TEMA

lørdag 26.06 2021
2021-06-16 Stockholm Marte Michelet, norsk journalist och författare. Fotograferad i sitt hem i Gröndal, Stockholm. ****************************** Frilansjobb för A-magasinet. Foto: Emma-Sofia Olsson Portrett Marte Michelet 
    
      (Foto: Emma-Sofia Olsson)

Portrettet:

Da Marte Michelet skjønte hvilke feil hun hadde begått i boken, fikk hun lyst til å kaste opp

onsdag 16.06 2021
Tilsvar: 
Marte Michelet har skrevet ei bok, «Tilsvar», mot tre historikerers bok mot hennes bok fra 2018, «Hva visste hjemmefronten?» 
    
      (Foto: Berit Roald/NTB)

Marte Michelet slår hardt tilbake mot historikerne

Marte Michelets motbok til historikerne som kritiserte henne er et grundig tilsvar med motangrep og en nødvendig beklagelse.

mandag 31.05 2021
12. februar beklaget Marte Michelet overfor flere etterkommere etter hjemmefrontmedlemmer, og to dager senere uttalte hun at hun ikke utelukker flere beklagelser. 
    
      (Foto: Ørn E. Borgen)

I Norge er det bare bråk om noe som skjedde under krigen som kan føre til sånt

I helga ble det lansert ei bok mot ei bok som ble gitt ut mot ei annen bok. Det er selvfølgelig bare bråk om noe som skjedde under krigen som kan føre til sånt.

onsdag 16.12 2020
Arrestert: Jakob Oftebro som den jødiske bokseren Charles Braude blir arrestert i 1942 i «Den Største Forbrytelsen» som kommer på kino 1. juledag. 
    
      (Foto: Karl Erik Brøndbo/Fantefilm)

Endelig en god norsk storfilm om krigen!5

Filmversjonen av Marte Michelets «Den største forbrytelsen» får fram noe av det viktigste i en fortsatt underkjent skamplett i norsk historie.

lørdag 05.12 2020
Skammens dag: Det tyske skipet Donau tok 530 norske jøder til utryddelsesleirene. Bildet er er tatt i det båten forlater Oslo 26. november 1942. 
Jødene ble kjørt til Oslo havn med drosjer, jernbanevogner og lastebiler. 
Foto: Georg W. Fossum / NTB 
 
    
      (Foto: Fossum, Georg W.)

Hjelp, nå krangler vi om krigen igjen

Det kan straffe seg å utfordre historikere og det norske selvbildet av krigen. Bare spør skaperne av «Atlantic Crossing» og forfatter Marte Michelet.

søndag 01.09 2019
Forfatter Marte Michelet i samtale med kulturhistoriker Anette Homlong Søreide under Jødisk kulturfestival i Trondheim 1. september 2019. 
    
      (Foto: Bård Sande)

- Jeg har ligget våken mange netter og tenkt på om det er riktig, eller ikke

Norske krigshistorikere har sminket bort alt som har vært problematisk, mener forfatter Marte Michelet.

mandag 26.11 2018
Til venstre ser vi Isak Glick sammen med sin storesøster Eva, moren Rakel og faren Kalman i den lykkelige tiden i Trondheim. (Foto: Jødisk Museum, Trondheim).
Til høyre er Isak Glick fotografert som student ved Kjemiavdelingen NTH i 1938 (Foto: Schrøder/NTNU Universitetsbiblioteket
 

Isak fra Trondheim ble myrdet i Auschwitz

For 76 år siden i dag, den 26. november 1942 klokken 14.55, glir transportskipet «Donau» ut fra Oslo havn, med kurs for Stettin. Om bord er 532 norske jøder.

tirsdag 20.11 2018
Prisvinner: Simon Stranger vant Bokhandlerprisen 2018 for «Leksikon om lys og mørke». Her fotografert i forbindelse med et portrettintervju i Ukeadressa i sommer. 

Familiehistorien fra Trondheim er utgangspunktet for det landets bokhandlerne mener er årets beste bok

Boka «Leksikon om lys og mørke» gikk helt til topps da norske bokhandlere skulle velge sin favoritt.

lørdag 17.11 2018
Norske helter: Gunnar Sønsteby spilt av Knut Joner, Christian Rubeck som Kolbein Lauring og Aksel Hennie som Max Manus, i en av tidens mest populære norske filmer, «Max Manus» fra 2008. 

«Derfor blir det bråk når det pirkes i glansbildet av hjemmefronten»

Jøder, kvinner, kommunister og Nord-Norge har havnet i skyggen i norsk krigshistorie. Derfor blir det bråk når det pirkes i glansbildet av hjemmefronten.

lørdag 10.11 2018
Krystallnatten: En mann ser på en ødelagt jødisk butikk i Berlin 10.november 1938, etter det som regnes som starten på Holocaust. 80 år etter er det grunn til å diskutere også norsk antisemittisme før og under krigen, skriver Adresseavisen på lederplass. 

Adresseavisen mener

Rasistiske strømninger og livsfarlig antisemittisme er også en del av norsk historie

Rasistiske strømninger og livsfarlig antisemittisme er også en del av norsk historie.