TEMA

lørdag 25.01 2020
– Du får hjelpemiddel til å få på plass tankene, sier Stian Pedersen, om terapitimene han fikk hos mestringstilbudet til kommunen. Etter han var ferdig programmet har han brukt mye tid på Fontenehuset i Trondheim.  
    
      (Foto: Trygve Ulriksen Skogseth)

– Av alle dem som sliter psykisk, er det kanskje rundt 10 prosent som er så dårlige at de får akutt hjelp

De fleste som sliter psykisk, sliter ikke nok til å få akutt hjelp i helsevesenet. Ordninga «Rask psykisk helsehjelp» jobber for at flere skal ta tak i problemene før de kommer så langt.

tirsdag 26.11 2019
Avdelingssjef for avdeling Brøset Ragnhild Johansen ble møtt med applaus: - Jeg setter stor pris på at vi på Brøset blir ønsket velkommen til Lade på denne måten. Men beboerne i bydelen er fra før vant med Østmarka sykehus, og Kontaktutvalget på Lade har tidligere sagt at de har gode erfaringer. 
    
      (Foto: Michael Schult Ulriksen)

Brøset-sjefen ble rørt av uventet applaus på folkemøte

Da en kvinne sa at hun var blant Lade-beboere som var glad for at pasienter og ansatte på Brøset kommer til Østmarka, applauderte en velfylt konsertsal på Ringve museum.

onsdag 23.10 2019
 

Kronikk:

Sykehusprest: På denne måten kan religion bedre folks psykiske helse

I kjølvannet av verdensdagen for psykisk helse kan det være på sin plass å rette oppmerksomheten mot et fenomen som kan ha stor betydning for folks psykiske helse, men som ofte blir neglisjert: Religion.

torsdag 26.09 2019
God hovedrolle: David Dencik er formidabel i tittelrollen som Sture Bergwall alias Thomas Quick, dømt som en av tidenes verste seriemordere, før en journalist begynte å granske saken. 
    
      (Foto: Niklas Maupoix)

«Nifst god Thomas Quick i svensk seriemorder-skandale med norske drap»4

Velspilt, skakende om svensk seriemorder-skandale, med også norske drap, til manus av Erlend Loe.

tirsdag 11.06 2019
Har håp: Én måned etter at Adresseavisen publiserte saken «Hvem kan redde Emma?», møter vi 26-åringen på institusjon. Hun håper at innleggelsen kan bidra til at hun får det bedre.  
    
      (Foto: Mariann Dybdahl)

Emma er på institusjon:

Før gikk Emma på bruene daglig. Nå er hverdagen forandret

Psykisk syke Emma (26) har ikke mulighet til å oppsøke bruer lenger. Hun håper at innleggelsen fører til at hun får det bedre.

torsdag 23.05 2019
Reagerte: Emmas støttespiller, brannmannen Birger Thurn-Paulsen, hadde i fjor stor tro på et tiltak som Trondheim kommune og Ambulansetjenesten ved St. Olavs hospital planla å starte opp. Dette ble det imidlertid ikke noe av. - Jeg reagerte med både sorg og sinne, sier han.  
    
      (Foto: Mariann Dybdahl)

Kommunaldirektør sa at alt var prøvd. Men høsten 2018 ble et Emma-tiltak lagt til side

Trondheim kommune og ambulansetjenesten ønsket å etablere en enhet som var rettet mot Emma og lignende pasienter. Målet var å redusere nødetatenes tidsbruk. Dette tiltaket ble det aldri noe av.

onsdag 15.05 2019
Som en vanlig ambulanse: Psykiatriambulansen ser ut som en vanlig ambulanse på utsiden, men er innredet med tanke på at pasientene ikke skal kunne skade seg selv. 
    
      (Foto: Jarle Lexau)

Emma-saken:

I Bergen og Stavanger finnes en slik ambulanse. Trondheim sa nei

Brannvesenet i Trondheim etterlyser en psykiatrisk ambulanse som kan rykke ut når suicidale personer trenger bistand. «Psykebilen» i Bergen har cirka 1500 oppdrag i året.

tirsdag 14.05 2019
 

Ingrid Marie gråt for Emma (26) i rådhuset

Ingrid Marie Sylte Isachsen (SV) var tydelig berørt da hun spurte i formannskapet om virkelig alt var prøvd for å hjelpe psykisk syke Emma.

mandag 13.05 2019
Grep inn: Hilde Theres Heggelund og Jørgen Brovold ble enige om å dra Emma ned fra rekkverket før nødetatene kom til brua. 
    
      (Foto: Mariann Dybdahl)

Er helsevesenet helt sikker på at diagnosen er riktig?

Det må da være mulig å hjelpe henne, er det første vi tenker når vi leser om Emma. Noe annet er ikke til å tåle.

lørdag 23.03 2019
Hva er det med de syke som sitter isolert i fengsel. Er ikke det personlige tragedier? Hvor er politikernes omsorg for disse, spør Tor Langbach i denne gjestekommentaren. 

Gjestekommentar

Hvor er politikernes omsorg for disse menneskene?

I Trondheim fengsel sitter det til enhver tid mellom 5-10 innsatte som er for syke til å være der, og som burde ha vært tatt hånd om av helsevesenet.

onsdag 12.12 2018
NRK har i en rekke reportasjer satt søkelys på selvmord i psykiatrien.  
    
      (Foto: Skjermdump fra Dagsrevyen 19. november i år.)

Kronikk

Svært vanskelig å identifisere personene som har en akutt risiko for selvmord

fredag 12.10 2018
Vergemål: Alvorlige psykiatriske lidelser, rus og alderssvekkelse er de viktigste årsakene til at voksne blir satt under vergemål. 

3500 har verge i Trøndelag. Slik er reglene

3500 voksne personer i Trøndelag er satt under vergemål. Alderssvekkelse, rus og psykiatri er de viktigste årsakene til at voksne ikke får rå over seg og sitt.

onsdag 19.09 2018
«Jeg er vitne til at min venninne er suicidal- og at hennes forsøk på å be om hjelp ikke blir tatt på alvor» skriver innleggsforfatteren. (ILLUSTRASJONSFOTO) 

Debatt

De skriver venninnen min ut når hun sier hun vil ta livet sitt. Det får det til å koke i meg

«Som bekymret venninne får jeg meldinger av den type som gjør at jeg føler jeg må være i konstant beredskap» skriver venninnen i dette debattinnlegget.

onsdag 08.08 2018
Institusjon: Psykiatrien i Trøndelag er mer dominert av bnehandling i institusjon enn ellers landet. Her et bilde fra St. Olavs hospitals avdeling på Østmarka. 

Midtnorsk jumboplass i psykisk helsevern

Ingen andre steder i landet er det færre psykiatere med avtalepraksis enn i Midt-Norge. Tilbudet i Trondheim er dramatisk lavere enn i andre norske storbyer.

lørdag 21.07 2018
Bente var tjuetre da hun første gang ble innlagt. Siden har hun hatt mange opphold i psykiatrien. Nå er hun snart førti. 

UKEADRESSA

Sommerfest på lukket avdeling

Når stemmene i hodet blir for skremmende, ringer «Bente» Spesialpost 6

søndag 15.07 2018
Drea mener at alle må få lov til å snakke om sine følelser, diagnose eller ei. – Folk må få klage på det de vil. Følelser er reelle, og sterke for dem som har det. 

Blogger om å være bipolar:

Drea (28) gruer seg til datteren skal lese boka

Tidligere rosablogger Drea Karlsen (28) gir i høst ut bok om det å være psykisk syk og innlagt på psykiatrisk avdeling.

lørdag 02.06 2018
24 sorgenfriselgere forteller sine livshistorier i boka som gatemagasinet utgir denne helga. 

Rusavhengige blir ofte behandlet på en måte vi andre aldri ville godtatt

Hvorfor i all verden har de ikke fått ordentlig hjelp, er det første som slår meg når jeg leser om de som selger Sorgenfri.

onsdag 18.04 2018
I perioden 2008 til 2015 tok 1910 personer sitt eget liv mens de var under psykiatrisk behandling eller kort tid etter utskriving. 

Uakseptabelt mange selvmord i psykiatrien

I løpet av åtte år tok nesten 2000 personer sitt eget liv mens de var i kontakt med psykisk helsevern og rusomsorg.

tirsdag 30.01 2018
«Stadig flere unge, særlig jenter, er deppa, fylt av angst, kjenner seg ensomme og føler seg mislykket. Dette er tallene bak fasaden. En fasade som dagens unge også i fysisk forstand bruker stadig mer tid og krefter på å skape seg og holde på» skriver kronikkforfatteren. 

Kronikk

Mange jenter har Paracet eller Ibux i sekken eller håndvesken som en helt naturlig del av inventaret

onsdag 27.12 2017
- Vi er blitt mer systematiske, sier lege Charlotte Hvaring (stående). Sykepleier Anne Woll og vernepleier Cathrine Solhaug Storli sier at det er pasientene som merker den største forskjellen. 

Stedet politikerne ikke besøkte

«Jeg har jobbet i psykiatrien i 25 år. Jeg har aldri, aldri vært i nærheten av et slikt bygg»

For første gang er det jul for de sykeste psykiatriske pasientene på enerom med lekre bad. Og sensorer i taket som passer på at de ikke tar livet sitt.

mandag 27.11 2017
«Integrering er å gi alle en meningsfull hverdag. Skal vi nå det målet er det ikke nok å være del av et bofellesskap, du må også være del av et arbeidsfellesskap, et opplevelsesfellesskap.» skriver Torgeir Anda. 

Signert

Lett å glemme de som faller utenfor fellesskapet

søndag 05.11 2017
 

- Det er slående hvor mange elever som sliter psykisk

På Strinda videregående er det færre elever som slutter nå enn for fem år siden. Skolens egen lege mener han har en finger med i akkurat det.

søndag 29.10 2017
- Mangel på kompetent personell har vært en utfordring over mange år, særlig i distriktene, sier fagdirektør Henrik Sandbu i Helse Midt-Norge. 

Fagdirektør om barnepsykiatrien:

Helse Midt-direktør om barnepsykiatrien: - Vi klarer ikke å gi et så godt tilbud som vi ønsker

Helse Midt-Norge mangler barnepsykiatere og psykologspesialister, viser en rapport lagt frem i forrige uke. Problemet er størst i distriktet.

lørdag 28.10 2017
Minnes vennen: Journalist og forfatter Ingeborg Senneset, som har vært innlagt med spiseforstyrrelser på Østmarka sykehus, skriver om den nylig avdøde medpasienten Tine. 

Debatt

Vi var to pasienter – en ble mye bedre, en annen døde

«Hun skriver til statsministeren, finansministeren og helseministeren: «Hvor er psykiatriløftet, Erna? Hvor? Det er i alle fall ikke skjedd noe positivt i Trondheim i den perioden du lovet opprustning» skriver Ingeborg Senneset i dette debattinnlegget.

 

Bent Høie: – Det er altfor mange eksempler på at vi svikter barn utsatt for overgrep

Helse- og omsorgsministeren medgir at barn som er utsatt for vold og overgrep ikke tas godt nok hånd om. Tre grep skal endre på det.

 

Da politiet ringte til «Petter» og fortalte at de hadde hentet en barnemisbruker ut av huset hans, raste verden sammen.

tirsdag 17.10 2017
Kutter: Overleveringsmøter skal også kuttes i psykiatrien. Det blir fire ekstra arbeidsdager i året, skriver innsenderen. Her skriver sykehuspersonale i journalen ved St. Olavs hospital. 
    
      (Foto: GORM Kallestad,, NTB scanpix)

Debatt

Vis meg de som frivillig arbeider et kvarter kortere her og der, for så å måtte jobbe på lørdager

mandag 04.09 2017
Ikke tid: Helseminister Bent Høie hadde mandag ikke tid til å stoppe med maxitaxien ved tomta som er satt av til nytt Senter for psykisk helse. 

Valg 2017:

Høie om psykiatrisenter: - Jeg kunne gjort dette til valgkampsak

Det blir ingen avklaring rundt nytt Senter for psykisk helse ved St. Olavs hospital før stortingsvalget er over.

søndag 27.08 2017
 

Med egne ord

Jeg håper at de rike blir rikere

Mye er veldig, veldig bra i Norge og Trøndelag. Det meste faktisk.

torsdag 17.08 2017
Valgkamp-start: Linda Hofstad Helleland og Børge Brende serverte burgere i Rissa torsdag, blant annet til Høyre-ordfører Steinar Saghaug fra Leksvik (i bakgrunnen). Fosen er en slags Høyre-bastionen i Trøndelag, med hele fire ordførere: Rissa, Leksvik, Ørland og Roan. 

Valg 2017:

- Avklaring for St. Olavs' psykiatribygg «innen relativt kort tid»

Høyre gir tommelen opp for St. Olavs hospital sin finansieringsplan for et nytt psykiatribygg på Øya.

torsdag 06.07 2017
Senter for psykisk helse er planlagt bygd på denne parkeringsplassen, med bru over til Nevrosenteret. 
    
      (Foto: Svein Inge Meland)

Her har politikerne en god valgkampsak

tirsdag 04.07 2017
Ledelsen ved St.Olavs hospital vurderer å selge Pasienthotellet. 

Adresseavisen mener

Endelig håp for psykiatrisenteret

lørdag 17.06 2017
 

Kronikk

Vi mista pappa for over 30 år siden, men han døde ikke før nå

Denne sorgen kan jeg ikke slippe ut i en stor storm. Da revner det. Den skal sige ut litt om litt.

mandag 24.04 2017
Angst og smerte: - Selv om personer med spiseforstyrrelser ser bedre ut rent fysisk, er det viktig for omgivelsene å ikke slippe dem. De kan fortsatt sitte igjen med mye angst og smerte, sier Ingeborg Senneset. 

Ny bok

Kastet opp 150 ganger i løpet av ett døgn

Ingeborg Senneset (32) fra Trondheim innlagt i tre år med anoreksi.

onsdag 29.03 2017
Anti-psykotika: Med utgangspunkt i søsterens dødsfall ser Anniken Hoel på legemiddelindustri og psykiatri i dokumentaren «Dødsårsak: Ukjent». 

Denne filmen bør skape debatt4

Personlig og kritisk blikk på mulig fatale bivirkninger av legemiddel i psykiatri.

tirsdag 21.02 2017
 

Debatt

Takk til deg som reddet livet mitt den kvelden

onsdag 25.01 2017
En lukket avdeling med 16 senger ved Østmarka psykiatriske sykehus er foreslått nedlagt. 

Adresseavisen mener

Betenkelig å kutte hjelp til unge psykisk syke

mandag 23.01 2017
Reagerer: Ansatte ved post 3 på Østmarka, som nå er foreslått nedlagt, er bekymret. Her er overlege Bjørn Seljeflot (til venstre), psykologspesialist Anne-Marit Stokke og Morten Schou. 

Kronikk

Kutt ved Østmarka: Alvorlig bekymret for at unge med alvorlige psykiske lidelser rammes

Tilbudet til pasienter med alvorlige psykoselidelser er planlagt redusert og svekket.

søndag 22.01 2017
Bekymret: - Det er ingen ting i dette forslaget som bedrer behandlingstilbudet til de mest syke, sier Pål Sandvik, avdelingsleder ved Østmarka psykiatriske sykehus. 

Vil kutte tilbud ved Østmarka

– Dette rammer de sykeste av de syke, sier avdelingsleder Pål Sandvik.

onsdag 11.01 2017
 

Slik bekjemper han sosial angst med konkrete øvelser

Sosial angst førte til tre års sykemelding. Men med ganske enkle, konkrete øvelser er John Erik Sørbø (29) fra Kristiansand på god vei til å bli frisk igjen.

onsdag 07.12 2016
Rømte: En pasient rømte fra lukket avdeling ved hjelp av fire laken. 

- Farlig for familien, men ikke for allmennheten

Retten mente at det var en nærliggende fare for at pasienten som rømte fra lukket psykiatrisk avdeling på Østmarka forrige helg, vil begå alvorlige forbrytelser rettet mot sin familie.

fredag 02.12 2016
Tvang i psykiatrien: Helseminister Bent Høie har nedsatt et utvalg som skal se på tvangsbruken i det norske helsevesen. Spørsmålet er om han bare får se smørsiden, skriver kronikkforfatteren. Her er en sykeseng med belter som skal hindre pasienten i å skade seg selv og andre. 
    
      (Foto: Stein Bjørge, Aftenposten)

Kronikk

Journalistikken som siste skanse for menneskerettighetene

Helse Nord-Trøndelag har ikke gitt VG tilstrekkelig innsyn i tvangsprotokollene. Som psykiatrisk pasient må jeg sette min lit til journalistikken.

lørdag 19.11 2016
 

Kronikk

Om 100 år kan denne åpnes

Våren 2017 vil nye Østmarka stå ferdig. Dette vendepunktet i psykiatrihistorien vil vi markere med å plassere en tidskapsel i det nye bygget.

onsdag 05.10 2016
Rettspsykiater Michael Setsaas beskriver Jim Aage Nøttestad som en usedvanlig dyktig, seriøs og ansvarsfull psykolog. Nøttestad døde 28. september, 68 år gammel. 

Psykolog Jim Aage Nøttestad er død

«Jim Aage hadde særlig stor kompetanse, interesse og omsorg på forskning og behandling av de svakeste og sykeste blant oss», skriver kollegene.

Psykiater Michael Setsaas (til høyre) topper listen over de mest brukte rettspsykiatriske sakkyndige. Her er han i retten sammen med kollega Terje Tørrisen. 
    
      (Foto: Scanpix)

Han er Norges mest brukte rettspsykiater

Rettspsykolog Pål Grøndahl leverte en rapport som fikk en mann dømt til forvaring. Så ble saken snudd på hodet.

lørdag 01.10 2016
Ubehagelig tid: Etter at det ble kjent at en journalist fra Adresseavisen var innblandet i flukten fra Reitgjerdet, gikk det mange rykter. Det gikk lang tid før Valborg Borgan jobbet med saken igjen. 

Ukjent historie:

Valborg åpnet døra for rømlinger fra Reitgjerdet

Da journalist Valborg Borgan tok i hus en pleier og en pasient på rømmen fra Reitgjerdet i 1978, begynte det å slå sprekker i murene rundt landets mest lukkede institusjon. Og i Adresseavisens borgerlige redaktørmakt.

mandag 20.06 2016
Kritisk: - Når utviklingen går i feil retning og det stadig blir lengre ventetid, er vi på feil vei, sier Kjell Åsmund Salvesen, fagdirektør i Helse-Midt. 

5 prosent av alle barn trenger hjelp:

Ikke fornøyd med at barn må vente

fredag 17.06 2016
Oppløftende: Atle Tilseth fra Mental Helse er teamleder for gruppen som trener. Han har stor tro på effekten både på den fysiske og den psykiske helsen. 

Skal bedre helsen for folk med schizofreni

St. Olavs Hospital, NTNU og Trondheim kommune vil finne ut hva fysisk trening kan gjøre med den svært dårlige helsen blant personer med schizofreni.

mandag 21.03 2016
Leder Anna Elise Opheim i Mental Helse frykter at de aller svakeste dyttes bakerst i køen. 

- Bosetting av flyktninger må ikke gå ut over andre

Leder i Mental Helse, Anna Elise Opheim, frykter at de aller svakeste dyttes enda lenger bak i boligkøen.

Følelser: – 

Folk:

Lyset, mørket og alt imellom

- Det må være like naturlig å snakke med et barn om den mentale helsa, som å lære det å pusse tennene, sier Tone Berg.

torsdag 17.03 2016
 

Brøset-psykolog:

- Lider man av isolasjonsskade, sier man ikke nei til psykiater

Psykologspesialist ved St. Olavs Hospital mener soningsforholdene er mye verre i Polen og Litauen.

onsdag 16.03 2016
OSLO 20160316. Terrordømte Anders Behring Breivik saksøker staten. Aftenposten tegner Ane Hem i Oslo Tingrett, der saken kan følges på videooverføring fra rettslokalet i Skien fengsel. Foto: Berit Roald / NTB scanpix 

Kommentar: Han har svært dårlig sak mot staten

For hvert ord terroristen sa, ble saken hans bare dårligere og dårligere.

torsdag 28.01 2016
Funnet lykken: I dag har Tonje Ferstad funnet lykken, men i tenårene var hun ensom. 

Som tenåring var Tonje ensom sammen med andre

- Da jeg var tenåring følte jeg meg og mer ensom sammen med familie og venner. Til slutt isolerte jeg meg helt.

onsdag 20.01 2016
Nina Knagenhjelm (34) har kvittet seg med bulimien, men fortsatt styrer mat mye av dagen hennes. Når hun er sammen med barna til venninnene sine klarer hun imidlertid å tenke på noe annet. 

Nina (34) har levd med spiseforstyrrelser i 18 år

- Jeg innså at jeg ikke ble friskere av å holde kjeft.

torsdag 17.12 2015
Klinikkene ved St. Olavs Hospital må kutte 100 millioner av innsparingskravet på 250 millioner. 

Klinikkene ved St. Olav må kutte 100 millioner

Fredag vedtas det at klinikkene ved St. Olav må kutte 100 millioner kroner. Også psykiatrien blir pålagt kutt, men mindre enn andre deler av sykehuset.

torsdag 19.11 2015
Kritisk: Tillitsvalget for psykologforeningen, Dag Stormbo, mener helseminister Bent Høie må si klart i fra at det er uakseptabelt å kutte. - Kuttforslaget kommer i 12. time og er helt uakseptabelt. 

St. Olav kan komme til å kutte 30 stillinger i rus og psykiatri

Psykiatri og rus må kutte med 20 millioner. Dette kommer i tillegg til andre betydelige kutt ved St. Olavs Hospital for neste år.

onsdag 14.10 2015
Foredrag på NTNU Dragvoll kl 12 med Marius Løken som overlevde Halloween-drapet. FOTO: RUNE PETTER NESS 

Marius Løken (26) overlevde 15 livstruende knivstikk:

- Hatet kunne fortært meg

Vennene har vært viktig for at Marius Løken (26) har kommet seg videre etter at bestekompisen forsøkte å drepe ham.

søndag 02.08 2015
VETERANEN: Nils Petter Lyngsnes har ingen problemer med å snakke åpent ut om sitt liv som rusavhengig. 

Nils Petter Lyngsnes har røyket hasj i 38 år: – Bør aldri bli lovlig

Overlege Pål Sandvik frykter at den psykiatriske helsetjenesten vil få mer å gjøre i fremtiden.

lørdag 18.07 2015
 

De fleste overspisere får ikke hjelp

Bare halvparten av dem som lider av spiseforstyrrelser oppsøker hjelp. Følelse av skam og kostbar behandling er årsakene, tror forsker.

torsdag 16.07 2015
Overspisingslidensen til Silje (24) startet allerede i barndommen. 

- Jeg spiste til jeg var så full av mat at følelsene ikke lenger fikk plass

Overspising er den vanligste spiseforstyrrelsen i Norge. Silje (24) er blant dem som har lidd.

mandag 29.06 2015
Tvangslidelser slår ut på forskjellig vis. Noen har for eksempel telletvang. Bildet er hentet fra en tidligere artikkel om temaet. 

- Barn som har tvangslidelser har redusert livskvalitet

Bernhard Weidles mål er å bedre behandlingen av barn med tvangslidelser. Og forskningen hans viser at det nytter.

torsdag 18.06 2015
7Bjørn Rønning (til venstre) og Erling Killingberg har lang erfaring i psykiatrien og jobbet mange år på Rotvoll. I flere år har de hatt omvisninger i Psykiatrihistorisk museum på Rotvoll. Sist onsdag ble Killingberg overrasket over at det han oppfattet som nye potensielle leietakere var på befaring i bygget. – Jeg synes de er tidlig ute, sier han. 
    
      (Foto: Bård Sande)

Psykiatrimuseum legges ned

Ingen vil ta ansvar for museumsdrift i bygningen som huser 143 års psykiatrihistorie på Rotvoll.

onsdag 17.06 2015
Presse hardere Styremedlem i Mental Helse, Ragna Vorkinnslien, mener Bent Høie må presse enda hardere for å få Helse Midt til å øke veksten innen psykiatri. 

Innrømmer at de ikke innfrir på psykiatri

Veksten i psykiatri og rus blir ikke like stor som veksten i somatikk, tross kravet fra helseminister Bent Høie. Det innrømmer nå Helse Midt.