TEMA

lørdag 09.10 2021
 

To jegere: Det går faktisk an å elske naturen og dyrene, og samtidig gå på jakt

Da er høsten her og det er igjen tid for jakt. Bilder av stolte jegere som poserer med felt vilt publiseres på Facebook, Instagram og andre kanaler, med tilhørende hatefulle kommentarer under.

onsdag 08.09 2021
Skapte debatt:  Dette innlegget på Facebook fikk mange til å reagere. 
        
            (Foto: Privat)

Støtter hun som spiste egen hest: Du var respektfull venn i liv og død

mandag 06.09 2021
 

Vi mangler sikre bevis på at kjøttspising påvirker folkehelsen

torsdag 02.09 2021
 

Lege svarer: Det hun sier om rødt kjøtt, stemmer dessverre ikke!

mandag 30.08 2021
Vi i Senterpartiet mener at en bærekraftig klimapolitikk må bygge på prinsippet om at hvert enkelt land produserer mest mulig av maten sin selv, svarer Maren Grøthe (Sp) i et svar på Adressas kommentar Synnøve Vereide etter ungdomsdebatten i Levanger nylig. 
        
            (Foto: Richard Sagen)

Veldig uenig med Adressa-kommentator: Spis pølsa med god samvittighet!

torsdag 26.08 2021
 

Vær så snill, legg fra deg pølsa!

Jeg har lenge prøvd å godta at folk spiser kjøtt. Jeg har fortalt meg selv at folk må få velge selv hva de skal spise. Jeg vil jo ikke være en sånn «moraliserende» person.

lørdag 21.08 2021
 

#minvalgkampsak: dyrevelferd

Hvordan kan jeg grille biffen min uten å føle skam?

lørdag 05.06 2021
 

Tanja Holmen: - Jeg er sjokkert over norsk grisehold

Helgas nyhetsbilde er preget av lovbrudd og dårlig norsk grisehold.- Jeg trodde det var ordnet opp i, sier Holmen.

torsdag 01.04 2021
Ask Ibsen Lindal (MDG) 
        
            (Foto: Rune Petter Ness)

MDG: Ap og Sp må innse at vi lever i år 2021

torsdag 25.03 2021
Tomas Iver Hallem 
        
            (Foto: LEIF ARNE HOLME)

Hallem (Sp): Vil regjeringen sentralisere norsk landbruk fram mot 2030?

onsdag 24.03 2021
Miljøpartiets leder Une Bastholm har god selvtillit foran valgkampen. Men partiet sliter med appellen ute i distriktene. 
        
            (Foto: Vidar Ruud/NTB)

MDG fenger nok bedre på Svartlamoen enn i Snåsa

 
        
            (Foto: Gorm Kallestad)

Professor støtter snåsabonden: Rødt kjøtt en naturlig og nødvendig del av kosten

fredag 19.03 2021
 

Bonde fra Snåsa: Visst kan vi eta mindre kjøtt, men ikkje kutte ut heilt

tirsdag 15.12 2020
Jeg savner dere. Savner deres innspill i debatten, skriver Berit Helberg til korn-, grønnsak- og bærprodusentene. 
        
            (Foto: Privat)

Nå er det på tide at dere begynner å reise dere og forsvare dere selv. Hvor er dere?

tirsdag 01.09 2020
Forskinga underbygger teorien om at beitedyr totalt sett bidreg positivt i det norske klimaregnskapet, skriver Ester K. Hasle. 
        
            (Foto: Marianne Tønset)

Sp svarer Adressa-kommentator: Nyt biffen - reduser materielt forbruk

tirsdag 25.08 2020
Hvis vi får gjennomslag på Stortinget blir det nemlig enda mer fordelaktig å spise mindre kjøtt, skriver MDG Trondheim. 
        
            (Foto: Terje Svaan (ARKIV))

Debatt:

MDG svarer: Vi vil øke momsen på kjøtt og fjerne momsen på frukt og grønt

torsdag 20.08 2020
 

Trenger vi å spise kjøtt hver dag, til hvert måltid?

Å spise mindre kjøtt er kanskje det enkleste du kan gjøre for å redusere klimagassutslippene dine. Det betyr ikke at du må spise økologiske chiafrø eller stemme MDG.

lørdag 21.12 2019
I november var det 2774 tonn lammekjøtt og 355 tonn sauekjøtt på lager her i landet, ifølge Nortura. 
        
            (Foto: Kristine Lindebø)

Trøndersk bedrift kjøper 6000 saueskrotter

Oppdal Spekemat har kjøpt nesten hele det medieomtalte lageret av sauekjøtt her i landet.

onsdag 13.11 2019
Oslo  20170919.
Ny leder av Framtiden i våre hender, Anja Bakken Riise.
Foto: Mariam Butt / NTB scanpix 
        
            (Foto: Mariam Butt)

Debatt:

Hun svarer sauebonden: Vi kan si ja til kjøttkutt og ja til beitedyr

tirsdag 05.11 2019
«Kommunale» sauer i marka og i byens kulturlandskap er et utmerket våpen i kampen mot gjengroing. Byens politikere bør kjøpe inn flere sauer og geiter for å gjøre jobben, skriver vår kommentator. 
        
            (Foto: Kristine Lindebø)

Debatt:

Saueholdet i Norge burde for lengst vært redusert

torsdag 24.10 2019
Svinaktig begrep: Man trenger ikke være vegetarianer for å ha godt av noen måltider uten kjøtt, skriver vår kommentator. 
        
            (Foto: CHAIWAT SUBPRASOM)

For mange kjøtthau i debatten om mat

Mat uten kjøtt er for godt til å bli overlatt til vegetarianere.

tirsdag 01.10 2019
Storvallen, Sverige, 30.09.2019. Storlien Handel, Storvallen i Åre kommune. Butikken drives av Bassem Abdel-Ghani og Bassima Siklawi. Foto: Roar Blåsmo-Falnes. 
        
            (Foto: Roar Blåsmo-Falnes)

Driverne av Storlien handel kjemper for å renvaske seg:

Driver av butikken på Storlien kjemper for å renvaske seg: - Alt vi har gjort er lovlig

- Vi er ikke redde for noen ting. Alt vi har gjort er lovlig, sier innehaver av Storlien Handel, Bassem Abdel-Ghani (47).

tirsdag 24.09 2019
Lars Petter Bartnes Leder i Norges Bondelag 
        
            (Foto: LEIF ARNE HOLME)

Debatt:

Dette er Bondelagets løfter etter avsløringene i svinekjøttindustrien

Jeg har lyst å si litt om dyrevelferden i Norge, og om hvorfor dette er så viktig for meg. Både som bonde og bondelagsleder.

torsdag 19.09 2019
 
        
            (Foto: Leif Arne Holme)

Risikerer fengselsstraff for omfattende matjuks

Skandalebutikken Storlien Handel har omsatt for over 130 millioner svenske kroner de siste årene. De fleste kundene kom fra Norge.

onsdag 18.09 2019
 

- Jeg føler meg lurt. Dette er jo livsfarlig

- Jeg er sjokkert. Her har noen tjent mye og fått pengene rett i lomma, sier en kvinne som lørdag handlet ved Storlien Handel AB.

lørdag 29.06 2019
 

Og jeg som hadde gledet meg til sommerkoteletter

Det tegner til å bli en hard sommer nå som griseskammen er over oss.

lørdag 09.02 2019
 

Tar du biffen fra en gjennomsnittsnordmann, så ber du om bråk

Når byfolk og rikfolk vil ta fra oss kjøttmiddagen, går nordmenn til et massivt forsvar for biff og pølser på middagsbordet.

mandag 21.01 2019
Man trenger ikke å være enig i alle detaljer i EAT-rapporten, men det er umotvistelig at både dagens matproduksjon og matkonsum ikke er bærekraftig. Eksempelvis må vi spise mindre kjøtt. 
        
            (Foto: Shutterstock)

Adresseavisen mener

Landbruket må ut av skyttergrava

Både av hensyn til klima og helse må vi spise mye mindre kjøtt, og budskapet ble ettertrykkelig gjentatt forrige uke.

mandag 05.11 2018
Overskudd på svin: Lagrene med svinekjøtt er rekordstore, samtidig som nordmenn bør spise mindre kjøtt. Det fordrer omstilling i norsk matproduksjon, skriver Adresseavisen på lederplass. 

Adresseavisen mener

Vi bør produsere og spise mindre kjøtt

Rekordstore lagre med norsk kjøtt i en tid hvor kjøttforbruket bør ned, bør mane til omstilling i norsk landbruk.

lørdag 03.11 2018
Grilstad er en av Norges største produsenter av kjøttprodukter, som selges som merkevarene Grilstad, Stranda og Tind. 
        
            (Foto: Finn Walther)

63 arbeidsplasser kan bli flyttet fra Trøndelag

Kjøtt- og spekematprodusenten Grilstad skal utrede om selskapet skal flytte produksjonen fra Åsen til Brumunddal.

lørdag 20.10 2018
 
        
            (Foto: Illustrasjon: Britt Eirin Johansen)

Forbruket må ned med 90 prosent:

Klimakrisen: Dette må DU endre i lovet ditt for å redde kloden

Det haster, sier FNs klimapanel. Hver og en må vi gjøre betydelige endringer i livene våre. Hvor stort er gapet mellom hvordan vi lever, og hvordan vi må leve? Møt Jon (46), Johanne (45), Anne (8), Arve (14) og Ragna (17) Åverflod.

tirsdag 25.09 2018
 

Tv-reklame får kjøttelskende dansker til å se rødt

Råder folk til å ringe «Dropp kjøtt» -telefonen.

fredag 07.09 2018
Dyrevelferdsmerket innebærer blant annet at ku og kalv skal få være sammen i minst seks uker. Bildet er tatt i en annen sammenheng, og viser ku og kalv hos et gårdbrukerpar på Hitra som i 2003 fikk Dagrosprisen for god dyrevelferd. 
        
            (Foto: Dan Ågren)

Adresseavisen mener

Godt tiltak for bedre dyrevelferd

Dyrevernalliansen har startet Dyrevernmerket, merking av mat som har oppfylt strenge kriterier for god dyrevelferd.

onsdag 16.08 2017
På bakgrunn av matforgiftning i en burgerrestaurant i Oslo, anbefaler Mattilsynet at burgerspisende skal be om å få sin hamburger godt stekt. 

Debatt

Rosa hamburgere – er det så farlig da?

«Å bagatellisere konsekvensene og antyde at alle hamburgerelskere er like blir for enkelt» skriver Anita Nordeng Jakobsen i dette debattinnlegget.

onsdag 09.08 2017
 
        
            (Foto: SIV DOLMEN)

Mattilsynet advarer mot rosastekte hamburgere

Mattilsynet advarer mot rosastekt hamburgerkjøtt etter at to er blitt syke i sommer. Dette bør du vite om du likevel vil ta en råsjanse.

lørdag 05.08 2017
 
        
            (Foto: Wil Lee-Wright)

Kåring av årets beste produkter på Trøndersk Matfestival

Torsdag ble produsentenes beste produkter hyllet på Matfestivalen. Her ble det delt ut priser for blant annet beste kjøttprodukt og beste økologiske produkt.

tirsdag 06.06 2017
Naturens kvinne og kokebokvinner: Jeger, biolog og kokebokforfatter Kirsten Winge, opprinnelig fra Byåsen i Trondheim, har vunnet en internasjonal pris for sin bok om viltkjøtt. 
        
            (Foto: Morten Antonsen )

Da Kirsten måtte slutte som lærer, begynte hun å skrive om Bymarkas skjulte perler

Kirsten Winge (56) fra Trondheim var lærer, men måtte omskoleres. Nå har hun vunnet en internasjonal bokpris for sin kokebok.

tirsdag 20.09 2016
 

Grilstad flere nye pølser og skinker i porteføljen

Trondheimsselskapet Grilstad tar over 29 ansatte i Stranda-selskapet Tind.

fredag 26.08 2016
Dersom forslaget fra Nortura og Kjøtt- og fjærfebransjens landsforbund (KLF), mener de to aktørene at forbrukerne blant annet vil få tilgang til ferskere biff i butikkene. Illustrasjonsbilde. 

Nortura-forslag skal gi deg lammelår som er mindre og flere ferske biffer i butikken

Forbrukerne kan trolig glede seg over yngre lammelår og mer fersk norsk biff i butikkene.

tirsdag 05.01 2016
 

Én av fire vil kutte kjøttforbruket

Nesten hver fjerde nordmann sier de vil kutte ned på inntaket av rødt kjøtt. Forsker Bjørg Egelandsdal er bekymret over trenden.

søndag 27.12 2015
Nær halvparten av nordmenn undersøker aldri hvor kjøttet de spiser kommer fra. 
        
            (Foto: NTB SCANPIX)

Halvparten av oss sjekker aldri opprinnelsen til kjøttvarer

Nær halvparten av nordmenn undersøker aldri hvor kjøttet de spiser kommer fra. De under 30 år sjekker minst, og kvinner sjekker oftere enn menn.