TEMA

torsdag 02.04 2020
Oslo 20170316. Kvinner kledd i hijab. Venninner handler mat sammen i butikk. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix MODELLKLARERT NB! KUN TIL BRUK I POSITIV SAMMENHENG Dagligvarehandel 
        
            (Foto: LISE ÅSERUD NTBscanpix)

Debatt:

De setter sin helse på spill for at vi skal få kjøpt nødvendige matvarer

søndag 29.03 2020
 

Debatt:

Stolt over jobben, bekymret for framtida

fredag 13.03 2020
 

Debatt:

På min kjøretur hjem bevitnet jeg galskapen

onsdag 11.03 2020
A Malawian man carries food aid distributed by the United Nations World Food Progamme (WFP) through maize fields in Mzumazi village near the capital Lilongwe, February 3, 2016. Late rains in Malawi threaten the staple maize crop and have pushed prices to record highs. About 14 million people face hunger in Southern Africa because of a drought  exacerbated by an El Nino weather pattern, according to the WFP. REUTERS/Mike Hutchings 
        
            (Foto: MIKE HUTCHINGS)

Debatt:

Folk i Japan spiser mindre kjøtt, men lever lenger

tirsdag 10.03 2020
Sjefskokk på Emilies Ronny Myren. Eld og Emilies slår seg sammen. 
        
            (Foto: Leikny Havik Skjærseth)

Åpner etter problemer med skjenkebevillingen

- Vi tolket reglene feil, sier daglig leder og kjøkkensjef Ronny R. Myren.

torsdag 05.03 2020
Kronikkforfatter Axel Christophersen i samtale med stjernekokk Heidi Bjerkan. 
        
            (Foto: Wilhelm Hatlen)

Kronikk:

Trondheims rike historie kan utvikle det lokale gastronomiske miljøet

torsdag 27.02 2020
Kjøkkenveien lager vintermat. Lars Lian og Ole Jacob Hoel serverer vegetarpasta. 
        
            (Foto: Håvard Jensen)

Kjøkkenveien

Bakte grønnsaker - roten til alt godt

Bakte grønnsaker kan være roten til alt godt.

Hjem-reportasje hos Tor-Erik og Vibeke Widerøe i Schøningsdalen 
        
            (Foto:  Kjell A. Olsen)

Debatt:

Berit Nordstrand har en utradisjonell, men velformulert fremstilling av matkultur

mandag 24.02 2020
Trondheim, Norge, 18.02.2020. På besøk hos Mattilsynet som skal ut i barnehager på kontroll. Foto: Roar Blåsmo-Falnes . 
        
            (Foto: Roar Blåsmo-Falnes)

Mattilsynet med storaksjon i barnehager i Trondheim

lørdag 22.02 2020
Sportspuben Lille London ligger i Carl Johans gate i Trondheim. 
        
            (Foto: Roar Blåsmo-Falnes)

Lille London

- Må være mulig å lage en vegetarburger som smaker noe mer enn bestemors bønnestuing3

Men Lille London behersker kunsten å fritere. 

Statsminister Erna Solberg gratulerer Christopher Davidsen på Speilsalen med Michelin-stjerne  
        
            (Foto: Terje_Svaan Terje Svaan)

Adresseavisen mener

Trondheim og Trøndelag har markert seg som matsenter i verdensklasse denne uka.

Trondheim og Trøndelag har markert seg som matsenter i verdensklasse denne uka.

fredag 21.02 2020
Kjøkkenveien lager vintermat. Lars Lian og Ole Jacob Hoel serverer brandade. 
        
            (Foto: Håvard Jensen)

Kjøkkenveien

Vintergryte til alle værtyper - og et litt farlig tips

tirsdag 18.02 2020
Elitekritiker: Hamar   20190322.
Senterpartiet (SP) og Geir Pollestad på landsmøtet på Hamar.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix 
        
            (Foto: Terje Pedersen)

«Pollestad prøver å ro fra Michelin-kritikken. Det skjønner jeg godt»

Det er sjelden å se en politiker fra Senterpartiet tråkke i matfatet, for så å prøve å ro etterpå.

mandag 17.02 2020
Her får de beskjeden om at de har fått Michelinstjerne: Fra venstre: Doorman Herbert Klein jubler sammen med teamet fra Speilsalen. Kokkene Shahril Shubadi,Torkil Helmersen og servitør Runa Kvendseth, alle jobber i Speilsalen. Bilde 2 og 3: Servitørene Arne Kristian Birkelund Bævre og Malin Vognild klarer ikke holde følelsene tilbake. Tårene trillet da  avgjørelsen kom.  
        
            (Foto: Terje Svaan)

«En eventyrlig smakfull bølge for Trondheim og landsdelen som bare ruller videre»

Matbyen Trondheim sanker nye stjerner i en eventyrlig smakfull bølge for byen og landsdelen som bare ruller videre med økt styrke.

 

Debatt:

Jon Ragnar (36) har spist ved syv Michelin-restauranter siden nyttår: I kveld skrives historie i Trondheim

Oslo  20190723.
Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø intervjues om opptakstallene for høyere utdanning under en pressekonferanse på OsloMet tirsdag.
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix 
        
            (Foto: Audun Braastad)

Debatt:

Reiselivsnæringen må forvente strengere krav til utslipp og klima fremover

søndag 16.02 2020
 

Debatt:

390 000 tonn i matsvinn hvert år: Du kan gjøre noe med det

Sunt? Kanskje ikke så sunt som du tror. Forbrukerrådet rapport om merking av matvarer viser en betydelig avvik når det gjelder å reklamere for sunne produkter og helsegevinst. Foto: Scanpix 

Kjøper du alltid «sunn» mat? Da er det stor risiko for at du blir lurt

Da er det stor risiko for at du blir lurt trill rundt av noe som kalles for «sunnvasking».

Michelinstjerna til Credo og Fagn i Århus.  
        
            (Foto: Håvard Jensen)

Grunnlaget for de trønderske Michelin-stjernene ble lagt for millioner av år siden 

Trønderske restauranter og bønder hylles av Michelin-guiden og matentusiaster. Men hvordan ble egentlig Trøndelag et av de kulinariske midtpunktene i Norden? Det handler om noe helt grunnleggende.

lørdag 15.02 2020
Julematintervju med Berit Nordstrand. 
        
            (Foto: Mariann Dybdahl)

Hvorfor er folk så sinte på Berit Nordstrand?

Bare nevn Berit Nordstrand i en sosial sammenheng, og spetakkelet er i gang.

fredag 14.02 2020
Bilde til vinanbefaling februar 2020. 
        
            (Foto: Monica Wessel)

Her er vinene som får deg til å glemme mørketida

Det er mørkt. Det kommer ikke hyggelige julekort i postkassen lenger, det er regninger som daler ned. Det du trenger nå er en behagelig sofa, et ubegrenset antall brukere på familiens Netflix-profil og et godt glass vin som får deg til å smile!

torsdag 13.02 2020
Røst teaterbistro har servert gourmetmat fra sien lokaler i Trøndelag teater siden 2015. 
        
            (Foto: Richard Sagen)

- Vi mener restauranten bør få oppmerksomhet av Michelin 6

På sine fem leveår har Røst Teaterbistro utviklet mer pondus og kraft, bygd en identitet på rene, klare smaker, og vi mener restauranten bør få oppmerksomhet av Michelin senere i februar – og det i stjerneform.

onsdag 12.02 2020
Heidi Bjerkan ved Credo og Andreas Viestad åpner filial av Viestads matkultursenter for barn Geitmyra i Oslo. Det gjør de på Finnes barnehjems gamle hus rett ved Credo. Barn fra Lilleby skole var med på lanseringen. 
        
            (Foto: Håvard Jensen)

Matprofiler samarbeider om matkultursenter for barn på Credo

Andreas Viestad startet det første matkultursenter for barn i Oslo i 2011. Nå åpner han sitt fjerde senter, for først gang i samarbeid med en profilert kokk.

Mangler kjøkken: Dette er mulighetene for matlaging med varme som tilbys på barnehagelærerutdanningen ved DMMH. Bål på tur og den erfaringen de får med seg når de er ute til sammen 95 dager i barnehagepraksis.  
        
            (Foto: Terje Svaan)

De skal lære å lage mat til barn, men har ikke kjøkken

Barnehagelærerutdanningen i Trondheim vektlegger pedagogikken rundt måltidet. Ernæring og kosthold dekkes i undervisningen, men kjøkken til å lage mat i har de ikke. Kokken, Inge Johnsen er oppgitt, men ikke overrasket.

lørdag 08.02 2020
En grønn matpolitikk innebærer å redusere kjøttforbruket, og sikre bonden mye bedre betaling for norsk kvalitetskjøtt, skriver Tommy Reinås. 

Debatt:

Syv grep for å få mer kortreist, trøndersk mat

tirsdag 04.02 2020
 

Åtte spisesteder, bar, scene og en klatrehall skal få folk til å elske Sluppen

Et 3200 kvadratmeter stort lager på Sluppen i Trondheim vil om et par måneder være fylt med spisesteder og kulturuttrykk fra hele verden. Og en klatrehall.

tirsdag 28.01 2020
Jobber sammen: Marit Boye fra Solvangen barnehage, Randi Viken fra Sandbakken barnehage, Torgeir Osvik fra Fosseskansen barnehage og Fatma Davran fra Ila SFO sammen med kokken, Inge Johnsen på Liantunet. 

Inge Johnsen, kokk på Lian restaurant:

- Dropp kokken i barnehagen

- Å ansette kokker i barnehagen eller på sykehjem, for den del, er en umulig vei å gå. Lær heller opp de som jobber her, sier kokken Inge Johnsen.

mandag 27.01 2020
Kommune budsjett til Trondheim. Rita Ottervik (ap) Mona Berger (SV) Foto: Rune Petter Ness Kommune budsjett til Trondheim. Rita Ottervik (ap) Roar Aas (ap) Mona Berger (SV) Marte Løvik (sp Line Fjørstad (MDG) Foto: Rune Petter Ness 
        
            (Foto: Rune Petter Ness)

Rita Ottervik (Ap) og Mona Berger (SV):

Er bekymret for store prisforskjeller i barnehagene

- De store forskjellene mellom tilbudene er urettferdig og ikke en utvikling som SV ønsker, sier varaordfører Mona Berger. Ordfører Rita Ottervik bekymrer seg også for økonomiske ulikhet hvis ekstrautgiften til mat i barnehagen blir for stor.

søndag 19.01 2020
SYKKELBUD: Både Foodora og Wolt har syklister som frakter maten fra restaurantene til kundene. 
        
            (Foto: Richard Sagen)

Stor økning for Foodora og Wolt i 2019:

Disse restaurantene er mest populære i Trondheim

Stadig flere bestiller take away gjennom matleveringstjenestene i Trondheim. Vi har sjekket hvilke restauranter som får flest bestilllinger.

fredag 17.01 2020
KJØKKENVEIEN: Bakt søtpotet med Røros-rømme og linser. Foto: RICHARD SAGEN, Adresseavisen 
        
            (Foto: Richard Sagen)

Kjøkkenveien

Helt uten kjøtt - du tror det ikke før du har smakt det

torsdag 16.01 2020
Valset barnehage på Nyborg har egen kokk som lager varm lunch til de 60 barna som har plass i barnehagen.   
        
            (Foto: Terje Svaan)

Barnehagesjefen i Trondheim:

Barnehagesjefen i Trondheim: - Dette er det første mange spør om når de søker barnehageplass

All mat servert, eller rimeligere løsninger med matpakker medbrakt? Praksisen i Trondheims barnehager er svært ulik.

Valset barnehage på Nyborg har egen kokk som lager varm lunch til de 60 barna som har plass i barnehagen. 
        
            (Foto: Terje Svaan)

Noen jubler over «all inclusive», mens andre er bekymret for klasseskiller

Noen jubler over «all inclusive», mens andre bekymret for klasseskiller på grunn av ulik barnehagemat. Men mat er ikke alt.

onsdag 15.01 2020
Trondheim, Norge, 14.01.2020. Michelin-utdeling legges til Trondheim. Foto: Roar Blåsmo-Falnes . 
        
            (Foto: Roar Blåsmo-Falnes)

Slik blir Michelin-utdelingen i Trondheim

17. februar deles de nordiske Michelin-stjernene ut i Trondheim med stor internasjonal oppmerksomhet. Men også i dagene før og etter skjer det mye i landets nye mathovedstad.

onsdag 08.01 2020
Matpakker: I Haukvannet Friluftsbarnehage spiser Malene (4), Victor (4), Vetle (3), Matilde (5) og Nora (4) tilnærmet alle måltider fra sekken sin ute. Her hjelper pedagogisk leder Roger Thonstad til med å hente frem spisevottene ved skianlegget i Nilsbyen. 
        
            (Foto: Terje Svaan)

Store prisforskjeller på barnehagematen i Trondheim

Én barnehage tar 850 kroner i måneden for mat og har egen kokk. En annen tar 140 kroner og nesten all mat kommer i pakke med hjemmefra.

mandag 06.01 2020
Barna i Granåsen barnehage er med på å lage lunch. Skreller potet, rasper gulrøtter og panerer sei som skal stekes.  
        
            (Foto: Terje Svaan)

Ada (3) får bruke kniv og rivjern i barnehagen

På bordene i knehøyde i Kolsås barnehage er 2, 3, 4 og 5-åringene i gang med å skrelle potet og gulrot. Det er selveste Arne Brimi som har inspirert de voksne i barnehagen til å overlate kniver og rivjern til de minste.

David, Anna, Hege Fyhn, Eiler, Matilda og Johanne 
        
            (Foto: Terje Svaan)

Barnehagemat: Foreldre og ansatte har ett sterkt ønske

torsdag 19.12 2019
 

De blir sett på som snyltere som stjeler p-plassen til handikappede

Gjett hvem er mest matfølsomme av rørleggere, advokater og lærere?

onsdag 18.12 2019
 

Måtte trekke tilbake fiskeprodukt etter funn av listeria

Bakterien er ikke farlig for friske personer, men kan være farlig for personer med nedsatt immunforsvar og gravide.

søndag 08.12 2019
Matanmeldelse av Brooklyn Diner & Sportsbar og Jims Diner. 
        
            (Foto: Michael Schult Ulriksen)

Smakspolitiet:

Bedre på stil enn innhold3

Jimi's Diner i Nordre dyrker diner-interiøret til det fulle, men kunne med hell fokusert mer på kjøkkenet.

Matanmeldelse av Brooklyn Diner & Sportsbar og Jims Diner. 
        
            (Foto: Michael Schult Ulriksen)

Smakspolitiet:

Sportslig diner med godt kjøkken4

Brooklyn Diner & Sportsbar har flere tv-skjermer enn vi orker å telle, og kjøkkenet fungerer godt.

torsdag 05.12 2019
 

Henrik og Sunee skulle kose seg med svisker til kvelds. Det angret de fort på

- Jeg har sett mye rart, men aldri noe som dette, sier Henrik Pedersen.

fredag 15.11 2019
INSPIRERES AV MATBYEN TRONDHEIM: Da Emilies Et Spisested ble Emilies Eld, forsvant mye av Ronnys visjon for restauranten. Etter ett år borte fra Trondheim, er han igjen tilbake for å lage det han kaller «robust» mat for mateliten. 
        
            (Foto: Leikny Havik Skjærseth)

Ronny åpner restaurant på nyåret. Folk står allerede i kø for å sikre seg bord

Det er mye bra mat i Trondheim om dagen. Det vil Ronny Myren bygge videre på.

torsdag 14.11 2019
F.v. Kristine Rise fra Oi! Trøndersk Mat og Drikke, Kirsten Indgjerd Værdal fra fylkeskommunen, juryleder Dr. Edith M. Szivas, Rådmann Morten Wolden og Jens Storli fra Visit Trondheim.  
        
            (Foto: Morten Antonsen)

- Jeg har ingen ord. Det er en stor ære

Trøndelag har søkt om å bli European Region of Gastronomy i 2022. Torsdag kveld var den internasjonale juryen klar i sin dom.

onsdag 13.11 2019
. 
        
            (Foto: Roar Blåsmo-Falnes)

Strindheim inn i Matjungelen:

- Er brune bananer søppel eller god mat?

Det er en av mange viktige problemstillinger åtteåringene ved SFO på Strindheim skole forholder seg til når de går inn i "Matjungelen" en gang i uka.

fredag 08.11 2019
Spiseforstyrrelse 
        
            (Foto: Christine Schefte)

Anniken veier 125 kilo: - Sjokolade er min heroin

Anniken har prøvd det meste for å bli slankere, sprekere og lettere. For første gang får hun hjelp som virker.

Kjøkkenveien Halloween spesial: wienerschnitzel, gresskarpai og pasta med gresskar 
        
            (Foto: Håvard Jensen)

Kjøkkenveien

Retten har dårlig rykte, men lager du den selv blir det ren magi

Vi har sagt det før, vi sier det igjen. Det er lite som slår en virkelig god wienersnitsel.

fredag 01.11 2019
Humorbråk:  
Tore Sagen som programleder for Brageprisen i 2016. Nå er han i trøbbel igjen, mens saueberget vokser, skriver vår kommentator.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix 
        
            (Foto: Vidar Ruud)

Vi spiser for lite sau og har for mange komikere her til lands

Vi spiser for lite sau og har for mange komikere her til lands.

torsdag 31.10 2019
Nu butikk åpner i de gamle lokalene til ToysRus på Tiller. Holdbart 
        
            (Foto: Terje_Svaan Terje Svaan)

Adresseavisen mener

Endelig blir det lettere å kjøpe «gammel» mat

Butikker som selger mat som egentlig skal kastes, er en god nyhet både for forbrukerne og miljøet.

torsdag 24.10 2019
Svinaktig begrep: Man trenger ikke være vegetarianer for å ha godt av noen måltider uten kjøtt, skriver vår kommentator. 
        
            (Foto: CHAIWAT SUBPRASOM)

For mange kjøtthau i debatten om mat

Mat uten kjøtt er for godt til å bli overlatt til vegetarianere.

lørdag 19.10 2019
 

Adresseavisen mener

- Det kan ikke bare være foreldrenes ansvar å bremse vektoppgangen

Norske ungdommer blir stadig tyngre, men det kan ikke bare være foreldrenes ansvar å bremse vektoppgangen.

fredag 18.10 2019
Mikael Minervini åpner restaurant og bakeri på Torvet. 
        
            (Foto: Terje_Svaan Terje Svaan)

Åpner nytt konsept på Torget: - Vi har investert heftig

Når Michael Minervini har problemer med nattesøvnen, tyder mye på at en restaurantåpning er nært forestående.

mandag 14.10 2019
Oslo 20191014. 
Orkla Foods Norge kaller tilbake BigOne Classic merket «Best før 01.06.2020», «Best før 02.06.2020» og «Best før 23.06.2020». Produktet tas tilbake fordi det er funnet rester av blå mykplast i et avgrenset parti.
Foto: Orkla Foods / NTB scanpix 
        
            (Foto: Orkla Foods)

Pizza med plast tilbakekalles

Et parti av pizzaen Big One Classic tilbakekalles fra butikkene etter at det ble oppdaget rester av blå mykplast i pizzaen.

fredag 04.10 2019
Perfekt avrundet kraft helles over. 
        
            (Foto: Roar Blåsmo-Falnes)

Kjøkkenveien

Lag den hippeste suppa akkurat nå

Denne nudelsuppen serveres på hvert gatehjørne i Vietnam, men overtar kanskje snart også som vestens hippeste suppe?

tirsdag 01.10 2019
Storvallen, Sverige, 30.09.2019. Storlien Handel, Storvallen i Åre kommune. Butikken drives av Bassem Abdel-Ghani og Bassima Siklawi. Foto: Roar Blåsmo-Falnes. 
        
            (Foto: Roar Blåsmo-Falnes)

Driverne av Storlien handel kjemper for å renvaske seg:

Driver av butikken på Storlien kjemper for å renvaske seg: - Alt vi har gjort er lovlig

- Vi er ikke redde for noen ting. Alt vi har gjort er lovlig, sier innehaver av Storlien Handel, Bassem Abdel-Ghani (47).

torsdag 26.09 2019
Kjøkkenveien - Pasta med svinenakke 
        
            (Foto: Michael Schult Ulriksen)

Kjøkkenveien

Vi tipper Elvis ville ha elsket dette

Om også du er ute etter mat som metter, som varmer og som smaker - så er dette hundre prosent innenfor.

torsdag 19.09 2019
 
        
            (Foto: Leif Arne Holme)

Risikerer fengselsstraff for omfattende matjuks

Skandalebutikken Storlien Handel har omsatt for over 130 millioner svenske kroner de siste årene. De fleste kundene kom fra Norge.

fredag 13.09 2019
 

Kjøkkenveien

En salig røre

La nå valgresultat bare være valgresultat. Det finnes jo så mye annet å glede seg over i verden.

fredag 06.09 2019
 

Kjøkkenveien

Svinenakke med vidunderlig sjy gir rustikk høst

Den mest hektiske salatsesongen er på hell. Nå blir det andre tider.

torsdag 29.08 2019
Kjøkkenveien 08 august 2019 
        
            (Foto: Michael Schult Ulriksen)

Kjøkkenveien

Lag favorittpizzaen i stekepanna!

onsdag 28.08 2019
Kalver 

Det står bra til med norsk kjøtt

Mattilsynets overvåking av fremmedstoffer i norske landdyr viser ingen alvorlige funn.

lørdag 17.08 2019
Kjøkkenveien 08 august 2019 
        
            (Foto: Michael Schult Ulriksen)

Kjøkkenveien

Slik får du jordbær til å smake sensasjonelt, selv om du ikke får tak i de aller beste trønderbæra.

Vi blir aldri lei jordbær. Men det er fint å kunne variere måten vi serverer dem på.

lørdag 10.08 2019
Vormsund  20190306.
Oslo kommunes biogassanlegg i Nes på Romerike. Anlegget behandler kildesortert matavfall (de grønne plastposene) fra Oslos innbyggere. Her produseres utslippsnøytral biogass og miljøvennlig biogjødsel til landbruket. Biogassanlegget inngår i et av kommunens store klimatiltak. Anlegget har kapasitet til å behandle 50 000 tonn matavfall i året. Stadig flere av Ruters busser kjører på biogass, og en buss kan kjøre 250 meter på mavfallet fra en  grønn pose.
Emneord: biologisk avfall, gjenvinning, kildesortering, miljøtiltak, avfall, grønne poser,




Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix 
        
            (Foto: Ole Berg-Rusten)

Adresseavisen mener

Mindre matsvinn er et viktig bidrag

Vi må kaste mindre av maten vi kjøper, spise mindre kjøtt, verne mer myr og skog og beskytte sårbare økosystemer og dyrearter.

fredag 09.08 2019
Kjøkkenveien med Lars Lian og Ole Jacob Hoel. Sommermat: fish and taco-style, biffsalat med en smak av ferie, ovnsbakt tacolefse med røsti, eggerøre, løk og cheddar, laksetartar med posjert egg, pavlova med haugevis av bær. 
        
            (Foto: Håvard Jensen)

Kjøkkenveien

Er dette den perfekte blanding av taco og lasagne?

Fint med grill og salater, men det er nesten så man begynner å glede seg til de middagene familien samles om resten av året.

fredag 02.08 2019
 
        
            (Foto: Emilie Sofie Olsen)

Trøndersk Matfestival:

Vil skape verdier med lokal mat

13 kommuner fra Trøndelag ønsker å løfte trøndersk mat og signerte det Trønderske matmanifestet.

torsdag 01.08 2019
Leni lager mye mat hjemme, men er ikke helt sikker på om det er kokk hun vil bli. 
        
            (Foto: Michael Schult Ulriksen)

Trøndersk Matfestival:

Leni (14) er masterchef i sjømat

Leni Brown-Hanssen ble fredag kåret som vinner av NM junior - Masterchef i sjømat.