TEMA

torsdag 21.01 2021
 

Kortinnlegg: Hvor er det blitt av småfuglene?

lørdag 09.01 2021
Veggis:  Her lages det selleriburgere i produksjonslokalene til Grønne folk i Frosta. Bildet er tatt ved en tidligere anledning.  
        
            (Foto: Mariann Dybdahl)

Ny mattrend «tvinger» butikkene til å ta inn nye matretter

Flere ønsker å spise mindre kjøtt. Det merker dagligvarekjedene, som må ta inn nye matretter.

tirsdag 15.12 2020
 

Vi åpnet den nye butikken samme dag Norge stengte ned. Så ble butikken totalskadd i brann

torsdag 12.11 2020
 

Disse to trønderske sjokoladebitene imponerte dommerne: - Vi slo til i år

Jentene på tunet og Trondheim Sjokolade imponerte sjokoladeganene til juryen.

lørdag 17.10 2020
TRONDHEIM: Street-food festival på Torget. Foto: RICHARD SAGEN, Adresseavisen 
        
            (Foto: Richard Sagen)

Måtte hente inn folk fra Oslo for å ta unna køene

Fredag, lørdag og søndag arrangeres for første gang Food truck festival på Torvet i Trondheim.

fredag 25.09 2020
Lager11 åpnet i sommer og har fått en voldsom respons. De hadde budsjettert med 200 gjester per dag, men fikk over det dobbelte. Både ledelsen og de som driver matbodene er svært fornøyd. I helga er det popup-matmarked med enda flere matboder fra ulike land. Vi møter blant andre markeds- og kommunikasjonsansvarlig Mette Moen Baatvik og daglig leder Hildegunn Gutvik. 
        
            (Foto: Kim_Nygaard)

Hun la ned restauranten i Midtbyen i vår. Nå har Mira suksess i en gammel lagerbygning utenfor sentrum

Mange syntes det var vågalt. Men Lager11 på Sluppen har blitt en «snakkis» i Trondheim.

søndag 20.09 2020
Kokk Håvard Klempe og bartender Jørgen Dons har popup-restaurant der Dons lager drinker til. Vi går gjennom menyen og smaker. 

Hva med blodpølsetaco og en drink dandert med maursalt?

Ti retter, ti drinker. Resultatet blir ikke gjennomsnittlig når mesterkokken og drinkemesteren inviterer på middag.

mandag 14.09 2020
Ole A Hagen Auran har kjørt gourmetrestaurant hjemme i stua på Einberget i over et år. Nå bygger han restaurant på låven og får bestillinger fra fjern og nær. 
        
            (Foto: Sindre Vartdal)

De har ikke åpnet restauranten ennå, men er allerede utsolgt det neste halvåret

Restaurantlokalet er det reneste kaos, ikke en gang gulvet er på plass. Likevel er restaurant Einberget fullbooket til langt ut i mars.

torsdag 03.09 2020
220 000 var innom matfestivalen i 2019. Slik ble det ikke i år. Nå frykter arrangøren for fremtiden.  
        
            (Foto: Vegard Eggen)

Det vil være en katastrofe om dette går over ende

tirsdag 25.08 2020
Hvis vi får gjennomslag på Stortinget blir det nemlig enda mer fordelaktig å spise mindre kjøtt, skriver MDG Trondheim. 
        
            (Foto: Terje Svaan (ARKIV))

Debatt:

MDG svarer: Vi vil øke momsen på kjøtt og fjerne momsen på frukt og grønt

fredag 07.08 2020
Sashimi av laks bilder
Kjøkkenveien Ukeadressa 
        
            (Foto: Lars Lian)

Kjøkkenveien

Alt blir bedre med majones

Vel, egentlig ikke alt. Men dere skjønner kanskje hva vi mener?

mandag 20.07 2020
Smakspolitiet har anmeldt puben Den gode nabo på Bakklandet.  
        
            (Foto: Emilie Sofie Olsen)

Smakspolitiet:

Leverer pubmat med kreativ vri. Synd pizzabunnen smaker papp4

Den gode nabo leverer pubmat med kreativ vri. Bare synd pizzabunnen smaker papp. 

tirsdag 07.07 2020
På Sluppen har de Lager11, nå skal Skur53 fylles med liv på Nyhavna. 
        
            (Foto: Sindre Vartdal)

I dette slitne lagerbygget vil de skape en ny attraksjon i Trondheim

I det slitne lagerbygget på Strandveikaia vil Trondheim kommune og Trondheim Havn skape en ny attraksjon i Trondheim.

fredag 03.07 2020
 

Kjøkkenveien

Det som skal til for å lage en perfekt sommersalat

fredag 26.06 2020
Mongole - Kjøkkenveien Uke Adressa 
        
            (Foto: Lars Lian)

Kjøkkenveien

Akkurat NÅ er det mulig å få tak i vongoleskjell eller hjerteskjell enkelte butikker

Og tips om hvordan du får sand ut av skjellene om du plukker dem selv

torsdag 25.06 2020
Kari Løvendahl Mogstad er fastlege og forfatter. Hun reagerer sterkt på skjønnhetskulturen som har utviklet seg. 
        
            (Foto: Peter Breivik)

Ungdom på Tik-Tok og Snapchat viser frem mat man skal holde seg unna

lørdag 13.06 2020
Edoramen - Ladeveien 9C 
        
            (Foto: Vegard Eggen)

I dette gamle barnehjemmet har Credo-Heidi åpnet sitt nyeste prosjekt

Alle piler pekte mot himmelen da Trondheim feiret statusen som landets fremste matby 17. februar. Så veltet et bitte lite virus hele prosjektet.

fredag 29.05 2020
Kjøkkenveien Sjøkreps Ukeadressa 
        
            (Foto: Lars Lian)

Har du sjansen til å få tak i levende sjøkreps, grip den!

Som disipler av en av de beste råvarene Norge råder over, bruker vi gjerne pinsehelgen til å lovprise sjøkrepsens gastronomiske egenskaper.

torsdag 14.05 2020
Alt for mye av den trønderske landsbygda er preget av unødvendig landbruks-rot, og så mye som halvparten av bygningsarven er forsømt eller forfaller, skriver spaltist Daniel Johansen. Bildet er fra gårdstunet til Saksvik Øvre ved gamle E6 i Malvik.  
        
            (Foto: Morten Antonsen)

Trøndelag er i ferd med å gi etter av råte og forsømmelse

torsdag 07.05 2020
Leiv Eiriksson-skulpturen «Flytende flyvende» er borte fra Krambugata. Tirsdag fungerte den tomme plassen utmerket som lufteplass for Lola Olsen. Bak Cathrine Hovdahl Vik, Sveinung Sundli, Lars Laurentius Paulsen og Kjell Erik Killi-Olsen reises kunstsenteret Kjøpmannsgata Ung Kunst. 
        
            (Foto: Joakim Slettebak Wangen)

Starter ny restaurant i Trondheim

Kunstner og mangemillionær Kjell Erik Killi-Olsen samarbeider med Troll-gründerne om K.U.K.-restaurant.

onsdag 06.05 2020
Det blir Trøndersk Matfestival også i år, men i et annet format, sier Brit Melting og Aslaug Rustad som står bak festivalen. 
        
            (Foto: Annemona Grann)

Det blir Trøndersk Matfestival i år, men den blir ganske annerledes

Det blir en langt mindre matfestival i år, men den skal også spres utover hele Trøndelag. Koronaepidemien gjør det umulig å arrangere matfestivalen på samme vis som før.

lørdag 02.05 2020
 

Bøndene gjør klokt i å avlyse inntektskampen i år

mandag 27.04 2020
 
        
            (Foto: Leikny Havik Skjærseth)

Var det ei koronakrise vi trong for å skifte spor?

lørdag 11.04 2020
Det det ikke er mangel på er frykt, skriver Bunnpris-sjef Christian Lykke. 
        
            (Foto: Glen Musk)

Debatt:

Min bønn som kjøpmann er at man utsetter den kampen til krisen har roet seg

torsdag 02.04 2020
Oslo 20170316. Kvinner kledd i hijab. Venninner handler mat sammen i butikk. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix MODELLKLARERT NB! KUN TIL BRUK I POSITIV SAMMENHENG Dagligvarehandel 
        
            (Foto: LISE ÅSERUD NTBscanpix)

Debatt:

De setter sin helse på spill for at vi skal få kjøpt nødvendige matvarer

søndag 29.03 2020
 

Debatt:

Stolt over jobben, bekymret for framtida

fredag 13.03 2020
 

Debatt:

På min kjøretur hjem bevitnet jeg galskapen

onsdag 11.03 2020
A Malawian man carries food aid distributed by the United Nations World Food Progamme (WFP) through maize fields in Mzumazi village near the capital Lilongwe, February 3, 2016. Late rains in Malawi threaten the staple maize crop and have pushed prices to record highs. About 14 million people face hunger in Southern Africa because of a drought  exacerbated by an El Nino weather pattern, according to the WFP. REUTERS/Mike Hutchings 
        
            (Foto: MIKE HUTCHINGS)

Debatt:

Folk i Japan spiser mindre kjøtt, men lever lenger

tirsdag 10.03 2020
Sjefskokk på Emilies Ronny Myren. Eld og Emilies slår seg sammen. 
        
            (Foto: Leikny Havik Skjærseth)

Åpner etter problemer med skjenkebevillingen

- Vi tolket reglene feil, sier daglig leder og kjøkkensjef Ronny R. Myren.

torsdag 05.03 2020
Kronikkforfatter Axel Christophersen i samtale med stjernekokk Heidi Bjerkan. 
        
            (Foto: Wilhelm Hatlen)

Kronikk:

Trondheims rike historie kan utvikle det lokale gastronomiske miljøet

torsdag 27.02 2020
Kjøkkenveien lager vintermat. Lars Lian og Ole Jacob Hoel serverer vegetarpasta. 
        
            (Foto: Håvard Jensen)

Kjøkkenveien

Bakte grønnsaker - roten til alt godt

Bakte grønnsaker kan være roten til alt godt.

Hjem-reportasje hos Tor-Erik og Vibeke Widerøe i Schøningsdalen 
        
            (Foto:  Kjell A. Olsen)

Debatt:

Berit Nordstrand har en utradisjonell, men velformulert fremstilling av matkultur

mandag 24.02 2020
Trondheim, Norge, 18.02.2020. På besøk hos Mattilsynet som skal ut i barnehager på kontroll. Foto: Roar Blåsmo-Falnes . 
        
            (Foto: Roar Blåsmo-Falnes)

Mattilsynet med storaksjon i barnehager i Trondheim

lørdag 22.02 2020
Sportspuben Lille London ligger i Carl Johans gate i Trondheim. 
        
            (Foto: Roar Blåsmo-Falnes)

Smakspolitiet

- Må være mulig å lage en vegetarburger som smaker noe mer enn bestemors bønnestuing3

Men Lille London behersker kunsten å fritere. 

Statsminister Erna Solberg gratulerer Christopher Davidsen på Speilsalen med Michelin-stjerne  
        
            (Foto: Terje_Svaan Terje Svaan)

Adresseavisen mener

Trondheim og Trøndelag har markert seg som matsenter i verdensklasse denne uka.

Trondheim og Trøndelag har markert seg som matsenter i verdensklasse denne uka.

fredag 21.02 2020
Kjøkkenveien lager vintermat. Lars Lian og Ole Jacob Hoel serverer brandade. 
        
            (Foto: Håvard Jensen)

Kjøkkenveien

Vintergryte til alle værtyper - og et litt farlig tips

tirsdag 18.02 2020
Elitekritiker: Hamar   20190322.
Senterpartiet (SP) og Geir Pollestad på landsmøtet på Hamar.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix 
        
            (Foto: Terje Pedersen)

«Pollestad prøver å ro fra Michelin-kritikken. Det skjønner jeg godt»

Det er sjelden å se en politiker fra Senterpartiet tråkke i matfatet, for så å prøve å ro etterpå.

mandag 17.02 2020
Her får de beskjeden om at de har fått Michelinstjerne: Fra venstre: Doorman Herbert Klein jubler sammen med teamet fra Speilsalen. Kokkene Shahril Shubadi,Torkil Helmersen og servitør Runa Kvendseth, alle jobber i Speilsalen. Bilde 2 og 3: Servitørene Arne Kristian Birkelund Bævre og Malin Vognild klarer ikke holde følelsene tilbake. Tårene trillet da  avgjørelsen kom.  
        
            (Foto: Terje Svaan)

«En eventyrlig smakfull bølge for Trondheim og landsdelen som bare ruller videre»

Matbyen Trondheim sanker nye stjerner i en eventyrlig smakfull bølge for byen og landsdelen som bare ruller videre med økt styrke.

 

Debatt:

Jon Ragnar (36) har spist ved syv Michelin-restauranter siden nyttår: I kveld skrives historie i Trondheim

Oslo  20190723.
Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø intervjues om opptakstallene for høyere utdanning under en pressekonferanse på OsloMet tirsdag.
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix 
        
            (Foto: Audun Braastad)

Debatt:

Reiselivsnæringen må forvente strengere krav til utslipp og klima fremover

søndag 16.02 2020
 

Debatt:

390 000 tonn i matsvinn hvert år: Du kan gjøre noe med det

Sunt? Kanskje ikke så sunt som du tror. Forbrukerrådet rapport om merking av matvarer viser en betydelig avvik når det gjelder å reklamere for sunne produkter og helsegevinst. Foto: Scanpix 

Kjøper du alltid «sunn» mat? Da er det stor risiko for at du blir lurt

Da er det stor risiko for at du blir lurt trill rundt av noe som kalles for «sunnvasking».

Michelinstjerna til Credo og Fagn i Århus.  
        
            (Foto: Håvard Jensen)

Grunnlaget for de trønderske Michelin-stjernene ble lagt for millioner av år siden 

Trønderske restauranter og bønder hylles av Michelin-guiden og matentusiaster. Men hvordan ble egentlig Trøndelag et av de kulinariske midtpunktene i Norden? Det handler om noe helt grunnleggende.

lørdag 15.02 2020
Julematintervju med Berit Nordstrand. 
        
            (Foto: Mariann Dybdahl)

Hvorfor er folk så sinte på Berit Nordstrand?

Bare nevn Berit Nordstrand i en sosial sammenheng, og spetakkelet er i gang.

fredag 14.02 2020
Bilde til vinanbefaling februar 2020. 
        
            (Foto: Monica Wessel)

Her er vinene som får deg til å glemme mørketida

Det er mørkt. Det kommer ikke hyggelige julekort i postkassen lenger, det er regninger som daler ned. Det du trenger nå er en behagelig sofa, et ubegrenset antall brukere på familiens Netflix-profil og et godt glass vin som får deg til å smile!

torsdag 13.02 2020
Røst teaterbistro har servert gourmetmat fra sien lokaler i Trøndelag teater siden 2015. 
        
            (Foto: Richard Sagen)

- Vi mener restauranten bør få oppmerksomhet av Michelin 6

På sine fem leveår har Røst Teaterbistro utviklet mer pondus og kraft, bygd en identitet på rene, klare smaker, og vi mener restauranten bør få oppmerksomhet av Michelin senere i februar – og det i stjerneform.

onsdag 12.02 2020
Heidi Bjerkan ved Credo og Andreas Viestad åpner filial av Viestads matkultursenter for barn Geitmyra i Oslo. Det gjør de på Finnes barnehjems gamle hus rett ved Credo. Barn fra Lilleby skole var med på lanseringen. 
        
            (Foto: Håvard Jensen)

Matprofiler samarbeider om matkultursenter for barn på Credo

Andreas Viestad startet det første matkultursenter for barn i Oslo i 2011. Nå åpner han sitt fjerde senter, for først gang i samarbeid med en profilert kokk.

Mangler kjøkken: Dette er mulighetene for matlaging med varme som tilbys på barnehagelærerutdanningen ved DMMH. Bål på tur og den erfaringen de får med seg når de er ute til sammen 95 dager i barnehagepraksis.  
        
            (Foto: Terje Svaan)

De skal lære å lage mat til barn, men har ikke kjøkken

Barnehagelærerutdanningen i Trondheim vektlegger pedagogikken rundt måltidet. Ernæring og kosthold dekkes i undervisningen, men kjøkken til å lage mat i har de ikke. Kokken, Inge Johnsen er oppgitt, men ikke overrasket.

lørdag 08.02 2020
En grønn matpolitikk innebærer å redusere kjøttforbruket, og sikre bonden mye bedre betaling for norsk kvalitetskjøtt, skriver Tommy Reinås. 

Debatt:

Syv grep for å få mer kortreist, trøndersk mat

tirsdag 04.02 2020
 

Åtte spisesteder, bar, scene og en klatrehall skal få folk til å elske Sluppen

Et 3200 kvadratmeter stort lager på Sluppen i Trondheim vil om et par måneder være fylt med spisesteder og kulturuttrykk fra hele verden. Og en klatrehall.

tirsdag 28.01 2020
Jobber sammen: Marit Boye fra Solvangen barnehage, Randi Viken fra Sandbakken barnehage, Torgeir Osvik fra Fosseskansen barnehage og Fatma Davran fra Ila SFO sammen med kokken, Inge Johnsen på Liantunet. 

Inge Johnsen, kokk på Lian restaurant:

- Dropp kokken i barnehagen

- Å ansette kokker i barnehagen eller på sykehjem, for den del, er en umulig vei å gå. Lær heller opp de som jobber her, sier kokken Inge Johnsen.

mandag 27.01 2020
Kommune budsjett til Trondheim. Rita Ottervik (ap) Mona Berger (SV) Foto: Rune Petter Ness Kommune budsjett til Trondheim. Rita Ottervik (ap) Roar Aas (ap) Mona Berger (SV) Marte Løvik (sp Line Fjørstad (MDG) Foto: Rune Petter Ness 
        
            (Foto: Rune Petter Ness)

Rita Ottervik (Ap) og Mona Berger (SV):

Er bekymret for store prisforskjeller i barnehagene

- De store forskjellene mellom tilbudene er urettferdig og ikke en utvikling som SV ønsker, sier varaordfører Mona Berger. Ordfører Rita Ottervik bekymrer seg også for økonomiske ulikhet hvis ekstrautgiften til mat i barnehagen blir for stor.

søndag 19.01 2020
SYKKELBUD: Både Foodora og Wolt har syklister som frakter maten fra restaurantene til kundene. 
        
            (Foto: Richard Sagen)

Stor økning for Foodora og Wolt i 2019:

Disse restaurantene er mest populære i Trondheim

Stadig flere bestiller take away gjennom matleveringstjenestene i Trondheim. Vi har sjekket hvilke restauranter som får flest bestilllinger.

fredag 17.01 2020
KJØKKENVEIEN: Bakt søtpotet med Røros-rømme og linser. Foto: RICHARD SAGEN, Adresseavisen 
        
            (Foto: Richard Sagen)

Kjøkkenveien

Helt uten kjøtt - du tror det ikke før du har smakt det

torsdag 16.01 2020
Valset barnehage på Nyborg har egen kokk som lager varm lunch til de 60 barna som har plass i barnehagen.   
        
            (Foto: Terje Svaan)

Barnehagesjefen i Trondheim:

Barnehagesjefen i Trondheim: - Dette er det første mange spør om når de søker barnehageplass

All mat servert, eller rimeligere løsninger med matpakker medbrakt? Praksisen i Trondheims barnehager er svært ulik.

Valset barnehage på Nyborg har egen kokk som lager varm lunch til de 60 barna som har plass i barnehagen. 
        
            (Foto: Terje Svaan)

Noen jubler over «all inclusive», mens andre er bekymret for klasseskiller

Noen jubler over «all inclusive», mens andre bekymret for klasseskiller på grunn av ulik barnehagemat. Men mat er ikke alt.

onsdag 15.01 2020
Trondheim, Norge, 14.01.2020. Michelin-utdeling legges til Trondheim. Foto: Roar Blåsmo-Falnes . 
        
            (Foto: Roar Blåsmo-Falnes)

Slik blir Michelin-utdelingen i Trondheim

17. februar deles de nordiske Michelin-stjernene ut i Trondheim med stor internasjonal oppmerksomhet. Men også i dagene før og etter skjer det mye i landets nye mathovedstad.

onsdag 08.01 2020
Matpakker: I Haukvannet Friluftsbarnehage spiser Malene (4), Victor (4), Vetle (3), Matilde (5) og Nora (4) tilnærmet alle måltider fra sekken sin ute. Her hjelper pedagogisk leder Roger Thonstad til med å hente frem spisevottene ved skianlegget i Nilsbyen. 
        
            (Foto: Terje Svaan)

Store prisforskjeller på barnehagematen i Trondheim

Én barnehage tar 850 kroner i måneden for mat og har egen kokk. En annen tar 140 kroner og nesten all mat kommer i pakke med hjemmefra.

mandag 06.01 2020
Barna i Granåsen barnehage er med på å lage lunch. Skreller potet, rasper gulrøtter og panerer sei som skal stekes.  
        
            (Foto: Terje Svaan)

Ada (3) får bruke kniv og rivjern i barnehagen

På bordene i knehøyde i Kolsås barnehage er 2, 3, 4 og 5-åringene i gang med å skrelle potet og gulrot. Det er selveste Arne Brimi som har inspirert de voksne i barnehagen til å overlate kniver og rivjern til de minste.

David, Anna, Hege Fyhn, Eiler, Matilda og Johanne 
        
            (Foto: Terje Svaan)

Barnehagemat: Foreldre og ansatte har ett sterkt ønske

torsdag 19.12 2019
 

De blir sett på som snyltere som stjeler p-plassen til handikappede

Gjett hvem er mest matfølsomme av rørleggere, advokater og lærere?

onsdag 18.12 2019
 

Måtte trekke tilbake fiskeprodukt etter funn av listeria

Bakterien er ikke farlig for friske personer, men kan være farlig for personer med nedsatt immunforsvar og gravide.

søndag 08.12 2019
Matanmeldelse av Brooklyn Diner & Sportsbar og Jims Diner. 
        
            (Foto: Michael Schult Ulriksen)

Smakspolitiet:

Bedre på stil enn innhold3

Jimi's Diner i Nordre dyrker diner-interiøret til det fulle, men kunne med hell fokusert mer på kjøkkenet.

Matanmeldelse av Brooklyn Diner & Sportsbar og Jims Diner. 
        
            (Foto: Michael Schult Ulriksen)

Smakspolitiet:

Sportslig diner med godt kjøkken4

Brooklyn Diner & Sportsbar har flere tv-skjermer enn vi orker å telle, og kjøkkenet fungerer godt.

torsdag 05.12 2019
 

Henrik og Sunee skulle kose seg med svisker til kvelds. Det angret de fort på

- Jeg har sett mye rart, men aldri noe som dette, sier Henrik Pedersen.