TEMA

søndag 06.09 2020
 
    
      (Foto: Rune Petter Ness)

Nå kan du få dusør for å fiske oppdrettslaks

10 000 oppdrettslaks rømte fra Lerøy Midts oppdrettsanlegg i Frøyfjorden i august. Nå blir fiskere bedt om å hjelpe til med å fiske opp den rømte laksen.

søndag 22.03 2020
Rensefisken og oppdrettsfisken er like godt beskyttet i dyrevelferdsloven som kua Klara og valpen Tass, skriver presidenten i Den norske veterinærforening . 
    
      (Foto: Rune Petter Ness)

Debatt:

Dyretragedien i oppdrettsnæringen trenger ny politikk

torsdag 14.11 2019
Gründer og hovedeier i Salmar, Gustav Witzøe, tok over som konsernsjef igjen i oktober i år. Torsdag la han frem sitt første kvartalsregnskap etter at han ble konsernsjef. 
    
      (Foto: Espen Bakken)

Resultatfall på 300 millioner for Salmar

Lavere laksepriser og sykdom førte til at oppdrettsselskapet Salmar fikk mye dårligere driftsresultat i tredje kvartal i år, sammenlignet med i fjor.

fredag 11.10 2019
Skipper: Rune Grøntvedt er kaptein på MS Namsos. Den 32 år gamle brønnbåtskipperen er arvelig belastet med familie som har vært foregangsmenn i oppdrettsnæringen. 
    
      (Foto: Terje Svaan)

Rune har Norges beste arbeidsplass

NORD-GJÆSLINGAN: Du må ta av deg skoene når du entrer arbeidsplassen til Rune Grøntvedt (32). Etterpå kan du vurdere å ta på deg solbriller. Så kan du nyte utsikten. Og for en utsikt!

lørdag 07.09 2019
 

Jubler for bedriftens største kontrakt:

Avtale verdt 140 millioner kroner trygger arbeidsplassene

Fredag kunne de ansatte på Overhalla betongbygg slippe jubelen løs.

fredag 23.08 2019
Aqua Nor, messe på Skansen. 
    
      (Foto: Roar Blasmo-Falnes Roar Blåsmo-Falnes)

Båten «Edel» kan gå åtte timer på strøm

Lakseoppdretterne er i ferd med å få et strøk av grønn farge. Utslippsfrie båter er i ferd med å komme, men det er ett hensyn som er enda viktigere enn klimaet når oppdretterne velger el-batterier fremfor diesel.

tirsdag 20.08 2019
Trondheim 20. august 2019 Frokostmøte for oppdrettsnæringen hos Sparebank 1 i Trondheim. 
    
      (Foto: Morten Antonsen)

Makten i lakseoppdrett var samlet rundt samme bord

Sjelden har så mye laksemakt vært samlet rundt samme bord som da topper i oppdrettsnæringen møttes i Trondheim tirsdag morgen.

tirsdag 29.05 2018
I 2015 inngikk Kysthavnalliansen et samarbeid. De skulle få lakseeksporten vekk fra veien og ut på havet. Tre år senere åpner kysthavna på Rørvik. 

Adresseavisen mener

Kysthavna på Kråkøya er trøndersk oppfinnsomhet på sitt beste

En havbruksnæring i vekst trenger visjonære løsninger som kysthavna.

tirsdag 15.05 2018
For mange laks dør i merdene: Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) vil ha ned de store tapene i oppdrettsnæringen. 

Sandberg vil ha ned det store tapet i laksenæringen

Fiskeriministeren mener det er for mange laks som dør i oppdrettsmerdene. Nå samler han næringen for å få ned svinnet og dødeligheten.

mandag 09.04 2018
Bekreftet: Konsernsjef Trond Williksen i Salmar bekreftet at kvinnen var kunde hos selskapet, men nylig etablerte de selskap sammen med henne. 
    
      (Foto: Morten Antonsen)

Trond Williksen gir seg som konsernsjef i Salmar

I en pressemelding står det at ny konsernsjef blir Olav-Andreas Ervik (41).

fredag 19.01 2018
Skylt på land: Et flere kilometer langt rosa belte med død krill strandet i Ålfjorden i Sveio i 2014. Norges Fiskarlag mener både denne og flere andre tilfeller av massedød av krepsdyr skyldes bruk av en bestemt legemiddelkombinasjon i oppdrettsnæringen.  
    
      (Foto: Åge Wee/Bergens Tidende.)

Massedød av krepsdyr knyttes til fiskeoppdrett

Norges Fiskarlag slår alarm etter massedød av krepsdyr nær syv oppdrettsanlegg. Tre av anleggene ligger i Sør-Trøndelag - Uløya utenfor Hitra og i Hemnefjorden.

tirsdag 09.01 2018
Matproduksjon: Verdens befolkning vil innen 2050 ha vokst med over 30 prosent. Det vil bli behov for 70 prosent mer mat i verden om alle munner skal kunne mettes. I et slikt perspektiv burde idealistisk ungdom strømme til fiskeriene og havbruket, skriver Signert-forfatteren. 
    
      (Foto: Jens Søraa)

Signert

Der (nesten) ingen vil jobbe

Det er den bransjen de fleste synes er den viktigste, men der de færreste vil jobbe.

torsdag 21.12 2017
Kandidat 4: – Det er ikke så vanskelig å gi når du har. Vi er et lite lokalsamfunn og har et betydelig samfunnsansvar her. Det er ikke til å komme unna at om folk trives på fritida, så vil de også trives bedre på arbeid, sier Gustav Witzøe. Her med bildet av kystsamfunnet Mausund og produksjonshallen bak seg. 
    
      (Foto: Rune PetterNess)

Årets trønder 2017 - kandidat 4:

Pionér med spanderbukser

Optimismen råder på Frøya, mye takket være Gustav Witzøe. I høst tok han imot verdens første havmerd for oppdrettsfisk. Trolig kommer det flere.

tirsdag 12.12 2017
Selv om de vet at avluseren deres fungerer må karene i Skamik AS hele tiden tenke forbedringer og innovasjon for å hevde seg i en stadig tøffere konkurranse. Fra venstre: Tore Moe, Geir Skarstad, Helge Brendryen Andreas Riseng og Frode Mikalsen. 

Trøndersk bedrift vokste raskest i landet - så falt omsetningen kraftig

Skamik har hatt kjempesuksess med sitt mekaniske avlusingssystem, men 2017 ble mye roligere enn fjoråret.

torsdag 07.12 2017
Verdiene i havet: I det nye forslaget til forskrift foreslås det at myndighetene ikke kan stille krav om at en andel av inntektene skal tilfalle fellesskapet. Dette i motsetning til utkastet fra 2013, skriver kronikk forfatterne. 
    
      (Foto: Rune Petter NeSS, Adresseavisen)

Kronikk

Hvem eier den blå åkeren?

Hvis ressursene i havet skal bli «den nye oljen» er det viktig at ikke all inntekt og kunnskap blir i hendene til private firma.

tirsdag 05.12 2017
Pia og Mia vil gjøre folk nysgjerrige på sjømat. De skal bli kokker. 

Trøndelag redder verden

Pia og Mia er framtida for sjømatnæringa

Prosjektet og artikkelserien «Trøndelag redder verden» ble avsluttet med et debattmøte på Brekstad tirsdag.

 

Trøndelag redder verden

Følg debatten: Er det egentlig ønskelig med vekst i sjømatnæringa?

Lakselus, rømming og andre miljøproblemer skaper konflikter. Vi tar debatten om det er ønskelig med en mangedobling av sjømatproduksjonen.

mandag 04.12 2017
Verdier: Hitra-ordfører Ole Laurits Haugen (Ap) krever en mer rettferdig fordeling av det store overskuddet fra oppdrettsnæringen. 
    
      (Foto: jens petter søraa)

Oppdrettsselskapene er blitt søkkrike - nå krever Hitra-ordføreren omkamp om laksemillionene

De store oppdrettsselskapene og lederne har blitt søkkrike på laks. Hitra-ordføreren krever en mer rettferdig fordeling av laksemilliardene.

torsdag 30.11 2017
Oppdrettsanleggene må lukkes: - Oppdrettsanlegg er paradis for lakselusa som har fått en voldsom oppblomstring. Det er enorme mengder verter for lakselusa i fiskemerdene, sier seniorforsker Torbjørn Forseth i Norsk institutt for naturforskning (Nina). Han er leder for vitenskapelig råd for lakseforvaltning. 

Trøndelag redder verden:

- Lakselusproblemet kan bare løses med lukkede oppdrettsmerder

- Oppdrettsfisken må skilles fysisk fra resten av livet i sjøen. Det er eneste måte å bli kvitt lakselusa, mener leder for vitenskapelig råd for lakseforvaltning.

onsdag 29.11 2017
Mikroplast over alt: Forsker Henning Jensen ved NGU har undersøkt ti prøver fra havbunnen langs norskekysten fra Varangerfjorden til Norskehavet. Han finner mikroplast i alle prøvene.  
    
      (Foto: morten antonsen)

Trøndelag redder verden

- Plasten i havet er den største trusselen mot mat fra havet

Forskere finner mikroplast i alle prøvene fra havbunnen langs norskekysten. Ingen vet ennå hvor skadelig det er å få mikroplasten i oss gjennom maten.

tirsdag 28.11 2017
 

Trøndelag redder verden

Her henger Trøndelags neste industrieventyr

Trøndelagskysten er velegnet for å dyrke tare i stor skala, viser ny forskning. Alt ligger til rette for en ny storindustri.

søndag 26.11 2017
Problem: Lakselus er det største problemet oppdrettsnæringen sliter med. Den lille marine parasitten er sentral i det meget skarpe ordskiftet om forskning og lakseoppdrett. Bildet er fra avlusing 21. november ved oppdrettsanlegget til Refsnes Laks ved Linesøya i Åfjord. 

Trøndelag redder verden:

NTNU-professor mener Sintef driver oppdrettsvennlig forskning fordi det gir dem mer penger

fredag 24.11 2017
Oppdrettsgründeren: - Fremtidens vekst kommer ikke av seg selv. Vi har møtt, og vil møte mange ulike hindringer. I dag er lakselus den store utfordringen. Lusa ble et større problem enn vi trodde, men det er løsbart, sier Gustav Witzøe. 

Trøndelag redder verden

Bli med ut til den nye havmerda til Witzøe

Salmar tror fremtiden for bærekraftig vekst i oppdrettsbransjen er å flytte fra fjord til hav, og en helt ny regulering.

torsdag 23.11 2017
Dette er framtida: Mariel Kjønnøy (t.v.) skal bli fiskehelsebiolog og går på akvakulturlinja, Odin Østmark Sivertsen går på linja for fiske og fangst og tenker seg et liv på båt. Markus Haug går akvakultur. Han har hatt sommerjobb på Salmar. - En uke på og en uke av. Helt perfekt, sier han. 
    
      (Foto: Kirsti Marthine Flathagen)

Trøndelag redder verden

Markus, Mariel og Odin (17) vil vasse i jobbtilbud når de er ferdig med utdanningen

Robotene tar over jobben med fiskeskjæring og filetering. Nå trenger sjømatnæringen teknikere, ingeniører, biologer og folk som kan industriell matproduksjon.

tirsdag 21.11 2017
Skeptisk til Sintefs regnestykker: - Vår konklusjon er at det er veldig lite sannsynlig med en firedobling av norsk produksjon av laks og ørret fram til 2050, sier sjømatrådgiver Hallvard Aarø i rådgivingsfirmaet PwC 

Trøndelag redder verden

Sjømatnæringen tror regjeringen tar feil

Regjeringen og Sintef tror Norge kan produsere fire ganger så mye oppdrettslaks i 2050 som i dag. Men det tror ikke sjømatnæringen på.

mandag 20.11 2017
 

Dette problemet kan velte 2050-visjonen

Trøndelag redder verden? Hele verden? Lille Trøndelag? Det høres voldsomt ut. Ja, nesten for godt til å være sant.

 

Journalister jakter på den nye maten fra sjøen

Mandag slippes resultatet av et unikt samarbeid mellom tre redaksjoner i Trøndelag.

torsdag 16.11 2017
 

Trøndelag redder verden:

Denne trøndelagsnæringen kommer til å selge for 120 milliarder kroner i 2050

I 2050 trenger verden 70 prosent mer mat enn i dag. Derfor skal Trøndelag lage fem ganger så mange sjømåltider som i dag.

onsdag 15.11 2017
Salmar slaktet 34 000 tonn fisk i tredje kvartal. I samme kvartal i fjor slaktet konsernet 29 600 tonn. 

Salmar tjente mer til tross for nedgang i lakseprisen

Oppdrettsgiganten på Frøya tjente mer, til tross for nedgang i lakseprisen.

torsdag 09.11 2017
Mer laks: Ifølge Sivert Bjørnstad (Frp), stortingsrepresentant og medlem i Stortingets finanskomité, vil kommunene i Trøndelag til sammen få 322 millioner kroner, dersom oppdrettsnæringen kjøper regjeringens forslag til produksjonsøkning. 

Nytt lakseforslag kan gi trønderske kommuner 322 millioner kroner mer

Regjeringens forslag til økt produksjon av oppdrettslaks kan gi store inntekter til kommunene.

Oppdrettsnæringen går med milliardoverskudd. Nå må de betale en viss andel av overskuddet til kommunene der de driver virksomheten sin. 

Adresseavisen mener:

På tide at kysten tjener mer på lakseopdrett

Norske kystkommuner får de neste årene en stadig større andel av milliardoverskuddet i oppdrettsnæringen. Regjeringens forslag til næringens videre vekst, er en god nyhet for Trøndelag.

fredag 27.10 2017
Topper lista Salmar-arving Gustav Magnar Witzøe har landets største formue, som er på 11,1 milliarder kr. 

Topp 100 formue i Trøndelag:

Nesten hver fjerde toppformue er bygd på havbruk

Høye laksepriser skaper stadig flere formuer i Trøndelag. For ti år siden var kun to fra havbruksnæringen på lista over de 100 mest formuende i Trøndelag. I 2016 var antallet 23.

tirsdag 26.09 2017
Fortsatt uavklart: Klagesakene står i kø hos Mattilsynet. Derfor er det ennå ikke avklart om Lerøy Midt må betale boten. 

Lerøy Midt har ennå ikke betalt:

Mattilsynet neddynget av klager fra oppdrettsselskap

Lerøy Midt ble ilagt rekordbot for å la 25 000 laks dø i et anlegg ved Hitra. Nesten ti måneder etterpå er det fortsatt uavklart om selskapet må betale.

tirsdag 06.06 2017
Lønnsomt: Havbruksnæringen går med store overskudd. Nå må de betale arealavgift. Her fra Salmars lakseslakteri på Frøya. 

Adresseavisen mener

Kommunene fortjener at oppdretterne betaler for sjøen de bruker

Oppdrettsnæringen har gått med milliardoverskudd i mange år. Nå får endelig kommunene langs kysten betalt for sjøarealene som har gjort lakseeventyret mulig.

fredag 19.05 2017
På aksen Wacker Holla, Elkem Thamshavn (bildet) og SINTEF i Trondheim finner vi virksomheter som er betydningsfulle i global målestoll, skrver kronikkforfatter Håkon Kibsgaard Jordet. (Foto: Adresseavisen)  

Kronikk

Orkdalsregionen - en motor i det nye Trøndelag

Orkdalsregionen er en stor næringskraftig region i Vest-Trøndelag. Den har oppdrettskommuner, prosessteknologi i verdensklasse og subseamiljøer av internasjonal betydning.