TEMA

fredag 31.01 2020
Oslo 20190109.
Jens Ulltveit-Moe på NHOs årskonferanse, 2019
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix 
    
      (Foto: Vidar Ruud)

Debatt:

Fremtiden blir ikke kjipere, den blir annerledes, like god og mer solidarisk

Norge kan bli et utstillingsvindu for løsningene på klimakrisen.

søndag 08.09 2019
Norges daværende klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) i FNs hovedkvarter i New York da han signerte avtalen som ble framforhandlet foran og under klimatoppmøtet i Paris på tampen av 2015.Det eneste vi mangler for å nå 1,5-gradersmålet i Parisavtalen er lederskap som kan sørge for at de nødvendige tiltak iverksettes snarest med den teknologien vi har, står det i dette innlegget. 
    
      (Foto: Ørjan F. Ellingvåg/NTB scanpix)

Kronikk:

Det er ikke tid til å vente på ny teknologi – vi må bruke det vi allerede vet fungerer

Forslag om nye konsepter for fornybar energi – slik som de såkalte «soløyene» – kan være nyttig. Dette må likevel ikke hindre umiddelbare, effektive tiltak som på stor skala kan redusere CO2-utslipp.

torsdag 13.12 2018
Klimaproblemet er bare en flik av et enda mer grunnleggende trekk ved vår tid – vårt forhold til naturen generelt, skriver innleggsforfatteren. Bildet er hentet fra klimatoppmøtet i Polen der demonstranter ber politikerne ta grep nå. 

Kronikk

Det er rett og slett vårt samliv i naturen som står på spill

Så sitter de ved forhandlingsbordet igjen, politikere fra hele verden, for å komme et steg videre i løsningen av klimaproblemet.

fredag 19.10 2018
En halv grad i økt gjennomsnittstemperatur kan bety at flere hundre millioner mennesker rammes av tørke i fremtiden, og føre til store ødeleggelser i naturen. Gravide Fatuma Mohamed og datteren er en av mange som må gå flere mil for å hente vann under en av tørkeperiodene. 

Signert

Vi har tolv år på oss. Det er uhyre kort tid

Rapporten fra FNs klimapanel gir oss tolv år på å halvere verdens utslipp av klimagasser. Det er uhyre kort tid.

søndag 11.12 2016
Julehandel: « Hver gang vi drar kortet er det som et lite valg der vi gir det vi kjøper en stemme, og sier «dette liker jeg, produser mer av det» skriver kronikkforfatteren. 

Kronikk

Slik kan dine julegavekjøp bli mer klimavennlige

Det er ikke bare lommeboka som har det tungt etter julehandelen. Det gjelder også klimaet.

fredag 03.06 2016
I morgen kommer hundrevis av barn for å markere verdens miljødag i Ila. 
    
      (Foto: FN-Sambandet/ Tor Arne Alseth)

Kronikk

En dag for framtida

5. juni er verdens miljødag. Et godt påskudd til å hylle alt det positive som skjer i Trondheim, Norge og internasjonalt.

mandag 22.02 2016
Historietime: Inger Gjærevoll forbereder foredrag om sin far Olav Gjærevoll og hans virke og betydning som politiker, naturverner og professor i botanikk. Det skjer i Hospitalskirken onsdag 24. februar klokken 19.00. Koret Cantare deltar også. 

Folk:

- Far hadde klisterhjerne

Olav Gjærevolls datter tror faren ville vært bekymret for klimautviklingen.

fredag 01.01 2016
Selina Leem (18) fra Marshalløyene ga på klimatoppmøtet et ansikt til de som kan bli klimaendringenes første offer. Statsledere og regjeringsmedlemmer fra hele verden reiste seg og applauderte etter innlegget fra 18-åringen. 

Kommentar

Hun er et symbol på at det er håp om å løse verdens aller største utfordring

Ei jente på 18 år fra Marshalløyene i Stillehavet er for meg symbol på at det i året vi legger bak oss er skapt håp om å løse verdens aller største utfordring.

mandag 14.12 2015
Klima-og miljøminister Tine Sundtoft fikk tøffere dager i Paris enn ventet. Nå må hun forberede seg på harde tak for å konkretisere hva avtalen betyr for velgerne. 
    
      (Foto: Aftenposten)

Bilkjøring vil bli dyrere

Høstens krangel om litt dyrere flybilletter er bare en forsmak. Skal vi nå klimamålene må vi finne oss i at all forurensende transport blir mye dyrere, varsler miljøvernministeren.

- Det er rett og slett ikke sant at oljeindustrien er avhengig av subsidier, sier Ola Borten Moe som i vår startet oljeselskapet Okea. 

Trønderske energisjefer krangler om olje, gass og grønt skifte

Det sier Ola Borten Moe. Ståle Gjersvold i Trønderenergi derimot mener at sol- og vindkraft blir konkurransedyktig om få år.

søndag 13.12 2015
Over hele verden har mennesker demonstrert for en global klimaavtale, som her i Paris, noen timer før den historiske avtalen ble vedtatt lørdag. 

Tårer i Paris

Paris: For fire uker siden gråt verden i sjokk og sorg etter terroren i Paris. Lørdag kunne vi feire med gledestårer i den samme byen.

lørdag 12.12 2015
Mens klimaforhandlingene var i sin hektiske innspurt, var dansere blant demonstranter som markerte for en sterk klimaavtale foran Eiffeltårnet i Paris. 

Historisk vendepunkt i Paris

Parisavtalen kan bli det vendepunktet som fremtidige generasjoner trenger for å ikke dømme oss som lever i dag for hardt.

 

Bellona: Kan være «game over» for norsk olje og gass

Dersom det endelige utkastet til ny klimaavtale blir stående, betyr det slutten for norsk olje og gass etter 2035, mener Bellona-leder Frederic Hauge.

fredag 11.12 2015
3Plakater som er hengt opp på en miniatyrkopi av Eiffeltårnet ute i hovedgaten mellom hallene til FNs klimakonferanse COP 21 i Paris. Foto: Berit Roald / NTB scanpix 

Utkastet til klimaavtale er farlig, rett og slett dødelig, mener en ledende forsker.

torsdag 10.12 2015
Mange av verdens statsledere, eller klimaaktivister som skulle se ut som dem, tok seg en blund utenfor møtestedet i Paris torsdag. De ekte regjeringssjefene er bedt om å holde seg unna forhandlingsinnspurten, slik at deres innblanding ikke enda en gang kan velte en global klimaavtale. 

Seig sluttspurt i Paris

Paris: Verden skal etter planen få en global klimaavtale i løpet av fredag, men det trengs trolig både en lørdag og en søndag når det skal ryddes i et forferdelig klimasøl.

onsdag 09.12 2015
Utenriksminister John Kerry avslørte i Paris onsdag at USA har sluttet seg til gruppen av land som ønsker en sterk klimaavtale. Også Norge deltar i denne gruppen. 

1,5 °C med bismak

1,5 grader celsius er i ferd med å bli det nye tallet i klimaforhandlingene. Det er ikke fullt så bra som det ser ut til å være.

tirsdag 08.12 2015
8Det er mange som konkurrerer om plass, oppmerksomhet og budskap på klimatoppmøtet i Paris. Tre grader global oppvarming vil føre til mange ulevelige områder på jorden, mens halvparten er håpet både for aktivister og for mange land. 

De som kødder det til

Paris: Det er ikke bare klimaverstingene som roter det til i Paris. Det gjør også de som ønsker et bedre klima, fred i verden og sånt.

mandag 07.12 2015
FNs generalsekretær General Ban Ki-moon, her sammen med Christiana Figueres, leder for FNs klimakonvensjon, advarer mot å la jakten på det perfekte stå i veien for en klimaavtale som verden sårt trenger. 

Fånyttes jakt på det perfekte

Paris: Det er fire dager igjen for å «redde verden». Ønsket om det aller beste står i veien for det som er helt nødvendig.

søndag 06.12 2015
Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) skal lede forhandlinger i Paris.  
    
      (Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix)

Norge skal lede forhandlinger i Paris

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) skal lede forhandlinger i Paris om ambisjoner i den nye klimaavtalen

fredag 04.12 2015
Flom i India (det store bildet), farlig luftforurensning i Kina (øverst til venstre), brenning av brunkull i Tyskland, et klimafarlig bilparadis i USA og lokal og global luftforurensning i Russland (øverst til høyre). Verdens fem største utslippere av CO 2 har et stort ansvar for å løse både lokale miljøproblemer og den globale klimakrisen. . 

Skam, fortvilelse og alvorlig bekymring

De ti verste står for to tredeler av de globale utslippene av CO2. Flasketuten peker på de aller verste: Kina, USA, EU, India og Russland.

torsdag 03.12 2015
 

Slik skal elevene lære riktig kildesortering

Melhus kommune setter klima på dagsorden i prosjektet «Klima, miljø og livsstil». Onsdag fikk 7. trinn på Gimse skole et kortkurs i kildesortering.

onsdag 02.12 2015
Klimakrisen: Verdens toppledere er samlet til klimatoppmøte i Paris. Tør vi stole på at de gjør jobben for oss? Det som er verdens viktigste sak ser ikke ut til å bekymre oss nevneverdig. 

Tør vi stole på denne gjengen?

Det som burde tatt fra oss nattesøvnen er blitt et stort gjesp. At vi tør!

søndag 29.11 2015
 

200 demonstranter pågrepet i Paris

Over 200 personer er pågrepet etter kraftige sammenstøt mellom politi og miljødemonstranter på Place de la Republique i Paris. President Hollande kaller sammenstøtene «skandaløse».

lørdag 28.11 2015
Kiribati med drøyt 100 000 innbyggere risikerer å forsvinne i Stillehavet, hvis havnivået stiger. Det har vært vurdert å flytte befolkningen til Fiji, hvis de lavtliggende og idylliske øyene ved ekvator blir ubeboelige. Øystatenes fremtid er en av de største utfordringene som må løses for at det skal komme en global klimaavtale ut av Paris-møtet. 

Kommentar:

Tre ting som kan gå galt på klimatoppmøtet i Paris

Den velkjente konflikten mellom rike og fattige land er den største trusselen mot en global klimaavtale i Paris.

fredag 27.11 2015
7 

Klimatoppmøtet på tre minutter

Hvor, hvordan og når skal menneskeheten reddes fra global feber? Her er klimatoppmøtet på tre minutter.

fredag 20.11 2015
- Holdninger, vaner, levemønster og økonomiske og politiske systemer står i veien for klimatiltak som monner. Bildet er fra Spania, som er hardt rammet av tørke og varmt vær. 

Vi er alle klimaskeptikere

Det er to typer klimaskeptikere. Det er de som sier at de er det. Og det er deg og meg.

onsdag 18.11 2015
 

- At bacon og pølsefri frokost skal redde verden er en stor bløff

Stortingsrepresentant for Sp i Sør-Trøndelag vil nå unngå Stordalens hoteller.

tirsdag 17.11 2015
Cicero-sjef Kristin Halvorsen mener sjømatnæringen må prioritere klima for ikke å bli akterutseilt når nye krimakrav kommer. 

Tror endringer i klimalovgivning kan komme raskt

- Hvis sjømatnæringen er uforberedt, kan den risikere at den ikke vokser mer

Cicero-sjef Kristin Halvorsen mener fiskeoppdrettere og fiskere må forberede seg på raske endringer.

tirsdag 03.11 2015
AUF har gjort et vedtak for en bilfri midtby. Men Julie Indstad Hole (nummer tre f. h.) vil ikke si når det skal skje, og støtter ikke de som i forrige uke gikk inn for bilfri midtby. Her sammen med de andre AUF'erne i bystyret, f.v. Gard Storø, Marek Jasinski, Sara Shafighi, Ellen Reitan, Muzaffer Kara, Eirik Schrøder, Julie Indstad Hole, Mathea Pedersen og Sandra Skillingsås. 
    
      (Foto: Kristian Helgesen)

- AUF vil ikke ha en mur rundt Midtbyen

AUF har vedtatt bilfri midtby i Trondheim. Men AUF-leder, Julie Indstad Hole, mener de som nå har gått inn for bilfritt sentrum driver symbolpolitikk og vil bygge mur rundt byen.