TEMA

torsdag 19.09 2019
 
        
            (Foto: Leif Arne Holme)

Risikerer fengselsstraff for omfattende matjuks

Skandalebutikken Storlien Handel har omsatt for over 130 millioner svenske kroner de siste årene. De fleste kundene kom fra Norge.

fredag 13.09 2019
 

Kjøkkenveien

En salig røre

La nå valgresultat bare være valgresultat. Det finnes jo så mye annet å glede seg over i verden.

fredag 06.09 2019
 

Kjøkkenveien

Svinenakke med vidunderlig sjy gir rustikk høst

Den mest hektiske salatsesongen er på hell. Nå blir det andre tider.

torsdag 29.08 2019
Kjøkkenveien 08 august 2019 
        
            (Foto: Michael Schult Ulriksen)

Kjøkkenveien

Lag favorittpizzaen i stekepanna!

onsdag 28.08 2019
Kalver 

Det står bra til med norsk kjøtt

Mattilsynets overvåking av fremmedstoffer i norske landdyr viser ingen alvorlige funn.

lørdag 17.08 2019
Kjøkkenveien 08 august 2019 
        
            (Foto: Michael Schult Ulriksen)

Kjøkkenveien

Slik får du jordbær til å smake sensasjonelt, selv om du ikke får tak i de aller beste trønderbæra.

Vi blir aldri lei jordbær. Men det er fint å kunne variere måten vi serverer dem på.

lørdag 10.08 2019
Vormsund  20190306.
Oslo kommunes biogassanlegg i Nes på Romerike. Anlegget behandler kildesortert matavfall (de grønne plastposene) fra Oslos innbyggere. Her produseres utslippsnøytral biogass og miljøvennlig biogjødsel til landbruket. Biogassanlegget inngår i et av kommunens store klimatiltak. Anlegget har kapasitet til å behandle 50 000 tonn matavfall i året. Stadig flere av Ruters busser kjører på biogass, og en buss kan kjøre 250 meter på mavfallet fra en  grønn pose.
Emneord: biologisk avfall, gjenvinning, kildesortering, miljøtiltak, avfall, grønne poser,




Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix 
        
            (Foto: Ole Berg-Rusten)

Adresseavisen mener

Mindre matsvinn er et viktig bidrag

Vi må kaste mindre av maten vi kjøper, spise mindre kjøtt, verne mer myr og skog og beskytte sårbare økosystemer og dyrearter.

fredag 09.08 2019
Kjøkkenveien med Lars Lian og Ole Jacob Hoel. Sommermat: fish and taco-style, biffsalat med en smak av ferie, ovnsbakt tacolefse med røsti, eggerøre, løk og cheddar, laksetartar med posjert egg, pavlova med haugevis av bær. 
        
            (Foto: Håvard Jensen)

Kjøkkenveien

Er dette den perfekte blanding av taco og lasagne?

Fint med grill og salater, men det er nesten så man begynner å glede seg til de middagene familien samles om resten av året.

fredag 02.08 2019
 
        
            (Foto: Emilie Sofie Olsen)

Trøndersk Matfestival:

Vil skape verdier med lokal mat

13 kommuner fra Trøndelag ønsker å løfte trøndersk mat og signerte det Trønderske matmanifestet.

torsdag 01.08 2019
Leni lager mye mat hjemme, men er ikke helt sikker på om det er kokk hun vil bli. 
        
            (Foto: Michael Schult Ulriksen)

Trøndersk Matfestival:

Leni (14) er masterchef i sjømat

Leni Brown-Hanssen ble fredag kåret som vinner av NM junior - Masterchef i sjømat.

fredag 26.07 2019
Kjøkkenveien - Helstekt kylling med rissalat 
        
            (Foto: Michael Schult Ulriksen)

Kjøkkenveien:

Denne oppskriften garanterer saftig kylling

fredag 19.07 2019
Kjøkkenveien - Salat med bakt fersken 
        
            (Foto: Michael Schult Ulriksen)

Kjøkkenveien

Trenger ikke spises fersk!

Midt i juli er fersken på sitt aller søteste og beste - og kan brukes i flere sammenhenger enn du tror.

lørdag 13.07 2019
Kjøkkenveien - Urteloff med tomatsalat 
        
            (Foto: Michael Schult Ulriksen)

Kjøkkenvein

Kjøkkenveien: Politisk ukorrekt tjukk loff med italiensk attåt

TRONDHEIM: Metallica-vorspiel på BROR. Håkon og Henrik Sørgård, Frank Knutsen (Daglig leder) Marianne Rosmo (med Metallica-burger) og Daniel Sunburn. Foto: RICHARD SAGEN, Adresseavisen 
        
            (Foto: Richard Sagen)

Feirer konsert med Metallica-øl og Metallica-burger

Det er flere aktører som har slengt seg på Metallica-bølgen. Bror i midtbyen er en av de.

fredag 05.07 2019
På Skjølberg Søndre i Svorkmo i Orkdal, hos Elin Östlund og Carl Erik Östlund Skjølberg er det full fart etter prisutdelingen i vår. 
        
            (Foto: Vegard Eggen)

Produsenter og reiseliv nyter godt av Trondheims Michelin-stjerner

Trondheims nye Michelin-restuaranter gir positive ringvirkninger for både produsenter og reiselivsnæringen i Trøndelag.

mandag 01.07 2019
 
        
            (Foto: Håvard Haugseth Jensen)

Kjøkkenveien

Indrefilet badet i smør - det er salaten sin, det!

lørdag 29.06 2019
gris - svin - grisetryner brukt 15.03.2000. side 31 brukt 20.03.2001 side 16 
        
            (Foto: Bent Ramberg)

Gjestekommentar

Griser er ålreite dyr

Vi vil ha god tilgang på billig kjøtt – hver dag. Samtidig vil vi at dyrene skal ha et godt liv. Det henger ikke på greip.

 

Og jeg som hadde gledet meg til sommerkoteletter

Det tegner til å bli en hard sommer nå som griseskammen er over oss.

mandag 24.06 2019
Her på dyrkamarka ved Leistadkrysset i Malvik planlegges ny travbane. 
        
            (Foto: Morten Antonsen)

Adresseavisen mener

Et sterkt jordvern er fortsatt viktig

Selv om Trondheim og Trøndelag er verstinger, var 2018 et godt år for jordvernet hvis vi ser Norge under ett.

torsdag 06.06 2019
 

- Barna er nesten aldri syke lenger

Familien Ibanez verken spiser eller kjøper produkter fra dyr. Det har de merket på helsa.

torsdag 30.05 2019
Kjøkkenveien med Lars Lian og Ole Jacob Hoel. Sommermat: fish and taco-style, biffsalat med en smak av ferie, ovnsbakt tacolefse med røsti, eggerøre, løk og cheddar, laksetartar med posjert egg, pavlova med haugevis av bær. 
        
            (Foto: Håvard Jensen)

Fritert torsk er et sikkerstikk

onsdag 29.05 2019
Moralske pekefingre sørger for at vi ikke drikker i utide.  
        
            (Foto: Shutterstock)

Vi orker ikke ydmykelsen når Fru Politisk Korrekt fra Mammapolitiet takker nei

Moralske pengefingre er ubehagelige og provoserende, men dessverre trenger vi dem.

tirsdag 28.05 2019
Ifølgje selskapet er 35 prosent av maten dei serverer om bord lokalmat, og 80 prosent norsk mat. Her er MS «Finnmarken» på vei ut Trondheimsfjorden. 
        
            (Foto: Håvard Jensen)

Kronikk:

Før serverte Hurtigruten frossenpizza - det var lurt å endre strategi

Etter å ha servert frosenpizza og importert scampi til passasjerane sine i årevis, gjer Hurtigruten stor suksess med lokalmat om bord. Til tross for begeistring og betalingsvilje blant turistane, blir lokale matopplevingar stemoderleg behandla i store delar av reiselivsnæringa.

fredag 24.05 2019
Trondheim: Kjøkkenveien, pastasalat med pesto og asparges 
        
            (Foto: Glen Musk)

Kjøkkenveien

Lysegrønt håp om tålelige fotballresultater og milde sommerbriser

lørdag 18.05 2019
Stjørdal: Økonomireportasje om bedriften Lunsjkollektivet, som kjører ut lunsjpakker til arbeidsplasser. Maria Mørseth er hovedeier og grunderen bak firmaet. Foto: MARIANN DYBDAHL, Adresseavisen 
        
            (Foto: Mariann Dybdahl)

Maria har hjertet i mat og hodet i teknologi

Lunsjkollektivet leverer smakfull og sunn lunsj ut på arbeidsplasser, men gründeren betrakter seg likevel som leder for en teknologibedrift.

fredag 26.04 2019
Mat fotografering 5. Lingvini med blåost Foto: Rune Petter Ness 
        
            (Foto: Rune Petter Ness)

Små tunger store på smak

Selv når vi lager de enkleste retter er det mulig å jåle dem til. Og det er fullt mulig å la være.

tirsdag 16.04 2019
Mat fotografering 4. Sticky buns Foto: Rune Petter Ness 
        
            (Foto: Rune Petter Ness)

Kjøkkenveien

Disse bør du servere med en advarsel. De er farlig vanedannende

Disse bør du servere med en advarsel. De er farlig vanedannende.

torsdag 11.04 2019
 
        
            (Foto: Morten Antonsen)

- Spørsmålet er ikke om, men hvor mange stjerner Speilsalen kommer til å få6

Speilsalen i nyoppussede Britannia byr på en kulinarisk helhetsopplevelse av de sjeldne.

fredag 05.04 2019
 

Debatt

Kjenner jeg blir lei meg når du sier det spares på maten til eldre

Jeg er kjempestolt av å jobbe i Trondheim kommune, og kan love deg at vi ikke sparer på pålegg, kaker og snacks, skriver Anja Paulsen i dette debattinnlegget.

lørdag 30.03 2019
 

Fortsatt herlig på To rom og kjøkken 5

Hvite duker, plettfri og smakfull mat med treffende viner, jovial stemning og profesjonell service. To rom og kjøkken skuffer heller ikke nå.

fredag 22.03 2019
 
        
            (Foto: Kim Nygård, Adresseavisen)

Håndholdt må ikke være grillpølse

På skituren i påska, på festival i sommer, i full fart mellom forskjellige gjøremål.

tirsdag 19.03 2019
 

Kokk fra Stjørdal konkurrerer om plass i verdens fremste kokkekonkurranse

Marius Dragsten Kjelsrud fra Stjørdal blir en av fem finalister i den norske kokkekonkurransen «Årets kokk». Vinneren skal representere Norge i den europeiske Bocuse d’Or-finalen i Tallinn.

fredag 15.03 2019
Øyvind Novak Jenssen lager kunstverk av råvarer vi finner i kjøkkenskapet. Her lager han et teppe ev melkesnerk. 
        
            (Foto: Annemona Grann)

Øyvind lager kunstverk av snerk og sylteagurk

Øyvind Novak Jenssen (30) sluttet som kokk for å bli kunstner. Det har ført til kunstverk laget av alt fra fermentert nype, til snerk fra helmelk.

onsdag 13.03 2019
«Fordelene med Olavshallen ligger i tre viktige suksesskriterier: Bygningens infrastruktur, beliggenhet og økonomi» skriver Olavshallens direktør Bjørgvin Thorsteinsson. 
        
            (Foto: Rune Petter Ness)

Kronikk

Her kan vi raskt få en ny mathall

fredag 08.03 2019
Anrett maten: Blåskjellmusklene blir garnityr og anrettes sammen med fisken, saus, blomkålkrem, jordskokk og urteolje. 
        
            (Foto: Glen Musk, Adresseavisen)

Dette har du kanskje ikke prøvd før?

Vi begynner å nærme oss tampen av skreisesongen, men vi tåler alltid en fest til med vinterens flotteste råvare.

søndag 03.03 2019
Drengen: Arve Grøtte, kjent fra Sykkelbua på Bakklandet, er gårdsdreng på Gammeltunet Hanshus. Han har ansvar for å holde fyr i ganske mange ovner og ildsteder. 
        
            (Foto: Terje Svaan, Adresseavisen)

Marith og Arve overtok 1000 år gammel gård. Nå skal de tilby et helt unikt spisested

Marith Stene inviterer til et historisk og gastronomisk eventyr på Gammeltunet Hanshus i Soknedal. Du kan la være å dra dit, men da er du bra dum.

onsdag 27.02 2019
Alltid beredt: Nordmenn lever i et stabilt og trygt samfunn. Likevel er det god grunn til å bunkre opp med remedier slik at du er beredt hvis strømmen eller vannet skulle forsvinne i en lang periode. 
        
            (Foto: DSB)

All grunn til å fylle opp krigskassa

Før lo vi av eldre mennesker som hamstret hermetikk i kjelleren i tilfelle tredje verdenskrig. Det er ingen grunn til å le lenger.

fredag 22.02 2019
Blogger Sophie Elise: - Jeg har ikke tall på hvor mange ganger servitører spør om kylling eller fisk er greit når jeg er vegetarianer. 
        
            (Foto: Richard Sagen)

- Vegetarianer? Ikke noe problem. Jeg har pølser!

Morten «Diesel» Dahl har spist hamburgerbrød med ketsjup i 33 år, Magnus Børmark hadde med seg en pose linser til restaurantkokken, og for Sophie Elise ble en film om delfinfangst avgjørende.

tirsdag 19.02 2019
To gode stjerner: Michelin-stjerner til Credo og Fagn ved Heidi Bjerkan og Jonas Nåvik, er en fantastisk mulighet for Trondheim som matby, skriver Adresseavisen på lederplass. 
        
            (Foto: Håvard Jensen)

Adresseavisen mener

En fantastisk mulighet for matbyen Trondheim

Vi har grunn til å være stolte over Credo, Fagn og Trondheim som matby.

Det er helt fullt og lange ventelister på både Jonas Nåviks Fagn og Heidi Bjerkans Credo de nærmest månedene. Mandag fikk de fikk hver sin Michelin-stjerne. 
        
            (Foto: Richard Sagen/Glen Musk (montasje))

Fagn etter Michelin-stjernen:- Det er ville tilstander. Jeg våknet til 600 ubesvarte mail om bordbestillinger

Trondheims nyslåtte Michelinstjerne-restauranter blir nedringt.

mandag 18.02 2019
 
        
            (Foto: Terje Visnes, Adresseavisen)

«Fantastisk stjernesmell gir et tidsskille i Trondheim»

Michelin-stjerner til både Credo og Fagn er så stort for restaurantene og Trondheim som matby at det neppe kan overvurderes.

Tror Credo kan få to: Christopher Davidsen, kjøkkensjef i Speilsalen på nye Britannia, tror både Credo og Fagn kan få Michelin-stjerne. 
        
            (Foto: Christine Schefte)

Dette tror stjernekokkene om Trondheims Michelin-sjanser

onsdag 13.02 2019
Nytt og gammelt: Fermentering, salting, sylting og safting som gjennom årtusener har vært helt nødvendige teknikker for å bevare råvarene, står også sentralt i mange moderne restaurantkjøkken. Ikke minst på Heidi Bjerkans Credo. 
        
            (Foto: Wilhelm Hatlen)

– Du er en moderne viking, som inviterer inn og smiler til verden rundt deg

Hun venter spent på svaret på om Credo får Trondheims første Michelin-stjern (er). Lokal heder er det i hvert fall ikke manko på for Heidi Bjerkan.

lørdag 09.02 2019
 

Tar du biffen fra en gjennomsnittsnordmann, så ber du om bråk

Når byfolk og rikfolk vil ta fra oss kjøttmiddagen, går nordmenn til et massivt forsvar for biff og pølser på middagsbordet.

lørdag 02.02 2019
Mye godt: Jonas Nåvik fra Fagn laget andebryst i pæresaus som gjestekokk for Ukeadressa nylig. Han og Fagn er blant flere lysende matstjerner i Trondheim for tida, ifølge vår kommentator. 
        
            (Foto: Richard Sagen)

Det skjer noe oppsiktsvekkende med Trondheim nå

Aldri før har Trondheim hatt så mange gode restauranter over et bredt spekter. I løpet av det siste året har det skjedd noe med mat og folk som kan være starten på noe stort.

lørdag 26.01 2019
Musikkinteressert kokk: Til sommeren blir Fagn-sjef Jonas Nåvik den første festivalkokken på Stokkøya Festival. - Jeg jobber alltid når det er konsert, så det er artig at jeg får anledning til å se noen konserter på Stokkøya. Jeg har vokst opp med Pink Floyd og Steely Dan på ørene, og musikken står på her i restauranten om dagene, sier Nåvik. Her er han sammen med festivalsjef Thomas Ryjord. 
        
            (Foto: Kim Nygård)

Mens Fagns stjernekokk venter på Michelin-guiden, fronter han nytt konsept

mandag 21.01 2019
Man trenger ikke å være enig i alle detaljer i EAT-rapporten, men det er umotvistelig at både dagens matproduksjon og matkonsum ikke er bærekraftig. Eksempelvis må vi spise mindre kjøtt. 
        
            (Foto: Shutterstock)

Adresseavisen mener

Landbruket må ut av skyttergrava

Både av hensyn til klima og helse må vi spise mye mindre kjøtt, og budskapet ble ettertrykkelig gjentatt forrige uke.

lørdag 19.01 2019
 

Kjipe Twist-biter og gamle julekaker smaker ypperlig i januar

Januar er ikke lenger måneden for å kickstarte en sunnere tilværelse i form av hyppige skiturer kombinert med måtehold.

fredag 18.01 2019
Mester og autist: Vinicio Marchioni(t.v) er mentor for Luigi Fedele som lett autistisk mann med talent for mat og ingredienser i «Smaken av Toscana». 
        
            (Foto: Manymore AS)

«For lite tomatsaus, for mye sex og såpe»3

Autist og mesterkokk på mattur i Toscana

fredag 11.01 2019
Råblå fra fra Grindal ysteri (t.v.) og is fra Gangstad Gårdsystri (t.h.) vant priser under Det Norske Måltid fredag kveld. 
        
            (Foto: bård sande/Morten Antonsen)

Det norske måltid:

Disse matvarene fra Trøndelag er kåret til Norges beste

Råblå fra Grindal ysteri og is med skjenning fra Gangstad gårdsysteri vant prisene for henholdsvis årets ost og årets meieriprodukt. I tillegg fikk Ølsprøtt en innovasjonspris.

torsdag 10.01 2019
Pakk inn, pakk ut: Det er et lite eventyr av en ørretrett som åpenbarer seg når gjesten din åpner presangen sin. Men så har du også jobbet med innpakkingen. Gode råvarer er behandlet med flid og respekt for optimal estetisk og smaksmessig opplevelse. 
        
            (Foto: Glen Musk, Adresseavisen)

Kjøkkenveien:

Elegant, sunt og velsmakende

Den mest velsmakende julegaven gir vi bort først nå.

onsdag 09.01 2019
 

BBC roser den norske matpakka

...men gjør litt narr av den også.

tirsdag 08.01 2019
 

Studie: Bare halvparten av matallergikerne var allergiske

Bare halvparten av amerikanerne som trodde de hadde en matallergi, fikk det bekreftet hos legen, viser ny studie.

mandag 07.01 2019
Pasta med vegetarsaus: Fra Grønnsaks-kokeboken av Tom Victor Gausdal & Stian Floer. 
        
            (Foto: PRESS, Adresseavisen)

Trenger du inspirasjon til et sunnere liv?

Mange av de beste kokebøkene fra 2018 var basert på grønnsaker. Men heldigvis var ikke alle kokebøkene like sunne …

fredag 04.01 2019
Overflødighetshorn av gode smaker: Kyllingbryst er for lengst blitt hverdagsmat, men om du prepper dem som dette, blir det fest så det forslår. Her får du god bruk for restlageret av både smør og fløte etter julefeiringen. 
        
            (Foto: Glen Musk, Adresseavisen)

Kjøkkenveien:

Ekte saker, ekte smaker

Skinnet er sprøtt, kjøttet er saftig, retten er full av smak. Og ganske sikkert en elendig start på et hardt slankeregime.

onsdag 02.01 2019
 
        
            (Foto: Christine Schefte)

- De har rotet litt, men viser en imponerende evne til å rette opp feilene4

Kjeden Kitchen & Table har ankommet Clarion Brattøra, med gode smaker fra hele verden – og visse innkjøringsproblemer.

fredag 28.12 2018
Matvarekjedene gikk i priskrig før jul og det var mulig å gjøre store kupp. Men nå kan det være for sent. I romjulen stiger prisene. 
        
            (Foto: MORTEN UGLUM / Aftenposten)

Nå setter kjedene opp matprisene igjen

Priskrigen på julematen er over og gjør matkjedene som årene før, så skrus prisene opp på all mat nå i romjulen.

fredag 21.12 2018
And med no' godt til: Andebrystet er glasert med eplesirup, og serveres med potetkrem, trolldeigbakt sellerirot og epleskiver. 
        
            (Foto: Richard Sagen)

Kjøkkenveien: Lag and som på Fagn

- Julen handler jo om å være sammen, om å dele. Dette er vel bra delemat, spør Jonas Nåvik.

onsdag 19.12 2018
Jula er høytid for kasting av mat. Med litt bedre planlegging, er det mulig å redusere matsvinnet.  NTB scanpix 
        
            (Foto: Kallestad, Gorm, NTB scanpix)

Adresseavisen mener

For mye spiselig mat går rett i søpla

Nordmenn kastet 385 000 tonn mat i 2017, og jula er høytid for kasting av mat.

tirsdag 04.12 2018
 

Kronikk

Nå har Trondheim og Trøndelag en mulighet vi ikke kan la gå fra oss

torsdag 29.11 2018
 

Kjøkkenveien:

Når du skal lage det selv, er kanskje ikke ordet lettvint det første du tyr til

Navnet skjemmer jo ingen, og hva kan være galt med å gå inn i den første adventshelgen med asiatiske melboller på menyen?

mandag 26.11 2018
Håkon Solbakk, som til daglig er kjøkkensjef ved trondheimsrestauranten Nordøst, var med og tok gull i en av VMs konkurranser. 
        
            (Foto: Eriik Nilssen/Matbyrået Impuls)

Solsiden-kokk tok gull på første konkurransedag: - Det er rett og slett helt rått

I helga tok det norske kokkelandslaget gull i første del av en av de viktigste konkurransene de kan delta i. Bak grytene sto blant andre trønderske Håkon Solbakk.

onsdag 21.11 2018
Restauranten Wood gikk onsdag kveld tom for pizzadeig.  
        
            (Foto: MARIANN DYBDAHL, Adresseavisen)

Nyåpnede Wood er tom for pizzadeig: - Vi ble tatt på senga

Allerede sju dager etter åpning gikk pizzarestauranten Wood tom for pizzadeig.

tirsdag 20.11 2018
 
        
            (Foto: Mariann Dybdahl, Adresseavisen)

Mesterkokk kombinerer Manhattan og Trondheim i nytt matkonsept

Marcus Samuelsson tar Manhattan til Trondheim med sitt nye matkonsept Kitchen & Table.

mandag 19.11 2018
 
        
            (Foto: FOSEN FOLKEHØGSKOLE)

Folkehøgskole i Trøndelag vant nasjonal matpris

Fosen Folkehøgskole fikk pris for jobbe de gjør med bærekraftige måltid.