte fødselsomsorgen, selv om de har overfylt avdeling i perioder.

søndag 07.10 2018
 

Føde- og barseltilbudet må spare 8 millioner:

Overfylt på kvinne-barn: - Etter fødselen fikk vi ikke ro, fordi vi visste ikke når vi måtte flytte rom neste gang

- Det virker som om hele tilbudet er uforsvarlig, og at sparetiltaket ikke er en justering etter behovet, men et sparetiltak for pengenes egen skyld, sier helsepolitiker på Stortinget, Kjersti Toppe (Sp).

fredag 05.10 2018
Lykkelige: De er strålende fornøyd med omsorgen de har fått fra de ansatte ved fødeavdelingen. Men Iselin Solnes og Terje Sundfær har skjønt at det har vært hektiske dager for de som jobber ved sykehuset. Tirsdag ble de foreldre til lille Benjamin. 

Ansatte i opprør på føden, som skal kutte åtte millioner:

Fikk Benjamin i hastekeisersnitt - måtte på «rundtur» før hun ble lagt på barsel

Sju av 28 barselrom er stengt ved St. Olavs hospital. Det har ført til opprør blant de ansatte.

torsdag 27.09 2018
Skrytevegg: Hun har en skrytevegg med babyer som hun har fulgt fra de lå i mammas mage. Carina Svensson, jordmor ved Midtbyen helsestasjon, ønsker at alle gravide skal kunne få gå til jordmor. 
    
      (Foto: Terje Svaan)

Fylkesmannen refser jordmortilbudet i Trondheim

Gravide i Trondheim står i jordmorkø, og mange får ikke tilbud om jordmor i svangerskapet. Kommunen tilbyr heller ikke hjemmebesøk av jordmor til de nybakte familiene.

fredag 07.09 2018
Omstilling: Vi vet og ser mange par sliter og dessverre også skiller lag i en småbarnsperiode, skriver Signert-forfatteren. 
    
      (Foto: Shutterstock)

Signert

Er han sur fordi de ikke har sex?

Sjokket fra timene på fødestuen er glemt. Det er også de fantastiske timene hvor de bare lå og kikket på den nyfødt i sengen, hjemkomsten fra sykehuset, alle som kom på barselbesøk. Livet var i en egen boble, bare de tre – de var blitt foreldre.

lørdag 01.09 2018
Press: Fastlege Finn Marum Høivik tror at barselkvinner som får tilbud om å reise tidlig hjem etter fødselen, vil føle på et press. Han er bekymret for både mor og barn i denne sårbare fasen. 

Fastlege bekymret for at barselkvinner sendes tidlig hjem

Fastleger i Trondheim reagerer sterkt på at St. Olavs hospital sender hjem nybakte mødre allerede seks timer etter fødselen.

«Mye av tilknytningen og tryggheten etableres de første dagene. Er det problemer, viser all erfaring at det aller beste er å få hjelp før problemene har blitt uoverstigelige for mor og barn» skriver kronikkforfatteren. (Illustrasjonsfoto) 
    
      (Foto: Natalia Deriabina / Shutterstock / NTB scanpix)

Kronikk

Som barnelege, barnekardiolog, fastlege og helsestasjonslege er jeg bekymret for det jeg ser

lørdag 11.08 2018
Hurtigfødsel: Etter en drøyt fire timer lang fødsel, var lillegutt klar for verden. Dagen etter kom han hjem til sitt nye hjem på Nidarvoll. Airin Ingebrigtsen og Thomas Grønbech valgte å dra tidlig da de fikk tilbud om det. Jordmor Helene Beitnes Clamén har fulgt opp familien. 

St. Olav med nytt tilbud:

Fødende kan dra hjem seks timer etter fødselen

Nybakte mødre ved St. Olav får nå tilbud om å reise hjem allerede seks timer etter at de har født. Sykehuset sender jordmor på hjemmebesøk.

lørdag 28.04 2018
Mor og barn: Vår erfaring er at de fleste kvinn er er motivert for amming, skriver kronikkforfatterne. 
    
      (Foto: May Frank NTB scanpix)

Kronikk

De fleste kvinner er motivert for amming

Den siste tiden har det vært en viktig debatt om at barselkvinner skrives tidlig ut fra sykehuset. Som jordmødre savner vi at det blir snakket mer om ammingens positive effekt på folkehelsen.

fredag 06.04 2018
«Kjære Bent Høie, du vil vi skal dra hjem etter 6-8 timer etter fødsel. Jeg dro hjem etter to døgn. Det ble for kort for meg. Jeg trengte hjelp og omsorg» skriver Stephanie P. Davadi. 

Debatt

For noen kan jo dette være en drømmefødsel, for meg ble det et sjokk

«Kjære Bent Høie, du vil vi skal dra hjem 6-8 timer etter fødsel. Jeg dro hjem etter to døgn. Det ble for kort for meg. Jeg trengte hjelp og omsorg» skriver Stephanie Palomino Davadi i dette debattinnlegget.