TEMA

søndag 14.11 2021
Bildefortellingen fra klimatoppmøtet i Glasgow. Statsminister i Norge Jonas Gahr Støre og FNs generalsekretær António Guterres UKEADRESSA 
    
      (Foto: Kim Nygård)

Nå blir det enda færre parkeringsplasser i byen

Tross store problemer i innspurten, er klimatoppmøtet i Glasgow et skritt framover. Det vil prege hverdagen vår.

onsdag 20.10 2021
 

Matjorda er et kinderegg som også fører til mindre klimautslipp

fredag 17.09 2021
 

Adresseavisen skrev at det var en pinlig start. Det er jeg uenig i!

mandag 25.01 2021
 
    
      (Foto: Berit Roald,, NTB scanpix)

Klimautslippene i kommunene går ned:

Klimautslipp: Trondheim har klart å snu trenden

Flere elbiler og mer bruk av biodrivstoff. Trondheim hadde lavere utslipp av klimagasser i 2019 enn året før.

mandag 14.12 2020
Heimdal varmesentral 
    
      (Foto: Borgar Sagbakken)

Miljødirektoraret oppga feil klimatall:

Trondheim ble utpekt som versting, men tallene var feil

Trondheim kommune ble i vår utpekt som klimaversting blant de norske kommunene. Nå erkjenner Miljødirektoratet at utslippstallene var feilrapporterte.

fredag 09.10 2020
Statkraft Varme AS om planer for Co2-fangst ved Heimdal varmesentral 
    
      (Foto: Borgar Sagbakken)

Vil få med trønderske forurensere på karbonfangst

Statkraft ser på muligheten for å få med flere store klimaforurensere i Trøndelag i felles tiltak for karbonrensing.

torsdag 13.02 2020
22Klimatoppmøte Samfundet 
    
      (Foto: Kim_Nygaard)

Ungdommene på klimatoppmøte:

- I vinterferien skal jeg ta 14 timer tog istedenfor å fly

Flere hundre ungdommer møttes på Samfundet i Trondheim for å høre og debattere klima. Vi spurte dem hva de har ofret for klimaet. Her er svarene til noen av dem.

torsdag 10.10 2019
 

Vi må sende dritten tilbake dit den kom fra

Jordkloden har lite tid på seg. Millioner av klimaengasjert ungdom har det travelt. Teknologimiljøene og forskerne har det travelt. Men regjeringen har god tid, ser det ut til.

tirsdag 03.09 2019
Trondheim 31. desember 2016 M/S

Som passasjer på hurtigbåt slipper du ut fire ganger mer CO2 enn i fly

HELL: De seks hurtigbåtene i Trøndelag forurenser klimaet like mye som 1000 busser, og en tur med hurtigbåt er fire ganger mer klimaskadelig enn en flytur. Utslippsgjerrige hurtigbåter kan bli en eksportvare fra Norge til en verden som trenger klimakutt.

tirsdag 02.07 2019
Inviterte seg selv: Statsråd for forskning og høyere utdanning Iselin Nybø (V) har invitert seg selv til styremøte ved Nord universitet. - For meg er det viktig at vi er enige om alvoret i situasjonen, og at vi drar i samme retning, sier hun. 
    
      (Foto: Håvard Jensen)

Universitetene skal konkurrere om å fly mindre

Statsråd Iselin Nybø (V) mener universitetsansatte flyr for mye. Nå lager hun en konkurranse for at de skal fly mindre og slippe ut mindre klimagasser.

onsdag 22.05 2019
NTNU-professor Asgeir Tomasgaard leder forskningsarbeidet for å finne ut hvordan vi skal kutte klimautslippene med minst mulig konflikter.  
    
      (Foto: Morten Antonsen)

Han skal finne ut hvordan vi kutter klimautslipp med minst mulig konflikter

Folk protesterer mot vindkraftutbygging og bompenger. NTNU-forskere skal finne hvordan klimakutt kan skje uten store konflikter.

lørdag 04.05 2019
Nye sykkelveier er ikke nødvendigvis nok for at flere skal sykle til jobb, og flere bedrifter bør ha et mål om å bli sykkelvennlige, skriver Adresseavisen på lederplass. 
    
      (Foto: Richard Sagen)

Adresseavisen mener

- Får du kilometergodtgjørelse for å sykle til jobben og hotellstandard i garderoben blir det mer forlokkende å velge sykkel

Det kan være irriterende med sjefer som har gratis parkeringsplass på jobb, mens du må busse eller sykle til arbeidsstedet i all slags vær.

mandag 18.03 2019
Fra å være kult, begynner det å reise mye og langt med fly, å bli flaut. 

NTNU-ansatte reiste 1760 ganger rundt jorden i fjor:

Kampanje skal få NTNU-ansatte til å fly mindre

De teller 8579 personer og flyr stadig vekk i inn- og utland. Nå skal en kampanje få ansatte ved NTNU til å fly mindre i klimakampens navn.

fredag 08.02 2019
 

Gjestekommentar

I Norge er det ikke kua, men flyreisene som er hellige

Lille speil på veggen der, hvem er klimaverst i landet her? I det siste er det landbruket som har fått unngjelde.

mandag 28.01 2019

Her utvikles verdens første elektrifiserte passasjerfly

Om fem – ti år kan verdens første miljøvennlige passasjerfly være i alminnelig rutetrafikk. Hovedutviklingen av flyet skjer på Lade i Trondheim.

søndag 02.12 2018
Cruiseskip på besøk i Norge forurenser. Dagens lovverk gjør det vanskelig for politikerne å redusere antallet skip som kommer. Nå utarbeides en felles politikk for cruisehavnene. Det er lite, men godt skritt i riktig retning, skriver vår kommentator. 

Problemet er ikke cruiseturistene, men skipene de kommer hit med

Cruiseturismen vokser, og det samme gjør de enorme utslippene fra skipene. Neste år skal 91 cruiseskip klappe til kai i Trondheim. Slik kan vi ikke fortsette.

lørdag 20.10 2018
 
    
      (Foto: Illustrasjon: Britt Eirin Johansen)

Forbruket må ned med 90 prosent:

Klimakrisen: Dette må DU endre i lovet ditt for å redde kloden

Det haster, sier FNs klimapanel. Hver og en må vi gjøre betydelige endringer i livene våre. Hvor stort er gapet mellom hvordan vi lever, og hvordan vi må leve? Møt Jon (46), Johanne (45), Anne (8), Arve (14) og Ragna (17) Åverflod.

mandag 08.10 2018
Damp og avgasser stiger opp fra et kullkraftverk i Peitz i den øst-lige delen av Tyskland. Kullkraft er en av de største kildene til utslipp av klimagassen CO 2 . 
    
      (Foto: Patrick Pleul, DPA/AP/NTB scanpix.)

NTNU-forsker om ny rapport til FNs klimapanel:

- Det blir som en global dugnad

En nærmest overmenneskelig innsats og tusener av milliarder av kroner må til for å unngå dramatiske klimaendringer, ifølge FNs klimapanel (IPCC). Sintef-direktør mener rapporten er viktig.

tirsdag 21.08 2018
Et anslag på 149.000 cruiseturister i år, vil legge igjen 106 millioner kroner i inntekter for lokale aktører i Trondheim, skriver kronikkforfatteren. Bildet viser cruiseskipet MSC Meraviglia. 

Kronikk

Ingen er mer interessert i ren luft og rene hav enn cruisenæringen

tirsdag 24.07 2018
Gledelig med cruiseturister: Geirmund Lykke (KrF) vil gjerne ha flere turister til Trondheim, men han vil samarbeide med cruisenæringen og de andre havnene for å få ned utslippene. 
    
      (Foto: Vegard Eggen)

Cruiseskipsdebatten:

- Vi har en flott by. Det er ingen grunn til å være uvennlig mot dem som kommer

Kommunalråd Geirmund Lykke (KrF) ønsker cruiseturistene velkommen til Trondheim. Han reagerer på at fungerende ordfører vil begrense cruisetrafikken.

torsdag 19.07 2018
Cruiseskipet Norwegian Jade ligger til kais på Piren i Trondheim onsdag 18. juli 2018. Det er en stor økning av cruiseskipanløp også til Trondheim. Det eldste skipet som har kommet er fra 1948. Dette er bygd i 2006. 

Enovas toppsjef slår tilbake:

- Landsstrøm for cruiseskip er et dårlig klimatiltak

Enovas toppsjef, er tydelig på at landstrøm for cruiseskip ikke vil løse klimaproblemene næringen har. – Det er et paradoks at en næring som lever av å vise fram norsk natur, selv gjør så lite for å ta vare på den, sier Nils Kristian Nakstad.

tirsdag 10.07 2018
Powerhouse på Brattøra er ett av prosjektene som nå går inn i arbeidet med å gjøre Trondheim til en smart by. Prosjektet byr på gode muligheter til å utvikle nye og bærekraftige energiløsninger for Trondheim og hele verden, skriver Adresseavisen på lederplass. 

Adresseavisen mener

Gode muligheter for smarte løsninger i byen

Trondheim blir en smart by, og det gir gode muligheter for å utvikle både Trondheim og andre byer til å finne smartere løsninger, bli mer fremtidsrettet og til å utvikle bærekraftig energiløsninger for fremtiden.

tirsdag 13.03 2018
Rundball: Sør-Trøndelag Bondelag skal nå fremme en uttalelse overfor Norges Bondelag, hvor de ønsker å jobbe for fossilfri rundballeplast. Bildet er fra da noen rundballer ble mistet på Steinkjer. 
    
      (Foto: Leif Arne Holme)

Bønder vil kjempe for klimaet med rundballer

Tirsdag vedtok Sør-Trøndelag Bondelag i sitt årsmøte en uttalelse som skal fremmes for Bondelaget sentralt om å jobbe for fossilfri rundballeplast.

lørdag 30.12 2017
Erna Solberg og Donald Trump vekslet noen ord da de sto ved siden av hverandre under G20-møtet i Hamburg i sommer. Nå skal de snakke på tomannshånd. 

Adresseavisen mener

Solberg må våge å si fra til Trump

Trump er en usedvanlig egenrådig statsleder. Han er den mest nasjonalistiske presidenten i USA på mange tiår, og i flere viktige spørsmål står han og vår egen statsminister Erna Solberg langt fra hverandre.

onsdag 27.12 2017
Den ekstreme hetebølgen som tok 150 liv i India i 2016, var delvis forårsaket av klimaendringene. Nå haster det med å få fart på klimapolitikken. 

Adresseavisen mener

Klimapolitikken går for treigt, vi må øke farten

Fortsetter vi som før, kan vi skyte en hvit pinn etter klimamålene

onsdag 06.12 2017
Klimabedrift: Asko skal bli klimanøytrale. Onsdag åpner direktør Jørn Endresen landets første fyllestasjon for hydrogen i sitt slag. Hydrogenanlegget er plassert på Askos lager på Tiller, og skal forsyne bedriftens egne biler med klimasnilt drivstoff. 

Nå åpner Trondheims første hydrogenanlegg

Innen 2026 skal dagligvaregrossisten Asko kun ha nullutslippsbiler. Det er et hårete mål for en av landets største transportbedrifter.

søndag 26.11 2017
Flere ladestasjoner. Pengene til klimasatsing skal blant annet brukes til nye ladestasjoner og å fjerne oljefyring. Arkivbilde fra ladestasjon i Munkegaten i Trondheim. 
    
      (Foto: Morten Antonsen)

Budsjettlekkasje:

Samarbeidspartiene vil bruke 12,6 millioner kroner mer på miljøsatsing neste år

- Dette viser at vi tar klima på alvor, sier varaordfører Ola Lund Renolen i Trondheim.

torsdag 16.11 2017
Kaldt: Kommende uke blir det kaldt. Når folk lar bilene gå på tomgang, kan det ike være noen annen forklaring enn startvansker, mener Adresseavisens kommentator. 

Du som irriterer deg over biler på tomgang: Vis medfølelse

Stakars, er min første reaksjon når jeg ser biler gå på tomgang utenfor butikken. Jeg har en gammel, sliten bil og vet hvor irriterende det er når den ikke vil starte.

onsdag 15.11 2017
Truls Gulowsen, leder i Greenpeace Norge og leder i Natur og Ungdom Ingrid Skjoldvær har saksøkt staten for åpningen av oljeboring i Barentshavet. Å gjøre politikk om til et juridisk spørsmål er en dårlig strategi for miljøbevegelsen, skriver vår kommentator. 

Klimarettssaken i Oslo tingrett en miljøkamp på feil spor

Hvem skal bestemme norsk klima- og petroleumspolitikk? Greenpeace og Natur og Ungdom, eller Stortinget og regjeringa?

torsdag 05.10 2017
NY VÅR: - Testsenteret for karbonfangst på Mongstad har vært en kjempestor suksess, sier Trude Sundset. Sjefen for Gassnova mener at verden er i ferd med å få øynene opp for karbonfangst, et klimatiltak som både her i landet og i andre steder i verden har hatt lav status. 

Trude fra Trondheim skal gi råd i senatet i USA

Trude Sundset, direktør i statsforetaket Gassnova, sier at verden er i ferd med å få øynene opp for karbonfangst og -lagring.

fredag 14.07 2017
 

Rapport: 100 selskaper står bak 71 prosent av verdens totale klimautslipp. Statoil er ett av dem

Rapporten viser at investorer har mye makt i kampen mot global oppvarming, mener bærekraftsekspert.

torsdag 15.06 2017
Mads Simonsen er prosjektleder i Ducky AS, som har laget appen for klimasparing. 

Elever har løsningen for å redusere landets klimautslipp med 30 prosent

Hvis alle var like gode på individuell klimabesparelse som elevene i Trøndelag, hver dag i ett år, ville Norge hatt 10 prosent mindre klimautslipp.Hvis alle gjør som de mest iherdige, vil Norge kunne redusere utslippene med 30 prosent.

torsdag 25.05 2017
Plusshus, el-ferje, pelsdyrfri sone og lukket anlegg for avising av fly på Værnes er noe av det Tommy Reinås nå ønsker seg. 

MDG reddet Vigdenes – nå ønsker de fyrverkeriforbud og kjøttfri mandag

Her er noen av Tommy Reinås (MDG) sin ønsker for å gjøre Stjørdal grønnere – i samarbeid med Frp og Ivar Vigdenes (Sp).

torsdag 18.05 2017
Gikk imot: SV ved Ottar Michelsen. 

Bystyret:

Ny klimaplan vedtatt - SV brøt med samarbeidspartier

 

Adresseavisen mener

Grønt skifte i Trondheim krever kloke politikere

Bystyret i Trondheim vedtar i dag en ny klimaplan for 2017 til 2030. Den setter klare mål for en klimatilpasset kommune innen 13 år. Det er viktig at planen lykkes.

mandag 08.05 2017
Endre vaner: Hvordan vi reiser til og fra jobb, butikken eller fritidsaktivitetene sier kanskje noe om hvem vi er, eller ønsker å være. At flere trondhjemmere velger sykkel vitner om at sykling nå oppleves mer attraktivt enn tidligere, men det vitner også om at flere har lyktes i å endre sine reisevaner, skriver Signert-forfatteren. 

Signert

Noen ganger trenger vi bare et lite vennlig dytt

Gjennomsnittsinntekten til en som sykler i norske byer er høyere enn for en som kjører bil! Denne statistikken er mer enn en morsom kuriositet. Det er status å sykle.