TEMA

tirsdag 25.02 2020
Rolf Grankvist var en av skaperne av filmen «Trondheim i går, i dag, i morgen?» som hadde urpremiere på Verdensteatret i Trondheim 23. januar 1978. Fylkeskonservator Jonas Gill Haanshuus hadde ideen til filmen, mens Reidar Ryen sto for fotografering og regi. Kommenateren på filmen var skrevet og lest inn av Rolf Grankvist, som var formann i Trondhjems Historiske Forening.   
    
      (Foto: Bård Sande)

Rolf lagde film om Trondheim - etter premieren nektet politikerne å snakke med ham

Rolf Grankvist (85) gikk til angrep mot «kulturell vandalisme» i Trondheim. Etter filmpremieren nektet bystyrepolitikerne å hilse på ham.

lørdag 03.11 2018
Har aldri blitt 90 før: Håkon Bleken har aldri hatt en så stor utstilling som den som åpner på Høvikodden neste torsdag. Men så har han da heller aldri blitt 90 før. 

- Jeg var aldri vidunderbarn. Men kanskje jeg kan bli en vidunderoldning?

- Jeg var aldri vidunderbarn. Men kanskje jeg kan bli en vidunderolding?

søndag 09.09 2018
Karolinerens uniform: Mikael Andersson fra Jämtlands fältartilleri, JFA, viste publikum standard uniform og utstyr for en karoliner anno 1718. Soldatene hans er f.v. Lars-Olov Larsson og Martin Wäreskog. 

Markerte Armfeldts felttog: Bare i Trondheim døde 2000 av tyfus og difteri

12. september er det 300 år siden generalløytnant Armfeldt og karolinerne angrep Stene skanse i Verdal.

fredag 07.09 2018
Regalierommet: Atelier Andreas Franz fra Sveits har gjennomført arbeidet i regalierommet i Erkebispegården. Konserveringen av rommet har pågått i seks år og har kostet om lag fem millioner kroner, opplyser NDR. 

Spesielt rom åpnes for første gang på 20 år

lørdag 07.07 2018
Fra venstre bak: Torbjørn Jan Tunset(83), Terje Birger Tunset(69), Kjetil Arnfinn Tunset(68), Arnt Johan Tunset(8o), Nils Tunset(79), Edin Tore Tunset (72), Fred Jostein Tunset(65). Fra venstre foran Åse Ingjerd Tunset(71), Gunn Margrethe Rognstad Holmvik(76), Jorunn Ingebjørg Frydenlund(85), Marvin Ronald Tunset(86), Aud Margrethe Tunset(88), Astrid Elise Tunset(75). 
    
      (Foto: Leif Arne Holme)

13 søsken feiret 1000 år på Åsen i helga

I løpet av 2018 fyller 13 søsken hele 1000 år til sammen. Det ble feiret hele lørdag på Hoklingen gård i Åsen.

mandag 02.07 2018
 

For 125 år siden var dette det raskeste man kunne reise langs kysten med

Før sto kapteinen utendørs i all slags vær - mye har endret seg for Hurtigruten i løpet de siste 125 årene.

torsdag 01.02 2018
Bare Tore Bugge Pedersen har vært med i bandet i alle de 50 årene. Hovedlåtskriver og originalmedlem Arne Svendsen døde for noe år siden og er savnet. I tillegg til Tore består bandet i dag av Bjarne Bårdstu, Thor Egil Larsen, Karsten Skarphol, Per 'Larrick' Lauritzen og Leif Raanes.  

Fullt hus for Bugges Firo

Ingen andre band i Trondheim har drevet på kontinuerlig så lenge som Bugges Firo. Det var stinn brakke da bandet feiret 50 år på Royal Garden torsdag kveld.

fredag 03.11 2017
Jubilant: Fredag fyller Gunnar Flikke 70 år. Dagen skal han feire på hjemmebane sammen med den nærmeste familien. 

Fikk smaken på makt allerede da han var guttunge

Han fikk tidlig smaken på makt. Og Adresseavisens tidligere sjefredaktør gjennom 18 år har fortsatt stor innflytelse. 3. november fyller Gunnar Flikke 70 år.

torsdag 19.10 2017
Fra spøk til alvor: Det er mange år siden fastlege Torkel Mohn lovte Aashild Strømme å stille opp på 100-årsdagen hennes, så lenge han fikk kake. I går kom endelig den store dagen. 

Folk:

Fastlegen stilte opp på Aashilds 100-årsdag

50 gjester. Brev fra kongen og ordføreren. Og så kom fastlegen! Aashild Strømme kunne ikke fått en bedre 100-årsdag.

mandag 16.10 2017
Revygjengen: Sigmund Kveli, Arnt Egil Rånes og Harald Morten Bremseth sto bak jubilumsshowet «Helt i hundre», og hadde med seg Roar Strand, Charlotte Audestad og Trine Lise Olsen på scenen. 
    
      (Foto: Ole Jacob Hoel)

Debatt

Plump og pinlig revy på RBKs 100 års-jubileum

«RBK i 100» - åpent brev til Rosenborg Ballklubb.

mandag 02.10 2017
 

Folk:

Den russiske krigsfangen var skutt og hang opp ned i et tau da skoleguttene passerte

Den russiske krigsfangen som ble skutt og hengt opp i fangeleiren de passerte på skoleveien. Lærerinna som tok mat fra elevene. Og, ikke minst, skammekroken.

fredag 29.09 2017
8Dette er en jublileumsrevy til ære for RBK. Trine Lise Olsen og Harald Morten Bremseth i fri dressur. 

Festkveld for 100-åringen RBK

Full sal da jubileumsshow til ære for RBK ble sparket i gang på Scandic Lerkendal.

tirsdag 05.09 2017
Jubilant: Geirmund Lykke runder 60 år og feirer dagen med politiske møter og tv-sendt debatt. Nå håper han på en plass på Stortinget i neste periode. 

- Nå er det bare et tall. Jeg er ikke 60 inni hodet

Geirmund Lykke har lite tid til å feire i valgkampinnspurten.

torsdag 13.07 2017
Jon Elias Moen og Alina Rostalski har vært kjærester i ett år, og feiret dagen i Trondheim. Senere i sommer skal de en tur til London. 

Sommerpraten:

Feiret ettårsjubileet i Trondheim

Hver dag denne sommeren møter Adresseavisen nye sommermennesker. Jon Elias Moen og Alina Rostalski feiret kjærligheten.

tirsdag 14.03 2017
Ville være sin egen sjef: Da Preben Oosterhof og Andreas Hertzberg startet Dromedar var det ikke hvilken type virksomhet som var viktig, men heller det å skape sin egen arbeidsplass. - Den gangen hadde vi ikke snøring på hva vi holdt på med. Det som gjorde at vi utviklet håndverket og faget, var kaffemiljøet og felles interesse, forteller Oosterhof. 

Dromedar Kaffebar 20 år:

- Vi hadde ikke snøring på hva vi holdt på med

Preben Oosterhof og Andreas Hertzberg åpnet Dromedar Kaffebar på Bakklandet i 1997 uten å kunne noe som helst om baristafaget.

tirsdag 21.02 2017
Kongemøte: Kong Harald og dronning Sonja på besøk på skimuseet på Sverresborg under VM på ski Trondheim i 1997. Her hilser kongen på Oddvar Brå og en rekke tidligere skistjerner som Grete Ingeborg Nykkelmo, Hallstein Bøgseth og Torbjørn Falkanger. 

Kong Harald 80 år:

- Jeg sammenligner ham med farsan

Vibeke Stjern mener han minner henne om faren sin. Til Oddvar Brå avslørte kong Harald at han bruker nettene for å holde seg oppdatert på sport.

torsdag 16.02 2017
Stødig hånd: Olav Martin Svingen har vært herrefrisør i egen salong i 50 år. Olav Teigen har vært fast kunde i like mange år og vender stadig tilbake. 

Folk:

– 50 år – det blir mange hau det!

De siste årene har Olav Martin Svingen (72) innvilget seg fri på lørdager for å kunne dra på hytta. Men han har ingen planer om å gi seg som frisør.

fredag 10.02 2017
Tråante 2017: «Det samiske folk ble invitert til byen og det ser nesten ut som om alle sammen kom» skriver Daniel Johansen. På bildet fra venstre: Inger Juhanne Eira, Merethe Kuhmunen, Erica Johansson, Ellen Berit Dalbakk, Olivia Östlund, Terje Israelsson, Niká Pittja og Katarina Kielatis. 

Debatt:

Gi oss en samisk folkefest i Trondheim hvert år

«Byen elsker det og den sørsamiske kulturen trenger det» skriver Daniel Johansen i dette debattinnlegget.

tirsdag 07.02 2017
Også samiske barn ble sendt til internatskolen for døve i Trondheim. Mange av dem bor igjen. Det er en av grunnene til at mange av forestillingene og foredragene i festuka døvetolkes. (Omviser Daniel Johansen formulerer seg verbalt.) 

Tråante 2017

Vet du hvorfor det er så mange døve samer i Trondheim?

En byvandring gjennom samisk i historie i Tråante (Trondheim) gir svar på alt fra hvorfor byen har den største grupperingen av døve samer, til bakgrunnen for brenningen av Finn-Kirsten.

mandag 06.02 2017
Kraftfullt: Sofia Jannok er nordsvensk same. På scenen i Olavshallen fremførte hun og en rekke andre sangere nyskrevet musikk av Frode Fjellheim. 

Underholdt kongen med kraft og galskap

Jubileumsforestillingen Jielemen Aavoe (Livets glede) ble både en sår og skjør fortelling om undertrykkelse av samer, og en kraftfull oppvisning i motmakt.

onsdag 25.01 2017
Tråante 2017: Isaac Olsens kildeskrift «Lappernes Vildfarelser og Overtro» fra 1717. Han 
    
      (Foto: Nils Kristian Eikeland/NTNU)

Kronikk

Samene truet med å drepe misjonæren. Les hvorfor.

Vår kunnskap om samenes førkristne kultur er i stor grad hentet fra 1700-tallets misjonsvirksomhet.

tirsdag 17.01 2017
Kjent stil: i 25 år har Bjarne Brøndbo laget feststemning i baris på scenen. Nå er han også å se på TV-skjermen hver fredag. 
    
      (Foto: Vegard Eggen)

D.D.E. 25 år

Bjarne griner hver fredag

Vokalist Bjarne Brøndbo er kjent for å være en barsk kar i baris på scenen. Likevel holder han ikke tilbake tårene når han blir rørt.

lørdag 07.01 2017
 

1997 - Byjubileet

Selvskrytet ville nesten ingen ende ta. Trondhjemmerne var i skyene

Det var byjubileum i Trondheim, og tusen hjerter gledet seg. Patriotismen fløt fritt i en uvanlig sommerlig regionhovedstad.

lørdag 31.12 2016
 

Jubilerer med kongekrone og gotisk skrift

Søndag skifter adressa.no ut dagens tittelhode med Adresseavisen i gotisk skrift. Mediehuset fyller 250 år og pynter seg for sine lesere.

fredag 30.12 2016
Jubilanten: Fredrik Skagen er en sann trondheimspatriot, som har vært en utrettelig ambassadør for byen. Hans bok «En by som ingen ainnen» fra 2004 er en fortreffelig vandring gjennom – man må vel kunne være så ubeskjeden å fastslå det – Norges fineste by. 
    
      (Foto: Adresseavisen, Foto: RICHARD SAGEN)

Kronikk

Fredrik! Fredrik!

Fredrik Skagens bøker er ikke like politisk misjonerende som en del andre bøker fra 1970-80-tallet. Men Skagen er mer enn en krimforfatter. Han er en trondheimspatriot. I dag fyller han 80 år.

torsdag 29.12 2016
Kvinner ledet an: Elsa Laula Renberg (til høyre), Ellen Lie (til venstre), Anna Løfwander Jarwson (foran). 

Kronikk

Tre kvinner i spissen for samene

I disse dager for hundre år siden, gjorde ildsjelene klart til samenes første landsmøte i Trondheim. I spissen for dette møtet sto tre kvinner.

torsdag 17.11 2016
Arve Tellefsen var æresgjest da Trondheim Symfoniorkester og Opera holdt festkonsert for 80-årsjubilanten. Her har han kona Kristin Slørdal ved sin ene side. Direktør i TSO, Roar Leinan, satt ved hans andre side under konserten i Olavshallen. 

Arve Tellefsen fyller 80 år:

Hele Olavshallen sang bursdagssangen for jubilanten Arve Tellefsen

- I dag kan du lene deg tilbake, sa Lise Fjeldstad fra scenen. Hun inviterte en fullspekket Olavshall til å synge bursdagssangen for Arve Tellefsen under TSOs festkonsert for jubilanten.

lørdag 06.08 2016
Kulturminister Linda Hofstad Helleland forventer samarbeid frem mot jubileet om 14 år. Her i samtale om tro med Alf van der Hagen i forbindelse Olavsfestdagene. 

Krever samarbeid om jubileet i 2030

Et samarbeid mellom Olavsfestdagene og Olsokdagene er ennå ikke blitt virkeliggjort. Kulturminister Helleland forventer at dette skjer frem mot jubileet i 2030.

torsdag 04.08 2016
STIKLESTAD 2030: Statuen av Olav den hellige i amfiet der Spelet om Heilag Olav spilles. På Stiklestad i 1030 stod det avgjørende slaget i kristningen av Norge. Olav II Haraldsson falt i slaget og ble senere gravlagt i Nidaros. 
    
      (Foto: Gorm Kallestad, Scanpix/NTB)

Kronikk

Derfor må tusenårsjubileet for Slaget på Stiklestad i 2030 bli et nasjonalt jubileum

Etter Olav den helliges fall på Stiklestad ble det ikke stilt spørsmål ved Norge som ett rike. Jubiléet i 2030 er derfor noe langt mer enn et slagjubileum: Det er et nasjonaljubileum.