TEMA

torsdag 18.01 2018
NTNU ønsker et moderne formidlingsbygg på plassen bak Vitenskapsmuseet. Hvalen og mammuten er ikke å finne på museet, men er tegnet for å vise størrelsesforhold.
      (Foto: BERGERSEN ARKITEKTER)

Kronikk

NTNUs vindu mot byen trenger et nybygg

Det kribler i kropper her på Kalvskinnet. Det er ikke bare fordi det våres. Det er fordi at det svært snart fattes en viktig beslutning for byen vår.

onsdag 17.01 2018
«Midt-Norge bør forsøke å unngå de samme feilene som ble begått i Danmark under innføring av «Sundhedsplatformen» skriver kronikkforfatteren. Bildet er fra akutten ved St. Olavs hospital.
      (Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen)

Kronikk

Midt-Norge bør unngå feilene som ble begått ved innføring av helseplattformen i Danmark

tirsdag 16.01 2018
KAM-senter: Vinner av idékonkurransen for ny campus, «Veienvidere», tenker seg bygging i Elgeseter park og på parksiden langs Klæbuveien.
      (Foto: Veienvidere)

Kronikk

Et nytt, kreativt kraftsentrum

mandag 15.01 2018
Etter #metoo: «Som samlet arbeidsliv har vi en gylden mulighet til å handle. Til å endre en ukultur som angår oss alle» skriver kronikkforfatteren.
      (Foto: Lucy Nicholson, Reuters)

I 2016 manglet halvparten av norske arbeidsplasser rutiner for varsling

tirsdag 09.01 2018
Fortrinn: Det aller største fortrinnet er kunnskaps-, forsknings- og teknologimiljøene. Anført av NTNU og Sintef skriver rådmann i Trondheim kommune Morten Wolden..
      (Foto: Kallestad, Gorm, NTB Scanpix)

Kronikk

Rådmannen i Trondheim: Tre nøtter til det nye trønderriket

Eller var det til fylkeskommunen? Det nye trønderriket? Og ikke er jeg sikker på hvem som er Askepott, prinser eller prinsesser i denne historien. Det vil kanskje vise seg etter hvert.

mandag 08.01 2018
«Det er den utstrakte bruken av vanedannende sterke smertestillende medisiner, opioider, som har ført til økt interesse for akupunktur som smertebehandling» skriver akupunktør Arne Kausland.
      (Foto: MARIANN DYBDAHL, Adresseavisen)

Kronikk

Akupunktur erstatter vanedannende medikamenter i USA

Akupunktur erstatter vanedannende medikamenter.

tirsdag 26.12 2017

Kronikk

Språk er livet

Den siste måneden har vi sett en rekke oppslag om endringer knyttet til Møller barnehages organisering og plassering. Møller er Trondheims eneste tospråklige barnehage med norsk talespråk og norsk tegnspråk.

onsdag 20.12 2017
«Ensomhet er et problem uavhengig av årstid, men i høytider forsterkes lett følelsen av at man står helt alene» skriver kronikkforfatteren.
      (Foto: Gorm Kallestad,, NTB scanpix)

Kronikk

Høytid for ensomhet

tirsdag 19.12 2017
«De færreste av oss oppsøker Nav om det blir slutt med samboeren. Vi finner løsninger. Mennesker stiller opp for hverandre. For andre kan veien til utenforskapet være skremmende kort» skriver kronikkforfatteren. Bildet er tatt under Bakke Bru for noen år siden.
      (Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN)

Kronikk

«Ikke alle har tak over hodet i byen vår og her har Nav en nøkkelrolle»

mandag 18.12 2017
«Bilhuset er et høyst levende sted i dag og bærer av byens bilhistorie» skriver kronikkforfatterne. Bilhuset i Kjøpmannsgata har vernestatus C.

Kronikk

Bilhuset er et høyst levende sted i dag og bærer av byens bilhistorie

onsdag 13.12 2017
«En kan velge å sette beboeren i sentrum for alt som gjøres, eller en kan legge mer vekt på det praktiske. Konsekvenser av det siste kan være at beboere blir tilskuere til det som skjer i eget hjem» skriver kronikkforfatterne.
      (Foto: Gorm Kallestad,, NTB scanpix)

Kronikk

Beboere kan bli tilskuere til det som skjer i eget hjem

tirsdag 12.12 2017
Kronikkforfatterne: - Vi skriver ikke denne kronikken for å forsvare Nav-kontorets praksis på et område der vi absolutt har forbedringspotensiale. Men vi vil gjerne synliggjøre kompleksiteten i fagutøvelsen, og vi vil gjøre det ved å ta dere med inn i Navs oppdragsområde.
      (Foto: NTB Scanpix, NTB scanpix)

Kronikk

Skal Nav oppdra folk?

Vi vil tro de fleste rynker på nesa til dette spørsmålet. Vi vil ha oss frabedt å bli oppdratt av en stor offentlig organisasjon. Vi kan gjerne delta i diskusjoner om måter å leve på, men vi vil selv ta de valgene som må tas for at livet skal bli bra for oss og for dem rundt oss. Hvorfor stiller vi dette litt kunstige spørsmålet?

mandag 11.12 2017
«Nasjonale registre må være oppe og gå ved dag én – og det vil de være! Dette er avgjørende for at blant annet nødetatene kan komme fram til riktig adresse om ulykken skulle være ute» skriver kronikkforfatteren. Bildet er fra en stor norsk-svensk redningsøvelse i Meråker i fjor.
      (Foto: Ned Alley,, NTB scanpix)

Kronikk

Digitale gevinster av kommunereformen

Vær tidlig ute med kartlegging og planlegging for digitale muligheter som åpnes gjennom kommune- og regionreformene.

lørdag 09.12 2017
Panikk: Tidligere prorektor Kari Melby venter en «bølge av historier» om seksuelle krenkelser på tross av at hun etter å ha vært leder i mange år, ikke er kjent med et eneste tilfelle, skriver kronikkforfatteren. Bildet viser daværende kunnskapsminister Kristin Halvorsen under immatrikuleringen i 2012.
      (Foto: MARIUS SUNDE TVINNEREIM)

Kronikk

Moralsk sexpanikk ved NTNU

Seksuelle krenkelser er alvorlige og kampen for å bekjempe dem viktig. Men hvorfor virker noen ivrige etter å blåse opp omfanget og overse gode nyheter?

onsdag 06.12 2017

Kronikk

I dag fyller Finland 100 år - men hvor er kvinnene?

tirsdag 05.12 2017
Jazzbegivenhet: Chick Corea inviterte Trondheim jazzorkester til sin 75-års dag og konserten på Blue Note i New York november 2016. 
      (Foto: Bjørn Willadsen)

Kronikk

Mangedobling av omsetning i jazzen i Trondheim

mandag 04.12 2017

Kronikk

Som det er nå, kaster vi rett og slett penger i do

Avløpsvann har vann, fosfor, kalium, nitrogen og energi i seg. Ville det ikke vært bedre om vi tok vare på disse verdiene istedenfor å sløse bort store mengder hver dag?

onsdag 29.11 2017
Spørsmål til Gunnar Bovim: «Mener rektor at 3,7 m² kontorplass er tilstrekkelig for en førsteamanuensis ved ILU?» spør kronikkforfatteren.
      (Foto: OLE MARTIN WOLD)

Kronikk

Er 3,7 m² stort nok kontor for meg, Gunnar Bovim?

Det blir trangt når lærerutdanninga flytter til Kalvskinnet.

tirsdag 28.11 2017
«Friluftsliv og naturkontakt som et alternativ til tradisjonell behandling er undervurdert som middel for å redusere sykefraværet» skriver kronikkforfatterne.
      (Foto: Solveig Vikene,, NTB scanpix)

Kronikk

Slik kan friluftsliv få ned sykefraværet

mandag 27.11 2017
Stien flyttes: «Som kjent har Ladestien i strandkanten i Leangenbukta hatt så stor negativ virkning på fuglelivet at stien skal flyttes til en ny trasé i tilstrekkelig avstand fra strandsonen» skriver kronikkforfatterne.
      (Foto: Therese Jægtvik, Adresseavisen)

Kronikk

Viktig at man tar lærdom fra Ladestien

Forlengelse og omlegging av Ladestien vekker sterkt engasjement. Debatten har også et større perspektiv: Stier i sårbar natur kan være miljøkriminalitet.

onsdag 22.11 2017
Bildet fra den omstridte «nazifesten» er hentet fra Facebook-siden til Studentersamfundet i Trondheim.
      (Foto: faksimile)

Kronikk

Savner at Samfundet beklager «nazifest»

Temaet for festen på Studentersamfundet var «politisk ukorrekt». De ser ikke ut til å ha reflektert over at i perioden 1933–1945 ble nazisme gjort politisk korrekt.

tirsdag 21.11 2017

Kronikk

Jan Tore Sanner: «Jeg kan dessverre ikke sende meg selv i posten»

mandag 20.11 2017
Fakkeltog: «Uavhengig av hva man måtte mene om NSFs markering, kunne e-posten lett oppfattes som en trussel til taushet» skriver kronikkforfatteren om e-posten som alle mellomledere fikk tilsendt. Bildet er fra fakkeltoget.
      (Foto: Adresseavisen, Christine Schefte)

Kronikk

En sykehusdirektør gjør også feil

onsdag 15.11 2017
(Foto: Rune Petter Ness)

Kronikk

Hva Arbeiderpartiet egentlig mener forstår jeg ikke

tirsdag 14.11 2017
Trønderopprøret: Tor Magne Johnsen er en av fastlegene som i en kronikk her i Adresseravisen startet trønderopprøret, som har ført til en nasjonal debatt om fastlegeordningen.
      (Foto: Sebastian S. Bjerkvik)

Kronikk

Økende bekymring for at fastlegeordningen går mot en kollaps

mandag 13.11 2017

Kronikk

Campingen er helt full for romfamilie, mens trønderfamilie slipper inn

I filmen «En for alle», som vises ved Trondheim dokumentarfestival denne uka, diskrimineres en romfamilie, mens en gruppe trøndere får fritt leide.

tirsdag 07.11 2017

Kronikk

Fastlegeordningen er avhengig av tilskuddet per pasient - og det må økes

Trenger fastlegene bedre styring som ledd i rekrutteringssvikten eller kan problemet løses på en annen og bedre måte?

Historisk landing: De første tre norske kampflyene F-35 landet på Ørlandet fredag ettermiddag. I førersetet Brian Bann fra USA.
      (Foto: Håvard Jensen)

Kronikk

Slik har Trøndelag vært strategisk viktig i mer enn tusen år

Fredag landet de tre første F-35 jagerflyene på Ørland Kampflybase. Men Trøndelag har vært strategisk viktig i mer enn tusen år.

mandag 06.11 2017
«Vi må endre fokus slik at mening, nytte og deltakelse får større oppmerksomhet på bekostning av resultater og prestasjonspress» skriver kronikkforfatteren. Bildet viser kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen på skolebesøk ved et tidligere års offentliggjøring av resultatene av PISA-undersøkelsen.
      (Foto: Poppe, Cornelius, NTB scanpix)

Kronikk

Markedsviruset har rammet norsk skole

Det politiske kunnskapsløftet i den norske skolen er tuftet på hensynet til hva som tjener landets økonomiske interesser, altså et rent instrumentalistisk perspektiv.

onsdag 01.11 2017

Kronikk

Luthers betydning for den første vitenskapsaktiviteten i Trondheim

Reformasjonen bante vei for en sekulær psykologi og vitenskap.

mandag 30.10 2017
Jubileumsmarkering: I morgen samles kongehuset, representanter for Stortinget og regjeringen, sammen med representanter for flere trossamfunn, i Nidarosdomen for å markere 500-årsdagen for reformasjonen.
      (Foto: Kari Kristensen)

Kronikk

Det er oftere konflikter mellom troende og ikke-troende enn mellom ulike religioner

onsdag 25.10 2017
Lang kamp: Lian Huseierforening, her ved Stig Ellefsen (t.v) og Anders Berg, skriver om den langvarige striden mellom Lian-beboere og Trondheim kommune.
      (Foto: Rune Petter NesS, Adresseavisen)

Kronikk

Rita bør si unnskyld til beboerne på Lian

Fortsetter kommunen i sitt nåværende spor, bryter den med viten og vilje menneskerettighetene.

tirsdag 24.10 2017
Digital barndom: Problemet er ikke bare at Ipaden tar tid fra noe annet (samtalen, høytlesningen, sangen – men også byggeklossene, tegning og maling, fysisk leik og utfoldelse); små barn lærer at det andre er mindre verdt – og utdatert, skriver kronikkforfatteren.
      (Foto: SHUTTERSTOCK)

Kronikk

Når ettåringen overlates til skjerm og tastatur, kjenner jeg bare tristhet

mandag 23.10 2017
«Det å respektere gravide, barn og ungdoms integritet er en grunnleggende norm ved all helsehjelp, også den forebyggende.» skriver kronikkforfatterne.
      (Foto: Tore Meek,, NTB scanpix)

Kronikk

Dette må du vite om å ha taushetsplikt

onsdag 18.10 2017

Kronikk

Denne filmen avslører norsk retts diskriminering av fedre

tirsdag 17.10 2017
På tur med barnebarna: «Kvikklunsjen og Nonstopen smakte dårlig der vi satt blant plastflasker, strandnellik og isoporbiter og skulle fortelle hvordan det var da vi var små» skriver Einar Jakobsen
      (Foto: Privat)

Kronikk

Vi skulle vise barnebarna gleden ved å skrive i sanden. Så viklet vi oss inn i tau og sparket i plastflasker

mandag 16.10 2017
Problem: Barn og unge i dag har helt andre utfordringer enn tidligere. Mobbing blir i dag sett på som et sosialt problem, men artikkelforfatteren mener at man også må se på det som et helseproblem.
      (Foto: Shutterstock)

Kronikk

Mobbeofre har ofte helseplager

Psykiske helseplager er et betydelig helseproblem for barn og unge, og de har en ekstrem hverdag.

tirsdag 10.10 2017
«Man vet at dårlig psykisk helse ofte kommer med risiko for selvmord» skriver kronikkforfatteren.
      (Foto: Sara Johannessen,, NTB scanpix)

Kronikk

Snille, morsomme pappa ble brått syk, og det som ikke skulle skje skjedde

mandag 09.10 2017
Vi bør skjerpe kravet til pedagogisk bemanning ytterligere, mener kronikkforfatteren.
      (Foto: Jan Haas, NTB scanpix)

Kronikk

Husker du hva du lovet, kjære politiker?

Utdanningsforbundet Sør-Trøndelag mener regjeringen er lite ambisiøse på barnas vegne.

onsdag 04.10 2017

Kronikk

I Urkes verden er det velstand og harmoni. Han ser ikke dommerne som dagstøtt fortviler

Det er en underlig anakronisme, at den tredje statsmakt er en salderingspost hos den andre.

tirsdag 03.10 2017
Sang: «Skolen blir fattigere uten sangen» skriver kronikkforfatteren. Bildet viser Singsaker skoles barnekor under avduking av Øystein Dolmens veggmaleri på St. Olavs Hospital i 2015.
      (Foto: Christine Schefte)

Kronikk

Jeg holdt på å sette brødskiva i vrangstrupen da jeg så at sang er fjernet fra skolens nye grunnlov

Er ikke sang viktig i skolen lenger?

mandag 02.10 2017
Privat leksehjelp: «De jeg hjalp var hovedsakelig elever som allerede gjorde det godt, og ville gjøre det enda bedre. Ikke svake elever, som ikke forsto det de lærte på skolen og behøvde hjelp, men de som allerede hadde fem i karakter, men ville opp til seks», skriver Tarjei Ellingsen Røsvoll.
      (Foto: Gorm Kallestad,, NTB scanpix)

Signert

- Vi kan ikke la skolen øke klasseforskjellene

Tilgang på hjelp til skolearbeid er et gode, men vi kan ikke la skolen øke klasseforskjellene.

onsdag 27.09 2017
Kronikkforfatteren: Soilikki Vettenranta, professor emerita, NTNU

Kronikk

Listen ble lang: Av 1600 titler endte 1400 med -mann

Da avisen Aamulehti i Finland nylig i en lederartikkel erklærte at avisen heretter vil bruke kjønnsnøytrale titler i sine tekster, vakte dette en følelsesladet oppstandelse på sosiale medier.

tirsdag 26.09 2017
Pasientskader: «Ved de inntrufne pasientskadene ved St. Olav var det prisverdig at avdelingssjefen umiddelbart kom med en sterk beklagelse i Adresseavisen i stedet for å bortforklare det som hadde skjedd» skriver kronikkforfatteren.
      (Foto: Christine Schefte)

Kronikk

Manglende åpenhet rundt pasientskader kan medføre at feil skjules

mandag 25.09 2017
Hjemme hos Carl Frode i Sjøvegen 25 - kan ta foto også på ladestien i tråd med handling i boka som heter Begynnelser
      (Foto: jens petter søraa)

Signert

På et tidspunkt ble jeg nummen. Jeg resignerte. Men sist uke ga Tiller meg en liten vekker

Støren Næringsområde Sør: «Kommunen har de siste årene nesten satt ny norsk rekord i rask saksbehandling, og har et planområde på hele 8 000 dekar», skriver kronikkforfatterne.
      (Foto: sivmoe)

Kronikk

Her tilbys 8000 dekar for å spare dyrka mark

fredag 22.09 2017

Kronikk:

Slik kan en tunnel under fjorden bygges

Et nytt fylke skal bygges. Hva er da mer naturlig å satse på enn å bygge god infrastruktur der potensialet for vekst er størst.

onsdag 20.09 2017
Ensidig: Avispapir er det eneste produktet ved Norske Skog Skogn i Levanger. Det er dessverre ikke mulig å bygge om selskapets papirmaskiner til disse andre produktområdene.
      (Foto: jens petter søraa, Adresseavisen)

Kronikk

Årsakene til krisen i Norske Skog

Norske Skog er i krise. En enorm gjeldsbyrde truer med å knuse selskapet. Flere andre gamle norske treforedlingsbedrifter har forsvunnet i de siste par tiår. Hva skyldes dette, og hva kan sies om fremtiden?

tirsdag 19.09 2017

Kronikk

Dette er til dere som mener tillitsvalgte ikke er nødvendig, som sier vi er bakstreverske, gammeldagse og hindrer utvikling

mandag 18.09 2017
«Overvik og lignende prosjekter underminerer ønsker om en by og en Midtby som fungerer» skriver kronikkforfatteren. Illustrasjon: Arkitektfirmaet Narud Stokke Wiig (NSW)
      (Foto: Sara Afonso)

Kronikk

Overvik-planen: En ny drabantby med like mange mennesker som i dag bor i Midtbyen

fredag 15.09 2017
Kvinnefotball: Styrk dialog og samarbeid med RBK og se hva man kan utvikle i fellesskap, mener kronikk-forfatteren. Bildet viser Trondheims-Ørns Elen Sagmo Melhus mot Kolbotn tidligere i år.
      (Foto: Berit Roald, NTB scanpix)

Kronikk

Kvinnefotballen i Trondheim har gjennom årene tålt mange fornedrelser

Kvinnefotballens fremtid har fått mye oppmerksomhet den siste tiden – og bra er det. Nå er tiden inne for at den blir verdsatt på lik linje med herrefotballen.

I front: Trøndelag er landets ledende innovasjonsregion, og blant de ledende regioner i Europa. NTNU satser tungt på nyskaping, og kan blant annet skilte med 9 Centers of Excellence og 15 Sentre for Forskningsbasert Innovasjon, skriver kronikkforfatteren.
      (Foto: jens petter søraa)

Kronikk

Regjeringen må satse langt mer på innovasjon og verdiskaping

Norge står foran store utfordringer som krever innovasjon og omstilling. Trondheim er med sine tunge teknologimiljøer og etablerte økosystem rigget for å spille en sentral rolle for at Norge skal hevde seg i det globale innovasjonskappløpet.

torsdag 14.09 2017
Årets Trondheim PRIDE blir arrangert for 20. gang. Årets parade avholdes lørdag 16. september. I fjor deltok over 3500 personer i paraden.
      (Foto: MADS BILDØY)

Kronikk

Den første norske foreininga for homofile blei danna på eit hotellrom i Trondheim

onsdag 13.09 2017
Sterke historier: Minnesmerket «En stein for å minnes» åpnet sist torsdag. Kronikkforfatteren har i høst vært engasjert av Alta kommune for å finne frem slektninger til de evakuerte fra Alta som ble gravlagt på Stavne kirkegård.
      (Foto: jens petter søraa)

Kronikk

Trøndernes hjertevarme har gjort at jeg alltid har likt å være sammen med trøndere

Sist torsdag åpnet et minnesmerke over de tvangsevakuerte fra Finnmark og Nord-Troms som døde under sitt opphold i Trondheim i 1944/1945.

tirsdag 12.09 2017
Mannlig prestefrue: Kronikkforfatteren Idar Kjølsvik er gift med presten Sabine Kjølsvik. Her passer han babyen mens hun tar seg av pavens høyre hånd, kardinal Walter Kasper, under 850-årsfeiringen for Erkebispesetet.
      (Foto: privat)

Kronikk

Som mannlig prestefrue har jeg sett en revolusjon på nært hold

mandag 11.09 2017

Kronikk

Jeg sa ikke så mye, men var synlig fordi jeg var flink med hendene

Om identitet og kreativitet

søndag 10.09 2017
Valgkamp: Den politiske dekningen fordummes, samtidig som muligheten for å se partilederne debattere mot hver andre er ekstremt begrenset skriver dagens kronikkforfatter.
      (Foto: Rune Stoltz Bertinussen,, NTB Scanpix)

Kronikk

Den verste valgkampen

Stortingsvalget er rett rundt hjørnet, og valgkampen har omringet oss alle. For politiske nerder som meg er dette vanligvis en glede, men ikke i år.

lørdag 09.09 2017

Med egne ord

For mindre enn det som er gitt i skattekutt, kan vi holde alle løftene. Vi har råd

fredag 08.09 2017
Kraftsentrum: «Teaterhuset i Verdal sentrum vil utgjøre et viktig kulturelt kraftsentrum i den nordlige delen av det nye trøndelagsfylket», skriver dagens kronikkforfatter.
      (Foto: Morten Antonsen)

Kronikk

Dette bygget er ikke unødig luksus

torsdag 07.09 2017
Forbilde: Thea Steen var med på å starte #sjekkdeg-kampanjen. På bildet mottar hun prisen «Årets forbilde» etter sin død, under Kjendisgallaen 2016. Hun er representert ved sin mor Tove Steen og søster Tonje Steen.
      (Foto: Jon Olav Nesvold,, NTB scanpix)

Kronikk

Prøven som redder mange liv, og er enkel å få utført. Men som mange likevel dropper

onsdag 06.09 2017

Med egne ord

Før min søster går til felts mot meg; naturopplevelser er viktig, men Norge er også mer enn natur

Menneskerettigheter: At menneskerettsvernet innenfor Europarådet har vært en suksess, har vist seg ved det store antallet klager til domstolen i Strasbourg.

Kronikk

Den fremste garanti for vern av menneskerettighetene

Internasjonaliseringen og etableringen av overnasjonale organer har vært den fremste garantien for vern av menneskerettigheter i Europa.

Med egne ord

Jeg ser gjerne at vi finner måter å beskatte de ekstremt rike

mandag 04.09 2017
Sosialt ansvar: Å ansette arbeidstakere med ulike utfordringer, bør stå øverst på listen når arbeidsgivere vil ta samfunnsansvar. 
      (Foto: Shutterstock)

Kronikk

Å ansette arbeidstakere med ulike utfordringer, bør stå øverst på listen

Mange arbeidsgivere ønsker å bidra til at flere kommer i arbeid. Nav erfarer at det går greit å finne arbeidsgivere som lar folk med redusert arbeidsevne få prøve seg, men at de sjelden vil ansette dem fast og betale dem vanlig lønn.

Med egne ord:

Jeg trodde miljøproblemene kunne løses. Det tror jeg fortsatt!

Jeg trodde miljøproblemene kunne løses. Det tror jeg fortsatt!