TEMA

fredag 15.11 2019
INSPIRERES AV MATBYEN TRONDHEIM: Da Emilies Et Spisested ble Emilies Eld, forsvant mye av Ronnys visjon for restauranten. Etter ett år borte fra Trondheim, er han igjen tilbake for å lage det han kaller «robust» mat for mateliten. 
        
            (Foto: Leikny Havik Skjærseth)

Ronny åpner restaurant på nyåret. Folk står allerede i kø for å sikre seg bord

Det er mye bra mat i Trondheim om dagen. Det vil Ronny Myren bygge videre på.

torsdag 14.11 2019
F.v. Kristine Rise fra Oi! Trøndersk Mat og Drikke, Kirsten Indgjerd Værdal fra fylkeskommunen, juryleder Dr. Edith M. Szivas, Rådmann Morten Wolden og Jens Storli fra Visit Trondheim.  
        
            (Foto: Morten Antonsen)

- Jeg har ingen ord. Det er en stor ære

Trøndelag har søkt om å bli European Region of Gastronomy i 2022. Torsdag kveld var den internasjonale juryen klar i sin dom.

onsdag 13.11 2019
. 
        
            (Foto: Roar Blåsmo-Falnes)

Strindheim inn i Matjungelen:

- Er brune bananer søppel eller god mat?

Det er en av mange viktige problemstillinger åtteåringene ved SFO på Strindheim skole forholder seg til når de går inn i "Matjungelen" en gang i uka.

fredag 08.11 2019
Spiseforstyrrelse 
        
            (Foto: Christine Schefte)

Anniken veier 125 kilo: - Sjokolade er min heroin

Anniken har prøvd det meste for å bli slankere, sprekere og lettere. For første gang får hun hjelp som virker.

Kjøkkenveien Halloween spesial: wienerschnitzel, gresskarpai og pasta med gresskar 
        
            (Foto: Håvard Jensen)

Kjøkkenveien

Retten har dårlig rykte, men lager du den selv blir det ren magi

Vi har sagt det før, vi sier det igjen. Det er lite som slår en virkelig god wienersnitsel.

fredag 01.11 2019
Humorbråk:  
Tore Sagen som programleder for Brageprisen i 2016. Nå er han i trøbbel igjen, mens saueberget vokser, skriver vår kommentator.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix 
        
            (Foto: Vidar Ruud)

Vi spiser for lite sau og har for mange komikere her til lands

Vi spiser for lite sau og har for mange komikere her til lands.

torsdag 31.10 2019
Nu butikk åpner i de gamle lokalene til ToysRus på Tiller. Holdbart 
        
            (Foto: Terje_Svaan Terje Svaan)

Adresseavisen mener

Endelig blir det lettere å kjøpe «gammel» mat

Butikker som selger mat som egentlig skal kastes, er en god nyhet både for forbrukerne og miljøet.

torsdag 24.10 2019
Svinaktig begrep: Man trenger ikke være vegetarianer for å ha godt av noen måltider uten kjøtt, skriver vår kommentator. 
        
            (Foto: CHAIWAT SUBPRASOM)

For mange kjøtthau i debatten om mat

Mat uten kjøtt er for godt til å bli overlatt til vegetarianere.

lørdag 19.10 2019
 

Adresseavisen mener

- Det kan ikke bare være foreldrenes ansvar å bremse vektoppgangen

Norske ungdommer blir stadig tyngre, men det kan ikke bare være foreldrenes ansvar å bremse vektoppgangen.

fredag 18.10 2019
Mikael Minervini åpner restaurant og bakeri på Torvet. 
        
            (Foto: Terje_Svaan Terje Svaan)

Åpner nytt konsept på Torget: - Vi har investert heftig

Når Michael Minervini har problemer med nattesøvnen, tyder mye på at en restaurantåpning er nært forestående.

mandag 14.10 2019
Oslo 20191014. 
Orkla Foods Norge kaller tilbake BigOne Classic merket «Best før 01.06.2020», «Best før 02.06.2020» og «Best før 23.06.2020». Produktet tas tilbake fordi det er funnet rester av blå mykplast i et avgrenset parti.
Foto: Orkla Foods / NTB scanpix 
        
            (Foto: Orkla Foods)

Pizza med plast tilbakekalles

Et parti av pizzaen Big One Classic tilbakekalles fra butikkene etter at det ble oppdaget rester av blå mykplast i pizzaen.

fredag 04.10 2019
Perfekt avrundet kraft helles over. 
        
            (Foto: Roar Blåsmo-Falnes)

Kjøkkenveien

Lag den hippeste suppa akkurat nå

Denne nudelsuppen serveres på hvert gatehjørne i Vietnam, men overtar kanskje snart også som vestens hippeste suppe?

tirsdag 01.10 2019
Storvallen, Sverige, 30.09.2019. Storlien Handel, Storvallen i Åre kommune. Butikken drives av Bassem Abdel-Ghani og Bassima Siklawi. Foto: Roar Blåsmo-Falnes. 
        
            (Foto: Roar Blåsmo-Falnes)

Driverne av Storlien handel kjemper for å renvaske seg:

Driver av butikken på Storlien kjemper for å renvaske seg: - Alt vi har gjort er lovlig

- Vi er ikke redde for noen ting. Alt vi har gjort er lovlig, sier innehaver av Storlien Handel, Bassem Abdel-Ghani (47).

torsdag 26.09 2019
Kjøkkenveien - Pasta med svinenakke 
        
            (Foto: Michael Schult Ulriksen)

Kjøkkenveien

Vi tipper Elvis ville ha elsket dette

Om også du er ute etter mat som metter, som varmer og som smaker - så er dette hundre prosent innenfor.

torsdag 19.09 2019
 
        
            (Foto: Leif Arne Holme)

Risikerer fengselsstraff for omfattende matjuks

Skandalebutikken Storlien Handel har omsatt for over 130 millioner svenske kroner de siste årene. De fleste kundene kom fra Norge.

fredag 13.09 2019
 

Kjøkkenveien

En salig røre

La nå valgresultat bare være valgresultat. Det finnes jo så mye annet å glede seg over i verden.

fredag 06.09 2019
 

Kjøkkenveien

Svinenakke med vidunderlig sjy gir rustikk høst

Den mest hektiske salatsesongen er på hell. Nå blir det andre tider.

torsdag 29.08 2019
Kjøkkenveien 08 august 2019 
        
            (Foto: Michael Schult Ulriksen)

Kjøkkenveien

Lag favorittpizzaen i stekepanna!

onsdag 28.08 2019
Kalver 

Det står bra til med norsk kjøtt

Mattilsynets overvåking av fremmedstoffer i norske landdyr viser ingen alvorlige funn.

lørdag 17.08 2019
Kjøkkenveien 08 august 2019 
        
            (Foto: Michael Schult Ulriksen)

Kjøkkenveien

Slik får du jordbær til å smake sensasjonelt, selv om du ikke får tak i de aller beste trønderbæra.

Vi blir aldri lei jordbær. Men det er fint å kunne variere måten vi serverer dem på.

lørdag 10.08 2019
Vormsund  20190306.
Oslo kommunes biogassanlegg i Nes på Romerike. Anlegget behandler kildesortert matavfall (de grønne plastposene) fra Oslos innbyggere. Her produseres utslippsnøytral biogass og miljøvennlig biogjødsel til landbruket. Biogassanlegget inngår i et av kommunens store klimatiltak. Anlegget har kapasitet til å behandle 50 000 tonn matavfall i året. Stadig flere av Ruters busser kjører på biogass, og en buss kan kjøre 250 meter på mavfallet fra en  grønn pose.
Emneord: biologisk avfall, gjenvinning, kildesortering, miljøtiltak, avfall, grønne poser,




Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix 
        
            (Foto: Ole Berg-Rusten)

Adresseavisen mener

Mindre matsvinn er et viktig bidrag

Vi må kaste mindre av maten vi kjøper, spise mindre kjøtt, verne mer myr og skog og beskytte sårbare økosystemer og dyrearter.

fredag 09.08 2019
Kjøkkenveien med Lars Lian og Ole Jacob Hoel. Sommermat: fish and taco-style, biffsalat med en smak av ferie, ovnsbakt tacolefse med røsti, eggerøre, løk og cheddar, laksetartar med posjert egg, pavlova med haugevis av bær. 
        
            (Foto: Håvard Jensen)

Kjøkkenveien

Er dette den perfekte blanding av taco og lasagne?

Fint med grill og salater, men det er nesten så man begynner å glede seg til de middagene familien samles om resten av året.

fredag 02.08 2019
 
        
            (Foto: Emilie Sofie Olsen)

Trøndersk Matfestival:

Vil skape verdier med lokal mat

13 kommuner fra Trøndelag ønsker å løfte trøndersk mat og signerte det Trønderske matmanifestet.

torsdag 01.08 2019
Leni lager mye mat hjemme, men er ikke helt sikker på om det er kokk hun vil bli. 
        
            (Foto: Michael Schult Ulriksen)

Trøndersk Matfestival:

Leni (14) er masterchef i sjømat

Leni Brown-Hanssen ble fredag kåret som vinner av NM junior - Masterchef i sjømat.

fredag 26.07 2019
Kjøkkenveien - Helstekt kylling med rissalat 
        
            (Foto: Michael Schult Ulriksen)

Kjøkkenveien:

Denne oppskriften garanterer saftig kylling

fredag 19.07 2019
Kjøkkenveien - Salat med bakt fersken 
        
            (Foto: Michael Schult Ulriksen)

Kjøkkenveien

Trenger ikke spises fersk!

Midt i juli er fersken på sitt aller søteste og beste - og kan brukes i flere sammenhenger enn du tror.

lørdag 13.07 2019
Kjøkkenveien - Urteloff med tomatsalat 
        
            (Foto: Michael Schult Ulriksen)

Kjøkkenvein

Kjøkkenveien: Politisk ukorrekt tjukk loff med italiensk attåt

TRONDHEIM: Metallica-vorspiel på BROR. Håkon og Henrik Sørgård, Frank Knutsen (Daglig leder) Marianne Rosmo (med Metallica-burger) og Daniel Sunburn. Foto: RICHARD SAGEN, Adresseavisen 
        
            (Foto: Richard Sagen)

Feirer konsert med Metallica-øl og Metallica-burger

Det er flere aktører som har slengt seg på Metallica-bølgen. Bror i midtbyen er en av de.

fredag 05.07 2019
På Skjølberg Søndre i Svorkmo i Orkdal, hos Elin Östlund og Carl Erik Östlund Skjølberg er det full fart etter prisutdelingen i vår. 
        
            (Foto: Vegard Eggen)

Produsenter og reiseliv nyter godt av Trondheims Michelin-stjerner

Trondheims nye Michelin-restuaranter gir positive ringvirkninger for både produsenter og reiselivsnæringen i Trøndelag.

mandag 01.07 2019
 
        
            (Foto: Håvard Haugseth Jensen)

Kjøkkenveien

Indrefilet badet i smør - det er salaten sin, det!

lørdag 29.06 2019
gris - svin - grisetryner brukt 15.03.2000. side 31 brukt 20.03.2001 side 16 
        
            (Foto: Bent Ramberg)

Gjestekommentar

Griser er ålreite dyr

Vi vil ha god tilgang på billig kjøtt – hver dag. Samtidig vil vi at dyrene skal ha et godt liv. Det henger ikke på greip.

 

Og jeg som hadde gledet meg til sommerkoteletter

Det tegner til å bli en hard sommer nå som griseskammen er over oss.

mandag 24.06 2019
Her på dyrkamarka ved Leistadkrysset i Malvik planlegges ny travbane. 
        
            (Foto: Morten Antonsen)

Adresseavisen mener

Et sterkt jordvern er fortsatt viktig

Selv om Trondheim og Trøndelag er verstinger, var 2018 et godt år for jordvernet hvis vi ser Norge under ett.

torsdag 06.06 2019
 

- Barna er nesten aldri syke lenger

Familien Ibanez verken spiser eller kjøper produkter fra dyr. Det har de merket på helsa.

torsdag 30.05 2019
Kjøkkenveien med Lars Lian og Ole Jacob Hoel. Sommermat: fish and taco-style, biffsalat med en smak av ferie, ovnsbakt tacolefse med røsti, eggerøre, løk og cheddar, laksetartar med posjert egg, pavlova med haugevis av bær. 
        
            (Foto: Håvard Jensen)

Fritert torsk er et sikkerstikk

onsdag 29.05 2019
Moralske pekefingre sørger for at vi ikke drikker i utide.  
        
            (Foto: Shutterstock)

Vi orker ikke ydmykelsen når Fru Politisk Korrekt fra Mammapolitiet takker nei

Moralske pengefingre er ubehagelige og provoserende, men dessverre trenger vi dem.

tirsdag 28.05 2019
Ifølgje selskapet er 35 prosent av maten dei serverer om bord lokalmat, og 80 prosent norsk mat. Her er MS «Finnmarken» på vei ut Trondheimsfjorden. 
        
            (Foto: Håvard Jensen)

Kronikk:

Før serverte Hurtigruten frossenpizza - det var lurt å endre strategi

Etter å ha servert frosenpizza og importert scampi til passasjerane sine i årevis, gjer Hurtigruten stor suksess med lokalmat om bord. Til tross for begeistring og betalingsvilje blant turistane, blir lokale matopplevingar stemoderleg behandla i store delar av reiselivsnæringa.

fredag 24.05 2019
Trondheim: Kjøkkenveien, pastasalat med pesto og asparges 
        
            (Foto: Glen Musk)

Kjøkkenveien

Lysegrønt håp om tålelige fotballresultater og milde sommerbriser

lørdag 18.05 2019
Stjørdal: Økonomireportasje om bedriften Lunsjkollektivet, som kjører ut lunsjpakker til arbeidsplasser. Maria Mørseth er hovedeier og grunderen bak firmaet. Foto: MARIANN DYBDAHL, Adresseavisen 
        
            (Foto: Mariann Dybdahl)

Maria har hjertet i mat og hodet i teknologi

Lunsjkollektivet leverer smakfull og sunn lunsj ut på arbeidsplasser, men gründeren betrakter seg likevel som leder for en teknologibedrift.

fredag 26.04 2019
Mat fotografering 5. Lingvini med blåost Foto: Rune Petter Ness 
        
            (Foto: Rune Petter Ness)

Små tunger store på smak

Selv når vi lager de enkleste retter er det mulig å jåle dem til. Og det er fullt mulig å la være.

tirsdag 16.04 2019
Mat fotografering 4. Sticky buns Foto: Rune Petter Ness 
        
            (Foto: Rune Petter Ness)

Kjøkkenveien

Disse bør du servere med en advarsel. De er farlig vanedannende

Disse bør du servere med en advarsel. De er farlig vanedannende.

torsdag 11.04 2019
 

- Spørsmålet er ikke om, men hvor mange stjerner Speilsalen kommer til å få6

Speilsalen i nyoppussede Britannia byr på en kulinarisk helhetsopplevelse av de sjeldne.

fredag 05.04 2019
 

Debatt

Kjenner jeg blir lei meg når du sier det spares på maten til eldre

Jeg er kjempestolt av å jobbe i Trondheim kommune, og kan love deg at vi ikke sparer på pålegg, kaker og snacks, skriver Anja Paulsen i dette debattinnlegget.

lørdag 30.03 2019
 

Fortsatt herlig på To rom og kjøkken 5

Hvite duker, plettfri og smakfull mat med treffende viner, jovial stemning og profesjonell service. To rom og kjøkken skuffer heller ikke nå.

fredag 22.03 2019
 

Håndholdt må ikke være grillpølse

På skituren i påska, på festival i sommer, i full fart mellom forskjellige gjøremål.

tirsdag 19.03 2019
 

Kokk fra Stjørdal konkurrerer om plass i verdens fremste kokkekonkurranse

Marius Dragsten Kjelsrud fra Stjørdal blir en av fem finalister i den norske kokkekonkurransen «Årets kokk». Vinneren skal representere Norge i den europeiske Bocuse d’Or-finalen i Tallinn.

fredag 15.03 2019
Øyvind Novak Jenssen lager kunstverk av råvarer vi finner i kjøkkenskapet. Her lager han et teppe ev melkesnerk. 

Øyvind lager kunstverk av snerk og sylteagurk

Øyvind Novak Jenssen (30) sluttet som kokk for å bli kunstner. Det har ført til kunstverk laget av alt fra fermentert nype, til snerk fra helmelk.

onsdag 13.03 2019
«Fordelene med Olavshallen ligger i tre viktige suksesskriterier: Bygningens infrastruktur, beliggenhet og økonomi» skriver Olavshallens direktør Bjørgvin Thorsteinsson. 

Kronikk

Her kan vi raskt få en ny mathall

fredag 08.03 2019
Anrett maten: Blåskjellmusklene blir garnityr og anrettes sammen med fisken, saus, blomkålkrem, jordskokk og urteolje. 

Dette har du kanskje ikke prøvd før?

Vi begynner å nærme oss tampen av skreisesongen, men vi tåler alltid en fest til med vinterens flotteste råvare.

søndag 03.03 2019
Drengen: Arve Grøtte, kjent fra Sykkelbua på Bakklandet, er gårdsdreng på Gammeltunet Hanshus. Han har ansvar for å holde fyr i ganske mange ovner og ildsteder. 

Marith og Arve overtok 1000 år gammel gård. Nå skal de tilby et helt unikt spisested

Marith Stene inviterer til et historisk og gastronomisk eventyr på Gammeltunet Hanshus i Soknedal. Du kan la være å dra dit, men da er du bra dum.

onsdag 27.02 2019
Alltid beredt: Nordmenn lever i et stabilt og trygt samfunn. Likevel er det god grunn til å bunkre opp med remedier slik at du er beredt hvis strømmen eller vannet skulle forsvinne i en lang periode. 
        
            (Foto: DSB)

All grunn til å fylle opp krigskassa

Før lo vi av eldre mennesker som hamstret hermetikk i kjelleren i tilfelle tredje verdenskrig. Det er ingen grunn til å le lenger.

fredag 22.02 2019
Blogger Sophie Elise: - Jeg har ikke tall på hvor mange ganger servitører spør om kylling eller fisk er greit når jeg er vegetarianer. 

- Vegetarianer? Ikke noe problem. Jeg har pølser!

Morten «Diesel» Dahl har spist hamburgerbrød med ketsjup i 33 år, Magnus Børmark hadde med seg en pose linser til restaurantkokken, og for Sophie Elise ble en film om delfinfangst avgjørende.

tirsdag 19.02 2019
To gode stjerner: Michelin-stjerner til Credo og Fagn ved Heidi Bjerkan og Jonas Nåvik, er en fantastisk mulighet for Trondheim som matby, skriver Adresseavisen på lederplass. 

Adresseavisen mener

En fantastisk mulighet for matbyen Trondheim

Vi har grunn til å være stolte over Credo, Fagn og Trondheim som matby.

Det er helt fullt og lange ventelister på både Jonas Nåviks Fagn og Heidi Bjerkans Credo de nærmest månedene. Mandag fikk de fikk hver sin Michelin-stjerne. 

Fagn etter Michelin-stjernen:- Det er ville tilstander. Jeg våknet til 600 ubesvarte mail om bordbestillinger

Trondheims nyslåtte Michelinstjerne-restauranter blir nedringt.

mandag 18.02 2019
 
        
            (Foto: Terje Visnes, Adresseavisen)

«Fantastisk stjernesmell gir et tidsskille i Trondheim»

Michelin-stjerner til både Credo og Fagn er så stort for restaurantene og Trondheim som matby at det neppe kan overvurderes.

Tror Credo kan få to: Christopher Davidsen, kjøkkensjef i Speilsalen på nye Britannia, tror både Credo og Fagn kan få Michelin-stjerne. 
        
            (Foto: Christine Schefte)

Dette tror stjernekokkene om Trondheims Michelin-sjanser

onsdag 13.02 2019
Nytt og gammelt: Fermentering, salting, sylting og safting som gjennom årtusener har vært helt nødvendige teknikker for å bevare råvarene, står også sentralt i mange moderne restaurantkjøkken. Ikke minst på Heidi Bjerkans Credo. 

– Du er en moderne viking, som inviterer inn og smiler til verden rundt deg

Hun venter spent på svaret på om Credo får Trondheims første Michelin-stjern (er). Lokal heder er det i hvert fall ikke manko på for Heidi Bjerkan.

lørdag 09.02 2019
 

Tar du biffen fra en gjennomsnittsnordmann, så ber du om bråk

Når byfolk og rikfolk vil ta fra oss kjøttmiddagen, går nordmenn til et massivt forsvar for biff og pølser på middagsbordet.

lørdag 02.02 2019
Mye godt: Jonas Nåvik fra Fagn laget andebryst i pæresaus som gjestekokk for Ukeadressa nylig. Han og Fagn er blant flere lysende matstjerner i Trondheim for tida, ifølge vår kommentator. 

Det skjer noe oppsiktsvekkende med Trondheim nå

Aldri før har Trondheim hatt så mange gode restauranter over et bredt spekter. I løpet av det siste året har det skjedd noe med mat og folk som kan være starten på noe stort.

lørdag 26.01 2019
Musikkinteressert kokk: Til sommeren blir Fagn-sjef Jonas Nåvik den første festivalkokken på Stokkøya Festival. - Jeg jobber alltid når det er konsert, så det er artig at jeg får anledning til å se noen konserter på Stokkøya. Jeg har vokst opp med Pink Floyd og Steely Dan på ørene, og musikken står på her i restauranten om dagene, sier Nåvik. Her er han sammen med festivalsjef Thomas Ryjord. 

Mens Fagns stjernekokk venter på Michelin-guiden, fronter han nytt konsept

mandag 21.01 2019
Man trenger ikke å være enig i alle detaljer i EAT-rapporten, men det er umotvistelig at både dagens matproduksjon og matkonsum ikke er bærekraftig. Eksempelvis må vi spise mindre kjøtt. 
        
            (Foto: Shutterstock)

Adresseavisen mener

Landbruket må ut av skyttergrava

Både av hensyn til klima og helse må vi spise mye mindre kjøtt, og budskapet ble ettertrykkelig gjentatt forrige uke.

lørdag 19.01 2019
 

Kjipe Twist-biter og gamle julekaker smaker ypperlig i januar

Januar er ikke lenger måneden for å kickstarte en sunnere tilværelse i form av hyppige skiturer kombinert med måtehold.

fredag 18.01 2019
Mester og autist: Vinicio Marchioni(t.v) er mentor for Luigi Fedele som lett autistisk mann med talent for mat og ingredienser i «Smaken av Toscana». 

«For lite tomatsaus, for mye sex og såpe»3

Autist og mesterkokk på mattur i Toscana

fredag 11.01 2019
Råblå fra fra Grindal ysteri (t.v.) og is fra Gangstad Gårdsystri (t.h.) vant priser under Det Norske Måltid fredag kveld. 

Det norske måltid:

Disse matvarene fra Trøndelag er kåret til Norges beste

Råblå fra Grindal ysteri og is med skjenning fra Gangstad gårdsysteri vant prisene for henholdsvis årets ost og årets meieriprodukt. I tillegg fikk Ølsprøtt en innovasjonspris.

torsdag 10.01 2019
Pakk inn, pakk ut: Det er et lite eventyr av en ørretrett som åpenbarer seg når gjesten din åpner presangen sin. Men så har du også jobbet med innpakkingen. Gode råvarer er behandlet med flid og respekt for optimal estetisk og smaksmessig opplevelse. 

Kjøkkenveien:

Elegant, sunt og velsmakende

Den mest velsmakende julegaven gir vi bort først nå.