TEMA

tirsdag 27.08 2019
Sintef og hoppekreps 
    
      (Foto: Sintef)

Denne bittelille krabaten skal redde verden

Denne lille skapningen er ikke mer enn en millimeter stor, men ikke undervurder hoppekrepsens betydning. Den skal nemlig redde verden.

onsdag 26.06 2019
Olav Bolland i NTNU og Vegard Johansen i Sintef Ocean for å få neste omdreining i den 14 år lange saken om Ocean Space Centre. Foto: Rune Petter Ness 
    
      (Foto: Rune Petter Ness)

Etter 14 år med frem og tilbake, er de utålmodige etter å komme i gang med bygging av Ocean Space Centre

Fra ideen om Ocean Space Centre ble født, kan det ha tatt 20 år før ambisjonen om storstilt satsing på forskning og utdanning på havet står ferdig. Men nå røyner det på med tålmodigheten selv for de aller mest standhaftige.

onsdag 10.04 2019
STo opp for klimaet: Rundt 3000 skolelever møtte opp under fredagens klimastreik i Trondheim. 
    
      (Foto: Kim Nygård)

Kronikk

Vi kan ikke redde klimaet med å slutte å spise kjøtt, kjøre fly eller lenke oss fast

fredag 22.06 2018
 

Gjestekommentar

Det var på den tida da det gjerne var en menneskerett å kaste søppel i naturen

lørdag 26.05 2018
Under havet, nord for Jan Mayen (bildet), ligger Mohnsryggen. En storslått fjellkjede som strekker seg gjennom hele Atlanterhavet, med fjellformasjoner som Trollveggen og Stetind. Vi snakker om et vanndyp ned til 3500 meter. Her – mellom Jan Mayen og Svalbard – ligger metallene nede i grunnen, skriver kronikkforfatterne. 
    
      (Foto: HEIKO Junge,, NTB scanpix)

Kronikk

Metaller og mineraler brukes til mobiltelefoner, elektronikk, vindmøller, elbiler, papir eller softis

Nede på havbunnen finnes gull, sølv, kopper og sink. Metaller verden har bruk for. Kan dette være et nytt ressurseventyr for Norge? Og er det riktig av oss å hente dem opp? Svaret er ikke opplagt.

torsdag 07.12 2017
Verdiene i havet: I det nye forslaget til forskrift foreslås det at myndighetene ikke kan stille krav om at en andel av inntektene skal tilfalle fellesskapet. Dette i motsetning til utkastet fra 2013, skriver kronikk forfatterne. 
    
      (Foto: Rune Petter NeSS, Adresseavisen)

Kronikk

Hvem eier den blå åkeren?

Hvis ressursene i havet skal bli «den nye oljen» er det viktig at ikke all inntekt og kunnskap blir i hendene til private firma.

fredag 28.07 2017
Utdatert: Noen konsulenter mener man bør flikke på den gamle Skipsmodelltanken fra 1939. De synes det er vanskelig å sette tall på merverdien et nytt senter vil gi havnæringen. Ut fra eget skjønn har de vurdert at verdien er lavere enn 2,7 milliarder kroner over 40 år. Underlig og uforståelig, skriver kronikkforfatteren. 
    
      (Foto: JENS PETTER SØRAA)

Kronikk

Skal bli verdensledende ved å flikke på et basseng fra 1939, mener konsulenter

Senteret skal være lønnsomt for samfunnet og gi merverdi til næringene det skal betjene. Konsulentrapporten er derfor både underlig og uforståelig.