TEMA

torsdag 18.06 2020
Studenter ved Kunstakademiet gjør opprør mot ledelsen ved akademiet. Studentene Per Stian Monsås, Mari Oseland og Mikkel Marhaug har konfrontert ledelsen. 
    
      (Foto: Håvard Jensen Håvard Haugseth Jensen (foto))

NTNU-studenter mener leder må gå av: - Problemene har pågått i en årrekke

- Problemene har pågått i en årrekke, sier flere studenter ved Kunstakademiet i Trondheim (KiT).

tirsdag 17.03 2020
 

Kunstnere i hele regionen opplever dramatiske konsekvenser nå når alle museer ble stengt

Kunstnere i hele regionen opplever dramatiske konsekvenser nå når alle museer ble stengt.

søndag 15.09 2019
TRONDHEIM: Sommerinngangen på Trondheim Kunstmuseum. Foto: RICHARD SAGEN, Adresseavisen 
    
      (Foto: Richard Sagen)

Sommerinngangen ved Trondheim kunstmuseum fikk fart på publikumsbesøket

Kunstmuseet doblet besøket i sommermånedene, mye takket være en ny og langt mer innbydende museumsinngang fra Vestfrontplassen.

onsdag 30.01 2019
To malerier og et collage: Dette er Håkon Blekens bilder av Trondheims ordfører Rita Ottervik. Mona Pahle Bjerke, kunstkritiker i NRK, mener Trondheim kunstmuseum bør sikre seg bildene. 

Trondheim kunstmuseum kjøper ikke Blekens Rita-bilder

- Det hadde vært så riktig om disse Bleken-bildene fikk sin plass i Trondheim kunstmuseum, det er virkelig der de hører hjemme. Bildene kommenterer problemstillinger knyttet til nettopp Trondheim by, sier Mona Pahle Bjerke, kunstkritiker i NRK.

lørdag 26.01 2019
- Jeg mener at kunst er omsorg med dekning. I kunstrommet er det ikke noe som er rett eller galt, det er en plattform der det er plass til alle sidene av menneskelivet, sier kunstneren Julie Ebbing om sin nye utstilling «Omsorg uten dekning». 

Julie fra Bangsund ble kalt «The Machine» i New York

Julie Ebbing (33) stiller ut 44 arbeider ved Trondhjems Kunstforening. Flere av bildene er et resultat av Kjell Nupen-prisen hun ble tildelt i 2017 som inkluderte studieopphold i New York.

torsdag 17.01 2019
Dette bildet skapte reaksjoner da Galleri Dropsfabrikken la det ut på Instagram og Facebook. 

Dette maleriet skaper reaksjoner i Trondheim

Da Galleri Dropsfabrikken la ut et maleri av Oslo-kunstneren Kenneth Blom, der en mann faller i vannet, var det flere som reagerte.

mandag 03.12 2018
- Alle har behov for en eller annen form for anerkjennelse. Så det å få stille ut her betyr veldig mye for meg, sier Nordstrøm. 

27-åring overrasket over suksessen: - Ingenting jeg har opplevd som er så stas som dette

Han bor og arbeider som kunstner i London, og har drevet med billedkunst siden 3-4-års alderen. Nå stiller han ut i hjembyen.

mandag 01.10 2018
Fire russiske kunstnere fra Arkhangelsk jobber med et stort kunstprosjekt til Transform-festivalen. Kjøpmannsgata Ung Kunst, K.U.K.,Kjell Erik Killi Olsens kunstsenter, låner ut lokalene for produksjon av kunst. 

Full aktivitet ved K.U.K., kunstproduksjon er i gang

Kjøpmannsgata ung kunst K.U.K., kunstsenteret som Kjell Erik Killi Olsen står bak, er for tiden verksted for fem unge kunstnere.

fredag 21.09 2018
De fire nominerte til Lorch Schive kunstpris 2019 er f.v. Gunvor Nervold Antonsen, Børre Sæthre, Torbjørn Rødland og Eline Mugaas. De mottar 150 000 kroner hver for å lage hvert sitt kunstverk. 

De er nominert til en av verdens største kunstpriser

To fotografer og to installasjonskunstnere er nominert til Lorch Schive kunstpris 2019.

tirsdag 18.09 2018
En hyllest til Hannah Ryggen: Kunstnerne Julie Ebbing og Jørgen Sellevold har fått boltre seg på en utendørs fasade over to etasjer på Sluppen, et verk de har jobbet med sammen over et halvt års tid. Foto: Morten Antonsen 

Hannah Ryggen har kommet opp på en vegg på Sluppen i Trondheim

Kunstnerne Julie Ebbing og Jørgen Sellevold mener vevkunstneren får altfor lite oppmerksomhet. Det har de gjort noe med.

lørdag 15.09 2018
- Han beskriver natur, landskap og byer uten en masse detaljer. Her finner du ikke noe småplukk, men store, åpne flater som forholder seg til hverandre i alt sitt mangfold, sier Dorti Scharffscher ved Galleri Kanalen om kunstneren Roald Stevik. 

- Du ser Munch-inspirasjon i bildene hans fortsatt

Kunstneren Roald Steviks 85-årsdag markeres med separatutstilling ved Galleri Kanalen i Trondheim.

torsdag 30.08 2018
- Det er et verk som er veldig velegnet for et museum, og med sin historie har det så mange aspekter, sier Johan Börjesson, direktør ved Trondheim kunstmuseum. Verket «66 minutter» er nå innkjøpt av museet. Verket stilles for tiden ut ved Kunsthall Trondheim. 

Kunstverk om Utøya-terroren er innkjøpt av Kunstmuseet

Lotte Konow Lunds verk «66 minutter» blir en del av Trondheim Kunstmuseums samling. Verket har vært utstilt ved Kunsthall Trondheim siden i vår.

lørdag 25.08 2018
- Det er alltid interessant å se hva som skjer med både bildet og rommet, sier kunstneren Per Formo, som liker å prøve seg frem underveis i malerprosessen. Han forsker seg frem til resultatet og observerer hvordan motivet virker i rommet, og på betrakteren. 

Utforsker hva som skjer når vi ser og ser, og ser enda en gang

Hva skjer når vi ser noe flere ganger? Kunstneren Per Formo har laget bilder basert på geometriske strukturer og linjer for å finne ut av akkurat det.

torsdag 16.08 2018
Kunstnerduoen Elmgreen og Dragset er i byen for avduking av kunstverket «Forventning» på Fosenkaia. De har jobbet med verket siden 2012. 
 
    
      (Foto: Mariann Dybdahl)

Kunstnerduoen Elmgreen & Dragset med egen skulptur i Trondheim

- Vi har laget en skulptur som aldri blir avduket

Torsdag er det klart for avduking av skulpturen «Forventning» som Michael Elmgreen og Ingar Dragset har laget på oppdrag fra Trondheim kommune.

tirsdag 10.07 2018
Årets olsokkunstnere: Kunstnerekteparet Hilde Vemren og Magne Rygh hjemme på gården utenfor Arvika i Sverige. Foto: Marthe Amanda Vannebo  

Det er noe sympatisk med kunstnere som fortsatt slår, selv om de bommer

Det stormer rundt Olsokkunstner Hilde Vemren etter at hun langet ut mot politisk elite og muslimer i et intervju til Trønder Avisa.

- Verken kona mi eller jeg er noe særlig glad i å reise, men i år kommer vi til å ta en lengre tur til Finnmark, med hurtigruta, sier Sverre Bjertnæs. 

Sommerintervjuet:

Sverre Bjertnæs tar med seg Ibsen på hurtigruta

Kunstneren Sverre Bjertnæs har ikke hatt noe spesielt forhold til Henrik Ibsen. I sommer tar han grep for å bli kjent med både «Peer Gynt» og «Hedda Gabler».

torsdag 07.06 2018
Flertallet i bystyret i Trondheim kommune vil bidra med sju millioner kroner til utgravingene Riksantikvaren har pålagt kunstneren Kjell Erik Killi-Olsen å gjøre i forbindelse med byggingen av kulturhus i Kjøpmannsgata. 

Politikerne i Trondheim gir sju millioner til utgraving - berger kulturhusplaner i Kjøpmannsgata

Regningen fra Riksantikvaren på 18 millioner kroner kunne ha veltet prosjektet. Nå bidrar kommunen med nærmere halvparten.

tirsdag 05.06 2018
Kunstneren Lotte Konow Lund med utstillingen «Det som blekner i sola» på Kunsthall Trondheim. Tegnekurs ved Bredtveit kvinnefengsel er utgangspunktet for flere av bildene. 

Lager kunst av brutale skjebner i kvinnefengsel

Lotte Konow Lund åpner soloutstilling på Kunsthall Trondheim med kunst som handler om innsatte ved Bredtveit kvinnefengsel.

tirsdag 29.05 2018
Høyres Berit Tiller mener Trondheim kommune må finne penger til å finansiere utgravingene Riksantikvaren har pålagt kunstneren Kjell Erik Killi-Olsens planlagte kunsthus i Kjøpmannsgata. 

- Vi kan ikke velte en regning på 18 millioner over på private

Høyre i Trondheim mener kommunen må finne penger til de arkeologiske utgravingene i Kjøpmannsgata.

– Trondheim kommune har ikke bidratt med en eneste krone til utgravingene ved Klemenskirken, men nå bør kommunen kjenne sin besøkelsestid og støtte utgravingene i Kjøpmannsgata, mener Axel Christophersen professor i arkeologi ved NTNU. 

- Kommunen har ikke løftet en finger for å fremme Trondheim som middelalderby

Trondheim kommune bør bidra med finansieringen av utgravingene i Kjøpmannsgata, det er en unik mulighet til å få kunnskap om byen, mener arkeologiprofessor.

lørdag 26.05 2018
Cathrine Hovdahl Vik, daglig leder for Kjøpmannsgata Ung Kunst, K.U.K., håper å få til et spleiselag mellom private og offentlige aktører for å dekke ekstraregningen fra Riksantikvaren på over 18 millioner kroner. 

Regning på 18 mill. kan velte Killi-Olsens kunsthusplaner

Krav om betydelige arkeologiske utgravinger skaper trøbbel for Kjell Erik Killi-Olsens kunstprosjekt Kjøpmannsgata Ung Kunst (K. U. K).

lørdag 21.04 2018
Arealbehovet for sammenslåingen av Trondheim kunstmuseum (TKM) og Nordenfjeldske kunstindustrimuseum er kartlagt. Nå starter arbeidet med å finne ut hvor det nye museet skal lokaliseres, hvordan det skal bli, og hvem som skal betale. 

Sjekker ut nabotomta til Nidarosdomen

Plassbehovet til det nye museet for kunst og design er omtrent som et Ikea-varehus. Nå starter utredningen av alternativene for hvor det skal ligge.

lørdag 14.04 2018
Planene om et nytt museum for kunst og design i Trondheim: Mistdirektør Nina Refseth mener det handler om å skape et museum som tar innholdet sitt på alvor, som viser hva vi har å være stolte av, og som samtidig tør å være et sted i kraft av seg selv. 

- Vi må tørre å tenke at dette skal bli noe flott

Den nye direktøren for Museene i Sør-Trøndelag (Mist), Nina Refseth, håper det nye museet for kunst og design i Trondheim blir en unik destinasjon blant de beste i Europa.

onsdag 11.04 2018
Store planer: Mulighetsskissen for et nytt samlet museum for kunst og design med utgangspunkt i Trondheim Kunstmuseums lokaler i Bispegata bør snarest føre til vurdering av alternativ lokalisering, skriver vår kommentator. 

«Et nytt museum for kunst og design i Trondheim bør løftes ut av Bispegata»

Planene om et nytt museum for kunst og design i Trondheim bør løftes ut av det ærverdige bygget i Bispegata.

mandag 09.04 2018
Kunstneren Therese Myran mener vi må bli mindre opptatt av kunstnerimage og hva kunstnere ofrer, og mer opptatt av hva kunstnerne leverer, og hva de skaper. 

- Jeg vil ikke ha på meg «kukdrakten»

Kunstner og firebarnsmor Therese Myran mener det er på tide vi tar et oppgjør med ideen om at en kunstner må ofre alt. Også familien sin.

søndag 08.04 2018
- Dette er den eneste kunstutstillingen vi har promotert på sosiale media som har blitt sensurert og stoppet. Den gikk ikke gjennom sensuren til Facebook, sier Åshild Adsen om den den kontroversielle utstillingen «What if», ved Nordenfjeldske kunstindustrimuseum. 

Kunstindustrimuseets utstilling ble stoppet på Facebook

- Den gikk ikke gjennom sensuren til Facebook. En voksen mann og en brystvorte ble for kontroversielt, sier Åshild Adsen, direktør ved Nordenfjeldske kunstindustrimuseum i Trondheim.

onsdag 04.04 2018
Ti prosent økning i antall besøk fra 2016-2017: - Det er en betydelig økning ettersom vi hadde stengt store deler av fjoråret på grunn av takreparasjonene, sier Johan Börjesson, direktør ved Trondheim kunstmuseum. 

Trondheim kunstmuseum var stengt i tre måneder. Likevel økte besøket i fjor

Besøkstallene ved Trondheim kunstmuseum økte med ti prosent i 2017, til tross for at museet var stengt i tre måneder på grunn av takreparasjoner.

lørdag 24.03 2018
RAKE visningsrom for kunst på Brattørkaia viser nå en installasjon av New York-baserte Jakob Kudsk Steensen som reiser verden rundt med sine kunstinstallasjoner. Med headset på hodet får publikum en følelse av å gå inn i Brooklyn-parken med sine egen kropp, og utforske parken på egen hånd 

Hentet 1.3 tonn rød sand fra Leka for å gjenskape park i New York

En av verdens fremste klimakunstnere gjenskaper New York-landskap i Trondheim med virtual reality.

tirsdag 13.03 2018
5Dronning Sonja og kronprinsesse Mette-Marit er til stede under den offisielle åpningen av utstillingen

Dronning Sonja om Kjell Erik Killi-Olsen:

- Hans billedunivers har fascinert meg lenge

Dronning Sonja reiser ofte til Vesterålen for å nyte synet av «Mannen fra havet»

Kunstneren Julie Ebbing synes godt feminismen kan bli mer militant. Denne uken stiller hun ut på «Kunst i Bergstaden». 
    
      (Foto: jens petter søraa, Adresseavisen)

Tar oppgjør med mannsdominans: - Jeg er faktisk ganske rasende

Kunstneren Julie Ebbing etterlyser et skikkelig oppgjør med mannsdominansen i kunstbransjen og ellers i samfunnet. Hun hadde gjerne sett at feminismen var mer militant.

Museene i Sør-Trøndelag (MiST) har nylig ferdigstilt en rapport om rombehovet for et nytt museum. Nå er det opp til Trondheim kommune og Trøndelag fylkeskommune å avgjøre hvor museet skal ligge. 

Styret i MiST sier ja til planene om ett nytt museum for kunst og design

Museene i Sør-Trøndelag (MiST) har nylig ferdigstilt en rapport om rombehovet for et nytt museum. Nå er det opp til Trondheim kommune og Trøndelag fylkeskommune å avgjøre hvor museet skal ligge.

lørdag 10.02 2018
Direktør for Nordenfjeldske kunstindustrimuseum Åshild Adsen (t.v), Edith Lundebrekke (i midten) og Brit Dyrnes diskuterer planene for sammenslåing av Kunstindustrimuseet og Kunstmuseet. 

- Sammenslåing av museene er den verst tenkelige løsningen

Kunsthåndverkermiljøet i Trondheim frykter at fagfeltets egenart forsvinner dersom Kunstindustrimuseet og Kunstmuseet slår seg sammen til ett felles museum.

lørdag 27.01 2018
Norges mest kjente internasjonale kunsthåndverker, Tone Vigeland (79), har groupies over hele verden. Nå viser Kunstindustrimuseet i Trondheim smykker og skulpturer fra hele hennes karriere.
 
    
      (Foto: Jens Søraa)

Smykkekunstens rockestjerne stiller ut i Trondheim

Norges mest kjente internasjonale kunsthåndverker, Tone Vigeland (79), har fans over hele verden. Nå viser Kunstindustrimuseet i Trondheim smykker og skulpturer fra hele hennes karriere.

tirsdag 23.01 2018
Året 1983 ble et vendepunkt for Killi-Olsen, derav utstillingens tittel New York 1983. Det var da det tok av med separatutstillinger og henvendelser fra anerkjente gallerister. 

Ny utstilling ved Trondheim kunstmuseum

Laget sin første kunst fra et nedlagt bordell

«New York 1983» er en utstilling med Kjell Erik Killi-Olsens verk fra da han bodde i kunstnerbydelen East Village på 80-tallet. Flere av bildene vises for første gang i Norge.

tirsdag 16.01 2018
Kunstneren Julie Ebbing fra Namsos trakk fulle hus i forbindelse med sin utstilling på Kunstverket Galleri i Oslo. 

Trøndersk kunstnerkomet trakk fulle hus i Oslo

Det var stinn brakke da Julie Ebbing (32) åpnet utstillingen «Det mørket som finnes bak lukkede øyne» ved Kunstverket Galleri AS i Oslo.

onsdag 10.01 2018
Fra Ane Hjort Guttus film «Møbler er ikke bare møbler» som nå vises ved Kunsthall Trondheim. Trine Wiggen (t.v) og Sigurd Myhre spiller ekteparet som har flyttet inn på Ikea. 

De har flyttet inn på Ikea for å diskutere parforholdet sitt

Varehus-prosjektet skjer i kunstneren og filmskaperen Ane Hjort Guttus nye film «Møbler er ikke bare møbler» som nå kan sees i Kunsthall Trondheim.

fredag 15.12 2017
Planene for å slå sammen Trondheim kunstmuseum og Nordenfjeldske kunstindustrimuseum til ett museum for kunst og design er i full gang, men plasseringen av det nye museet er ennå ikke bestemt. T.v. Sabine Klonk, arkitekt i Norconsult, Petter Søholt, plan-og utviklingssjef i MiST, Johan Börjesson, direktør ved Trondheim kunstmuseum og Åshild Adsen, direktør ved Nordenfjeldske kunstindustrimuseum. 

- Det nye museet må ha restauranter og butikker

Planleggingen av et nytt kunst- og designmuseum i Trondheim er i gang. Tanken er at det skal bli byens naturlige møteplass med kunst og spisesteder, ifølge prosjektgruppa for det nye museet.

tirsdag 05.12 2017
- Kulturmidler har en tendens til å sige aller mest til Oslo, sier ordfører Rita Ottervik. Hun vil ta direkte kontakt med den nye kulturkomiteen på Stortinget på nyåret for å få Kunsthall Trondheim over på en større post på statsbudsjettet. 
    
      (Foto: Christine Schefte)

- Det skjer en klar skjevfordeling mot Oslo

Trondheimsordfører Rita Ottervik reagerer på at kunstmidler siger til Oslo, og at Kunsthall Trondheim får langt mindre i statlig støtte enn tilsvarende visningssteder i Bergen og Oslo.

søndag 03.12 2017
- Distriktene kommer svært dårlig ut når statlige kunstmidler skal fordeles, sier Helena Holmberg, direktør for Kunsthall Trondheim. Hun er opprørt over skjevfordelingen mellom Trondheim, Bergen og Oslo. 

- Trondheim får en tiendedel av hva Bergen og Oslo får

– Distriktene kommer svært dårlig ut når statlige kunstmidler skal fordeles, sier Helena Holmberg, direktør for Kunsthall Trondheim, opprørt over skjevfordelingen mellom Trondheim, Bergen og Oslo.

torsdag 09.11 2017
Trondheim kunstmusem har kjøpt Vanessa Bairds gigantiske verk om flyktningekatastrofen. Bildet er det største enkeltkjøpet i museets historie med en pris på 800 000 kroner. 
    
      (Foto: Trondheim kunstmuseum)

Trondheim kunstmuseum sikret seg et av vår tids viktigste kunstverk

Kunstmuseet har kjøpt Vanessa Bairds gigantiske verk om flyktningekatastrofen. Bildet er det største enkeltkjøpet i museets historie.

mandag 09.10 2017
Ble midtpunkt: Ivar Koteng ble plutselig midtpunktet i teaterforestillingen «Kunst». Han så stykket sammen med kona Anne Kristin Glad. Her med skuespillerne Tore B. Granås og Terje Ranes. 

Ivar Koteng ble konfrontert med sitt eget kunstsyn i teaterforestilling

- Jeg var forberedt så det gikk helt greit, sier eiendomsutvikleren.

tirsdag 26.09 2017
 

Signert

Håkon Bleken: Det banale er undervurdert. Nå tar det hevn på kunsten

mandag 11.09 2017
 

Kronikk

Jeg sa ikke så mye, men var synlig fordi jeg var flink med hendene

Om identitet og kreativitet

søndag 10.09 2017
Vennskapet settes på prøve: Tore B. Granås, Hans Petter Nilsen og Terje Ranes spiller de tre rollene i turneforestillingen Kunst. 

Tar kunstdebatten et nytt steg5

Glimrende tekst, mest om vennskap men også mye om kunst, elegant overført til trønderske forhold.